Un nou caz de muncitori români batjocoriți de angajatori în Germania. Mai mulți români, lucrătorii în construcții din München își așteaptă salariile de mai multe săptămâni.

Cazați în condiții grele, înghesuiți câte șase într-o cameră-container, au primit practic, a calculat cotidianul Süddeutsche Zeitung, 68 de cenți la oră pentru cât au muncit până acum pe un șantier din Karlsfeld, localitate în districtul Dachau, în apropiere de München.

Materialul din Süddeutsche Zeitung, intitulat ”Trudă pentru salarii de foame” (Schuften zum Hungerlohn) începe cu prezentarea lui Nistor Dănuț, care poartă un pulover mult prea larg, ”cu burtă”, care i se potrivea înainte de a ajunge pe acest șantier. A slăbit 20 de kg. Începând cu luna mai, spune muncitorul, își așteaptă salariul.

El și alți șapte conaționalii au trudit pe un șantier de construcții în Karlsfeld, unde se construiește un nou centru al orașului. La început au primit un avans de câțiva euro. Apoi angajatorul român, de la firma subcontractantă a dispărut, iar antreprenorul general, firma de construcții Wolfratshauser Leitner, nu a plătit salariile muncitorilor.

 


Acum oamenii sunt ajutați de asociația de voluntariat Münchner Tafel.

Li s-a promis că vor câștiga între 1.200 și 1.400 euro în Germania, iar 200 de euro într-un cont în România. Pentru Nistor Danut, Marin Iorga, Ion Vișan si colegii săi, oferta firmei VPF Beton Construct din București a sunat prea tentant.

„În România, păți găsi cu greu de lucru pentru a-ți hrăni familia, iar în cazul în care găsești, poți câștiga maximum 200 de euro pe lună”, a declarat unul dintre muncitori. Așa că au venit în ”țara făgăduinței”: Stau înghesuiți într-o cameră-container în cartierul Moosach din München, cu paturi supraetajate. Trăiesc acolo din luna aprilie.

Până în prezent, oamenii au primit doar avansuri. Marin Iorga a primit doar 170 de euro, spune el. Conform înregistrărilor sale, el a lucrat timp de 250 ore. Se hrănește numai de cartofi și ouă, „Mulțumesc lui Dumnezeu că nu fumez”, spune bărbatul, de meserie fierar betonist.

În luna iunie, muncitorii au izbucnit. A venit un control de la Zoll și oamenii, în loc să spună așa cvum fuseseră instruiți, că muncesc opt ore pe zi cu o oră pauză, s-au plâns că muncesc 14 ore pe zi și că nu sunt plătiți. Românul care le era șef a dispărut.

Acum cazul a ajuns la Hauptzollamt Landshut. Cei opt muncitori sunt sprijiniți de DGB-Beratungsstelle Faire Mobilität, Centrul de consiliere al sindicatului DGB. Bojidar Beremski a întocmit o listă, pe care a trecut plățile în avans, orele lucrate și salariile lipsă. Marin Iorga a lucrat 250 de ore, pentru care a primit până acum un salariu net de 0,68 euro pe oră.

Firma VPF Beton Construct din București a fost exclusă de pe șantier. În conformitate cu o lege nouă, antreprenorul general trebuie să plătească salariul minim net. Un reprezentant al companiei de construcții Wolfratshauser Leitner a făcut o ofertă muncitorilor. Deocamdată oamenii așteaptă.

Salarii restante de 200.000 de euro, 40 de români protestează la Frankfurt: «Nu am fost plătiți!»

Mall of Berlin: «Daţi-mi salariul meu de foame», povestea unui muncitor român în Süddeutsche Zeitung

 FRANKFURT, ROMÂNII ȘI BULGARII MUNCESC LA NEGRU PE 5 EURO LA ORĂ,…