Iohannis, prima reactie dupa ce a scapat de procesul de incompatibilitate-Presedintele Klaus Iohannis a facut miercuri prima declaratie dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis definitiv ca acesta nu a fost incompatibil in perioada in care a fost primar al Sibiului.„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul procesului dintre domnia sa si Agentia Nationala de Integritate si saluta decizia instantei supreme. Astfel este confirmata solutia Curtii de Apel Alba-Iulia din septembrie 2013.Presedintele a fost convins, inca de la inceput, ca nu s-a aflat intr-o situatie de incompatibilitate si, de aceea, nu a recurs la niciun fel de exceptie care ar fi fost de natura sa amane aceasta pronuntare.Domnul Presedinte Klaus Iohannis isi afirma increderea in profesionalismul si independenta sistemului judiciar si recomanda tuturor oamenilor politici sa raspunda cu promptitudine oricaror solicitari din partea Justitiei”, se arata intr-un comunicat postat pe siteul Administratiei Prezidentiale.Iohannis scapa de dosarul de incompatibilitate. ICCJ a respins recursul ANI
Instanta a audiat partile saptamana trecuta si a ramas in pronuntare, asteptand ca Agentia Nationala de Integritate sa depuna concluziile scrise.Desi era citat, Klaus Iohannis nu s-a prezentat, trimitand doar avocatul. In ziua respectiva presedintele a avut intalniri cu adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, si cu ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.
Scrisoare trimisa de puscasii marini de la Kogalniceanu unui congresmen american
Puscasii marini americani (US Marines) stationati la baza Kogalniceanu au trimis o scrisoare in Statele Unite in care isi exprima satisfactia pentru felul in care au fost primiti si sunt tratati in Romania, multumind totodata comunitatii de romani de dincolo de ocean pentru ceea ce fac pentru imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari.Scrisoarea a fost adresata Lorettei Sanchez, membru al „Caucus”-ului (Grupului de prieteni) pentru Romania din Congresul SUA, si a fost citita cu ocazia aniversarii hramului si a cinci ani de existenta a Misiunii „Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin, California, informeaza pe Facebook Comunitatea greco-catolica „Sf. Ioan Botezatorul”.”Puscasii marini de la baza Mihail Kogalniceanu stiu mai bine decat multi americani importanta parteneriatului nostru cu Romania. (…) Romania ne-a primit cu bratele deschise si datorita doamnei congresmen Lorreta Sanchez”, se arata in scrisoare, in conditiile in care aceasta a vizitat anul trecut baza militara Kogalniceanu si a purtat discutii cu fostul ministru de Externe Titus Corlatean.In document se subliniaza faptul ca multi dintre puscasii marini nu mai fusesera in Romania si nu stiau la ce sa se astepte, dar au avut parte de o primire calduroasa. „‘Comunismul s-a incheiat in tara noastra de mai bine de douazeci de ani, deci asteptam de mai bine de douazeci de ani venirea americanilor’, ne-a spus un militar roman”, se mai arata in scrisoare
Sarbatoare in comunitatea romaneasca de peste Ocean
La evenimentul organizat duminica de Comunitatea greco-catolica „Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin, Calfiornia, au participat, alaturi de un numar mare de romani, reprezentanti ai principalelor organizatii romanesti din sudul Californiei si consulul general al Romaniei la Los Angeles, Eugen Chivu. Loretta Sanchez, co-presedinte al grupului de prietenie cu Romania din Congresul SUA, a venit impreuna cu sotul si a participat, in premiera, la Liturghie alaturi de credinciosii prezenti, se arata intr-un articol postat pe site-ul Comunitatii greco-catolice „Sf.Ioan Botezatorul”, unde sunt publicate numeroase fotografii de la eveniment.Dupa Liturghie, tinuta de preotul bisercii Chris Terhes, a fost citita si o scrisoare din parteaambasadorului Romaniei in SUA, Iulian Buga, in care a fost subliniat, printre altele: „Cred cu convingere in rolul esential pe care-l joaca comunitatea romano-americana in consolidarea si extinderea Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA si in sprijinul semnificativ oferit de aceasta in relatia cu autoritatile americane”.
La randul sau, Eugen Chivu, consulul general al Romaniei la Los Angeles, a vorbit despre importanta comunitatilor romanesti din SUA.
Parintele Chris Terhes a subliniat faptul ca membrii ei se implica atat in activitati religioase, cat si sociale si civice, inclusiv in lupta impotriva coruptiei din Romania.
„In aceste timpuri in care Rusia devine tot mai agresiva, este in interesul Romaniei si spre binele tuturor romanilor ca legatura cu Statele Unite sa fie cat mai puternica”, a spus pr. Terhes.
In discursul tinut de Loretta Sanchez, care este si membru al subcomisiei pentru Forte Strategice din Congres, aceasta a subliniat faptul ca se afla pentru prima data in mijlocul unei comunitati romanesti, vorbind si despre propria experienta, ca fiica de emigranti.
„Romania este un aliat incredibil al Statelor Unite si avem nevoie de ea. Avem nevoie de Romania. Comunitatea voastra este puntea cu membrii familiilor voastre, prietenii pe care i-ati lasat in spate, sa-i faceti sa inteleaga aceasta importanta alianta”, a adaugat aceasta.Pe de alta parte, ea a subliniat faptul ca situatia din Ucraina „este alarmanta” si ca, desi este clar „la ce privesc ochii lui Putin si ce doreste”, in calitate de aliat NATO Romania trebuie sa fie sigura ca ramane o tara libera si democratica.Scrisoarea adresata de puscasii marini de la Kogalniceanu a starnit vii emotii, mai ales ca a fost citita de Brandon Nicholas Sandu (foto), fiul unei familii de romani, inrolat in programul Young Marines si care urmeaza sa intre in armata dupa ce termina liceul, informeaza sursa citata.
Ponta ii pune pe ministri sa se uite la discursul lui Obama: Sa vedeti ce avem si noi de facut
Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrilor care nu au urmarit, marti noaptea, discursul presedintelui american Barack Obama privind Starea Natiunii, sa isi faca timp sa il vada.Prim-ministrul le-a spus demnitarilor, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, ca liderul american are obiective comune cu cele ale Guvernului Romaniei, relateaza Mediafax.”In primul rand, pentru cei care azi-noapte n-ati urmarit mesajul presedintelui Obama, sa va gasiti timpul sa-l urmariti, ca sa vedeti lucruri pe care le avem si noi de facut, adica, sa ne ocupam de viata oamenilor.
A vorbit de solidaritate, a vorbit de modul de taxare mai echilibrat, a vorbit de sprijinul pentru studenti si pentru categoriile defavorizate, si pentru clasa medie, asta trebuie sa facem si noi zi de zi, am incercat sa facem. Si mai direct, lasati politica, cine cu cine face guverne si cand vin Gorghiu cu Vanghelie la guvernare”, a explicat Victor Ponta.De altfel, seful Executivului s-a aratat impresionat de discursul sustinut de Barack Obama si pe pagina sa de Facebook, unde a postat inregistrarea cuvantarii presedintelui SUA.
