Iohannis, despre cum a lasat in urma lui doar femei si ce l-a facut sa cante imnul-Klaus Iohannis a comentat faptul ca a lasat in urma sa doar femei, atat la Primaria Sibiu, cat si la presedintia PNL, spunand ca pentru el conteaza competenta, nu daca liderii sunt barbati sau doamne.Seful de stat a precizat, intr-un interviu acordatTurnul Sfatului TV, ca nu stie daca este o intamplare sau nu ca postul de primar interimar al Sibiului este ocupat acum de Astrid Fodor, in timp ce Alina Gorghiu a fost aleasa recent lider al PNL, dar a asigurat ca el nu imparte politicienii in femei si barbati.
Alina Gorghiu a avertizat PNL: Sa nu ma priviti ca pe o tanara care poarta fusta!
„Nu stiu daca este o intamplare sau nu, stiti foarte bine ca nu impart politicienii dupa politicieni barbati si politicieni doamne, ci evaluez competentele si capacitatile (…). Pentru mine e important sa fie oameni capabili si competenti acolo unde trebuie rezolvate problemele si in momentul de fata cred ca sunt”, a declarat Klaus Iohannis.Presedintele a vorbit si despre un moment-cheie din campania electorala, respectiv acela in care a intonat imnul national in timpul unei conferinte de presa, luandu-i prin surprindere pe jurnalisti.
„Intonarea imnului…in acel moment, mi s-a parut o idee interesanta, am facut-o si cred ca a dat destul de bine”, a marturisit Iohannis, spunand ca scena nu a fost una planificata, ci spontana.
Iohannis a cantat o strofa din imnul Romaniei, intr-o conferinta de presa (Video)
Ponta spune ca stie tot imnul Romaniei, dar se incurca la al doilea vers (Video)
Cu o seara inainte de acest moment, contracandidatul sau la prezidentiale Victor Ponta a recitat un fragment din imnul Romaniei, gresind insa un vers. Gafa a fost taxata de presa si comparata cu „prestatia” lui Klaus Iohannis de a doua zi.
Klaus Iohannis: Sa ne indreptam azi gandul catre Rege – un model de demnitate si daruire
Presedintele Klaus Iohannis a indemnat, marti, romanii sa-si indrepte gandul catre regele Mihai, un model de demnitate si daruire, dupa cum s-a exprimat el.
„Cu 67 de ani in urma, pe 30 decembrie, Regele Mihai era fortat de comunisti si aliatii lor sa abdice, sub amenintarea armelor. Daca astazi, dupa multe decenii de la acel eveniment, Majestatea Sa este privit cu atata respect si admiratie de catre poporul Sau, acesta este un castig cert al societatii romanesti a ultimilor 25 de ani”, scrie pe Facebook Klaus Iohannis.
„Asadar, va indemn, astazi, sa ne indreptam cu totii gandul catre Rege, care ramane, pentru noi toti, un model de demnitate si daruire”, incheie presedintele mesajul.Casa Regala din Romania a fost reprezentata, in momentul depunerii juramantului nouluipresedinte, Klaus Iohannis, in urma cu noua zile, de principele Radu, dar si de seful onorific al Casei.Principele Radu a apreciat recent, pe o retea sociala, ca presedintele Klaus Iohannis este primul care, inainte de orice alti pasi institutionali, a deschis intai poarta Palatului Elisabeta.
„Domnul Presedinte ales e primul care, in primele ore ale victoriei sale, a deschis intai poarta Palatului Elisabeta, inainte de orice alti pasi institutionali. Aceasta arata, mai bine decat orice alt gest facut de cineva, ca Institutia Coroanei nu ia locul nimanui… Ea este in complementaritate cu absolut orice alta forma a puterii politice si administrative care are ca scop consolidarea Romaniei.
Este o foarte mare bucurie pentru Majestatea Sa ca, dupa 25 de ani, Romania a ajuns intr-un astfel de punct. Evenimentul este definitoriu pentru intreaga natiune… o semnificatie larga, nationala”, scrie pe Facebook principele Radu.
In ziua de 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a fost fortat sa abdice, iar Romania a devenit republica, din monarhie.
30 decembrie – ziua cand s-a schimbat, dintr-un condei, forma de stat a Romaniei
Trei magistrati si-au anuntat candidaturile pentru conducerea CSM – la alegeri vine si Iohannis-2023-
Judecatorii Alexandru Serban si Marius Tudose Badea si-au anuntat candidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in timp ce procurorul Bogdan Gabor s-a inscris pentru postul de vicepresedinte al CSM, alegerile urmand sa aiba loc pe 6 ianuarie.Proiectele de management ale candidatilor au fost publicate, marti, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.Alegerile pentru functiile de conducere in CSM vor avea loc in prima sedinta de plen, care a fost programata pentru 6 ianuarie.La sedinta din 6 ianuarie a confirmat prezenta si presedintele Klaus Iohannis, au declarat surse din cadrul CSM.Pana in acest moment doar magistratii Alexandru Serban, Marius Tudose Badea si Bogdan Gabor si-au anuntat candidaturile.
