Crin Antonescu nu se duce la votul pentru MRU: E dreptul meu sa ma pot privi in oglinda-Senatorul PNL Crin Antonescu a decis sa nu participe la votul de marti din Parlament pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, el precizand ca nu a discutat despre acest lucru in partid.
„Sunt lucruri simple care pentru mine sunt de neclintit. In acest caz, presedintele Romaniei are dreptul sa faca ce propunere doreste si nici
nu este intr-o situatie foarte delicata facand aceasta propunere. De asemenea, este dreptul oricarui partid, in speta PNL, de a lua decizii de vot si de a lua sanctiuni disciplinare cand aceste decizii nu sunt respectate de catre membrii de partid. Dar este dreptul meu individual de senator sa ma pot privi in oglinda (…) Decizia mea este destul de clara, destul de discreta. Eu nu pot vota aceasta propunere”, a spus Antonescu, la Digi 24, informeaza Mediafax.
Mihai Razvan Ungureanu, apel la parlamentari: Votul oricaruia este important
Fostul lider al PNL a spus ca decizia sa nu este legata nici de presedintele Klaus Iohannis si nici de Mihai Razvan Ungureanu, ci se raporteaza la el si la lucrurile pe care le-a facut in calitate de liberal, intr-o anumita perioada, si in care a crezut.
„Este o pozitie strict individuala, nu am discutat cu alti colegi si nu cred ca vor fi probleme la vot din partea liberalilor. Probabil ca vor vota aceasta propunere, unii fara prea mare placere. Eu nu am glumit si cand am facut politica am crezut in lucrurile pe care le-am spus”, a mai declarat Crin Antonescu.
Un deputat PNL spune de ce-l voteaza pe MRU: Exilarea la SIE, cea mai buna cale de a scapa de el. E toxic
Intrebat daca nu se teme de sanctiuni din partea conducerii partidului, senatorul PNL a spus ca isi asuma acesta decizie.
PNL a anuntat ca va vota favorabil pentru nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la SIE, vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu spunand ca opozitia are majoritate in Parlament la acest vot, in conditiile in care sunt asigurate, pe langa voturile liberalilor, si cele ale UNPR, UDMR siminoritati nationale. El a aratat insa ca este nevoie de prezenta tuturor parlamentarilor pentru a fi asigurat cvorumul.
In schimb, liderii PSD, PLR si PC au anuntat, luni, dupa sedinta coalitiei, ca nu-l vor sustine pe Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE, ca au analizat toate variantele legate de modul in care sa procedeze la sedinta Parlamentului, inclusiv de a lasa PNL sa asigure cvorumul, dar decizia o vor lua marti dimineata.
Rovana Plumb: Iohannis s-a grabit cu numirea lui MRU la SIE, dar nu si cu ministrul Transporturilor
Presedintele Consiliului National al PSD si ministru al Muncii, deputatul Rovana Plumb, care asigura interimatul si in fruntea formatiunii social-democrate, cat timp Victor Ponta se afla in convalescenta, considera ca nominalizarea luiMihai Razvan Ungureanu la sefia SIE a fost facuta in graba de catre presedintele Klaus Iohannis.
„A fost surprinzatoare graba cu care a facut dl Klaus Iohannis aceasta nominalizare. Si ne surpinde de ce nu este si graba de a numi propunerea facuta de noi pentru ministrul Transporturilor. Eu sunt curioasa de ce treneaza aceasta nominalizare”, a spus Rovana Plumb, luni seara, la B1 Tv.Comparatia facuta de Rovana Plumb este cel putin nefericita avand in vedere ca sefia SIE este vacanta din luna septembrie 2014, cand directorul de atunci Teodor Melescanu a demisionat pentru a candida la prezidentiale.Cat despre Ministerul Transporturilor, fotoliul de sef este liber din data de 11 iunie, cand ministrulIoan Rus a demisionat in urma unor declaratii in care le-a numit „curve” pe sotiile romanilor plecati la munca in strainatate si „golani” pe copiii acestora.
Aberatia zilei: Cu razboiul la granita si roman rapit, Klaus asteapta relaxat „momentul potrivit”
Rovana Plumb a explicat motivul pentru care formatiunea sa se opune nominalizarii lui MRU la sefia SIE.
„Persoana lui Mihai Razvan Ungureanu a fost perceputa ca una care a continuat masurile de austeritate ale PDL. Ne surprinde ca, la momentul din 2012, liberalii au fost alaturi de noi si au fost vocali in ce priveste continuarea Guvernului MRU. Va spun mahnirea mea si cred ca in politica trebuie sa fii consecvent”, a declarat liderul PSD.
PSD a decis oficial: Nu il sustine pe MRU la sefia SIE. Care sunt argumentele (Video)
Cu toate acestea, ministrul Muncii spune ca decizia privind refuzul sustinerii fostului premier la conducerea Serviciului este una doar politica.
„Nu discutam de postura de sef la SIE sau alta postura de conducere. Votul e politic. Fiind ca votul e politic, raportarea e una politica. (…) Nu ne e teama ca unii dintre colegi or sa voteze. E legat de tactica, maine o sa stabilim”, a mai spus Rovan Plumb.
PSD boicoteaza sedinta Parlamentului la care se va vota numirea lui MRU la sefia SIE
Aceasta a relatat ca, in sedinta PSD de luni dimineata, s-a discutat „cat de important este sa nu votam aceasta nominalizare si cat de important este sa continuam guvernarea”.De asemenea, presedintele Consiliul National al PSD a intarit cele spuse de Victor Ponta, duminica seara, anume ca in cel mult doua saptamani se intoarce in tara: „Dl presedinte si premier Ponta cand spune una, asa se intampla. Cand a spus 2 saptamani, inseamna ca 2 saptamani”.
Ponta anunta cand se intoarce in tara: In prima zi ma duc si la procuror, la audieri, la ce vrea el (Video)
Revenind la chestiunile de guvernare, ministrul Muncii sustine ca „cea mai importanta realizare a coalitiei a fost Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala”.In plus, Rovana Plumb a precizat ca se lucreaza la programul „prima vacanta”, pentru copiii din familii defavorizate: „Pentru cei care n-au putut pana acum sa mearga in vacanta, gandim programul ‘Prima vacanta’. Sunt foarte multi copii care nu au avut posibilitatea sa mearga intr-o vacanta. Ne-am gandit sa le oferim si aceasta sansa de a le da prima vacanta – ma gandesc la copii din familii defavorizate”.
