Meteo: Se intoarce iarna – frig si ninsori in mai toata tara Meteorologii nu au vesti bune pentru urmatoarele doua zile, cand va ninge in mai multe regiuni ale tarii, iar temperaturile vor fi mai scazute decat specificul perioadei.
Joi, vremea se va raci considerabil si se vor semnala precipitatii in aproape toata tara. Temperaturile maxime se vor incadra intre 2 grade in Oltenia si 10 grade in sudul Munteniei si Dobrogea.Va ninge in sud-vest si la munte, unde, la altitudini mari, se poate depune un strat de zapada. In Muntenia, Dobrogea si Moldova predomina ploile, iar in restul tarii vor cadea precipitatii mixte.Si bucurestenii vor avea parte de o vreme inchisa si mai rece. Seara si noaptea va ploua, iar spre dimineata este posibil sa cada lapovita, chiar cativa fulgi de zapada. Mercurul din termometre se va opri la 7-9 grade.La Baia-Mare, in timpul zilei, vor fi 7 grade, la Brasov 5 grade, la Cluj-Napoca 6 grade, la Constanta 9 grade, la Craiova 4 grade, la Galati 9 grade, la Iasi 9 grade, la Suceava 4 grade, iar la Timisoara 4 grade.
Vineri, vremea continua sa se raceasca si ramane inchisa. Maximele se vor situa intre -1 grad in Moldova si 9 grade in sudul litoralului, mai scazute decat in mod normal pentru data din calendar.Vor cadea precipitatii si sub forma de ninsoare la munte, in Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania si Banat. Vantul va sufla cu putere, in special in regiunile sudice, viscolind zapada.De asemenea, meteorologii au emis doua avertizari de tip cod galben de precipitatii abundente inclusiv ninsori.
Vine iarna inapoi: Doua avertizari cod galben de ploi abundente si ninsori (Video)
Prima avertizare este valabila de joi, 5 martie, ora 13, pana vineri, 6 martie, ora 16, in 24 de judete.
In acest interval, vor cadea precipitatii in cea mai mare parte a tarii. In zona montana si in regiunile sud-vestice vor fi precipitatii mai ales sub forma de ninsoare si, indeosebi la altitudini mari, se va depune strat consistent de zapada.
A doua avertizare intra in vigoare vineri, la ora 16, si se incheie sambata la 16.
In aceste 24 de ore, vor cadea precipitatii mai ales sub forma de ninsoare in toate zonele montane, in Oltenia, Muntenia, centrul si sudul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei si in sudul Banatului. In rest, precipitatiile vor fi mixte.
Si hidrologii au emis cod galben de inundatii pe rauri din judetele Caras Severin, Timis, Mehedinti, Gorj si Dolj, de joi pana sambata, putand sa apara scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale.Ploile aduc si inundatii: Cod galben in 5 judeteD.T.
Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima oara-2134-
Testamentul lui Alfred Nobel (1833 – 1896), in care acesta a mentionat crearea celebrelor premii care ii poarta numele, va fi expus pentru prima oara marelui public din 13 martie, a anuntat miercuri Muzeul Nobel.„Vom prezenta testamentul pentru prima oara, in cadrul unei expozitii care va fi inaugurata vineri”, 13 martie, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al muzeului, Helena Wallemo. „Nu a fost expus niciodata pentru ca este un document de mare valoare si doream ca el sa fie prezentat in bune conditii. Cadrul expozitiei este perfect pentru ca ea vorbeste despre ceea ce a lasat in urma Nobel”, a adaugat ea.In testamentul scris de mana in 1895 – o foaie format A4, pliata in doua, in total patru pagini, savantul si industriasul suedez Alfred Nobel a stabilit ca sume din imensa lui avere – echivaland in prezent cu aproape 2 miliarde de coroane (circa 220 de milioane de euro) – sa le fie acordate anual unor personalitati pentru serviciile aduse umanitatii in domenii ca fizica, medicina, chimia, pacea si literatura.El a desemnat diferite comitete care sa atribuie premiile, fara sa precizeze modul de functionare a acestora. Dupa moartea sa, in 1896, au fost necesari trei ani pentru ca toate aspectele sa fie puse la punct. Primele premii Nobel au fost acordate in 1901.In 1968, Banca Centrala a Suediei a instituit un premiu pentru stiinte economice, care s-a alaturat celor enumerate de Nobel.
Isterie in Canada: Efectul nebanuit al mortii lui Spock asupra bancnotelor de cinci dolari
Moartea actorului Leonard Nimoy, interpretul vulcanianului Mr. Spock din „Star Trek”, a dus la o noua moda printre fanii serialului.Oamenii deseneaza pe chipul premierului Wilfrid Laurier aflat pe bancnotele canadiene de cinci dolari, astfel incat sa semene foarte bine cu Spock.Banca Nationala a Canadei a anuntat ca nu este ilegal sa se deseneze pe bancnote, dar purtatorul de cuvant Josianne Menard i-a indemnat pe oameni sa se opreasca din acest obicei, arata Fox NewsJosianne Menard a precizat ca desenarea bancnotelor poate interfera cu caracteristicele de securitate si poate reduce durata de viata a acestora.