Cum l-a impresionat Obama pe Victor Ponta
„Am urmarit discursul presedintelui SUA, Barack Obama, despre Starea Natiunii si sunt impresionat de importanta pe care acesta a oferit-o temelor sociale, educatiei si combaterii inegalitatii cu care cetatenii Statelor Unite se confrunta.
A fost un discurs de presedinte cu o viziune clara si cu dorinta de a face schimbarea pe care a promis-o in 2008!”, a scris pe Facebook Victor Ponta.Obama, discurs privind Starea Natiunii: Despre Statul Islamic, Cuba si Rusia
Reprezentantul SUA la Bucuresti: Romanii suporta costurile serviciilor de proasta calitate-1519-
Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, avertizeaza ca romanii vor suporta costurile serviciilor de proasta calitate si pe cele ale subventionarii companiilor prost administrate, daca Guvernul nu va continua sa imbunatateasca legislatia privind guvernanta corporativa.In discursul tinut la aniversarea a patru ani de la listarea la bursa a Fondului Proprietatea, Dean Thompson a aratat ca Fondul a raportat o rata medie a profitului anual de circa 10%, sub administrarea Franklin Templeton.Thompson arata ca in acesti patru ani „activitatea Franklin Templeton de promovare a Romaniei a dat roade”, precum si „coordonarea si cooperarea Fondului cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si aliati guvernamentali care le impartasesc ideile si care fac eforturi in vederea imbunatatirii guvernantei corporative in toate companiile in care statul este actionar”.In opinia lui Thompson, statul roman trebuie sa faca eforturi in directia guvernantei corporative, care „inseamna oamenii potriviti, o buna administrare si obtinerea celor mai bune rezultate posibile pentru companie si actionari”.”Statul roman trebuie sa se asigure ca aceste companii in care statul este actionar sunt conduse de manageri profesionisti, din sectorul privat, selectati prin competitie transparenta, lipsita de orice influente politice”, a spus reprezentantul SUA.In opinia sa, „statul roman ar trebui sa le ofere acelor manageri puterea de a lua decizii viabile de afaceri, fara teama amestecului functionarilor guvernamentali in afacerile interne ale companiei. In schimb, statul ar trebui sa-i recompenseze, in mod adecvat, pe managerii privati in functie de rezultatele obtinute”.Aceste masuri ofera „un beneficiu suplimentar, adesea nementionat: protejeaza o companie de pericolul coruptiei. Stim cu totii: coruptia genereaza esec. Insa ce anume genereaza coruptie? Principalele cauze ale coruptiei sunt existenta unei oportunitati clare, lipsa raspunderii si transparentei si o slaba aplicare a legislatiei”. Toate acestea, sustine Thompson, fac in asa fel incat „actele de coruptie sunt mai greu de ascuns si responsabilizarea se asigura mai usor”.
Cel mai important lucru, sustine reprezentantul SUA, este ca o buna guvernanta corporativa si eliminarea oportunitatilor de coruptie vor aduce beneficii actionarilor finali ai companiilor de stat, cetatenii Romaniei. Asta, pentru ca „romanii suporta costurile serviciilor de proasta calitate si pe cele ale subventionarii companiilor prost administrate. Facand acest lucru, romanii renunta la alte servicii publice extrem de necesare. Daca aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetara ar scadea, iar statul roman si-ar putea dedica resursele imbunatatirii serviciilor publice, in beneficiul tuturor romanilor”.”Incurajez Guvernul Romaniei sa isi coordoneze eforturile de a lupta impotriva coruptiei cu cele de promovare a bunei guvernante corporative”, continua Thompson, care aminteste ca adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a precizat, in timpul vizitei sale la Bucuresti, ca „lupta impotriva coruptiei si pentru statul de drept, concomitent cu sporirea transparentei, previzibilitatii si stabilitatii, sunt toate esentiale pentru imbunatatirea mediului de afaceri si investitional”.A.I.
Traian Basescu, 68 de dosare in 10 ani: Cate mai sunt de actualitate
Traian Basescu a fost implicat, in total, in perioada 2004-2014, in 68 de dosare penale, sapte dintre acestea fiind inca in curs de solutionare, arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).„La Sectia de urmarire penala si criminalistica, in perioada martie 2004 – aprilie 2014, au fost inregistrate un numar de 58 de cauze penale, din care solutionate 53. Doua cauze au fost conexate la o alta solutionata in cursul anului 2007 cu neinceperea urmaririi penale, in baza art. 10 lit. f din Codul de procedura penala”, arata PICCJ intr-un raspuns transmis la solicitarea agentiei Mediafax.Potrivit sursei citate, alte doua dosare au fost declinate la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, respectiv la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.”Dosarul inregistrat la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti se afla in curs de solutionare, iar dosarul inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, fiind dispusa, la data de 5 noiembrie 2008, solutia de neincepere a urmaririi penale in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala”, conform raspunsului oficial al Parchetului instantei supreme.In prezent, conform sursei mentionate, in instrumentarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica se mai afla un singur dosar penal.In ceea ce priveste Directia Nationala Anticoruptie, in intervalul 2002 – 2012, au fost inregistrate patru cauze penale in care apare numele lui Traian Basescu, din care unul singur este in curs de solutionare, celelalte fiind solutionate.
„Un dosar a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5, fiind ulterior trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dosar in care procurorii au dispus, la data de 23 aprilie 2010, in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala, scoaterea de sub urmarire penala”, conform PICCJ.
In alte doua dosare penale, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale si clasarea.
La Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost inregistrate in cursul anului 2012, sase dosare penale in care apare numele lui Traian Basescu, din care cinci sunt in curs de solutionare, iar unul a fost clasat prin ordonanta din 9 ianuarie, se mai arata in raspunsul transmis de PICCJ.Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, declara recent ca a solicitat o situatie privind dosarele fostului presedinte Traian Basescu, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT.Cererea a fost formulata in conditiile in care imunitatea de care Traian Basescu a beneficiar a incetat in 22 decembrie 2014, cand si-a incheiat mandatul.La sfarsitul anului trecut, dosarul in care senatorul Gabriela Firea il acuza pe fostul presedinteTraian Basescu de santaj a fost redeschis de procurorii Parchetului instantei supreme, intrucat fostul sef al statului nu mai beneficiaza de imunitate.In noiembrie 2014, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, declara, ca o posibila redeschidere a dosarului „Flota” „va fi avuta in vedere”, precizand ca vor fi numeroase persoane care vor face „fel si fel de solicitari”. Seful Ministerului Public adauga ca aceste analize vor fi facute in baza probelor si pe baza dispozitiilor Codului de procedura penala.Traian Basescu a fost implicat in dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiza publicata in timpul primului mandat de presedinte al lui Basescu a aratat ca nu s-a inregistrat niciun prejudiciu pentru partea romana, fapt folosit de seful statului in declaratii publice pentru a-i sanctiona pe cei care l-au invinovatit, de-a lungul timpului, de vanzarea Flotei.Presedintele Traian Basescu spunea, in iunie 2012, ca, din cate stie, nu are niciun dosar penal, dosarele „Casa din Mihaileanu” si „Flota” fiind inchise, el apreciind ca atacurile pe aceasta tema reprezinta minciuni ale „puscariabililor”.
