COSTEL PĂTRĂŞCAN – RÂSUL CA O TERAPIE
Aşa cum spune proverbul: “Prietenul la nevoie se cunoaşte”, Costel Pătrăşcan este un prieten adevărat al românilor de pretutindeni.
Este un brăilean care vrea să facă cât mai multe pentru meleagurile-i dragi şi oamenii care-l înconjoară. Caricaturile sale sunt o adevărată terapie, iar poveţele sunt pline de înţelepciune – “Nu pune totul la inimă!”
Vede dincolo de micile greşeli omeneşti, descoperă natura şi viaţa într-o manieră demnă de un radiolog.
Îi place să cerceteze, să creeze şi să analizeze cu sânge rece orice greşeală a politicienilor, a oamenilor certaţi cu legea. Este mare lucru ca cineva să-ţi aducă zâmbetul pe buze, făcându-te să remarci într-o caricatură o întregă poveste sau chiar ştirea zilei.
Să lucrezi la foc continuu, desenând 3-4 caricaturi pe zi, pentru unele dintre cele mai mari publicaţii din ţară (din presa scrisă şi online) nu este o meserie uşoară.
-Costel, ce te inspiră cel mai mult? Care sunt principalele teme abordate în caricaturile tale?
-Tema preferată rămâne politica! Acest lucru se datorează în special faptului că sunt un caricaturist de presă, în cea mai mare parte a timpului. De ce tema politică? Cred că pe acest segment trebuie lucrat mult în România, iar un caricaturist poate mânca o pâine albă dacă-şi face treaba serios… Avem o clasă politica care-ţi dă subiecte grase! Celelalte teme abordate de mine sunt cele sociale, economice, cotidiene, ecologice…
-Cu ce amintiri ai rămas din 4 mai 2014, când ai participat la ROFEST în Pafos?
-Expoziţia de la Pafos a fost o experienţă de care îmi aduc aminte cu mare drag şi trebuie să recunosc, şi n-o fac de complezenţă, că este una dintre cele mai plăcute întâmplări trăite în ultimi ani. Am avut parte de emoţia unui spaţiu necunoscut şi descoperirea unei ţări minunate…
–În câteva zile ai reuşit să vizitezi câteva locuri turistice din insulă… Ce te-a atras cel mai mult?
-Cipru rămâne un Paradis (nu doar fiscal) pentru un vizitator curios ca mine. Dacă ar fi să fac un clasament cu lucrurile minunate văzute, de departe, pe primul loc stau vestigiile lăsate de greci şi romani… Dar pe lângă istoria fabuloasă am descoperit şi oameni minunaţi care m-au însoţit şi care mi-au devenit prieteni…
-Care sunt hobby-urile tale?
-Caricatura îmi ia o mare parte din timp. Aproape că nu-mi lăsă timp să trăiesc! Sunt o persoană căruia îi place să descopere locuri şi oameni. Mai toate hobby-urile mele sunt legate de plăcerea de a cunoaște.
-Ce muzică îţi place? Îţi admir prietenia cu Daniel Iancu… mi-ar fi plăcut să puteţi susţine un spectacol pentru românii din Cipru…
-Muzica reprezintă emoţie. Prietenia cu Daniel Iancu mi-a dat şansa să evoluez într-un registru pe care nu mi l-aş fi imaginat cu 3-4 ani în urmă. Este o plăcere de a colabora cu cineva care face în muzică ce fac eu în desen. Mă bucur că am găsit o nouă cale să mă exprim, iar spectacolele cu Daniel reprezintă o provocare inedită atât pentru noi, ca artişti (este a doua oară când am curajul să spun despre mine că sunt artist) cât şi pentru public. Este un spectacol original, pe care aş dori să-l vedeţi într-o zi. Sper că nu sunt lipsit de modestie… Iar Cipru şi prietenia ta poate fi un motiv pentru a ajunge într-o zi, din nou, pe insula Afroditei. Ne-ar face o mare plăcere!
https://www.youtube.com/watch?v=uIXS05wPLrE
-Ce înseamnă divertisment de calitate?