George Friedman, discutii cu Iohannis: S-a oferit sa ne promoveze in randul investitorilor americani-1841-
Presedintele Klaus Iohannis, care l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe George Friedman, fondatorul companiei americane de analiza geostrategica Stratfor, a discutat cu acesta despre parteneriatul strategic Romania – SUA, despre investitiile americane in Romania si situatia din Ucraina.Potrivit Administratiei Prezidentiale, in discutiile cu George Friedman presedinte Klaus Iohannis a dat asigurari privind „angajamentul ferm al Romaniei in dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, subliniind necesitatea potentarii laturii economice a acestui parteneriat, asa cum a spus inca de la inceputul mandatului”.
„Domnul George Friedman a insistat la randul sau ca dimensiunea economica a parteneriatului strategic dintre Romania si SUA trebuie sa se bucure de o atentie speciala in viitor, declarandu-se disponibil sa promoveze Romania in randul potentialilor investitori americani. Cei doi interlocutori au convenit ca tehnologia informatiilor si cercetarea sunt doua arii in care investitiile americane ar putea sa creasca in viitor.Intalnirea a prilejuit si un schimb de opinii despre rolul Romaniei in regiune ca factor de stabilitate, in contextul tensionat generat de criza din Ucraina si pozitiile exprimate de Federatia Rusa”, mai spune Administratia Prezidentiala, precizand ca presedintele Iohannis si-a exprimat aprecierea pentru analizele profesorului George Friedman, care au avut ca subiect Romania.
Stratfor este o agentie de analize strategice si militare infiintata de George Friedman in 1996 in Austin, Texas, fiind recunoscuta la nivel mondial pentru rapoartele furnizate.
George Friedman s-a aflat ultima data la Bucuresti in octombrie anul trecut, cand a participat la Bucharest Forum 2014.
In primavara aceluiasi an, el s-a intalnit, tot la Bucuresti, cu directorul Serviciului Roman de Informatii, cu care a discutat despre dinamica mediului de securitate regionala, securitatea energetica, relatia transatlantica, NATO, UE si parteneriatul strategic Romania-SUA, Friedman fiind atunci intr-un turneu in mai multe tari din regiunea Marii Negre.Acum, prezenta lui George Friedman la Bucuresti apare si in contextul crizei din Grecia, zona europregatindu-se pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata.Friedman, care s-a declarat in numeroase randuri un eurosceptic convins, spunea autoritatilor de la Bucuresti, in urma cu doi ani, ca Romania nu ar trebui sa intre in zona Euro, care este un proiect esuat din cauza diferentelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.
„Slava Domnului ca nu sunteti in Zona Euro! Nu intrati!”, spunea atunci Friedman intr-o conferinta sustinuta la Banca Nationala a Romaniei, intrebat cand ar trebui Romania sa adopte moneda comuna europeana.Recent, Romania si-a propus sa adopte moneda euro in 2019.
George Maior, drum liber spre ambasada din SUA – Iohannis a semnat decretul
Fostul sef al Serviciului Roman de InformatiiGeorge Maior are drum deschis catre Ambasada Romaniei din Statele Unite ale Americii, dupa ceKlaus Iohannis a semnat luni decretul in acest sens.Administratia Prezidentiala anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, ca presedintele Romaniei a semnat luni, 29 iunie, decretul privind acreditarea lui George Cristian Maior in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Statele Unite ale Americii.
E oficial: Oprea anunta ca a contrasemnat decretul pentru numirea lui Maior ca ambasador in SUA
Premierul interimar Gabriel Oprea anuntase inca de duminica seara ca a contrasemnat acest decret pentru numirea lui Maior.
„Maior este un om care si-a facut datoria fata de tara iar acum va fi ambasador – oricum lui ii placea sa i se spuna ‘ambasador’ – si cred ca ne va reprezenta cu cinste in Statele Unite ale Americii. Am contrasemnat documentul”, a spus Gabriel Oprea, la B1 Tv.
George Maior a primit acceptul SUA, Iohannis a semnat decretul pentru noul ambasador (surse)
Iohannis a semnat decretele de numire a mai multor ambasadori, nu si a lui George Maior
George Maior a fost propus pentru functia de trimis diplomatic la Washington la inceputul lunii aprilie. De asemenea, vineri au aparut informatii potrivit carora fostul sef SRI a primit acceptul Statelor Unite, dupa ce, pe 12 iunie, presedintele a semnat decretele de numire a mai multor ambasadori romani, insa printre acestea nu se regasea si cel pentru numirea fostului sef SRI George Maior, in Statele Unite ale Americii.
Un deputat PNL spune de ce-l voteaza pe MRU: Exilarea la SIE, cea mai buna cale de a scapa de el. E toxic
Un deputat PNL, aflat la primul mandat, sustine ca nu l-ar vota pe fostul premier Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, daca ar judeca dupa activitatea politica a acestuia, dar precizeaza ca aceasta este modalitata ca partidul „sa scape” de „aceasta personalitate”.
„Colegilor liberali care imi tot spun cat de toxic este MRU in PNL le atrag respectuos atentia ca, in actualele conditii statutare, cea mai buna cale de a scapa de aceasta personalitate, fara a provoca daune partidului, este ‘exilarea’ sa la SIE.In speranta ca, odata si odata, uzanta va deveni ca un sef de serviciu secret, pana sa intre din nou in politica, lasa sa treaca macar un deceniu…”, a scris pe blog Radu Zlati, deputat de Cluj.
Cum ar putea reveni Ungureanu la sefia SIE – calculele parlamentare ale PNL si PSD
Cum se asteapta PNL sa decurga votul in cazul lui MRU si pe cati parlamentari conteaza (Video)
Acesta explica motivele sale pentru care l-ar vota sau nu l-ar vota pe Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE.
„Daca mi-as asculta vocea launtrica – ce face apel la memorie pentru a valoriza activitatea politica a lui MRU – raspunsul ar fi unul singur. As vota NU. Prea putine elemente din activitatea politica a celui propus de la Cotroceni m-ar face sa votez persoana MRU. Dimpotriva.