Nastase ii da replica lui Oprisan: Nu „Centrul” a distribuit casete cu jurnaliste dezbracate in Vrancea
Adrian Nastase ii da replica presedintelui CJ Vrancea Marian Oprisan, dupa ce acesta a declarat ca Victor Ponta va ramane in frunteaPSD doar daca nu se mai comporta ca fostulpremier. Nastase spune ca nu conducerea de la centru e de vina pentru problemele in justitie ale lui Oprisan.„Orice conducator stie ca rezultatul final depinde de rezultatele insumate in judete si de perceptia generala, rezultata atat din imaginea de la ‘centru’, cat si de cea din teritoriu”, scrie pe blog Adrian Nastase.El adauga si un fragment din volumul „Cele Doua Romanii”, in care a vorbit despre „teoria centrului imaculat”, invocata de mai multi lideri judeteni PSD.”Problema lui Mischie, Bebe Ivanovici, Savu, Vanghelie, Oprisan – cel putin cele de imagine – erau reale, nu erau inventate. Spre exemplu, nu ‘Centrul’ distribuie casete cu jurnaliste dezbracate in Vrancea. In al doilea rand, problemele de imagine generate, sa spunem de Mischie sau de Vanghelie, la vremea aceea, nu erau in primul rand, in judetul sau in sectorul lor, ci in alte zone ale tarii (in Ardeal, de exemplu). De aceea a fost nevoie sa luam anumite decizii. Prea putine si prea tarziu.La nivel central aveam problemele noastre dar pe care le-am rezolvat, cum si cand am putut – de la Hildegard Puwak la Beuran, Serban Mihailescu, prin diverse remanieri sau restructurari de guvern„, a scris Adrian Nastase.
Mai mult, acesta l-a ironizat pe Oprisan.
„Daca insa aceasta teorie il ajuta pe Oprisan sa-si explice existenta, in continuare, a dosarelor sale din justitie (dupa 10 ani), nu vreau sa-l impiedic. Poate insa ca daca in turul al doilea la prezidentiale (in 2004, n.b.) si el si alti lideri locali ai PSD nu ar fi oprit motoarele (din comoditate, sper), poate ca multe din abuzurile facute de echipele lui Basescu impotriva adversarilor sai nu ar fi avut loc”, a mai scris Adrian Nastase. „Domnul Victor Ponta va ramane in fruntea PSD cu conditia sa nu se mai comporte ca Adrian Nastase. (…) Daca nu vor inceta cu actiuni sau nu vor inceta sa arunce responsabilitatea pentru pierderea alegerilor prezidentiale asupra primarilor si asupra presedintilor de consilii judetene, sunt convins ca lucrurile se vor schimba in PSD”, a declarat Marian Oprisan, marti seara, la Realitatea TV.Oprisan: Ponta va ramane in fruntea PSD, daca nu se mai comporta ca Adrian Nastase
Legea Big Brother 3, neconstitutionala – Ce spun cei care au sesizat CCR
PNL a salutat miercuri decizia magistratilor Curtii Constitutionale de a declara neconstitutioanala Legea securitatii cibernetice, cunoscuta sunt numele de „Legea Big Brother”.„Sa stiti ca nu e o surpriza. Am facut aceasta sesizare nu pentru ca grupul PNL nu si-ar dori sa existe garantata securitatea cetatenilor din Romania, nu pentru ca nu tinem cont de contextul in care se afla Romania astazi, ci tocmai pentru ca suntem convinsi ca putem oferi garantii constitutionale si pentru dreptul la viata privata, dreptul la corespondenta privata, pentru absolut toate drepturile fundamentale”, a declarat Alina Gorghiu, copresedintele PNL, intr-o conferinta comuna cu Vasile Blaga.Legea Big Brother 3, neconstitutionala – decizie CCRAceasta a spus ca liberalii sunt deschisi la dialog si asteapta ca toti factorii de decizie sa se intalneasca pentru a ajunge la un consens.”Avem toata disponibilitatea sa ne asezam la dialog cu toti factorii de decizie si toti cei care au un punct de vedere pe acest subiect. O sa avem un consens, legea va fi elaborata, va trece de votul Parlamentului si nimeni nu o va contesta.Nu cred insa ca o lege de asemena amploare trebuie discutata in acest context emotional… E a 3-a lege respinsa de CCR„, a mai spus Alina Gorgiu.
Copresedintele PNL a subliniat, insa, ca liberalii isi mentin punctul de vedere ca orice interceptare sau alta forma de intruziune in viata privata sa se faca doar cu un mandat de la un judecator.Cat despre deja al 4-lea proiect al Legii securitatii cibernetice, Gorghiu a spus ca asteapta sa il vada inainte de a se pronunta: „Nu vreau sa punem carul inaintea boilor. Nu am vazut proiectul cu care Guvernul spune ca vrea sa inceapa dezbaterea”.Judecatorii CCR au decis, cu majoritate de voturi, ca Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala in ansamblul ei, pentru ca nu a respectat in totalitate normele de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, dar si pentru ca nu are avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Gorghiu: Am inceput discutii pentru formarea majoritatii-2008-
Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat miercuri ca discutiile privind sustinerea motiunii de cenzura anuntata de liberali au inceput, dar ca acestea nu vizeaza negocieri contra functii.„Am inceput deja discutii pentru formarea majoritatii, ceea ce se poate cat de firesc. Discutam cu colegi parlamentari pentru ca nu vrem sa fim luati pe nepregatite si, cand dl Predoiu va veni cu programul de guvernare si va fi finalizat, dezbatut, vom avea consultarile cu societatea civila, cu tot ce inseamna elitele de la nivel local si central, nu vrem sa fim prinsi pe picior gresit”, a spus Gorghiu, subliniind ca nu a afirmat ca a negociat direct cu Mircea Geoana sau orice alt parlamentar.Ea a indicat ca lucrurile care tin de majoritatea parlamentara vor fi discutate la momentul oportun, respectiv la prezentarea programului de guvernare.
„Singura negociere care se poarta este aceea de a sustine o motiune de cenzura pentru a inlatura unguvern toxic. Nu se face absolut nicio negociere contra functii executive, nu se face nicio discutie de nume, de formula guvernamentala, absolut nimic.Este dovada simpla de maturitate politica a acestui partid ca nu vom genera asemenea teme si discutii pana nu vom avea lucrurile noastre stabilite: un program de guvernare, cu proiecte de anvergura, agreat de mediul de afaceri, de populatia din Romania, care sa reuseasca sa transpuna agenda publica in agenda politica”, a afirmat Gorghiu.La randul sau, copresedintele PNL Vasile Blaga a aratat ca Guvernul Ponta va cadea prin motiune de cenzura.”Noi ne grabim sa avem un program de guvernare in dezbatere publica pentru a-l imbunatati pentru cand va cadea Guvernul si va cadea printr-o motiune de cenzura. Eu vad ca foarte multa lume este suparata pe dl Victor Ponta„, a spus Vasile Blaga.
