Revolutia de la Timisoara, prin ochii unui ranit – FoxNews-Revolutia romana din 1989 a inceput in urma cu 25 de ani la Timisoara. Adrian Kali isi aminteste cum o fetita de doi ani a fost impuscata mortal in fata sa, in timpul ultimei revolutii anti-comuniste din Europa din acel an.Profesorul de istorie a fost unul din miile de oameni iesiti pe strazile orasului din vestul Romaniei pentru a protesta fata de regimul dictatorului Nicolae Ceausescu, satui de penuria de alimente si combustibili si de lipsa libertatilor, scrie Fox News.93 de persoane au fost ucise la Timisoara, un oras aflat la 500 de kilometri de Bucuresti, unde a inceput revolta impotriva lui Ceausescu pe 16 decembrie, cu un protest pe marginea deportarii fortate a preotului maghiar Laszlo Toekes.Protestele anti-guvernamentale s-au raspandit in intreaga Romanie si peste 1.1000 de persoane au murit in cursul lor. Revolta s-a incheiat dupa ce Ceausescu si sotia sa au fost executati in urma unui proces sumar, la 25 decembrie.Cu toate ca Romania a implementat reforme democratice si economice de atunci, nu s-a facut nicio ancheta reala a impuscarii demonstrantilor neinarmati, deoarece fostii comunisti au pastrat puterea si dupa 1989, continua sursa citata.Kali, in varsta de 46 de ani, a fost impuscat de doua ori pe 17 decembrie, in umar si spate, in timpul unui protest pe podul Decebal. Gandurile sale erau insa indreptate spre copil. „Era tinuta in brate de tatal ei. S-a tras de vis-vis, de la Centrul pentru Tineret. Glontul a trecut prin ea si a intrat in tata”, care a fost ranit. „A fost crima premeditata”, crede profesorul.
Revolutia din decembrie 1989, in biblioteca digitala a Europei-2313-
Documente, povesti si amintiri din timpul revolutiei din decembrie 1989 din Romania vor fi colectate in „Europeana” – biblioteca, muzeul si arhiva digitala a Europei, pentru a fi intelese mai bine evenimentele care au marcat destinul Europei.Cu ocazia implinirii, in acest an, a unui sfert de veac de la evenimentele revolutionare ce au dus la Caderea Cortinei de Fier in Europa, Europeana – biblioteca, muzeul si arhiva digitala a Europei – si-a propus sa colecteze si sa publice amintiri, povestiri si documente personale din timpul evenimentelor desfasurate in decembrie 1989 in Romania.Aceste amintiri se vor alatura celorlalte povestiri deja adunate, proiectul intitulat „Europeana 1989” reusind sa colecteze pana acum peste 11.000 de imagini digitale din diferite tari est-europene.
Oricine poate contribui
Persoanele care detin fotografii, documente audio si video sau au trait personal experiente marcante in perioada revolutiei romane din decembrie 1989, pot contribui cu acestea la arhiva digitala europeana. Acestea pot fi aduse la evenimentele de colectare organizate de Europeana sau, dupa inregistrarea pe site, oricine poate incarca imagini digitale ale obiectelor, fotografiilor, documentelor audio sau video, precum si a povestirilor personale din acea perioada, pe www.europeana1989.eu.Campania de colectare se va desfasura vineri, intre orele 10.00 si 17.00, la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti. La eveniment vor fi prezenti experti care vor digitiza materialele si vor inregistra povestirile. Toate obiectele vor fi returnate posesorilor in aceeasi zi.Acest eveniment se va adauga astfel celor desfasurate in Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Republica Ceha, Ungaria si Germania incepand din iunie 2013, evenimente care au reusit sa atraga mii de oameni. Acestia au contribuit cu povesti si amintiri originale, nepublicate anterior, imbogatind astfel arhiva digitala unica, ce va oferi noi resurse pentru cercetare, educatie, expozitii si evenimente comemorative.