-Divertismentul de calitate înseamnă, după părerea mea, să transmiţi şi să-ţi iei partener publicul într-o experiență emoţională, veselă (în cazul nostru), surprinzătoare care să te facă să spui: Am trăit două ore, fiindcă am râs două ore! Şi încă ceva: eu cred că râsul este sinonim cu fericirea!
-Se poate face educaţie prin caricatură şi muzică?
-Cred că a face educaţie prin intermediul caricaturii şi muzicii este o metodă care trasmite informaţia cu zâmbetul pe buze, este o metodă modernă care se potriveşte cu perioada actuală…
-Ce trebuie schimbat la mentalitatea romanului… îmi amintesc de tricoul tău purtat la ROFEST – “Urma scapă turma”
-Ar trebui să avem mai multă încredere în noi, să fim mai oneşti şi să nu ne credem buricul pământului, fiindcă avem calităţi dar avem şi defecte, iar dacă am fi un popor mai vesel cred că ne-ar fi mai bine. Românul are calitatea de-a face haz, dar din păcate, în ultima perioadă am cam uitat de acest lucru…
-Ce ar trebui făcut pentru a ridica cetăţenilor simţul civic, voluntariatul… mai ales în rândul tinerilor, dar nu numai?
-Voluntariatul este un lucru care se învaţă la fel ca şi spiritul civic. Dacă şcolile ar da o mai mare atenţie acestor lucruri ar fi mult mai bine. Constat că generaţia tânără este interesată şi mai implicată în acţiuni cu carater civic. Sesisez asta mai ales în rândul tinerilor educaţi. Acest lucru îmi confirmă ce spuneam mai sus: spiritul civic se învaţă!
-BRĂILA, Capitală Culturală în 2021… Ce şanse sunt să devină cu adevărat?
Da, Brăila a intrat în competiția pentru Capitala Culturală Europeană 2021. Este un deziderat care ne poate ajuta, care crează emulaţie, speranţă. Cu o condiţie: ca acest proiect să fie făcut şi condus de oameni care se pricep şi care o fac cu entuziasm. Dar mai ales să iubească acest loc! Brăila este un oraş care merită mai mult decât îi pot oferi, din păcate, oamenii care trăiesc azi aici…
-Ai participat la numeroase expoziţii în Europa şi nu numai, unde ai câştigat numeroase premii. Care este reţeta ta de succes?
Reţeta ar putea fi: tenacitate, talent, curiozitate şi obsesia de a nu renunţa.
-Ce simți când oamenii râd la caricaturile tale?
Este confirmarea “lucrului bine făcut” ca să folosec un slogan la modă!
-Ce înseamnă o caricatură bună? Câte ore de muncă sunt în spatele unei caricaturi?
-O caricatură bună este aceea care reuşeşte să transmită un mesaj generos cu mijloace artistice puţine, să aibă parte de concizie în exprimare. În spatele unei caricaturi stau experienţe dobândite în ani, poate într-o viaţă… dar şi interpretări spontane.
-Ce te menține în topul celor mai buni caricaturiști… din ultimii 15 ani?
-Dacă spuneţi că sunt în top… mă bucură! Am avut “privilegiul” de a mă naşte într-o tară unde este mult de lucru, unde trebuie să schimbăm în bine multe. Cred că pot salubriza puţin o societate în tranziţie într-o manieră personală: cu umor!
-Ai vrea să mai revii în Cipru? Ai vrea să fii invitat la expoziții de caricatură sau spectacole și în alte țări unde trăiesc români?
-Dacă aş vrea? Bagajele mele sunt făcute!
(Veronica Ivanov, ziarul PULSUL AFRODITEI)



Previzualizați videoclipul YouTube Daniel Iancu și Costel Pătrășcan – „Am trăit bine !”