Dragnea: Eu si Ponta suntem singurii vinovati, dar colegii nu ne-au lasat sa ne dam demisia
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a explicat ca singurii vinovati pentru pierderea alegerilor sunt el si Victor Ponta, dar colegii din conducerea formatiunii „n-au vrut sa ne lase sa ne dam demisia”.„Ne-am pus mandatele pe masa Comitetului Executiv. In unanimitate au spus ca noi trebuie sa ramanem in continuare si sa gestionam partidul si sa ramanem la guvernare.Singurii vinovati suntem eu si cu Victor Ponta, n-au vrut sa ne lase sa ne dam demisia. A fost o discutie timp de sase ore extrem de rationala”, a explicat Dragnea, miercuri seara, la Realitatea Tv.
Radu Mazare cere demisia lui Ponta: Ia in considerare sa treaca in tabara Geoana-Vanghelie
Declaratia sa vine dupa ce, marti, Radu Mazare a cerut demisia premierului Victor Ponta, dupa infrangerea neasteptata la alegerile prezidentiale din luna noiembrie a anului trecut.”Si eu sunt deranjat de faptul ca sunt aratat cu degetul pentru esecul lui Ponta si lui Dragnea. Eu, daca as pierde la primarie, mi-as depune mandatul, nu as da vina pe sefii de organizatii mici”, a precizat primarul Constantei.Intrebat daca sugereaza ca Victor Ponta ar trebui sa isi dea demisia din functie de prim-ministru, edilul de la malul marii a raspuns: „In mod normal si onorabil, da”.
Mazare ii cere demisia lui Ponta – cum raspunde presedintele PSD
In replica, Victor Ponta a spus ca „este dreptul” primarului Constantei sa-i ceara demisia, dar ca deciziile vor fi luate in structurile PSD.
Vanghelie, mesaj pentru Ponta: Da-ti demisia, baiatule, nu scapi. Vezi cu Hidroelectrica, Victore!La randul sau, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a spus marti seara ca Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia: „Victore, nu scapi, te rog sa ma crezi. M-ai subestimat, te rog frumos! (…) Nu crede ca ai scapat de mine. Fii sigur ca de-abia de acum incolo incepem sa facem politica impreuna”.
Ponta: Vreau sa inteleg cu ce am gresit. Mi s-ar fi parut o tradare sa renunt la guvernare
Pe 12 ianuarie, prim-ministrul a explicat de ce a decis sa ramana la guvernare si sa nu isi dea demisia dupa pierderea alegerilor prezidentiale, considerand ca o retragere ar fi insemnat „o tradare” fata de cei care l-au votat.F.N.
Dragnea: Ce SMS-uri le trimite Vanghelie social-democratilor
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, il acuza pe fostul vicepresedinte al formatiuniiMarian Vanghelie ca le trimite mesaje liderilorPSD, incercand sa-i atraga in noua formatiune de stanga anuntata de primarul sectorului 5 si deMircea Geoana.„Domnule presedinte, v-ar interesa un nou proiect in cariera dumneavoastra politica? Am auzit numai lucruri bune despre dumneavoastra la sediul central si v-as dori in echipa mea, alaturi de care sa construim noul PSD. Semnat: Marian Vanghelie”, ar fi continutul mesajelor, asa cum a spus Liviu Dagnea, miercuri seara, la Realitatea Tv.
Vanghelie cheama pesedistii in strada: Apel la Daciana Sarbu si Bombonica Dragnea
Primarul Sectorul 5 a spus, marti seara, ca Victor Ponta va putea fi schimbat din fruntea partidului doar daca liderii locali ai social-democratilor vor veni cu mii de oameni sa protesteze la sediul din Kiseleff.”Ii transmit lui Victor sa aiba mare grija: ce se face cand 15-20 de lideri vor iesi public si vor veni cu cate 100 de membri la sediu, la Kiseleff? Membri de partid care sunt suparati. Nu il veti putea schimba pe Ponta – va amana Congresul pana in 2200 – decat daca iesiti in strada”, a mai afirmat edilul sectorului 5.
Dragnea: Eu si Ponta suntem singurii vinovati, dar colegii nu ne-au lasat sa ne dam demisia
Saptamana trecuta, Marian Vanghelie a spus ca multi social-democrati ii vor urma in noul partid de stanga, fara sa dea insa nume.
„O sa vedeti cand vom stabili de comun acord, si intr-o perioada foarte scurta, pana in 1 februarie. Impreuna cu grupul de initiativa vom demara constructia unui alt partid de centru stanga, a unui partid nou, curat. Noi credem ca suntem PSD-ul adevarat. Nu eu singur, Marian Vanghelie, individual. Este vorba de Mircea Geoana, Marian Vanghelie si de alte mii si zeci de mii de oameni.O sa vedeti intre 1 februarie si 30 februarie (sic!) cati oameni, vorbim de oameni acum, nu deparlamentari„, a mentionat fostul lider PSD.
Vanghelie da un termen pentru ruperea PSD: O sa vedeti pana pe 30 februarie cine ma urmeaza
Mircea Geoana a fost exclus din PSD impreuna cu Marian Vanghelie si Dan Sova in primul Comitet Executiv organizat dupa pierderea alegerilor. De atunci, atat Geoana cat si Vanghelie au atacat conducerea partidului, mai ales pe Victor Ponta si Liviu Dragnea.
Geoana vrea sa fie iar seful PSD, Dragnea ii raspunde: Un mincinos, face rau partidului!
Geoana si-a anuntat, pe 6 ianuarie, intentia de a forma o noua constructie politica de stanga, un partid despre care sustine ca vrea sa fie „eliberat de minciuna, coruptie si impostura”.Ulterior, Geoana a anuntat, la Realitatea TV, ca va lansa un nou proiect alaturi de Marian Vanghelie, despre care crede ca oamenii de stanga au nevoie, pentru ca PSD sa nu devina o forma irelevanta pe scena politica.
Rusii l-ar vrea presedinte pe Klaus Iohannis – sondaj
Mai mult de jumatate dintre cei care au raspuns unui sondaj online realizat de postul rus de radio Echo Moskvi spun ca l-ar dori presedinte al tarii pe Klaus Iohannis.„V-ati dori ca un om precum presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa conduca Rusia?”, este intrebarea postata pe site-ul Echo Moskvi.Astfel, 51 la suta dintre cei care au raspuns sondajului, pana miercuri seara, sustin ca l-ar dori pe Iohannis in fruntea tarii, in timp ce 37 la suta au raspuns negativ. Restul de 12 la suta au transmis ca este „greu de raspuns”.Pana miercuri seara, la ora 20.00, raspunsesera 4.050 persoane, iar sondajul era in desfasurare.Printre comentariile postate la acest articol, un utilizator spune ca in Romania este in prezent doar „colaps si infractionalitate”.”Klaus Iohannis – nume si prenume tipic romanesti! Echo! Cand le veti oferi conducerea Rusiei si liderilor de triburi din Africa?”, comenteaza un altul.De asemenea, intr-un mesaj se scrie ca „49 la suta vor ca Rusia sa fie condusa de un rrom? Este clinic, doamnelor si domnilor!”, iar acestuia i se raspunde ca Iohannis „nu este rrom” si ca biografia sa este pe Wikipedia.