Una peste alta, consider ca MRU face parte din pasivele unei fuziuni pe care mi-am dorit-o, dar fuziune in numele careia am fost nevoit sa accept personalitati politice asupra carora nutream serioase si fundamentate indoieli; nu numai in ce priveste loialitatea lor si pozitia lor fata de PNL de-a lungul timpului, dar si loialitatea fata de Traian Basescu„, a precizat Radu Zlati.
Mihai Razvan Ungureanu, apel la parlamentari: Votul oricaruia este important
PSD boicoteaza sedinta Parlamentului la care se va vota numirea lui MRU la sefia SIE
In schimb, acesta recunoaste ca ar avea si motive pentru a vota in favoarea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE.
„Pe de alta parte, cum pot eu evalua activitatea prestata deja de catre MRU la conducerea SIE? SIE, ca si SRI, este un organism inchis, controlat doar de ochii lumii de catre politic sau societatea civila – existand chiar guri rele care afirma ca nu comisiile parlamentare controleaza serviciile secrete, nu de alta, dar controlul ar fi tocmai pe dos.Nu au existat informatii, dupa stiinta mea, care sa se constituie in acuzatii la adresa domnului MRU cu privire la managementul institutiei pe care a condus-o o buna bucata de vreme. Deci, daca ar fi sa dau un vot doar in ceea ce priveste expertiza celui propus la conducerea SIE, as putea sa votez DA, linistit.
(…) Mai ales pe baza ultimului meu argument, votul meu in privinta lui MRU va fi DA. Iar daca un vot pe tema MRU/SIE va duce la ruperea aliantei guvernamentale, va fi cu atat mai mult”, a mai spus deputatul PNL.
Cand afla Mihai Razvan Ungureanu daca va fi iar director SIE
Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis, luni dupa-amiaza, convocarea plenului reunit al celor doua camere pentru marti, la ora 17:00, pentru a se da votul privind numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), la propunerea presedintelui Klaus Iohannis.F.N.
MRU, primul pas gresit al lui Iohannis? (Opinii)
Cu exceptia cazului in care nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru sefia SIE nu a fost facuta anume pentru a nu trece si a pune astfel la lucru cine stie ce alt plan mai sofisticat, imposibil de intuit acum de pe margine, in opinia mea mutarea lui Klaus Iohannis cu MRU se anunta deja a fi un esec din toate punctele de vedere, indiferent daca ea va trece, dar mai ales in cazul foarte probabil in care va pica la votul din Parlament.
Dupa parerea mea, greseala lui Iohannis in cazul Ungureanu este de o cu totul alta natura decat cele speculate pana acum la maximum de adversarii sai traditionali, precum nefericitele observatii dindialogul cu premierul Cameron despre drepturile cetatenilor romani din statele membre UE, de unde diaspora care l-a sustinut atat de mult in alegeri afla ca presedintele lor nu e chiar atat de ingrijorat de posibilitatea ca ei sa fie tratati in mod discriminatoriu in tarile de adoptie:
„Preocuparea prim-ministrului Cameron este nu neaparat legata de acest drept, si chiar a subliniat ca, dupa parerea lui, acest drept este un drept castigat si trebuie pastrat, ci faptul ca in cadrul acestei miscari sunt, totusi, foarte multe persoane care solicita beneficii sociale si aici apare problema.
Iar, in acest context, eu am propus sa incepem un proces de reflectie cum putem sa despartim dreptul la libera miscare de dreptul la beneficii sociale si cum poate fi acest lucru pus in acord cu toate statele membre”, a declarat Iohannis dupa intalnirea cu premierul britanic, pe 11 iunie 2015, la Bruxelles.De atunci presedintele a incercat sa isi nuanteze declaratiile, a purtat discutii si cu premierul Austriei, tara care prin vocea ministrului de Externe anunta ca e gata sa taie alocatiile copiilor romanilor pana la valoarea celor din tara, iar aparatorii sai au gasit numeroase modalitati de a-i justifica si spala ceea ce initial a fost o palma apasata lipita pe obrazul diasporei.
Din acest clinci, cel putin pana acum, Klaus Iohannis a iesit cum-necum. Plus ca problema poate fi dezbatuta din unghiul celor de dreapta cu destul succes cu argumentul valid al incercarii stoparii mecanismului fraudarii care se ascunde sub umbrela respectarii drepturilor egale ale cetatenilor Uniunii Europene.
Nominalizarea lui Ungureanu la SIE cred insa ca este o altfel de problema. Dincolo de faptul ca ea reprezinta moartea motto-ului sub care Iohannis si-a pus inceputul mandatului de presedinte – „punct si de la capat” -, alegerea lui MRU pentru sefia SIE tradeaza, dupa parerea mea, o imagine care nici macar nu stiu cat este de adevarata: aceea a unui presedinte izolat, fara prea multi colaboratori de incredere, cu o libertate de alegere extrem de redusa si care ajunge sa ia decizii fortat.
Aceasta imagine este furnizata de faptul ca, dupa sase luni in care a chibzuit profund la cine ar merita sa preia sefia SIE, presedintele nu gaseste o alta propunere decat cel care a mai fost seful serviciului si care a parasit institutia pentru a fi numit premier, ca apoi sa nu reziste in fruntea Guvernului nici macar trei luni incheiate.
Dar nu profilul de oportunist al lui Mihai Razvan Ungureanu, nici scandalul de cancan legat decheltuielile fostului premier pe creme si parfumuri si nici macar problema incalcita a cedarii mostenirii Gojdu nu apasa asupra alegerii si imaginii lui Iohannis.
Greseala lui Iohannis cred ca sta in raportul disproportionat dintre posibilele pierderi si eventualul castig al unei astfel de alegeri politice.
Exact ca in pariul lui Pascal referitor la existenta lui Dumnezeu, in opinia mea, Iohannis are foarte putin de castigat in cazul in care MRU va trece de Parlament, dar are extrem de mult de pierdut in cazul in care Ungureanu pica la vot.
Politic, a mizat foarte mult pentru un posibil castig pe care ar fi putut sa il obtina cu mult mai putine pierderi.