A murit Spock din Star Trek
Guvernatorul bancii, Stephen Poloz, s-a amuzat si a anuntat ca Star Trek este serialul sau preferat.Modifcarea fetei lui Laurier nu este ceva nou, dar dupa moartea lui Leonard Nimoy fenomenul a capatat o cu totul si cu totul alta amploare.Nu se stie cate astfel de bancnote desenate sunt in circulatie.A.G.
Nu iti vine sa crezi ca s-a intamplat: Momente unice surprinse in imagini (Galerie foto)-2026-
Daca ai un aparat de fotografiat la indemana la momentul potrivit, ai toate sansele ca instantaneul tau sa ajunga cunoscut in toata lumea. Cam asa s-a intamplat si in cazurile urmatoare.Care erau sansele ca un asemenea accident sa se intample, se intreaba cei de la Ebaums World.
Adolf, un catel deosebit: Seamana sau nu cu … Hitler? (Foto)-2021-
Un catel chihuahua a ajuns vedeta pe Internet dupa ce prietenii stapanei sale l-au comparat cu Hitler.Femeia era foarte fericita si credea ca cei cinci catelusi micuti sunt superbi si nu observase asemanarea dintre unul dintre pui si dictator pana cand i s-a atras atentia.Dupa glumele pe seama cainelui in varsta de opt saptamani, Claire Walsh si-a redenumit catelul „Adolf”, arata The Telegraph
Kitler, pisicuta care seamana cu Hitler (Galerie foto)
„Am pus niste poze cu el pe Facebook si mai multiprieteni si alti oameni au inceput sa comenteze. Toata lumea spunea ca seama ca seamana cu liderul celui de-Al Doilea Razboi Mondial”, a spus aceasta, adaugand ca pana la urma a ajuns sa ii spuna Adolf, pentru ca exista o mica asemanare
Descoperire noua despre gripa – de ce si cand ne imbolnavim
Adultii se imbolnavesc de gripa o data la cinci ani, dupa cum au observat oamenii de stiinta, in urma unui studiu realizat in China.Chiar daca multi oameni se simt bolvi mult mai des, cercetatorii sustin ca este vorba despre alte infectii asemanatoare cu gripa, arata BBCOamenii de stiinta au testat probe de sange de la 151 de voluntari cu varste cuprinse intre sapte si 81 de ani.In urma testelor, s-a descoperit ca minorii, mai exact copii, se imbolnavesc o singura data pe an si ca pe masura ce se inainteaza in varsta oamenii fac gripa mai rar.
Cum sa te recuperezi cat mai repede dupa gripa
Dupa varsta de 30 de ani, gripa apare cam de doua ori la un deceniu, potrivit studiului.Astfel, in cazul adultilor s-a descoperit ca infectiile gripale sunt mult mai putin comune decat cred oamenii, iar in copilarie si adolescenta sunt mai intalnite pentru ca tinerii si copiii intra in contact cu mai multe persoane.Cercetatorii precizeaza ca atat gripa, cat si raceala sunt cauzate de virusuri si ca pot fi confundate intre ele. Ambele pot provoca temperatura, durere in gat, tuse si stranut, care duce virusul de la o persoana la alta.
Cum sa eviti cel mai bine gripa si raceala
In aceste conditii, multi oameni le pot confunda. Raceala are, de obicei, simptome moderate, afectand nasul si gatul, in timp ce gripa este o afectiune mai grava, cei afectati ajungand sa fie tintuiti in pat. Simptomele gripei mai includ dureri de cap, dureri musculare, nas infundat sau puternice secretii nazale.Cercetatorii au subliniat ca rezultatele lor nu se vor aplica altor populatii, dar ca teoretic se poate. Tocmai de aceea, specialistii britanicii vor face un studiu asemanator in Marea Britanie pentru a afla daca rezultatele coincid.
O paine veche de 123 de ani, adusa din Italia de un navigator, expusa la Galati-1958-
O paine coapta in urma cu 123 de ani in Italia, adusa in Romania de catre un navigator care a donat-o, in anul 1915, directorului unei scoli, este expusa, pe durata lunii martie, la Muzeul Casa „Cuza Voda” din municipiul Galati.In luna martie, vizitatorii Casei „Cuza Voda”, sectie a Muzeului de Istorie „Paul Paltanea” din Galati, pot admira o paine coapta in 1892, acesta fiind exponatul lunii.Purtatorul de cuvant al institutiei muzeale, Nicoleta Gheorghe, a declarat ca painea a fost coapta in vara anului 1892, in Italia, si prezentata in cadrul Expozitiei Italo-Americana de la Genova, din perioada 10 iulie – 4 noiembrie 1892, care marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de catre Cristofor Columb.
Ulterior, painea a fost adusa la Galati de catre un navigator.