Fostul ministru Cristian David, arestat preventiv
Fostul ministru liberal de Interne, Cristian David, a fost arestat preventiv, in noaptea de miercuri spre joi in dosarul in care este acuzat ca ar fi luat mita jumatate de milion de euro.Decizia magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie poate fi contestata cu recurs la aceeasiinstanta, potrivit Digi 24.
Cum ar fi primit Cristian David spaga de jumatate de milion de euro (surse)
Cristian David a fost adus cu mandat, miercuri dimineata, la sediul DNA din Capitala, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile din dosarul decoruptie, in care este acuzat ca ar fi primit mita 500.000 de euro, pentru a face interventii ca un om de afaceri sa primeasca titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzau.
Fostul ministru Cristian David, adus cu mandat la DNA – mita de jumatate de milion de euro (Video)
DNA a anuntat ulterior, intr-un comunicat remis presei, ca procurorii „au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Cristian David, ministru al Internelor si Reformei Administrative (in perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008), pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita”. DNA mai mentioneaza ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Acuzatiile aduse de DNA
Cauza in care este urmarit penal fostul ministru se refera la fapte din perioada 2007 – 2008. Anchetatorii sustin ca acesta ar fi primit mita 500.000 de euro pentru a face interventii pe langa prefectul de Buzau, ca un om de afaceri sa primeasca titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din acest oras.”Fostul ministru ar fi luat banii pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana, pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.Totodata, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare – cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie”, au explicat procurorii anticoruptie.
Mita primita chiar in sediul MAI
Surse judiciare citate de presa au aratat ca fostul demnitar ar fi primit cele 500.000 de euro in bani cash, prin intermediul directorului sau de cabinet, Valeriu Robert Nitescu, chiar in sediul MAI.
Cum ar fi primit Cristian David spaga de jumatate de milion de euro (surse)
Se pare ca suma de jumatate de milion de euro a fost retrasa, pe 1 februarie 2008, dintr-o banca din Bucuresti, iar in aceeasi zi Nitescu i-a inmanat banii lui David, la sediul Ministerului de Interne.
Nitescu, care are calitatea de suspect in acest dosar, i-a promis omului de afaceri ca va interveni la prefectul de Buzau, prin intermediul ministrului David, iar la scurt timp Comisia Judeteana Buzau pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a emis titlul de proprietate asupra suprafetei de 15 hectare de teren.Pentru interventia sa, directorul de cabine ar fi primit 1,1 milioane de euro, din care 500.000 de euro au ajuns la Cristian David.Procurorul general a cerut, in noiembrie 2014, aviz de la fostul presedinte al Romaniei pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru liberal de Interne, iar Traian Basescu a aprobat in scurt timp cererea procurorilor DNA.
Cristian David, acuzat de luare de mita, se apara: Sunt surprins de momentul ales
Urmarit penal intr-un alt dosar
De asemenea, Cristian David mai este urmarit penal de catre DNA, pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii, intr-un alt dosar.
Fostul ministru Cristian David, urmarit penal
Investigatorii suspecteaza ca, in declaratia de avere, David a consemnat in fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire imprumut”, de la mama sa.Cristian David a detinut functia de ministru de Interne, din partea PNL, in perioada 2007-2008, in Cabinetul Tariceanu.
Bordea (CSM): Sistemul judiciar nu e pregatit sa preia aproximativ un milion de dosare de insolventa
Judecatorul Adrian Bordea, membru CSM, sustine ca sistemul judiciar nu poate sa preia aproximativ un milion de dosare de insolventa si ca este nevoie de o modificare a structurii de personal si a infrastructurii sistemului judiciar.„Sistemul judiciar nu e pregatit la acest moment sa preia aproximativ un milion de dosare (de insolventa – n.red.). Conexa acestui act normativ trebuie obligatoriu o modificare privind structura de personal si nu numai de personal a sistemului judiciar, dar si infrastructura sistemului judiciar, care nu va mai avea unde sa judece si cu cine sa judece.Aici este o problema extrem de complicata, pe care eu v-as ruga sa o aveti in vedere: numarul de judecatori, numarul de grefieri, sali de sedinta sau spatii in care sa isi desfasoare activitatea.Daca 800.000 sau un milion de dosare vor aparea in sistemul judiciar, evident ca acesta nu va putea face fata cu resursele actuale”, a spus Bordea in dezbaterile de la Comisia juridica din Camera Deputatilor pe proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice.El a precizat ca la tribunale volumul de activitate a fost de 565.611 dosare la un numar de 1.507 judecatori. La nivelul curtilor de apel, 257.000 de dosare la 817 magistrati iar la judecatorii – 1.422.000 de dosare la 2.058 de magistrati.
Criza francului – Isarescu, aparat de oamenii sai: A avertizat asupra riscurilor inca din 2008
Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a subliniat ca institutia sustine necesitatea ca forma legii insolventei persoanelor fizice sa instituie un echilibru intre debitor si creditor si aplicarea legii sa fie atent supravegheata iar eventualele excese sa fie sanctionate.
„Impactul unei eventuale implementari a legii fara a tine cont de pozitia comunitatii bancare consta in afectarea indicatorilor de prudenta bancara si reducerea creditarii persoanelor fizice, ceea ce ar duce la afectarea consumului si a dezvoltarii economice, deci la un efect invers.Argumentele in favoarea legiferarii insolventei persoanelor fizice trebuie sa fie insotite de un studiu absolut riguros, care tine cont de particularitatile economiei romanesti si care sa arate impactul global pe care il produce.
Business > BNR > banci
BNR, despre criza francului elvetian: Conversia creditelor va falimenta bancile
Consideram ca o eventuala reglementare legislativa privind insolventa persoanelor fizice trebuie sa faca obiectul unui proces temeinic, care sa aiba la baza o cercetare riguroasa si aportul tuturor entitatilor implicate. Elaborarea unei legi privind insolventa persoanelor fizice sa nu fie influentata de presiuni sau de constrangeri de timp, fiind un subiect pe termen foarte lung”, a sustinut Danescu.
Solutia: Infiintarea unei comisii
La randul sau, directorul juridic Bancii Nationale, Alexandru Paunescu, a aratat ca un astfel de act normativ trebuie sa asigure mentinerea unei stabilitati financiare prin disciplina de plata si a propus infiintarea unei comisii pentru a ajunge la o forma optima a acestui act normativ.