Ca sa nu mai vorbim si de posibilitatea in care MRU nu va strange voturile necesare in Parlament. Scenariu posibil chiar daca UNPR va vota alaturi de liberali (de unde nu se stie daca vor vota pana la ultimul pentru cel pe care l-au dat jos acum trei ani), dar PSD, oamenii lui Tariceanu, chiar UDMR-ul e posibil sa fi fost deranjat deja de vizita lui Oprea la Miercurea Ciuc de Ziua Drapelului si sa se opuna nominalizarii lui Iohannis, desi initial Kelemen Hunor a spus ca o va sustine.E un scenariu de groaza pentru Iohannis si cei care au gandit aceasta mutare cu MRU inapoi la SIE. Scenariu din care eu cred ca PSD si Victor Ponta vor iesi oricum mai intariti decat se arata a fi in acest moment.
De ce a fost trimis in judecata Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu
Radu Pricop, sotul Ioanei Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru complicitate la santaj si instigare la fals in declaratii, infractiuni ce ar fi fost comise in dosarul Lucinschi.Omul de afaceri Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, este si el trimis in judecata in acelasi dosar, fiind acuzat de santaj, trafic de influenta, fals in declaratii si fals intelectual.In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA sustin ca in perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi a exercitat asupra unui om de afaceri (denuntator in prezenta cauza), „actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma”, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/actionar a facut plangere penala la DIICOT, iar denuntatorul a fost constrans sa dea bani in schimbul retragerii plangerii respective.
„De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor care faceau obiectul plangerii intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza”, se mai arata in comunicatul citat.
Ginerele lui Traian Basescu, trimis in judecata – cand incepe procesul
De asemenea, in perioada decembrie 2014-martie 2015, Lucinschi „a pretins ca are influenta, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate in lucru la acelasi procuror, respectiv Jurj Tudoran Remus”.Sergiu Lucinschi i-a promis denuntatorului in dosar ca „va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente”.La data de 17 martie 2015, omul de afaceri constrans de Lucinschi i-a dat acestuia „dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut”, sustin procurorii.
„Solutia semnarii contract fictiv de imprumut a fost identificata de inculpatul Pricop Radu care, in perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit in activitatea infractionala pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin formularea a mai multor solutii nelegale, menite sa justifice remiterea banilor catre inculpatul Lucinschi Sergiu”, se arata in comunicatul DNA.
In plus, procurorii sustin ca documentul a fost intocmit „la instigarea inculpatului Pricop Radu”.
Sergiu Lucinschi „a declarat in mod nereal, sub semnatura proprie, in fata notarului public, ca, in perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de imprumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscand acest lucru si angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015.Prin aceasta declarare necorespunzatoare a adevarului, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat, cu intentie, pe notarul public sa comita, fara vinovatie, un fals intelectual, cu ocazia intocmirii si autentificarii contractului de imprumut respectiv.Dupa semnarea acestui act, inculpatul Lucinschi Sergiu a continuat sa il constranga in acelasi mod pe omul de afaceri sa semneze un contract similar pentru o alta suma, avand acelasi cuantum (2.000.000 euro) „, se mai arata in comunicatul DNA.Conform sursei citate, procurorii „au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de suspectul Jurj Tudoran Remus intr-un dosar separat, sub aspectul complicitatii la infractiunea de santaj”.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti. C.B.
Coalitia de guvernare, in sedinta: Ce nemultumiri are Tariceanu-1508-
Liderii coalitiei de guvernare se reunesc, luni, de la ora 16:30, in biroul lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, dupa ce intalnirea programata a avea loc la pranz laPalatul Victoria a esuat, din cauza lui Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele ALDE.Conform Mediafax, la Palatul Victoria s-au prezentat doar presedintele interimar al PSD,Rovana Plumb, si liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, precum si liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea.Discutiile din coalitie au loc in contextul in care UNPR a anuntat ca va vota numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, in contradictie cu PSD si ALDE, care nu sustin propunerea presedintelui Iohannis.
Cum ar putea reveni Ungureanu la sefia SIE – calculele parlamentare ale PNL si PSD
La finalul unei scurte conferinte de presa tinute la sediul Senatului, Calin Popescu Tariceanu a explicat de ce nu s-a dus la sedinta coalitiei convocata la Palatul Victoria.
„E bine ca sedintele politice sa nu se tina la sediul Guvernului, care e puterea executiva, ci in alt spatiu – la Parlament, in sediile partidelor.
Al doilea motiv – astazi subiectul principal e votul pentru numirea la SIE. O sedinta a coalitiei nu mi se pare cea mai potrivita. Trebuie sa ne intalnim noi cu PSD, sa stabilim din punct de vedere tactic cum vom proceda in continuare”, a declarat Tariceanu, raspunzand la intrebarile jurnalistilor.Co-presedintele ALDE a precizat ca se va intalni cu liderii PSD „in cursul zilei de astazi, la noi, la PSD, nu e niciun fel de problema”.
„O sa discutam impreuna cu PSD si o sa anuntam impreuna”, a mai spus el, referindu-se la pozitia comuna fata de numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE.
PSD a decis oficial: Nu il sustine pe MRU la sefia SIE. Care sunt argumentele
Partidul lui Tariceanu nu il voteaza pe MRU la sefia SIE: Este un apropiat al lui Basescu
Intrebat daca impartaseste pozitia Rovanei Plumb, presedintele interimar al PSD, conform careia coalitia de guvernare functioneaza „in parametri normali”, Tariceanu a raspuns ferm: „Nu!„.
