Mai mult de jumătate dintre şomerii constănţeni au peste 45 de ani
Cu toate că, pe plan naţional, deţinem locul I printre statele U.E. în ceea ce privește șomajul în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, pe plan local cifrele arată tocmai contrariul. Tinerii de până în 25 de ani neangajaţi, aflaţi în evidenţa A.J.O.F.M. Constanţa, sunt puţin peste 2.000, comparativ cu peste 8.500, câţi sunt şomerii cu vârste de peste 45 de ani.
Deși ocupă abia locul 20 din 28 de state U.E. ca rată națională a șomajului, România continuă să dețină, detașat, prima poziție în ceea ce privește șomajul relativ în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani, conform bazei de date Eurostat. Din şomajul total, de 6,4% din populaţie, 23,3% este deţinut de tineri, şomajul relativ fiind de 364%, iar persoanele peste 25 de ani au doar 5,1%.
România se află printre țările care au reușit să mențină fenomenul şomajului în limite acceptabile la nivelul întregii populații, dar se confruntă cu mari probleme la nivelul tineretului. Practic, ne situăm în topul celor mai ocupați europeni după ce ajungem la 25 de ani, dar nici apetitul pentru muncă și nici șansele oferite la început de carieră nu corespund cerințelor europene. Este adevărat că tinerii în vârstă de 15 ani au dreptul să muncească cu acordul părinţilor, conform unei ordonanţe de urgenţă emise abia anul acesta, în februarie. De asemenea, minorii au voie să lucreze numai în anumite domenii de activitate, sub supravegherea unui reprezentant legal, iar Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului trebuie anunţate. Având în vedere acest lucru, rata şomajului ar trebui calculată între segmentele de vârstă 18-24 de ani.
2.000 de tineri şomeri
La nivel local, cifrele arată foarte bine, contrar statisticilor pe plan naţional. Din totalul şomerilor din judeţul Constanţa, de 14.215, tinerii de până în 25 de ani neangajaţi, aflaţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, sunt puţin peste 2.000, comparativ cu aproape 4.000, la cât se ridică numărul şomerilor cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, şi peste 8.500, la cât ajunge numărul şomerilor cu vârste peste 45 de ani. „În evidenţele noastre se află 2.046 de şomeri până în 25 de ani, în timp ce şomerii cu vârsta peste 45 de ani sunt 8.558“, ne-a declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt al A.J.O.F.M. Constanţa.
Totuşi, agenţia pune la dispoziţia tinerilor peste 30 de cursuri gratuite de formare profesională pe an, începând cu cei care au absolvit doar învăţământul obligatoriu şi terminând cu absolvenţii de facultate. „În prezent se află în derulare trei cursuri, iar din martie vor începe alte şapte. Pentru cei care au terminat opt clase sunt cursuri de: cofetar, patiser, măcelar, baby-sitter, cameristă, coafor, frizer, manichiurist, iar pentru cei care au terminat zece clase, de designer pagini web şi graficieni calculatoare. Pentru absolvenţii de liceu avem cursuri de contabil, cosmeticiană, electrician şi electronist auto, electrician de întreţinere şi reparaţii, marinar, motorist nave, scafandru, reflexoterapeut, asistent maternal, iar pentru cei cu studii superioare sunt cursuri de cadru tehnic cu atribuţii în prevenirea şi stingerea incendiilor, formator şi manager resurse umane“, a completat Adelina Vlad.
Marieta ŞTEFAN