„Vasile Pamfil, unul dintre membrii echipajului crucisatorului Elisabeta, a intrat in posesia painii, inclusiv a cutiei in care fusese expusa, si a adus-o la Galati. Acesta o doneaza in mai 1915 lui Paul Pasa, directorul Scolii nr. 6 de baieti din Galati. Intregul patrimoniu al Muzeului de la Scoala nr. 6, inclusiv painea, sunt donate de Paul Pasa, in 1939, nou-infiintatului Muzeu de Istorie din Galati”, a declarat Nicoleta Gheorghe.Micro-expozitia in care este prezentata painea veche de 123 de ani poate fi vizitata la Muzeul Casa „Cuza Voda” din Galati in perioada 5-31 martie, de miercuri pana duminica, intre orele 9.00 si 17.00. Exponatul lunii „Paine de la 1892” face parte dintr-un proiect expozitional derulat de Muzeul de Istorie „Paul Paltanea” din Galati, care vizeaza prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebita din patrimoniul institutiei.
Masacru: Sute de ursi koala ucisi din cauza ca….erau prea multi-1858-
700 de ursi koala au fost ucisi statul Victoria, din sud-estul Australiei, pe motiv ca populatia era mult prea mare.
Oficialii au explicat ca numarul ursilor koala era prea mare si ca acestia riscau sa moara de foame, arata Washington Post.
„E clar ca este o problema cu suprapopularea si in zona Cape Otway erau koala bolnavi din cauza unor probleme medicale, dar si din cauza foamei”, a declarat ministrul Mediului din Australia, Lisa Neville.
Imaginea unui koala a sensibilizat Internetul
Aceasta a precizat ca solutia nu a fost una buna si ca pe viitor vor gasi o solutie mai buna pentru a rezolva situatia teribila cauzata de suprapopulare.
Uciderea ursilor a avut loc in 2013 si 2014, dar abia acum s-a aflat. Totusi, un oficial sustine ca actiunea nu a fost una secreta.
Desley Whisson, lector al Universitatii Deakin, specializata in studiul ursilor koala, a informat intr-un raport ca nu a fost vorba despre o operatiune secreta, ci despre un program implementat pentru a reduce suferinta ursilor infometati.Si oamenii din zona spun ca situatia era ingrijoratoare si ca mult mai multi ursi koala mureau in mod natural.
„Mirosea a moarte. Trebuia sa priviti copacii. Erau sute de hectare de copaci morti. Koala sunt buni pentru afaceri, dar daca nu sunt copaci, nu sunt koala”, a declarat Frank Fotinas, care ofera oamenilor servicii de „camping sub koala”.
Ursii koala vor disparea in 30 de ani
Desley Whisson a mai spus ca uciderea animalelor a fost o actiune umana si ca oricine ar fi vazut situatia de la fata locului ar fi fost de acord.Koala nu se afla pe lista animalelor pe cale de disparitie, dar situatia nu este una foarte buna, populatia scazand in ultimii ani din cauza urbanizarii.
Un land din Austria, in pragul falimentului. Viena si-a luat mainile de pe el-1812-
Zona euro este pe punctul de a inregistra primul faliment al unei regiuni, dupa ce guvernul de la Viena a anuntat ca nu va acoperi datoria imensa a landului Carintia rezultata dupa extinderea dezastruoasa a sistemului bancar regional in estul Europei si Balcani, prin obligatiuni emise incepand cu 2008.Criza financiara a regiunii Carintia este o premiera in istoria zonei euro, asemanandu-se cu falimentele declarate in Statele Unite de regiunea californiana Orange County sau de municipalitatea din Detroit, arata cotidianul britanic The Telegraph.
Singuri in fata falimentului
Ministrul de Finante austriac, Jorg Schelling, a afirmat ca guvernul nu are de gand sa garanteze pierderile de 10,2 miliarde de euro in obligatiuni emise de autoritatile din Carintia in programele Hypo Alpe Adria sau Heta.Aceasta inseamna ca regiunea sudica din Austria, cu o populatie de 550.000 de locuitori, va trebui sa-si gaseasca singura iesirea dintr-o criza financiaramajora.Citeste mai departe despre „Un land din Austria, in pragul falimentului. Viena si-a luat mainile de pe el” pe Business24.ro.
O maimuta e convinsa ca o pisica este puiul sau: Ce pateste felina (Foto)-1804-
O maimutica are instinctul matern foarte dezvoltat, dar problema este ca nu isi concentreaza atentia asupra unui pui al sau, ci asupra unei pisicute.
Imaginea zilei in lume: Mami, sunt adoptat?
Astfel, maimuta Kimon, in varsta de opt ani, sta toata ziua si isi ingrijeste „puiul”, care nu prea are ce face si se conformeaza cuibarindu-se in blana calduroasa a mamei adoptive.Kimon a fost surprinsa in diverse imagini in compania copilasului adoptat, iar comportamentul sau este demn de o adevarata mama.Imaginile de senzatie care fac inconjurul lumii: ce-i face o maimuta unui bebelus (Galerie foto si Video)