Veste buna pentru Romania de la Comisia Europeana Marti, 15 Septembrie 2015, ora 22:47Comisia Europeana a luat marti decizia de a relua platile pentru Romania in cadrul programelor „Competitivitate Economica” si „Mediu”, ambele intrerupte la inceputul lunii aprilie 2015.Conform unui comunicat al Reprezentantei din Romania a Comisiei Europene, in urma acestei decizii, aproximativ 120 de milioane de euro vor fi transferati autoritatilor romane in perioada imediat urmatoare.”Ma bucur sa pot anunta deblocarea acestor plati si apreciez eforturile depuse de autoritatile romane pentru a imbunatati sistemele de gestionare si control din cadrul celor doua programe. Este important ca autoritatile romane s-au implicat in identificarea punctelor slabe si solutionarea problemelor. Imi exprim speranta ca masurile intreprinse vor reduce semnificativ riscul erorilor si al neregulilor in viitor”, a declarat comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu.
Sezon de aur pe litoral: Ce sta in spatele succesului hotelierilor
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 17:40
Aceasta vara a fost cel mai bun sezon de business pentru afacerile de pe litoral, anuntand un 2016 cu rezultate record in turism, transport si constructii.Analiza KeysFin remisa marti Ziare.com arata ca 2015 a fost cel mai bun an pentru hotelieri.Au fost weekenduri in care in statiunile de la Marea Neagra s-au aflat peste 400.000 de turisti, numar fara precedent in istoria recenta.
Turismul pe litoral duduie: Statiunile sunt la capacitate maxima, cu peste 200.000 de turisti
Rezultatele au fost influentate, desi pare secundar, de dezvoltarea infrastructurii HORECA. Iar un cuvant greu de spus in acest sens l-a avut sectorul constructiilor, care a adunat roadele investitiilor semnificative din ultimii ani, mai ales ale micilor intreprinzatori.Potrivit analizei Keysfin, litoralul a atras in ultimii patru ani afaceri in constructii de peste 15,7 miliarde de lei, in crestere cu peste 50% fata de perioada precedenta.Datele de la Institutul National de Statistica arata, de exemplu, ca in luna iulie 2015 erau obtinute autorizatii de constructie pentru 493 de cladiri cu destinatie rezidentiala (in principal hoteluri si pensiuni), intr-o crestere sensibila fata de cele 446 de autorizatii emise in perioada similara din 2014.Interesul investitorilor in constructii pentru zona litorala este dovedit si de evolutia numarului de firme cu acest obiect de activitate. Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 2.775 de societati specializate in constructii, in 2014, numarul acestora a crescut cu mai mult de o treime, la 3.416 firme.Asa s-a ajuns ca afacerile din acest sector sa evolueze semnificativ, in ciuda crizei, de la 2,21 miliarde lei in 2010 la 3,29 miliarde lei in 2014, iar perspectivele lui 2015 se indreapta spre depasirea pragului de 4 miliarde de lei.
De unde acest interes, mai ales intr-o perioada plina de provocari?
Potrivit analistilor de la KeysFin, investitiile majore in dezvoltarea urbana se datoreaza, in mod paradoxal, oportunitatilor create de criza.
„Din 2009, dar cel mai puternic in 2010, am asistat la o ieftinire semnificativa a terenurilor de pe litoral, dar si din Delta. In plus, multe dintre afacerile speculative din perioada de boom economic s-au inchis pe fondul crizei, astfel ca pentru cei cu lichiditati au aparut oportunitati de investitiiimportante. Pe de alta parte, asistam la o dezghetare a apetitului investitional al celor care detineau terenuri si cladiri in zona litorala”, afirma analistii KeysFin.Legea Turismului: Reguli stricte pentru constructii, intretinerea plajelor si pregatirea personalului
Un alt argument care sustine pe val sectorul imobiliar il constituie, potrivit acestora, reorientarea romanilor catre turismul de la Marea Neagra.