„Coalitia presupune decizii comune. Cu totii suntem in Parlament prin votul dat de cetateni in 2012. (Numirea lui MRU – n.red.) e o decizie care nu tine cont de interesele cetatenilor, ne pune in situatia pe care o stiti. Coalitie se numeste atata vreme cat un grup de partide, de persoane, functioneaza cu o anumita coeziune, altfel nu mai functioneaza pe baza interesului comun, ci pe baza unor interese individuale”, a explicat Tariceanu.De asemenea, intrebat daca a discutat in ultimele zile cu premierul interimar Gabriel Oprea, liderul UNPR, Tariceanu a raspuns la fel: „Nu”.”Premierul interimar se ocupa de Guvern. Chestiunile politice am toata disponibilitatea sa le discutam impreuna cu toti”, a mai declarat co-presedintele ALDE.Tariceanu a respins ideea avansata de Gabriel Oprea conform careia propunerea presedintelui Iohannis trebuie sustinuta pentru ca este o chestiune de siguranta nationala.”Nu. Numirea unei persoane nu, functionarea unei institutii, da. Noi discutam despre persoana care urmeaza sa conduca destinele unei institutii, astfel de persoane trebuie alese cu grija”, a mai comentat el.Birourile Permanente ale celor doua camere parlamentare s-au reunit luni, de la ora 14:00, pentru a stabili calendarul activitatilor pentru ultimele doua zile din aceasta sesiune parlamentara.PNL insista ca audierea si votul pentru Mihai Razvan Ungureanu, propunerea presedintelui Iohannis pentru sefia SIE, sa se dea pana la vacanta de vara.Pana acum PSD si ALDE au anuntat ca nu il vot vota pe Ungureanu, in timp ce PNL, UNPR siUDMR au afirmat ca sustin propunerea presedintelui.Premierul Victor Ponta, presedintele PSD si liderul de facto al coalitiei majoritare, se afla in Turcia de mai bine de doua saptamani, pentru o operatie la genunchi. El a anuntat ca revine in tara in maximum doua saptamani, timp in care Gabriel Oprea conduce interimar Guvernul, iar Rovana Plumb – PSD.
Sedinta de guvern, fara Ponta – se discuta majorarea salariilor personalului nedidactic
Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat luni ca pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de marti se afla o ordonanta prin care se majoreaza cu 12% salariile personalului nedidactic.
„Maine (marti – n.red.) avem pe ordinea de zi o ordonanta prin care majoram, conform acordului cu sectorul de educatie, cu 12% salariile personalului nedidactic pentru ca asa ne-am angajat. In ce priveste sectorul de educatie, mai avem a doua treapta de majorare cu 5% in septembrie (pentru personalul didactic – n.red.). Pentru prima s-a produs la inceputul anului o majorare cu 5%”, a spus Plumb la postul B1 TV.
Salariile personalului nedidactic din scoli si universitati, majorate
Ea a adaugat ca noua lege a salarizarii pe care Guvernul o promoveaza prevede ca niciun salariu nu va scadea, iar tot ceea ce inseamna salarii pentru bugetari vor creste.
„Incercam sa o finalizam in octombrie, vom avea discutii cu partenerii nostri sociali si vrem sa o implementam de la 1 ianuarie 2016. Implementarea se va face in functie de spatiul fiscal pe care il vom avea, dar, avand in vedere ca avem crestere economica, o colectare mai buna, o crestere a investitiilor, sunt convinsa ca vom avea spatiu fiscal pentru implementarea acestei legi”, a mentionat ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, prin noul proiect de lege se va ajunge la cinci trepte salariale.Ministrul Muncii a mentionat ca noul proiect de lege, care are o alta viziune, va conduce la o salarizare echitabila pentru sectorul bugetar si va introduce totodata criterii de performanta in salarizarea bugetarilor.
Arestul la domiciliu, reglementat in Senat: Cel mult 30 de zile
Arestul la domiciliu poate fi de maxim 30 de zile in cursul judecatii si de maxim 180 de zile in cursul urmaririi penale, a decis luni Senatul, care a solutionat astfel problema neconstitutionalitatii articolului din Codul de Procedura Penala privind aceasta masura.Articolul din Codul de procedura penala care reglementeaza arestul la domiciliu a fost declarat neconstitutional de CCR pentru ca nu prevede durata pentru care aceasta masura poate fi dispusa.Reglementarea, trimisa in plenul Senatului de Comisia juridica, prevede ca „in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii, masura arestului la domiciliu poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 30 de zile”, iar durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile.
De ce arestul la domiciliu pe termen nelimitat este neconstitutional – motivare CCR
De asemenea, proiectul mai prevede ca „in tot cuprinsul judecatii, instanta, din oficiu, prin incheiere, verifica periodic, dar nu mai tarziu de 60 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat mentinerea masurii arestarii preventive si a arestului la domiciliu dispuse fata de inculpat sau daca au aparut temeiuri noi, care sa justifice mentinerea acestor masuri”.
Votul Senatului a fost de 118 voturi „pentru”, doua voturi „impotriva” si o abtinere.
Curtea Constitutionala a decis, in 7 mai, ca dispozitiile articolului 222 din Codul de procedura penala incalca legea fundamentala, intrucat nu este precizata durata maxima a arestului la domiciliu in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii in prima instanta.Curtea Constitutionala a aratat, in motivarea deciziei, ca arestul la domiciliu reprezinta o masura intruziva ce poate afecta drepturi si libertati fundamentale, respectiv libera circulatie, viata intima, familiala si privata, dreptul la invatatura si munca si protectia sociala a muncii.
Curtea Constitutionala, decizie legata de durata arestului la domiciliu
„Ingerinta analizata nu este insa proportionala cu cauza care a determinat-o, asa incat Curtea retine ca dispunerea masurii arestului la domiciliu, in procedura de camera preliminara si a judecatii in prima instanta, fara a se reglementa cu privire la termenele pentru care poate fi dispusa si durata maxima a acesteia, nu asigura un just echilibru intre interesul public si cel individual, intrucat aceasta masura poate fi dispusa pentru o perioada nelimitata de timp”, conform motivarii CC.Potrivit textului de lege analizat de judecatorii constitutionali, ” (1) In cursul urmaririi penale, arestul la domiciliu poate fi luat pe o durata de cel mult 30 de zile”, ” (2) Arestul la domiciliu poate fi prelungit, in cursul urmaririi penale, numai in caz de necesitate, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile”.Acelasi articol stipuleaza ca ” (3) In cazul prevazut la alin. (2), prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de catre judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul unde s-a constatat savarsirea infractiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala”.
De asemenea, textul de lege stabileste ca durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile.
Totusi, niciunul dintre alineatele acestui articol nu stabileste perioada maxima de impunere a arestului la domiciliu, in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii in prima instanta.Parlamentarii au trebuit sa puna in acord decizia Curtii Constitutionale cu articolul 222 din Codul de procedura penala, insa modificarile care trebuie sa fie aduse privind durata maxima a arestului la domiciliu nu au fost luate inca in discutie in Legislativ.
