Când mi-a acordat prima oară înexclusivitate un interviu telefonic, am tresărit. Vorbea perfect românește și lega vorbele într-un evantai al descrierilor care mă făceau să fiu încă o dată mândru că sunt român. Nu știu dacă vreun străin mai vorbise atât de frumos de țara noastră până la el. Unii cititori au ghicit, e vorba de Agustin Montero, proaspăt însurat în iulie anul acesta, cu frumoasa Mia.

Agustin a fost prima oară la noi în țară în anul 2004, apoi 2006 și tot așa. Ba, la un moment dat, și-a întețit vizitele pe meleaguri mioritice: În anul 2011 a fost de 5 ori! Nu a cunoscut-o pe soția lui de la început. Adevărul este că s-a simțit atras de Româniade când a ajuns în țara noastră. Îmbracă tricouri cu steagul țării noastre pe piept, se duce mereu la treabă prin Bistrița, îl vezi cărând fân cu furca dar arătând unei lumi întregi partea extrem de frumoasă aRomâniei. Mai mult, acasă are și un mic muzeu cu obiecte artizanale românești, lucruri care țin de tradiția și obiceiurile noastre. Ne cunoaște datinile și a semnat cartea de vizită în numeroase locuri ale țării noastre.

Dar simplitatea acestui om extraordinar e uneori dezarmantă. Povestește ca o mângâiere cum a fost el prima oară cu Mia la cinema, cum au ieșit împreună, lucruri firești, lucruri frumoase care alcătuiesc trăirea clipelor și darul vieții pentru existența și mai ales, la îndemâna oricui.

Agustin nu a avut nevoie de bani ca să ne promoveze țara. El a avut și are suflet, un suflet devenit acum românesc. Nu mai e un străin, simte și iubește realmente ca orice bărbat îndrăgostit. Vorbește frumos cu toată lumea și respectă pe cei din jur. O educație deosebită, într-o simplitate aparte, cum numai la el poți întâlni.

La nunta din iulie, s-a îmbrăcat împreună cu mireasa lui în costume populare. Dar mai presus de orice, e caracterul deosebit al acestor doi oameni frumoși. Ea e o româncă minunată, mai discretă și totuși tocmai din acest motiv iese în evidență. Ei au unit douănațiuni prin splendida lor iubire, trăiesc împreună în Spania și totodată ajung imediat și în România. Lumea a devenit mică deci pentru dragostea lor mare.

Această dragoste nu cunoaște naționalitate, granițe și când e adevărată devine fără de margini. Zicea Gabriel José García Márquez că dragostea poate fi auzită și de surzi iar orbii chiar o pot vedea. O familie frumoasă arată mereu imagini extraordinare din țara noastră, laudă tot ce e suflet și loc românesc, aduc un omagiu continuu unei națiuni, atâta și așa cum se pricep.

Vrei să vezi un munte frumos, o poiană de o frumusețe rarisimă sau un grup de români sufletiști care, fără să fie bogați, arată chintesența unui neam românesc milenar în cea mai profundă formă? Uite-te pe profilul de Facebook al lui Agustin și vei vedea fotografii, cuvinte și imagini care-ți pot tăia răsuflarea. Nu e rege, nu vrea moșii, nu cumpără păduri și nu vorbește numai de Transilvania la televizor sau cine știe unde. Nu! El pronunță clar și răspicat România.

Agustin a pus dragostea pe prim plan și așa a apărut familia superbă care știe să arate lumii întregi că sentimentele, omenia și oamenii îndrăgostiți sunt mai puternici ca orice de pe lumea aceasta.

„Ce poate fi mai frumos decât să îți visezi iubirea și să te trezești dimineața cu visullângă tine?” Ah, acesta e un alt fragment dintr-o carte de a mea dar e din viață.

 

 

Când te îndrăgostești zilnic și mai mult de aleasa inimii, atunci poți înțelege de ce Agustin Montero a ridicat la rang de lege nescrisă cel mai frumos sentiment uman: Dragostea.

Româno-spaniolul nostru e și ortodox. Crede într-o lume mai bună, într-un zâmbet pentru toți copiii și crede în România.

Mia și Agustin sunt o familie minunată. Cred că pot fi și un exemplu pentru mulți alții, pentru că, nu-i așa, cu iubirea nu te pui și dacă e reală, atunci totul s-o „gătat”, vorba ardeleanului, o vorbă frumoasă dealtfel.