„Dupa anii negri 2010-2011, din 2012 asistam la o crestere sustinuta a numarului turistilor de pe litoral si din Delta Dunarii. Romanii si-au reorientat cheltuielile de concedii, cautand solutii alternative, iar asta s-a tradus, mai ales, prin afluenta foarte mare de turisti de weekend.Acest fapt a determinat investitorii sa isi faca curaj si sa deschida santiere, sa preia unitati hoteliere, sa le modernizeze si, poate cel mai important, sa construiasca altele noi”, explica specialistii.C.P.
UNPR preia Primaria Capitalei – Marin Stefanel Dan, primar in locul lui Oprescu
de Redactia Ziare.com Marti, 15 Septembrie 2015, ora 19:06
Marin Stefanel Dan, de la UNPR, va prelua sefia interimara a Primariei Capitalei, au decis consilierii municipali marti dupa-amiaza.
Decizia vine in contextul in care viceprimarulCornel Pieptea, care ar fi urmat sa preia atributiile de primar general, in urma suspendarii lui Sorin Oprescu, a demisionat, marti, din functie, potrivit Digi 24.Marin Stefanel Dan, propus de UNPR, a concurat pentru acest post cu Julia Zorkczy, nominalizata de grupul consilierilor independenti.Cornel Pipetea (PNL) si-a dat, marti, demisia din functia de viceprimar al Capitelei, locul vacant urmand a fi ocupat de Marin Stefanel Dan, dupa o runda de alegeri pentru desemnarea unui nou viceprimar.
Viceprimarul PNL Cornel Pieptea a demisionat: Cine preia interimatul la Primaria Capitalei?
Prima declaratie a lui Marin Stefanel Dan
Marin Stefanel Dan a facut o scurta declaratie de presa, marti, dupa sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
„Voi face o evaluare a personalului pentru a debloca administratia publica”, a spus primarul interimar al Capitalei.
El a fost intrebat care sunt planurile sale pentru perioada in care va ocupa aceasta functie.
PNL nu a vurt interimatul
In sedinta, liberalii au transmis ca nu vor sefia interimara a Capitalei. In schimb, a pus pe masa un „acord pentru bucuresteni”.
„Partidul National Liberal, care are 22 de consilieri din 53, nu doreste sa preia atributiile primarului general, in schimb propune tuturor un acord. Daca se va gasi o majoritate care sa imbratiseze acest acord pe care noi il propunem, atunci suntem dispusi sa discutam orice solutie pentru numirea unui primar interimar care sa respecte acest acord”, a declarat Teodor Atanasiu, copresedinte PNL Bucuresti.
La randul sau, co-presedintele PNL Bucuresti Anca Boagiu a prezentat principalele probleme cu care se confrunta bucurestenii, venind cu mai multe propuneri, printre care auditarea in regim de urgenta a Primariei si a institutiilor din subordinea Consiliului General, transparentizarea actului administrativ prin publicarea tuturor contractelor de achizitii publice de la nivelul CGMB si al Primariei, dar si „salvarea de la dezastru a serviciilor publice din Bucuresti”, mai exact RADET si RATB.De asemenea, PNL propune celorlalte partide sa sustina eficientizarea activitatii Politiei Locale, continuarea si finalizarea investitiilor, precum si stoparea risipei din banul public prin introducerea standardelor de cost.In plus, Guvernului i s-a cerut sa rezolve obligatiile restante fata de locuitorii Bucurestiului, printre care finalizarea metroului catre Drumul Taberei, a centurii Capitalei sau transferarea ELCEN in patrimoniul Municipiului Bucuresti, pentru a putea fuziona cu RADET.
Oprescu, in arest preventiv
Alegerea unui primar interimar are loc in contextul in care Sorin Oprescu a ramas in arest preventiv, dupa ce, luni, Curtea de Apel Bucuresti i-a respins contestatia.Oficial, Bucurestiul nu are primar general: Sorin Oprescu, suspendat din functieFostul edil a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.Procurorii sustin ca, in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruti de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denuntat.