Conform Codului de procedura penala, masurile preventive sunt retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestul la domiciliu si arestarea preventiva.Supravegherea persoanelor arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar se face de catre cei aproximativ 500 de politisti de la structurile de supraveghere judiciara. Acestia verifica periodic modul in care persoanele aflate sub supraveghere judiciara isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta.
Parlamentarii, incompatibili cu functiile in companii, banci, asigurari sau institutii publice – lege
Senatul a votat luni, cu cu 86 de voturi „pentru”, 43 de voturi „impotriva” si o abtinere, proiectul de lege referitor la incompatibilitati privind calitatea de parlamentar cu functii de conducere in cadrul societatilor comerciale.Proiectul de lege prevede ca functia de deputat si senator este incompatibila cu „functia depresedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale care desfasoara sistematic si efectiv activitati comerciale organizate ce constau in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri, comert ori prestarea de servicii ca si contribuabili activi in sensul reglementarilor din Codul Fiscal, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice”.In expunerea de motive, initiatorul sustine ca au fost inregistrate cazuri cand s-au infiintat societati comerciale care „nu au functionat niciodata si chiar s-a uitat de ele”.
„Aceste situatii au fost constatate de ANI, care, conform legislatiei actuale, sunt considerate ca stari de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situatii trebuie urmata o cale destul de lunga, plecand de la instantele judecatoresti din teritoriu, pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata in expunerea de motive.Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Ghita vrea audiere la procurorul general si ii cheama martori pe Basescu, Ponta, Oprea si Dragnea
Deputatul Sebastian Ghita a cerut sa fie audiat de procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, precizand ca vrea ca printre martori sa fie adusiTraian Basescu, Victor Ponta, Gabriel Oprea siLiviu Dragnea.In acest sens, parlamentarul, aflat sub control judiciar si cu interdictia de a parasi Ploiestiul, a trimis o petitie procurorului sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, relataza Romania Tv.In document, Ghita cere facilitarea unei audiente chiar la procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu.
Ghita, noi atacuri la DNA: Pare un fel de razbunare. Azi vorbesc cu procurorul general (Video)
„Mentionez ca doresc sa prezint informatii si probe care vizeaza o situatie extrem de grava care se petrece astazi in Romania.
Am convingerea ferma ca nu pot dezvalui aceste aspecte unei alte persoane deoarece ma tem pentru mine si pentru familia mea si pentru cunoscutii mei, avand in vedere gravitatea lucrurilor.Din cauza interdictiei de a parasi Ploiestiul ma vad nevoit sa apelez la dumneavoastra pentru a obtine aceasta audienta. Mentionez ca printre persoanele pe care le voi enumera ca martori sunt: Victor Ponta, Traian Basescu, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea si inca un numar de persoane care au participat impreuna cu mine la evenimentele pe care vreau sa le descriu.
Consider ca la momentul citarii voi obtine permisiunea de a parasi Ploiestiul”, noteaza Sebastian Ghita.
Acesta s-a prezentat, luni dimineata, la IPJ Prahova, dupa cum il obliga conditiile controlului judiciar impus de procurori in dosarul in care este cercetat alaturi de Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.
„Sa pui sechestru pe contul de pensie al maica-mii, pe niste firme cu cu care nu am legatura, pare un fel de razbunare”, a subliniat parlamentarul.
Ghita ramane in Ploiesti: Ce sansa mai are deputatul sa fie lasat in Parlament (Video)
Directia Nationala Anticoruptie a respins plangerea depusa joi de Sebastian Ghita, care a vrut sa scape astfel de interdictia exercitarii functiei sale in Camera Deputatilor, masura impusa asupra sa cu o zi inainte de procurorii anticoruptie din Ploiesti.
Insa, pe 16 iunie, deputatul contestase deja in instanta masura controlului judiciar, sesizare care ii fusese respinsa si care nu mai poate fi reluata decat la expirarea masurii impuse de procurori, adica cel mai devreme pe 16 august.Masura controlului judiciar poate fi contestata o singura data, conform Codului Penal, iar DNA a atasat a doua masura preventiva de controlul judiciar, asa incat nici interdictia de a veni la Parlament nu poate fi atacata timp de 2 luni, pana expira controlul judiciar.
Ministrul pentru romanii de pretutindeni, despre votul prin corespondenta si cei plecati la munca in strainatate -Interviu
Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni si deputat PSD, Angel Tilvar, este de parere ca legea privind votul prin corespondenta se va finaliza in toamna acestui an. Totodata, a explicat care este stadiul organizarii primului Congres al Romanilor de Pretutindeni.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Angel Tilvar a vorbit si despre intalnirile sale cu romanii din afara tarii, despre cei plecati la munca in strainatate, precum si despre afirmatiile ministrului austriac de Externe cu privire la reducerea alocatiilor pentru copiii romanilor ce lucreaza in aceasta tara.
Care este stadiul legii votului prin corespondenta pentru romanii care traiesc in afara tarii? Sunt mai multe proiecte de lege, insa in momentul de fata departe de o implementare. Pana la urmatoarele alegeri la care ar putea vota si cei din afara tarii mai este un an si jumatate.
Momentul 16 noiembrie 2014 a facut ca intreaga clasa politica din Romania sa isi dedice atentia acelor elemente legate de procesul electoral care trebuie modificate sau imbunatatite. Asa cum stiti, la nivel parlamentar s-a luat decizia infiintarii unei comisii speciale, care si-a propus sa refaca legislatia electorala, inclusiv in ceea ce priveste modul in care este garantat dreptul cetatenilor romani aflati in afara granitelor tarii de a-si exercita votul.
