Nicolae Iorga o considera „fără pereche în toată românimea”, iar localnicii cred că ar fi fost ridicată „de uriaşi sau de goţi”. Aflată chiar la poalele Munţilor Retezat, biserica „Sfântul Nicolae” din Densuş continuă să-i uimească pe cei care îi trec pragul, fie că e vorba de pelerini sau de simpli turişti.

Unică prin arhitectura sa, biserica din Densuş, județul Hundedoara, a fost ridicată în totalitate din piatră, într-un loc în care creştinismul se împleteşte cu legendele despre daci şi romani. Chiar dacă istoricii nu cad de acord asupra datei construcţiei lăcaşului, un lucru este cert: vorbim de cea mai veche biserică din piatră, pentru că aici se ţin slujbe neîntrerupt de cel puţin şapte secole.

Unii istorici spun că, în sec II, 105-106, romanii au construit pe locul pe care ne aflăm untemplu păgân închinat zelui Marte, zeul războiului, transformat în sec III, 270-271, după ce romanii au plecat din ţară, în biserică creştină. Şi de atunci se fac slujbe în biserică”, explică Alexandrul Gherghel, preot paroh la Biserica „Sf. Nicolae” din Densuș.

Prima atestare documentară a bisericii a fost făcut abia la 2 iunie 1360, când a avut loc un „scaun de judecată” al românilor din Ţara Haţegului.

Ni se spune şi despre un preot cu numele Dalc, slujitor la această sfântă biserică”, menționeză preotul Alexandru Gherghel.

De cum intri în biserică, privirea ţi se opreşte asupra picturilor bizantine, unele dintre ele ieşite din tiparele icoanelor clasice. Una dintre ele îl înfăţişează pe Iisus Hristos în costum popular specifi zonei Haţegului.

Biserica e construită în stil bizantin şi e unică din toate punctele de vedere. Putem să admirăm pe Sfânta Marina care se luptă cu diavolul, Sfânta Treime în care Iisus Hristos este îmbrăcat în ie populară românească. În altar, sfânta masă e o piatră funerară romană pe care se săvârșește sfânta liturghie”, detaliază părintele Alexandru Gherghel.

Picturile poartă urmele trecerii otomanilor prin Ţara HaţeguluiTurcii au şters feţele sfinţilor, cu gândul că poate, astfel, vor reuşi să şteargă şi credinţa creştină din sufletele localnicilor. N-au reuşit. Dimpotrivă. Dovadă că, după sute de ani, lăcaşul încă stă în picioare.

Însă nu doar credincioşii locali îi trec pragul. Au auzit despre minunile bisericii din Densuş turişti din Ungaria, Italia sau chiar din îndepărtata Japonie. Iar preotul Alexandru Gherghel speră că tot mai mulţi turişti să vină să vadă monumentul unic în România: „Vă aştept pe toţi cu dragoste”, spune el.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș se află la zece kilometri de Hațeg, în apropierea șoselei ce leagă oraşul hunedorean de Caransebeș. Turiştii care doresc să o viziteze, dar şi să admire frumuseţile zonei se pot caza la pensiunile sau vilele din apropierea bisericii.Preţul unei camere duble porneşte de la 30 de euro pe noapte.