Demisie, demisie, dar doar pentru cateva ore: Cornel Pieptea este iar viceprimar al Capitalei
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 20:08
Consilierul general PNL Cornel Pieptea, care marti si-a dat demisia din functia de viceprimar, inainte de desemnarea primarului interimar al Capitalei, a fost propus si reales in aceasta functie.
Pieptea a fost reales viceprimar in unanimitate, cu 40 de voturi.El si-a dat demisia din aceasta functie inainte de desemnarea primarului interimar al Capitalei dintre viceprimari si, dupa ce Stefanel Dan Marin (UNPR) a fost ales in locul lui viceprimar si apoi primar interimar, Pieptea a fost ales viceprimar pe functia eliberata de Marin.Pieptea a explicat ca atunci cand nu va mai fi nevoie de un primar interimar, Marin va reveni in functia de viceprimar in care a fost ales marti, iar el va redeveni doar consilier general.Consilierul general UNPR Stefanel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei, obtinand 39 de voturi „pentru” si niciun „impotriva”, in timp ce un vot a fost anulat.
Anterior, Marin a fost ales viceprimar cu 41 de voturi, dintre care 34 „pentru”, cinci „impotriva” si doua anulate.
El a candidat la functia de viceprimar alaturi de consiliera independenta Julia Zorkoczy, dupa demisia lui Cornel Pieptea.
Viceprimarul PNL Cornel Pieptea a demisionat: Cine preia interimatul la Primaria Capitalei?
Celalalt viceprimar al Capitalei, Dan Darabont (PSD), a anuntat ca partidul din care face parte nu face nicio propunere pentru postul de primar interimar.
„Suntem minoritari si dorim sa sustinem majoritatea. Vrem sa ducem la bun sfarsit acest mandat, ma asteptam ca PNL sa isi asume responsabilitatea si sa desemneze pe cineva din randul lor. Il stiu pe Stefanel si am o parere buna despre el. Il vom vota si il vom sprijini pentru a nu fi nicio defectiune de parcurs pana la sfarsitul anului. Am totusi un gust amar”, a spus Darabont.Reprezentantul consilierilor independenti, Cristinel Deaconescu, a declarat ca nu va vota desemnarea lui Stefanel Marin primar interimar pentru ca nu este legal votul.In cadrul sedintei de indata a CGMB pentru desemnarea primarului interimar, reprezentantii PNL in consiliu au aratat ca au initiat o platforma-program intitulata „Acordul pentru bucuresteni”, care cuprinde prioritatile pe termen scurt pentru administrarea Bucurestiului. Acordul propus prevede, printre altele, auditarea in regim de urgenta a Primariei si a institutiilor din subordinea CGMB, pentru a afla situatia exacta in care acestea se afla, transparentizarea actului administrativ, rezolvarea problemelor serviciilor publice din Capitala, continuarea unor investitii de interes major pentru Bucuresti, stoparea risipei fondurilor publice si rezolvarea restantelor pe care Guvernul le care fata de bucuresteni, precum investitiile in noile magistrale de metrou si in Centura Capitalei.Consilierii generali PMP au spus ca nu sunt de acord cu aceasta platforma a PNL, pentru ca, desi Bucurestiul are nevoie de tot ce scrie in acel acord, ei nu pot sa nu se intrebe de ce nu s-au facut aceste lucruri in ultimii trei ani. In acest context, reprezentantii PMP au spus ca nu pot participa la „o asemenea demagogie” si ca nu vor participa la votarea noului viceprimar si nici nu vor lua buletinele de vot.Reprezentantul consilierilor independenti, Cristinel Deaconescu, a spus ca acestia vor vota alegerea unui nou viceprimar doar daca in programul acestuia se va regasi si componenta mediu. Deaconescu a propus-o pentru postul de viceprimar pe Julia Zorkoczy.Consilierul Gabriel Fatu l-a propus apoi pentru postul de viceprimar pe consilierul UNPR Stefanel Dan Marin.