Bilant sangeros in Romania
Inainte de revolutia romana, toate celelalte state est-europene trecusera in mod pasnic la democratie, Romania fiind singura tara din Blocul Estic care a trecut printr-o revolutie violenta si in care conducatorii comunisti au fost executati.Conform evidentelor oficiale, 1.142 de revolutionari au fost impuscati mortal si 3.138 au fost raniti, alti 760 fiind retinuti. Dupa revolutia din decembrie 1989 au fost inregistrati nu mai putin de 748 de copii urmasi de eroi-martiri. Cifrele mentionate fac referire doar la victimele care au fost declarate, inregistrate si verificate conform Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria revolutiei romane din decembrie 1989.Europarlamentarul roman Mircea Diaconu, ambasador al campaniei din Romania a „Europeana 1989”, a inregistrat recent, la sediul Parlamentului European, o marturie referitoare la momentele traite in decembrie 1989, fiind totodata si primul contributor al Campaniei Europeana 1989.
Amintiri pretioase, la loc de cinste
Cristina Roiu, reprezentant Europeana, a spus ca succesul acestui proiect ilustreaza interesul major al est-europenilor pentru istoria lor comuna recenta.”Imaginea evenimentelor din extraordinarul an 1989 al Europei de Est nu ar fi insa completa fara amintirile si marturiile romanilor care au trait evenimente asa de dramatice si au platit un tribut atat de greu. Cu atat mai mult povestirile si amintirile lor sunt pretioase si trebuie sa stea la loc de cinste alaturi de cele ale celorlalti est-europeni”, a aratat Cristina Roiu.In Romania, principalii parteneri ai proiectului sunt Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, Academia Romana, Institutul National pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Romane, Fundatia „Corneliu Coposu„, Asociatia 21 decembrie 1989 si Asociatia pentru Cinstirea Eroilor Martiri ai Revolutiei din decembrie 1989.Peste 3.000 de institutii au contribuit de-a lungul timpului la portalul Europeana, iar site-ul sau este disponibil in 29 de limbi europene. Europeana le permite membrilor sa descopere si sa exploreze patrimoniul cultural si intelectual al Europei, printr-un motor de cautare simplu si numeroase expozitii vizuale.De la lansarea sa, in noiembrie 2008, de catre Comisia Europeana, aceasta biblioteca digitala a ajuns sa includa peste 36 de milioane de documente si lucrari de patrimoniu, disponibile gratuit pe www.europeana.eu. Portalul are peste trei milioane de vizitatori in fiecare an.
Fostul adjunct al Securitatii din Timis: Filajul lui Tokes a fost o lucrare de „Master Chef”
Radu Tinu, fostul adjunct al Securitatii din Timis in 1989, a povestit cum l-a ascultat zi si noapte pe pastorul Laszlo Tokes, de la care a pornit Revolutia romana.Intr-un interviu acordat pentru Adevarul, fostul securist sustine ca Tokes era tradator si iredentist, si ca era „impotriva Romaniei, nu a lui Ceausescu”, motiv pentru care a fost atentionat ca incalca legea.Securitatea a intrat in alerta in vara anului 1989, dupa ce televiziunea maghiara a difuzat un interviu cu Tokes si cu regele Mihai.
„Din momentul ala am luat masuri mai complexe, inclusiv am pus la poarta un militian. Cei care intrau in afara de locatari, erau intrebati unde merg”, a declarat Tinu, care a mai sustinut ca Tokes ar fi primit 20.000 de lei de la unguri in schimbul unor informatii.
„S-a propus arestarea lui Tokes pentru tradare. Ceausescu a zis ca si asa este in scandal cu Ungaria, RDG-ul fierbea. A zis sa nu il arestam, sa il urmarim cu atentie in continuare”, a mai spus Tinu, adaugand ca s-a decis sa se ia „niste masuri mai neortodoxe”, intrerupandu-i-se frecvent telefoanele.
Mai mult, dupa ce a fost mutat intr-un alt apartament, lui Tokes i s-a umplut casa cu microfoane.
„Am facut o lucrare de Master Chef. A fost invitat la o masa pregatita, unde stiam ca va merge. Nu era tehnica, la fel ca acum. Am adus niste buldozere, galagie si i-am bagat microfoane in toate camerele. A fost o lucrare deosebita. De atunci stiam tot ce face. Aveam in trei schimburi ofiteri care stateau sa asculte si daca la ora unu noaptea se auzea ceva, telefonul la mine zbarnaia”, a mai dezvaluit Tinu.