De la Caragiale la grotesc: 4 proiecte aidoma pentru votul prin corespondenta, nimic concret, doar lanturi umane
De ce a aparut o lege a votului prin corespondenta chiar inaintea motiunii – explicatia PSD
Exista o anumita logica pe care a trebuit sa o urmeze membrii comisiei, atunci cand este vorba despre modificarea acestui tip de legislatie. S-a inceput cu legea partidelor politice, ca actori principali in exercitiul electoral, s-a trecut la aspecte legate de finantarea acestora, apoi legea alegerilor locale, pe care o dorim aplicata in 2016.Saptamana aceasta s-a votat legea alegerilor parlamentare si, odata ce avem creat acest cadru, este firesc sa se continue cu aceasta lege speciala. Am convingerea ca votul prin corespondenta va fi subiectul preocuparilor parlamentarilor din Comisia speciala foarte curand.
Revenim la votul pe liste si vom avea mai putini parlamentari la alegerile din 2016
Legea alegerilor a fost modificata. In bine, in rau?
Orizontul de timp pe care il am in vedere, si care sper sa se confirme, pentru finalizarea acestei legi a votului prin corespondenta, este toamna lui 2015, in urmatoarea sesiune parlamentara. In randul tuturor fortelor politice si al tuturor colegilor mei parlamentari, exista – in aceasta privinta – un curent care va avea o rezultanta pozitiva.
Ati intreprins in ultima perioada mai multe vizite externe – Portugalia, Grecia, Israel – in care v-ati intalnit cu comunitatile de romani de acolo. Ce v-au transmis si ce spun despre votul prin corespondenta?
Cu romanii cu care m-am intalnit la Lisabona, la Atena si in Israel am discutat despre multe lucruri, inclusiv despre chestiunea votului. Sunt multe puncte de interes pe agenda discutiilor pe care le am in cadrul vizitelor in comunitatile romanesti.In principal, au fost ridicate subiecte legate in mod direct de felul in care Romania si DPRRP – MAE (Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni) pot ajuta la pastrarea identitatii romanesti. Am vorbit despre programele de educatie in limba romana pentru tinerele generatii, despre proiectele mediului asociativ romanesc gandite si desfasurate in spiritul pastrarii identitatii romanesti, despre sesiunile de finantare si despre actiunile proprii ale DPRRP – MAE, asa cum este Programul de tabere „ARC” 2015, pe care il vom deschide pentru 2.000 de copii si tineri etnici romani de pretutindeni.Desigur, romanii imi vorbesc si despre probleme care nu tin in mod direct de mandatul meu ministerial sau de misiunea Departamentului, cum ar fi cele legate de dreptul la munca, de libera circulatie sau de potentiale abuzuri si situatii de discriminare. Chiar daca nu intra in aria noastra de competente, toate aceste probleme sunt transmise cu celeritate acelor institutii ale statului roman care le gestioneaza, in cadrul activitatii Consiliului Consultativ Interinstitutional.
Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa (FADERE), a spus, intr-un interviu acordat Ziare.com, in luna martie, ca nu va cunoaste personal. Au fost contacte cu aceasta federatie a romanilor din Europa, mai ales ca reprezentantii sai au fost foarte vocali in perioada alegerilor prezidentiale privind respectarea dreptului la vot?
Am avut placerea de a-l avea ca oaspete pe domnul Tecu in biroul meu. Si am discutat cu domnia sa ori de cate ori am avut ocazia.
Aveti in vedere intalniri cu comunitatile numeroase de romani din afara tarii, cu precadere cele din jurul marilor aglomerari urbane din Europa de Vest unde s-au inregistrat probleme la alegerile prezidentiale?
Pentru mine toate comunitatile sunt importante. M-am intalnit cu romanii din comunitatile din jurul tarii, din Serbia, Ucraina si Moldova. Asa cum stiti, am fost si in Portugalia, in Grecia, in Israel, dar si in Italia, la Catania, precum si in Canada. Am avut o scurta intalnire si cu romanii de la Praga, pe care ii voi revedea cu ocazia unui eveniment de traditie, sustinut de catre DPRRP – MAE, „Sarbatoarea romanilor din Cehia”.Urmeaza deplasari in marile comunitati romanesti din Spania si Italia. In fiecare dintre aceste comunitati vom aborda atat problematica generala, comuna tuturor romanilor de peste hotare, cat si aspectele care tin de specificul fiecareia dintre comunitati.
Care este stadiul organizarii primului Congres al Romanilor de Pretutindeni? Cum decurg lucrarile privind organizarea evenimentului? Ce isi propune Congresul?
In acest moment, am finalizat propunerea de metodologie privind organizarea procesului de desemnare a delegatilor la acest eveniment, asupra careia au lucrat comisiile de specialitate din Parlament si ma bucur ca implicarea acestora a fost una substantiala.Asa cum este firesc, urmeaza dezbaterea publica, astfel incat punctele de vedere venite din randul comunitatilor romanesti din afara granitelor sa fie cele care vor stabili textul final al acestui document.Odata validata metodologia, se va trece la etapele ulteriorare ale organizarii Congresului, in cadrul carora DPRRP – MAE asigura, conform legii, secretariatul tehnic. Cat despre obiectivele pe care si le propune Congresul, acestea vor fi stabilite de catre delegatii veniti din comunitati.
Gorghiu: PSD e in disolutie, omul rational in partid e Dragnea
Copresedintele PNL Alina Gorghiu considera caPSD ar fi „in disolutie”, activitatea guvernamentala blocata, iar „omul rational” inpartid, Liviu Dragnea, „singurul lider politic care mai reuseste sa dea o directie politica in Partidul Social Democrat”.„PSD e in disolutie, activitatea guvernamentala este blocata. Singurul lider politic din PSD care reuseste sa mai dea o directie politica in PSD e domnul Dragnea. Nu am o preferinta pentru domnul Dragnea, l-am criticat de cate ori am avut ocazia, dar este totusi omul rational din PSD. In momentul in care a fost condamnat intr-un dosar, a facut pasul lateral. In cazul lui Victor Ponta, clar, nu e cazul, vad, acest lucru”, a declarat, luni, Gorghiu, la TVR.
Liderul PNL a reluat tema alegerilor anticipate, precizand ca acesta este un subiect asupra caruia accepta un dialog cu premierul Ponta.