UNPR preia Primaria Capitalei – Marin Stefanel Dan, primar in locul lui Oprescu
Cornel Pieptea a scris marti, pe Facebook, dupa ce a demisionat din functia de viceprimar al Capitalei, ca in CGMB s-a constituit o majoritate si a fost agreata candidatura lui Dan Stefanel Marin pentru a prelua interimar functia de primar al Capitalei, dupa ce nici PSD nu si-a manifestat intentia ferma de a prelua mandatul.
„Pentru dezamorsarea crizei institutionale generate de arestarea preventiva lui Sorin Oprescu, Partidul National Liberal a initiat o platforma-program cuprinzand prioritatile pe termen scurt pentru administrarea Bucurestiului. La acest program au aderat reprezentantii mai multor formatiuni politice prezente in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. S-a construit in acest fel o majoritate solida care va sustine proiectele convenite in acord”, a scris Pieptea.
Oprescu, dupa gratii
Sorin Oprescu a fost suspendat din functia de primar general al Capitalei, marti, dupa decizia definitiva de arestare preventiva, ordinul de suspendare emis de prefect fiind trimis Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru desemnarea primarului interimar.Edilul sef al Capitalei a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata luni la Curtea de Apel Bucuresti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Magistratul a mentinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv.Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruti de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denuntat..Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.
Comuna unde sute de someri prefera sa stea degeaba in loc sa lucreze ca sezonieri. Unii nu vor sa piarda ajutorul social
Toamna, cand se numara bobocii si se strange recolta, numai lenesii nu-si gasesc de lucru. Dovada ca intr-o comuna din Galati, unde se cauta oameni pentru culesul viei, sute de someri prefera sa stea la umbra.
Unii nu vor sa piarda ajutorul social oferit de stat, altora in schimb munca li se pare grea, desi n-au nici un venit. La vie ar castiga intre 50 si 100 de lei pe zi.
La Statiunea de Cercetare de la Targu Bujor aproape 400 de hectare de vie asteapta sa fie culese. Asa ca viticultorii au cerut ajutorul localnicilor, iar oferta este tentata: intre 50 si 100 de lei pe zi.
Desi in zona sunt peste 300 de asistati sociali putini au venit la munca.
Barbat asistat social: Eu muncesc pe strada, la ajutorul social.
Reporter: La cules luati mai mult!
Barbat asistat social: Nu stiu ca da de galeata si nu e convenabil.
Reporter: De ce?
Barbat asistat social: Pai daca ploua nu ne mai ia.
Multi asistati social spun ca nu s-au dus la cules pentru ca, potrivit legii, daca semneaza un contract de munca, fie si pentru o perioada scurta, isi pierd ajutorul de la stat. Asa ca nu ar fi convenabil pentru ei sa munceasca o luna, apoi sa ramana din nou someri.
Barbat asistat social: Ne gaseste pe calculator.
Reporter: Si nu va convine sa renuntati la ajutorul social?
Barbat asistat social: Nu, muncesc 6 zile pe luna, iau 310 lei.
De altfel, din cei 6000 de locuitori din orasul Targu Bujor doar 40 au raspuns ofertei de munca la cules de struguri.
Alina Donici, director statiune viticola: „Raportati la numarul de oameni apti de munca din oras sunt putini. Nu-i putem obliga.”
Pentru ca cei din Targu Bujor nu au vrut sa vina, angajatii statiunii viticole au fost nevoiti sa aduca zilieri din nordul tarii, din Bacau sau Neamt.
Reporter: Cat scoateti pe zi?
Batrana: 90-100.
Reporter: Si la 78 de ani mai puteti munci?
Batrana: Pai daca ma tin mainile, ma duc ca raman in urma.
Autoritatile din Targu Bujor cred ca ar trebui schimbata legea venitului minim garantat astfel incat beneficiarii ei sa poata lucra o perioada de trei luni pe an fara sa isi piarda aceasta sursa de venit. Altfel, nimeni nu ar fi prea tentat sa-si caute un loc de munca, fie el si sezonier.
Oamenii prefera ajutorul de la stat, desi ar lua mai mult, daca ar munci, pentru ca salariul minim este de 1.050 de lei. Venitul minim garantat in schimb, acordat de stat, porneste de la 125 de lei pentru o singura persoana si ajunge la 465 de lei pentru o familie cu 5 membri.