Radu Tinu a fost arestat doi ani si jumatate in dosarul Revolutiei, dupa care a fost achitat. El este de parere ca „daca Ceausescu, la Congres, s-ar fi retras, pentru a-l pune prim-ministru sau secretar general pe Stefan Andrei, iar apoi sa umple piata de alimente, schimbarea s-ar fi produs fara varsare de sange”.In varsta de 65 de ani, fostul securist e foarte activ pe Facebook. El sustine ca, dupa Revolutie, cei care s-au catarat la putere au fost „tradatorii Romaniei”.”Au venit doua echipe, una cu cravata si una cu pulovere. Aia cu cravata veneau dinspre Moscova si aia cu pulovere dinspre CIA sau Mossad. Astia au adus tara unde au adus-o. Iliescu ca sa isi mentina scaunul, ca a vrut foarte mult sa fie numarul unu, i-a lasat sa faca ce vor”, a mai sustinut el.
Cand si cum se vor desfasura Evaluarile Nationale din anul 2015-1703-
Evaluarile Nationale din acest an scolar se vor desfasura la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, in intervalul 18 mai – 3 iunie 2015.Calendarul si metodologia de organizare si desfasurare a acestor evaluari au fost publicate joi pe site-ul Ministerului Educatiei.Conform calendarului, aceste evaluari se vor desfasura in perioada 18 mai – 3 iunie, dupa cum urmeaza:
Clasa a II-a (Limba romana: 18 mai- scris si 19 mai – citit; Limba romana pentru minoritatile nationale-scris/ citit: 19 mai; Matematica: 20 mai; Limba materna: 21 mai – scris si 22 mai – citit)
Clasa a IV-a (26 mai: Limba romana; 27 mai: Matematica; 28 mai – Limba materna)
Clasa a VI-a (2 iunie: Limba si comunicare; 3 iunie: Matematica si stiinte).
Metodologie
Subiectele vor fi elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare si vor avea un nivel mediu de dificultate. Ele „vor fi formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina de studiu”, se precizeaza in comunicatul MECS.Pentru clasa a IV-a, testele vor avea un format asemanator cu cel al evaluarilor internationale administrate elevilor in varsta de 10-12 ani.Responsabilitatea administrarii testelor va apartine invatatorului in cazul clasei a II-a, iar in celelalte cazuri administratorul de test va fi un cadru didactic diferit de cel care preda in mod obisnuit.”Pe toata durata administrarii testelor, administratorul de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu preda la clasa respectiva si care are rolul de a sustine procesul de administrare a instrumentelor de evaluare”, se mai arata in comunicatul citat.Evaluarile se vor sustine, de regula, salile in care elevii isi desfasoara activitatea in mod curent.Durata alocata rezolvarii subiectelor este de 30 de minute pentru fiecare test administrat elevilor de clasa a II-a si de 60 de minute in celelalte cazuri.
Evaluare
Testele vor fi evaluate in cadrul unitatilor de invatamant de cadrele didactice care predau in respectivele scoli.Daca nu sunt cadre didactice suficiente, presedintele Comisiei de organizare solicita nominalizarea unor cadre didactice din alte scoli.Fiecare test este evaluat de catre doua cadre didactice, pentru fiecare disciplina in parte.Caietul cadrului didactic va sta la baza baremelor de evaluare.
Rezultate
„Rezultatele obtinute la EN-2015 nu se inregistreaza in catalogul clasei si sunt valorificate la nivelul unitatii de invatamant prin elaborarea planurilor individualizate de invatare, consemnarea in portofoliul educational al elevului, respectiv informarea parintilor/ reprezentantilor legali ai elevului asupra stadiului formarii si dezvoltarii competentelor evaluate”, se precizeaza in comunicatul Ministerului Educatiei.
Cinci universitati din Romania, intr-un top al celor mai bune din Europa si Asia Centrala-1834-
Cinci universitati din Romania figureaza in topul celor mai bune 50 de institutii de invatamantsuperior din tarile aflate in curs de dezvoltare in Europa si Asia Centrala.Clasamentul a fost dat publicitatii joi de QS Quacquarelli Symonds, editorul QS World University Rankings. Cele cinci universitati romanesti sunt Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, informeaza Opinia Timisoarei.