Obiectivele candidatilor
Intre obiectivele enumerate de judecatorul Alexandru Serban in proiectul managerial se numara apararea independentei justitiei si a magistratilor, ceea ce, spune el, „presupune o reactie rapida a Consiliului impotriva oricaror atacuri si imixtiuni”.”Rapiditatea este de maxima importanta deoarece hotararea pe care o adopta plenul Consiliului in astfel de situatii, doar prin ea insasi, nu are o eficienta deosebita, neimpunand vreo sanctiune efectiva. Solutia ar fi o reactie publica imedite a conducerii Consiliului, urmata de sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a efectua verificari, iar aceste verificari sa se efectueze cu maxima celeritate”, conform proiectului de management al magistratului.In plus, Alexandru Serban sustine ca sunt necesare o serie de modificari legislative pentru ca rolul de garant al independentei justitiei pe care il are consiliul sa fie mult mai eficient.In ceea ce il priveste pe judecatorul Marius Tudose Badea, acesta isi propune, conform proiectului de management, continuarea procesului demarat in 2011, de rationalizare a instantelor si parchetelor prin „redesenarea hartii administrative judiciare”, pentru a creste eficienta si calitatea actului de justitie.
„Este necesara consolidarea atitudinii pro-active a CSM si a institutiilor sistemului judiciar roman in dialogul cu institutiile europene, prin prezentarea progreselor reale, semnificative, raportate la cele patru benchmark-uri. Componenta de cooperare trebuie sa se afirme ca proritara, lasand in plan secund aspectele de verificare”, conform proiectului managerial al judecatorului.
Procurorul Bogdan Gabor, singurul candidat pentru functia de vicepresedinte al CSM, sustine, in proiectul publicat pe site-ul consiliului, ca Ministerul Justitiei ar trebui sesizat cu privire la necesitatea modificarii pachetului de legi ale justitiei.O alta prioritate asumata de procuror este „reanalizarea si redimensionarea, impreuna cu Ministerul Public, a schemelor de personal din cadrul parchetelor, in sensul reducerii numarului de posturi de la unele parchete si alocarea acestor posturi finantate catre unitatile mari de parchet”.Magistratul propune si simplificarea bibliografiei in cadrul procedurilor de organizare a concursurilor de ocupare a functiilor de conducere din cadrul instantelor si parchetelor.
Cine sunt cei trei candidati
Judecatorul Alexandru Serban (39 ani) este membru al CSM din 2011 si magistrat din 1998. De-a lungul carierei sale, el a fost judecator la Judecatoria Pitesti, presedinte al Judecatoriei Sinaia, magistrat la Tibunalele Prahova si Covasna si vicepresedinte al Curtii de Apel Brasov.Judecatorul Marius Tudose Badea (42 ani) este membru in consiliu tot din 2011. El a intrat in magistratura in 1995 si a fost judecator la Judecatoria Slatina, Judecatoria Sectorului 4 si Judecatoria Sectorului 3. In cadrul acestei ultime instante a ocupat functia de vicepresedinte, intre 1 octombrie 2000 – 1 noiembrie 2001, si pe cea de presedinte, din 1 noiembrie 2001 pana in 6 ianuarie 2011.Procurorul Bogdan Gabor (39 de ani) si-a inceput cariera de magistrat in 1999 in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare. Intre 2003 si 2006 a detinut functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, ulterior devenind prim-procuror adjunct al acestei instante. Din 2007 pana in 2010, Gabor a fost procuror al Directiei Nationale Anticoruptie Cluj. Apoi, pana in 2012, a fost procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, iar din ianuarie 2012 a devenit membru al CSM.Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte care nu pot face parte din aceeasi sectie. Astfel, daca unul dintre ei face parte din sectia pentru judecatori, cel de-al doilea trebuie sa fie procuror. Institutia a fost condusa in 2014 de judecatorul Adrian Bordea, in calitate de presedinte, si de procurorul Gheorghe Muscalu, drept vicepresedinte.
S-a redeschis dosarul Firea – Basescu. In prima zi dupa ce presedintele a ramas fara imunitate
Procurorii Parchetului General au redeschis dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe fostulpresedinte Traian Basescu de santaj.Dosarul a fost redeschis in 22 decembrie, la o zi dupa ce Traian Basescu si-a terminat mandatul, pierzandu-si imunitatea, informeaza Digi 24.Plangerea penala fusese depusa de Gabriela Firea in aprilie, dupa ce fostul presedinte i se adresase intr-o emisiune televizata, avertizand-o „sa stea in banca ei”, pentru ca este posibil ca, „intr-o zi, sa nu-si mai gaseasca sotul acasa, daca nu este atenta”. Sotul Gabrielei Firea este Florentin Pandele, primar al orasului Voluntari.Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarat, prin ordonanta a procurorului de caz, redeschiderea anchetei. Aceasta fusese suspendata cata vreme Traian Basescu era presedinte, beneficiind de imunitate.Procurorii urmeaza sa decida in perioada urmatoare daca vor incepe urmarirea penala impotriva lui Traian Basescu sau dosarul va fi inchis.In luna mai, avocatul Gabrielei Firea, a depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere prin care contesta decizia Parchetului General de suspendare a anchetarii presedintelui Traian Basescu pentru savarsirea infractiunii de santaj.