„Astept un dialog si accept orice fel de dialog cu Victor Ponta si cu ceilalti lideri ai partidelor politice parlamentare, daca agreeaza tema alegerilor anticipate. Daca Victor Ponta peste doua saptamani se intoarce in tara (…) eu voi veni din orice colt al tarii si voi sta sa dialoghez cu domnia sa pe aceasta tema a alegerilor anticipate pentru ca sunt absolut convinsa ca situatia delicata si grava in care Victor Ponta ne-a pus, eu chiar ii spun criza politica, poate fi solutionata prin alegeri anticipate”, a adaugat Alina Gorghiu.
Primarul Brasovului, George Scripcaru, a fost retinut
Primarul PNL al Brasovului, George Scripcaru, a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, luni seara, pentru abuz in serviciu, fapte decoruptie care ar fi fost petrecute in perioada 2010-2011.Scripcaru urmeaza sa fie prezentat instantei, marti, cu propunere de arestare preventiva, anunta B1 Tv.
Primarul Brasovului, adus cu duba pentru perchezitii
Edilul Brasovului, in vizorul DNA: Perchezitii la primarie si suspiciuni de coruptie (Video)
Edilul este acuzat de abuz in serviciu, in ce priveste incheierea unor contracte de energie termica.Scripcaru a fost adus la perchezitii la Primaria Brasov, luni la pranz, cu duba Jandarmeriei. Ulterior, a fost dus la audieri.Prejudiciul produs in acest caz patrimoniului orasului, din contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii cu incalcarea normelor legale, este de peste un milion de euro.George Scripcaru este primar al Brasovului din anul 2004, el fiind, de-a lungul timpului, si vicepresedinte al PDL.F.N.
Reprezentantul SUA la Bucuresti, despre terorism si coruptie-1747-
Romania si SUA coopereaza in cadrul unor programe si pe subiecte legate de statul de drept, lupta impotria coruptiei si lupta impotriva terorismului, a spus insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson.
„Expozitia ne ofera un prilej extraordinar de a parcurge impreuna cele mai importante evenimente care au marcat cei 135 de ani de relatii politice, economice, militare, academice si culturale dintre tarile noastre (…) Astazi, 135 de ani mai tarziu, prietenia noastra este doar mai profunda si mai puternica”, a declarat, luni, insarcinatul cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson, la vernisajul expozitiei „135 de ani de relatii diplomatice Romania-SUA”, organizata la Biblioteca Nationala a Romaniei.
„Natiunile noastre continua sa colaboreze strans pentru a infrunta cele mai dificile provocari mondiale. De exemplu, cooperam in cadrul unor programe si pe subiecte legate de statul de drept, lupta impotriva coruptiei si lupta impotriva terorismului.In plus, am avut numeroase schimburi academice in si din tarile noastre, intr-o multime de domenii precum guvernarea corporativa, administratia publica si traficul de persoane”, a spus Thompson.
Diplomatul american a subliniat diversitatea din cele doua tari, apreciind ca Romania si SUA se straduiesc sa aiba politici incluzive.
„Ramanem uniti si ne exprimam angajamentul fata de egalitate, securitate si libertate, libertatea intregii lumi. Aceasta seara este o celebrare a incredibilei, puternicei si indelungatei prietenii dintre poporul american si poporul roman. Prieteni atunci, prieteni acum, prieteni pentru totodeauna”, a mai spus Dean Thompson, care si-a tinut o parte a discursului in limba romana.Expozitia documentara „135 de ani de relatii diplomatice Romania-SUA”, care ilustreaza cele mai importante aspecte ale relatiilor bilaterale, de la inceputuri pana la stadiul actual al Parteneriatului Strategic, va fi deschisa in perioada 29 iunie-31 iulie 2015, la Biblioteca Nationala a Romaniei, salile Symposium si Euphoria.
Klaus Iohannis a desemnat, dupa jumatate de an, consilier pe educatie – vezi cine este
Presedintele Klaus Iohannis are un nou consilierde stat, pentru educatie, incepand de luni, in persoana Ligiei Deca.Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele Romaniei a numit-o pe Ligia Deca in functia de consilier de stat la Departamentul Educatie si Cercetare al Administratiei Prezidentiale, incepand cu data de 1 iulie.Originara din Constanta, Ligia Deca este cercetator in stiinte politice la Universitatea din Luxemburg, relateaza Romania Curata.Printre ariile sale de expertiza se numara politicile publice in invatamantul superior si internationalizarea educatiei.Totodata, Ligia Deca este membru al grupului de experti ai Comisiei Europene ce are tema „Stiinta in Educatie”, precum si expert al Consiliului Europei.F.N.
Cazul lui Ghita cel interzis in Parlament ar putea ajunge la CCR
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat luni un punct de vedere in care sugereaza Biroului Permanent al forului legislativ sa sesizeze CCR in cazul interzicerii de catre DNA a exercitarii functiei de deputat de catre Sebastian Ghita.
Impotriva acestui punct de vedere a fost exprimat un singur vot.In cadrul dezbaterilor, deputatul UDMR Mate Andras a propus posibilitatea sesizarii si a CSM pentru se analiza daca a existat o abatere disciplinara a „cuiva”, insa in cele din urma s-a propus doar posibilitatea sesizarii CCR.
Ghita, noi atacuri la DNA: Pare un fel de razbunare. Azi vorbesc cu procurorul general (Video)
„Intrebarea e daca exista in opinia Comisiei un conflict de natura institutionala intre puterile statului – intre puterea legislativa si in asemenea caz, fiind vorba de Ministerul Public, este vorba de puterea executiva, nu puterea judecatoreasca.Daca exista, o data pe latura constitutionala trebuie sesizata CCR sa ia o decizie. Ar trebui ca Biroul Permanent sa sesizeze CSM pentru ca exista in opinia mea o alta abatere disciplinara din partea cuiva, pentru ca in exercitarea unui mandat nu poti interveni. Si ma intreb daca nu cumva exista si o latura penala a acestei situatii”, a spus deputatul UDMR.Ghita paraste DNA la Parlament ca i-a interzis sa-si exercite functia de deputat: Sa intervina CCRDeputatul PSD Sebastian Ghita le-a solicita parlamentarilor, printr-o scrisoare, sa reactioneze la decizia DNA in cazul sau privind interzicerea exercitarii functiei de ales, sustinand ca aceasta i se pare o decizie „extrem de grava, neconstitutionala si cu potentiale repercursiuni asupra democratiei in Romania”.