„Trebuie sa ne asiguram ca se evita hazardul moral si abuzuri din partea debitorilor in vederea evitarii subminarii disciplinei de plata. As face o propunere de constituire a unei comisii formate din reprezentantii tuturor partilor implicate. (…) Mi-as exprima rezerva ca s-ar putea ajunge la un act normativ care sa satisfaca toate partile intr-un timp atat de scurt – lipsa a cel putin a unui studiu de impact in ceea ce priveste acest act normativ”, a afirmat Paunescu.Prim-vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), avocatul Gheorghe Piperea, a sustinut ca aceasta lege este absolut necesara.
„Nu doar cei care sunt in situatia de a avea credite in franci elvetieni sunt in masura sa beneficieze sau sa se supuna si acestei reglementari. Reamintesc ca sunt peste 800.000 de persoane care sunt in situatia de debitori neperformanti, astea sunt cifre de la Biroul de credit, si in consecinta si pe ei in intereseaza sa se puna cumva sub o protectie a tribunalului”, a afirmat Piperea.Totodata, reprezentantul Consiliul Investitorilor Straini, Speranta Munteanu, a explicat ca in urma unor analize s-a ajuns la concluzia ca infrastructura in momentul de fata nu este pregatita sa preia implementarea unei astfel de legislatii.
„Un element care noua ni se pare ca lipseste prin comparatie cu ceea ce se gaseste in legislatia europeana si in practica europeana in insolventa persoanelor fizice este institutia care sa faca analiza si sa dea informatia catre instante si administratorii judiciari cu privire la ceea ce se considera in fiecare an un grad de supra-indatorare si mai ales un nivel minim de trai decent pentru persoana aflata in insolventa.Franta, Irlanda si celelalte state au institutii specializate, ele sunt parte a legislatiei insolventei persoanelor fizice si credem ca fara o astfel de institutie existenta s-ar crea un dezechilibru, care ar putea sa duca chiar la dezechilibru economic”, a spus Speranta Munteanu.Comisia juridica din Camera Deputatilor a discutat miercuri proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice. La discutii au participat si reprezentanti ai CSM, ARB, BNR, UNPIR, CIS, MJ,ANPC.
Geoana vrea sa fie iar seful PSD, Dragnea ii raspunde: Un mincinos, face rau partidului!
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, le-a raspuns contestatarilor sai, atat din interiorul partidului, cat si fostilor social-democrati, subliniind totodata ca partidul nu este unul comunist sau al baronilor si ca desi si-a oferit demisia, impreuna cu Victor Ponta, partidul n-a fost de acord.„Vad ca exista un nou proiect politic: Marian Vanghelie. Le doresc succes celor care il sustin!”, a spus Dragnea, miercuri seara, la Realitatea Tv.
Vanghelie cheama pesedistii in strada: Apel la Daciana Sarbu si Bombonica Dragnea
Totodata, acesta a reluat explicatiile cu privire la excluderea primarului sectorului 5 si a lui Mircea Geoana din partid, in urma cu aproape doua luni.
„Cel mai important motiv a fost ceea ce stiam cu totii si ce a umplut paharul: in timpul campaniei electorale, Marian Vanghelie nu a muncit cu partidul, Mircea Geoana la fel, au avut intalniri cu cei de la PNL, PDL.In timpul camaniei prezidentiale sunau liderii in teritoriu pentru a discuta despre ce se va intampla cu partidul”, a declarat presedintele executiv alPSD.
Lui Vanghelie nu-i e frica de judecata: Daca ma supara Liviu Dragnea… (Video)
La observatia ca, miercuri seara, Mircea Geoana a participat la o emisiune in care si-a anuntat intentia de a candida la sefia partidului, Liviu Dragnea a precizat: „Dl Geoana este un mincinos si face un mare rau partidului”.
Fostul presedinte social-democrat, exclus din partid in urma cu aproape doua luni, a afirmat, intr-o emisiune la Gandul Live, desfasurata in paralel, ca intentioneaza sa mearga la Congresul partidului.”Voi propune partidului un proiect politic pentru Romania dintr-o perspectiva de stanga autentica. PSD este intr-o situatie critica. Voi propune o platforma pentru Congresul PSD si voi aduna foarte multi colegi si colege si sunt convins ca vom avea castig de cauza. Vreau sa ajungem in Congres, sa fiu acolo si fizic si voi candida alaturi de alti colegi, dar nu este scopul meu in viata sa fiu presedinte pe viata la PSD sau la noul PSD. Da, voi fi la Congres”, a spus Geoana.
Geoana, dezvaluiri din culisele PSD: Fara sprijinul meu, nu-l vota nimeni pe Ponta
De asemenea, presedintele executiv al PSD a comentat ironic declaratia de marti seara a presedintelui CJ Vrancea, Marian Oprisan („Ponta va ramane in fruntea PSD, daca nu se mai comporta ca Adrian Nastase” – n. red.), afirmand ca „ce spune Oprisan e lege in partid”.
Oprisan: Ponta va ramane in fruntea PSD, daca nu se mai comporta ca Adrian Nastase
In plus, fostul vicepremier spune ca singurii vinovati pentru pierderea alegerilor sunt el si Victor Ponta, dar colegii din conducerea formatiunii „n-au vrut sa ne lase sa ne dam demisia”.Acesta a spus despre PSD ca „este cel mai puternic, asezat, stabil din Romania. Vrem sa devina un partid de stanga modern cu o doctrina conturata”.”Vrem ca PSD sa devina un partid atractiv si pentru categorii sociale care in mod traditional sunt de stanga, dar trebuie sa ne asumam ca nu am comunicat cum trebuie. Organizatia de tineret a PSD trebuie sa vina cu un proiect politic serios”, a afirmat Liviu Dragnea.
Dragnea: Nu Ion Iliescu e de vina pentru ca PSD e vazut ca un partid comunist
Presedintele executiv al PSD recunoaste ca social-democratii au fost perceputi ca fiind un partid comunist, dar „paradoxal, nici eu, nici Victor Ponta nu am avut functii, n-am fost membri in PCR”.”Nu sunt de acord ca una dintre explicatii este Ion Iliescu, categoric nu. Nu Ion Iliescu poate fi motivul. Nu am pierdut din cauza lui Ion Iliescu. Pur si simplu s-a enuntat ‘PSD comunisti’ si a inceput sa se rostogoleasca foarte mult.Am vorbit cu fiul meu, care are 25 de ani si a votat cu Victor Ponta, si vorbea cu prietenii lui – ‘Cu cine ai votat?’, ‘Cu Iohannis’, ‘De ce?’, ‘Pentru ca PSD e comunist, asa am vazut pe Facebook‘”, a mai spus fostul vicepremier.Acesta a mai afirmat ca „sunt si cauze care au generat ideea ca PSD e partidul baronilor”, argumentand ca „un presedinte de Consiliu Judetean ales in mod direct legitim de catre cetateni a fost perceput ca fiind un om cu foarte multa putere in judet”.