Tarile luate in considerare sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kosovo, Kargazstan, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Taidjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan.Clasamentul pilot a fost realizat de experti din regiune care au contactat 368 de universitati din cele 30 de tari mentionate.Conform sursei citate, criteriile avute in vedere au fost: reputatia academica – 30%; reputatia angajatorului – 20%; corp universitar/studenti – 15%; corp universitar international – 2.50%; studenti internationali – 2.50%; angajati cu doctorat– 5%; impact online – 10%; lucrari per cadru universitar – 10%; citari per lucrare – 5%.In clasamentul pe tari, pe primele locuri s-au situati Cehia si Ungaria.
Care e cel mai bun tenismen din istorie? Tiriac ofera un raspuns neprevazut
Ion Tiriac a oferit un raspuns de-a dreptul suprinzator la intrebarea ‘care e cel mai bun tenismen din istorie?’.Omul de afaceri roman considera ca, nu Ilie Nastase, Boris Becker sau Pete Sampras, ci argentinianul Guillermo Vilas merita acest titlu.”Un campion e cel care castiga in cea mai proasta zi a lui. Cei care reusesc sa castige atunci cand joaca perfect doar fac ceea ce e normal. Dar atunci cand lucrurile merg rau si castigi, atunci esti puternic”, a spus Tiriac pentru editia tiparita a cotidianului Gazzetta dello Sport.”Cel mai mare tenismen din toate timpurile a fost Vilas. Trebuie sa ai mare respect cand un Fiat 600 bate un Ferrari. Guillermo nu avea talentul lui Nastase, puterea lui Becker si nici viteza de gandire a lui Panatta, dar se antrena 6-8 ore pe zi, in fiecare zi, si a reusit sa ajunga numarul 2″, a continuat acesta.Guillermo Vilas a castigat 62 de turnee in cariera sa, dintre care 4 de Grand Slam.I.G.
Ilie Nastase intervine in scandalul din Armata: Habar nu are
Ilie Nastase ii raspunde colonelului Remus Macovei, care l-a acuzat ca nu merita gradele militare.„Cel ce a spus acele lucruri despre noi habar nu are ca eu, de exemplu, a fost copil de trupa de la varsta de 11 ani si ca am urcat toate treptele ierarhice din armata, pana la a ajunge la gradul de general. Adica sunt de o viata in structurile armatei, prin clubul Steaua. Pentru mine, haina militara este o mandrie. Sunt cel mai fericit cand port uniforma Armatei Romane”, a spus Ilie Nastase, conform Sport News.”Si daca il deranjeaza pe acel domn retributia pe care o am pentru acest grad militar, il informez ca eu, Ilie Nastase, n-am incasat niciodata pensia de general. Am donat-o. Iar faptul ca am fost la Wimbledon in haina militara e inca un motiv de mandrie pentru mine. Am stat in loja in uniforma Armatei Romane alaturi de celebritati din toate domeniile, nu de neica-nimeni”, a continuat acesta.
Scandal urias in Armata: Un ofiter ii pune la zid pe generalii din sport
Din 2004, Ilie Nastase e colonel in Armata Romana.
Tiriac, dezvaluire inedita: De ce a renuntat la hochei pentru tenis
Ion Tiriac a dezvaluit motivul pentru care a renuntat la hochei pentru tenis, in tinerete.„Am jucat hochei pe gheata si am fost chiar si la Olimpiada. Apoi, intr-o zi am pus mana pe racheta si cineva mi-a zis ca, daca ma apuc de tenis, trebuie sa ma antrenez 4 ore, in loc de 7, cate aveam la hochei”, a spus Tiriac pentru editia tiparita a cotidianului Gazzetta dello Sport.”Gandeste-te putin! Mereu am alergat si muncit, toata viata. Sincer, n-as mai face asta daca m-as intoarce in timp”, a continuat acesta.23 de titluri (22 la dublu si unul la simplu) a cucerit Ion Tiriac in tenis.I.G.
De ce nu l-a prins niciodata controlorul pe Smiley fara bilet
Cantaretul Smiley este unul dintre norocosii care nu au primit niciodata vreo amenda din mana controlorilor. Si asta penttru ca, spune el, intotdeauna a fugit cand i-a vazut.Intrebat la Kiss FM, joi, cu ce calatorea inainte de a deveni celebru, Smiley a raspuns ca a circulat cu toate mijloacele de transport in comun, chiar daca, isi aminteste el, il deranjau mult „inghesuiala si mirosul”.”Eu sunt din Pitesti si nu prea am mers cu autobuzul in Pitesti, pentru ca mergeam pe jos. Acolo distantele sunt mult mai mici. Cand m-am mutat in Bucuresti, am mers cu metroul, am mers cu tramvaiul… cu autobuzul mai putin” a spus el, conform unui comunicat remis Ziare.com.