Noua plangere in dosarul lui Traian Basescu, in care Firea il acuza de santaj
Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie o plangere penala in care il acuza pe seful statului de amenintare si santaj in legatura cu declaratiile pe care acesta le-a facut in cadrul unei emisiuni televizate.
Urmarire penala in cazul Firea. Anchetarea lui Basescu, suspendata
In data de 18 aprilie, Parchetul General a anuntat ca a deschis un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de santaj in legatura cu plangerea penala depusa de senatoarea Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, insa procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece presedintele se bucura de imunitate.
Firea contesta decizia procurorilor de a suspenda urmarirea penala a lui Basescu
Gabriela Firea a contestat decizia procurorului de caz, insa contestatia sa a fost respinsa de procurorul ierarhic superior.
Parchetul General: Presedintele e scutit de orice raspundere juridica pe perioada mandatului
In motivarea procurorilor se arata ca imunitatea presedintelui il scuteste pe Traian Basescu de orice fel de raspundere juridica pe perioada exercitarii mandatului, pentru fapte savarsite in aceasta perioada, cu exceptia raspunderii politice, respectiv posibilitatea de a fi suspendat.
Retelele de comunicatii vor putea fi amplasate si suprateran
Retelele de comunicatii electronice si infrastructura asociata vor putea fi amplasate si in varianta supraterana, in intravilan si extravilan, Guvernul aproband pentru aceasta o exceptie de la normele legale privind calitatea spatiului public, protectia mediului, sanatatea si siguranta locuitorilor.Derogarea a fost decisa de Guvern printr-o hotarare care modifica regulamentul general de urbanism.Legislatia actuala stabileste ca, in scopul asigurarii calitatii spatiului public, a protectiei mediului si sigurantei si sanatatii locuitorilor, precum si pentru cresterea gradului de securitate a retelelor edilitare, in zona drumurilor publice situate in intravilanul localitatilor, lucrarile de constructii pentru realizarea/extinderea retelelor edilitare de tipul conductelor de alimentare cu apa si de canalizare, sistemelor de transport gaze, titei sau alte produse petroliere, retelelor termice, electrice, de telecomunicatii si infrastructurii ori altor instalatii sau constructii de acest gen, inclusiv pentru traversarea de catre acestea a drumurilor publice, se executa in varianta de amplasare subterana.Guvernul a decis insa ca, prin exceptie de la aceasta regula, retelele de comunicatii electronice si infrastructura asociata acestora sa poata fi amplasate si in varianta supraterana, in intravilanul si extravilanul comunelor, satelor si localitatilor apartinatoare oraselor si municipiilor.
Fost director APIA, condamnat la 7 ani si jumatate de inchisoare
Aurel Pana, fost director general adjunct APIA, a fost condamnat, marti, la 7 ani si 6 luni deinchisoare pentru trafic de influenta si luare de mita.Judecatorii au decis mentinerea masurii controlului judiciar luat fata de fostul director APIA si obligatia acestuia la plata catre stat a sumei de 51.150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 200 lei reprezinta onorariul aparatorului din oficiu.
Fostul director adjunct al APIA, arestat la domiciliu
Sentinta nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel in 10 zile de la comunicare.
Alina Gorghiu a avertizat PNL: Sa nu ma priviti ca pe o tanara care poarta fusta!
Liderii liberali din Hunedoara sustin ca Alina Gorghiu, noul sef al PNL, este hotarata sa duca partidul intr-o directie buna, adaugand ca aceasta a cerut sa nu fie „privita ca o tanara care poarta fusta”.
„Este foarte hotarata sa duca PNL in directia ceruta de cei care au votat acest lucru in 16 noiembrie. Nu a stat la discutii desarte, pentru ca au mai fost voci din PNL si PDL Hunedoara care au considerat ca o vor juca pe degete. A spus foarte clar la discutii, ca nu este cazul sa fie privita ca o tanara care poarta fusta”, declarat Costel Avram, vicepresedintele PNL Hunedoara, citat deMesagerul Hunedorean.Totodata, Alina Gorghiu, care si-a anuntat vizita in Valea Jiului in primavara anului viitor, a subliniat ca presedintia Consiliul Judetean Hunedoara apartine de drept PNL.
„Discutiile au fost aplicate si pe situatia de la Consiliul Judetean Hunedoara, iar Alina Gorghiu a spus foarte clar ca presedintia CJ apartine de drept PNL, asa au ales oamenii, iar unii care au ajuns conjunctural in functie de conducere sa nu pretinda mai mult decat li s-a dat prin vot de catre alegatori.Pe de alta parte, Alina Gorghiu si-a anuntat vizita si in Valea Jiului, cel mai probabil in primavara anului viitor, pentru ca trebuie foarte multa munca pentru a convinge alegatorii din acesta zona ca liberalii au solutii pentru ei”, a mai precizat liderul hunedorean.