Dragnea anunta ca il da in judecata pe Vanghelie (Video)
Fostul vicepresedinte PSD Marian Vanghelie a facut un apel catre sotiile lui Victor Ponta si Liviu Dragnea, afirmand ca acestea stiu ca cei doi lideri social-democrati „au nenorocit partidul”.”Fac un apel la Daciana: Eu cred ca stie ca Victor Ponta a nenorocit partidul, cred ca stie si sotia dlui Dragnea ca a nenorocit partidul”, a spus Marian Vanghelie, marti seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.
Spaga la Ministerul Justitiei: Fostul secretar de stat Ovidiu Putura, arestat
Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura, acuzat de luare de mita si trafic de influenta, a fost arestat, miercuri, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.Decizia CAB poate fi contestata la instantasuprema.
Fostul secretar de stat Ovidiu Putura, amenintari pentru o judecatoare: O calc cu masina!
Ovidiu Putura, judecator la Tribunalul Bistrita, fost secretar de stat si director la Directia contencios din Ministerul Justitiei, a fost retinut, miercuri, fiind acuzat ca a primit mita foloase de 30.000 de euro pentru interventii intr-un dosar si ca i-a cerut unei judecatoare sa dea o decizie favorabila intr-o cauza in care sotia sa era reclamant.Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a lui Ovidiu Putura, in urma solicitarii facute de MJ.In acelasi dosar, trei judecatoare din Bistrita-Nasaud au fost audiate de procurori, care au inceput urmarirea penala pe numele judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita-Nasaud.
Interventie pentru judecatori: Fiul unui magistrat, „ajutat” sa promoveze examenul pentru notari Potrivit procurorilor DNA, in luna noiembrie 2014, Ovidiu Putura i-ar fi promis judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, ca, din functia pe care urma sa o exercite in Ministerul de Justitie sau printr-un functionar de legatura ce ii poate influenta pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel incat fiul magistratului sa promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.In schimbul interventiei promise, Putura i-a solicitat judecatoarei sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care sotia suspectului era reclamant recurent, au scris procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.
Mita de 30.000 de euro – partide de vanatoare
Ovidiu Putura mai este acuzat ca, in perioada 2013 – 2014, a primit de la o persoana foloase necuvenite in cuantum de circa 30.000 de euro, constand in cheltuieli aferente unor partide de vanatoare, unor sejururi la mare, un costum de vanatoare, precum si aproximativ 30.000 de lei, pentru a interveni la judecatori sa dea o solutie favorabila intr-un dosar in care persoana respectiva avea calitatea de inculpat.
Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura, suspectat de trafic de influenta si luare de mita
Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, in 2012, Alina Ofelia Putura, sotia fostului secretar de stat in MJ Ovidiu Putura, a revendicat in instanta un teren de 916 metri patrati, in Bistrita. In 29 aprilie 2014, Judecatoria Bistrita a respins actiunea formulata de Alina Putura, iar aceasta a atacat hotararea cu recurs, in 5 august 2014. Tribunalul Bistrita a stabilit termene de judecata in 16 octombrie, 27 noiembrie si 4 decembrie 2014, iar din complet a facut parte si judecatoarea Corina Iacob.In acest context, in 4 noiembrie 2014, Ovidiu Putura s-ar fi intalnit cu judecatoarea Corina Iacob, in restaurantul unui hotel din Bucuresti, si ar fi discutat despre faptul ca fiul magistratului, TitusGheorghe Iacob, nu a promovat concursul pentru dobandirea calitatii de notar stagiar, la care a participat in 22 septembrie.
Fostul secretar de stat Ovidiu Putura, urmarit penal: Mita in partide de vanatoare si vacante la mare
In timpul discutiilor, fostul secretar de stat in Ministerul de Justitie ar fi lasat sa se inteleaga ca in urma unor interventii, prin intermediul unui functionar cu influenta la nivelul comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, il va sprijini pe fiul judecatoarei sa promoveze examenul in 2015, sustin anchetatorii.In schimbul acestor promisiuni, judecatoarea Corina Iacob s-ar fi angajat sa dea o solutie favorabila in dosarul sotiei lui Ovidiu Putura, aflat la Tribunalul Bistrita-Nasaud, in stadiul de recurs, si totodata sa convinga cel putin una dintre colegele de complet sa pronunte aceeasi decizie.Ovidiu Putura a fost eliberat din functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei in 24 februarie 2014, functie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Putura (PNL) a fost judecator si director la Directia de contencios administrativ din Ministerul Justitiei.
Spaga la Ministerul Justitiei: Fostul secretar de stat Ovidiu Putura, retinut de DNA
In 17 ianuarie 2014, Ovidiu Putura a fost numit in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei CFR. In aceeasi zi, Ministerul Justitiei preciza ca Ovidiu Putura poate fi, in paralel, si secretar de stat in MJ si membru in consiliul de administratie al unei regii autonome, respectiv al CFR, dupa ce Guvernul a aprobat un memorandum in acest sens. Ministerul Justitiei a transmis aceste precizari dupa ce presa a vehiculat, imediat dupa investirea lui Ovidiu Putura, ca acesta nu poate fi membru in CA al CFR, deoarece are calitatea de judecator pe durata detasarii la MJ. In 10 martie 2014 a incetat mandatul sau in Consiliul de Administratie al CFR.
Se cere lege contra alesilor care au profitat de ordonanta traseismului: Nu mai tolerati abuzul lui Ponta
Liberalii au cerut, miercuri, PSD, precum si tuturor partidelor care au reprezentanti in Parlament, sa accepte o lege prin care sa isi piarda mandatele alesii locali care au migrat de la un partid la altul profitand de ordonanta de urgenta data de Guvernul Ponta inainte de alegeri.Solicitarea PNL a venit dupa ce, marti, CCR a publicat motivarea deciziei in cazul ordonantei de urgenta privind migratia alesilor locali, prin care arata ca scopul real a fost acela de a-i orienta pe acestia intr-o anumita directie politica si de a permite constituirea, in acest mod, a unei noi majoritati politice.
CCR arata care a fost scopul real al ordonantei privind migratia alesilor – vezi motivarea deciziei
„Motivarea Curtii Constitutionale in privinta Ordonantei de promovare a traseismului politic obliga Parlamentul sa ia act de decizia CCR, ca urmare a sesizarii PNL si sa actioneze in consecinta. PNL cere sa fie votata legea de respingere urgenta in Parlament a OUG 55/2014 si considera ca acest lucru trebuie realizat in cel mult 15 zile de la inceperea sesiunii, perioada rezonabila pentru parcurgerea tuturor procedurilor parlamentare.PNL considera ca legea de respingere a OUG 55/2014 trebuie sa reglementeze efectele, in sensul pierderii mandatelor consilierilor, primarilor si presedintilor de consilii judetene migratori. Facem un apel la parlamentarii din majoritatea actuala sa nu tolereze abuzul confirmat al Premierului si sa sustina o astfel de forma a legii. Stim cu totii ca OUG 55/2014 a fost data pentru a-i crea un avantaj electoral direct candidatului Victor Ponta in alegerile prezidentiale, precum si pentru a permite PSD sa-si construiasca in mod total abuziv majoritati in unele consilii locale si judetene. 404 primari au migrat la PSD in anotimpul traseismului de urgenta”, a scris pe pagina de Facebook Alina Gorghiu.