A declarat insa ca nu l-a prins niciodata controlorul fara bilet, pentru ca a fugit.Acum, se confrunta cu alte probleme: „Nu vreti sa stiti ce gropi sunt pe centura. E drumul meu spre casa. E dezastru! Dupa ce a plouat, dupa ce a nins, este dezastru, zici ca e dupa razboi”.
Ipostaza in care nimeni nu l-a vazut vreodata pe Smiley. De nerecunoscut (Foto)Intrebat si despre vacanta preferata, ca tot urmeaza o perioada cu mai multe zile libere, Smiley a numit Thailanda.”Stii cat de urat a fost? Mi-e scarba sa ma mai duc si anul viitor” a glumit el, mentionand ca s-a indragostit de mesajul thailandez.A.S.
Ion Tiriac, interviu incendiar pentru Gazzetta dello Sport: Iata cum am devenit miliardar
Ion Tiriac a oferit un interviu eveniment pentru cunocuta publicatie italiana Gazzetta dello Sport, in care a vorbit, printre multe altele, despre cum a ajuns miliardar.Interviul italienilor a plecat de la topul celor mai bogati oameni din lumea sportului, publicat saptamana trecuta de americani si in care Tiriac ocupa primul loc, cu o avere de 2,4 miliarde de euro.”Eu cel mai bogat? Aceste lucruri se zic atunci cand cineva moare sau cand vinde tot, iar eu nu intentionez sa fac nici una, nici alta”, a spus Tiriac pentru editia tiparita a cotidianului Gazzetta dello Sport.”Adevarul e din cauza comunismului a trebuit sa muncesc ca un nebun timp de 40 de ani si, chiar si asa, n-o sa reusesc sa devin niciodata la fel de bogat precum Bill Gates sau Belusconi. Nu doresc niciunuia dintre cei trei fiii ai mei sa munceasca la fel de mult ca mine”, a continuat acesta.
Tiriac i-a uimit pe americani cu averea sa – cum s-a imbogatit miliardarul roman
Jurnalistii au remarcat ca Tiriac ‘le-a driblat’ intrebarea, dar nu s-au lasat si l-au intrebat despre modul in care a reusit sa ajunga la aceasta avere impresionanta.”Cum am facut banii? Am facut ceea ce-a trebuit la momentul potrivit. Am fost promoter cand trebuia si, venind din lumea sportului, stiam ce doresc sportivii, spectatorii, sponsorii si televiziunile. Apoi am inventat cateva afaceri„, a precizat omul de afaceri roman.
„Cea mai reusita afacere a mea a fost publicitatea in tenis. Am reusit sa unesc toate partile si sa obtin cel mai important rezultat. La afaceri care aveau nevoie de 1000 de persoane, eu reuseam sa le fac doar cu 55 de insi”, a mai spus Tiriac.Tiriac nu l-a trecut cu vederea pe bunul sau prieten, Ilie Nastase, despre care spune ca a contribuit enorm la dezvoltarea tenisului.”N-am facut doar asta. Am fost si manager, iar cel mai important pentru promovarea tenisului a fost Ilie Nastase. Datorita lui, chiar si cei mai saraci oameni veneau sa joace tenis. De altfel, si acum e unul dintre cei mai iubiti”, a adaugat Tiriac.In incheiere, Tiriac a vorbit despre cea mai mare calitate a sa: „Sunt foarte inteligent. Asta pentru ca stiu sa realizez atunci cand sunt stupid”.
Nationala Romaniei incheie anul 2014 pe locul 15 in clasamentul FIFA
Nationala Romaniei a incheiat anul pe locul 15 in clasamentul mondial, potrivit topului pe luna decembrie dat publicitatii de catre FIFA.Echipa pregatita de Anghel Iordanescu a acumulat 1014 puncte in clasament si se afla imediat in spatele Angliei si reprezentativei statului Chile.Este pentru prima data in ultimii sapte ani cand reprezentativa „tricolora” incheie anul in Top 15 FIFA.Cea mai buna nationala din lume ramane campioana mondiala Germania, podiumul fiind completat de Argentina si Columbia.M.D.