Zegrean: Alesii nu-si pierd mandatul daca se declara neconstitutional articolul privind incompatibilitatea
Aceasta sustine ca astfel s-ar reveni la o stare de normalitate, normal parandu-i-se ca si premierul Victor Ponta sa isi dea demisia.
„Nu ne dorim decat reintrarea in normalitate. Normala ar fi si demisia domnului Victor Ponta, dar nu ne facem iluzii ca se va intampla, chiar daca in motivarea sa Curtea arata explicit ca a incalcat art.1 alin. (3) si (5) din Constitutie, adica acele articole care statueaza statul de drept si obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor. De asemenea, CCR constata ca Guvernul Ponta a deturnat vointa electoratului prin adoptarea OUG 55/2014.Deturnarea vointei electoratului precum si incalcarea statului de drept sunt actiuni de natura totalitara, care vor face parte din CV-ul politic al PSD si al lui Victor Ponta, pentru tot restul activitatii politice. PNL considera ca astfel de abuzuri nu trebuie sa mai aiba loc niciodata in Romania, iar vointa electoratului nu trebuie sa mai fie deturnata vreodata”, a mai scris Gorghiu.
Ambasadorul Marii Britanii: Romania e prea putin cunoscuta pentru noi, desi are multe plusuri
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, a declarat miercuri, la Ploiesti, ca Romania este prea putin cunoscuta pentru britanici, dar sunt in derulare demersuri ale ambelor guverne pentru promovarea tarii si a oportunitatilor pe care aceasta le poate oferi investitorilor.„Pentru noi, Romania este prea putin cunoscuta si guvernul britanic lucreaza pentru promovarea atractiilor din Romania. (…) Noi lucram impreuna cu Guvernul Romaniei in aceasta privinta. Vom organiza in luna martie o delegatie de aproape 60 de firme britanice pentru a le demonstra ce este aici in Romania si cred ca o sa fie foarte folositor si pentru firmele britanice si pentru Romania”, a declarat ambasadorul Paul Brummell, la finalul unei intalniri cu mediul de afaceri care a avut loc la Camera de Comert si Industrie (CCI) Prahova.Potrivit acestuia, tara noastra are foarte multe „plusuri” pentru atragerea de investitori, intre care a mentionat capitalul uman, pozitia geografica, dar si gradul de crestere a PIB-ului.
Ambasadorul Marii Britanii: Relatia cu Romania este un adevarat parteneriat intre prieteni (Video)
„Din punctul meu de vedere, sunt foarte multe plusuri in Romania. Unul este capitalul uman, este o populatie foarte bine vorbitoare de limba engleza, foarte educata (…) Am fost foarte impresionat in ceea ce priveste calitatea educatiei si m-am intalnit cu reprezentanti din firme britanice din sectorul IT (…) care mi-au spus ca un punct de atractie pentru investitiile lor in Romania a fost chiar calitatea studentilor, mai ales in sectorul IT.Cred ca si plasarea geografica este foarte buna, aproape de tarile din Est, si gradul de crestere a PIB-ului, care este mai bun decat media europeana, deci sunt niste aspecte foarte pozitive pentru Romania”, a conchis Paul Brummell.De asemenea, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a punctat ca, pentru atragerea mai multor investitii, este nevoie de un climat legislativ mai clar, dar si de continuarea luptei impotriva coruptiei. Paul Brummell a efectuat o vizita de lucru in judetul Prahova pentru a cunoaste potentialul economic si de afaceri local, dar si oportunitatile oferite de companiile prahovene interesate sa dezvolte relatii cu Marea Britanie.
Romania, in pericol sa piarda sute de milioane de euro – Ce avem de impartit cu ungurii
Corina Cretu, comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, denunta o neintelegere intre Romania si Ungaria si se ofera sa medieze o discutie intre cele doua guverne, pe tema deblocarii programului de cooperare transfrontaliera romano-maghiara 2017-2013.Daca programul nu va fi deblocat, atunci exista pericolul sa pierdem sute de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Comisiei Europene.In cadrul unei intrevederi cu ministrul de Externe de la Bucuresti, Bogdan Aurescu, comisarul european pentru Dezvoltare Regionala a adus in discutie aceasta problema.”Sunt fonduri importante, care asteapta sa poata fi accesate pentru imbunatatirea vietii acestor oameni, iar program exista si functioneaza din 2007, scopul sau fiind intarirea coeziunii sociale si economice in zona de frontiera romano-maghiara”, a scris pe blog Corina Cretu.”Acest program a fost creat sa vindece rani, nu sa le adanceasca”, i-a transmis comisarul european ministrului Aurescu.
„Pana la urma, din aceasta neintelegere dintre guverne, cei care pierd sunt cetatenii de pe ambele parti ale granitei. Sunt fonduri importante care asteapta sa poata fi accesate pentru imbunatatirea vietii acestor oameni”, a punctat Corina Cretu.
Saptamana trecuta, comisarul l-a primit pe Janos Lazar, ministrul Fondurilor Europene din Ungaria, care a ridicat, de asemenea, problema acestui program de cooperare, „aflat momentan in impas din cauza neintelegerilor dintre cele doua state membre”, potrivit sursei citate.La solicitarea ei, directorul general pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Walter Deffa, le va cere celor doua state membre „un calendar al activitatilor propuse de fiecare pentru depasirea impasului”.Cretu a sugerat celor doua guverne sa se intalneasca la nivel de ministri pentru rezolvarea acestei probleme si s-a oferit sa medieze intalnirea, daca va fi nevoie.”Cred cu tarie ca rivalitatile ‘istorice’ pot fi depasite prin bunastarea adusa de proiecte reusite, gandite si duse pana la capat impreuna, romani si maghiari, europeni inainte de toate”, a incheiat Corina Cretu.
Janos Lazar, care a fost in vizita in Romania pe 16 ianuarie, a mentionat atunci ca Executivul European a propus Ungariei sa plateasca corectii financiare de 100 de miliarde de forinti pentru acest program, insa Budapesta a refuzat.
Un program de sute de milioane de euro
Programul de cooperare transfrontaliera romano-maghiara are un buget total de 275.179.861 de euro, pentru perioada 2007 – 2013.
Investitiile pot fi facute in urmatoarele zone:
- Romania – 4 judete: Timis, Arad, Bihor, Satu Mare
- Ungaria – 4 judete: Csongrad, Bekes, Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmar-Bereg.
Programul vizeaza „imbunatatirea conditiilor-cheie pentru dezvoltarea durabila, comuna a zonei de cooperare”, precum si „intarirea coeziunii sociale si economice in regiunea de granita”.C.P.