Tanara care a plecat din Breaza si a ajuns pe micile ecrane ale americanilor Interviu
de Andreea Ghinea Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 08:11
Oana Molosag este o romanca de 29 de ani care a pornit in cautarea succesului in America si pe care l-a obtinut dupa ani de zile de munca.Plecata din Romania in 2008, Oana Molosag a reusit in cariera de fotomodel. In plus, a ajuns sa lucreze cu actori consacrati precum Sophia Bush, Terrence Howard, Taraji P. Henson sau cu artisti cunoscuti, printre care Courtney Love, Snoop Dog sau rapperul Twista.
Cat de greu i-a fost tinerei din Breaza sa atinga succesul pe taram american ne-a povestit Oana Molosag intr-un interviu acordat Ziare.com..
Cum ati decis sa plecati in America?
Era vara anului 2008 cand am hotarat sa imi iau inima in dinti si sa incerc pe propriile puteri sa descoper ce inseamna sa traiesti „The american dream”. Visul de a deveni inginer (dupa urmarea Facultatii de Ingineria Materialelor, Mecatronica si Robotica Valahia) s-a transformat in visul de a cunoaste noi orizonturi.Imi amintesc ziua in care parintii m-au condus la aeroport in Otopeni, cu lacrimi in ochi, dar cu increderea ca decizia pe care am luat-o este cea buna. Am fost foarte emotionata sa incep acest drum, dar uitandu-ma acum in urma inteleg ca totul se intampla cu un scop.
Doi refugiati au trecut ilegal granita in Romania. Ce au spus in momentul in care au fost prinsi de politistii de frontiera
Marti seara, 15 septembrie, politistii de frontiera din zona Beba Veche, locul unde se intalnesc trei granite – Romania, Serbia si Ungaria, au descoperit doi refugiati afgani care au trecut ilegal granita cu tara noastra.
Politistii de frontiera i-au prins pe cei doi refugiati la cativa metri de frontiera cu Serbia. Barbatii au fost preluati de politistii de frontiera timiseni si dusi la audieri, scrie opiniatimisoarei.ro.
„In 15 septembrie, la ora 16.45, politistii de frontiera din cadrul sectorului de Politie de Frontiera Sannicolau Mare au observat, in timp ce intentionau sa intre ilegal in Romania, doua persoane. S-a procedat la retinerea acestora, iar in cadrul primelor cercetari s-a stabilit ca sunt cetateni afgani. In cadrul primelor declaratii, cei doi au precizat ca s-au ratacit pe teritoriul Serbiei si ca nu voiau sa ajunga in Romania, fapt pentru care in acest moment sunt in procedura de readmisie„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Mihaela Les, purtator de cuvant Inspectoratul Politiei de Frontiera Timis.
Cei doi vor predati autoritatilor sarbe, in baza tratatului de readmisie, si, cel mai probabil, odata ajunsi in tara vecina, vor cauta o alta cale de a intra in Ungaria.
Vulcanescu (MS): Migratia nu prezinta riscuri de sanatate
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 20:39
Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Razvan Vulcanescu a declarat, marti, ca in cadrul OMS Europa nu exista ingrijorari in ceea ce priveste riscurile de sanatate publica care ar putea sa decurga in urma migratiei.
„A fost facuta o analiza si nivelul de vaccinare in anumite tari (de unde vin refugiatii – n.red.) arata ca este chiar mult mai viguros decat nivelul din anumite tari europene. Ne asteptam ca multi dintre acesti refugiati, de fapt, sa fie vaccinati de majoritatea problemelor cu care am fi putut sa ne confruntam si, de aceea, sa nu fie situatii care sa constituie un nivel alarmant”, a spus Vulcanescu, care participa la cea de-a 65-a sesiune a Comitetului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Europa.
Criza imigrantilor: Stare de criza la granita Romaniei
Subsecretarul de stat a amintit ca in cadrul reuniunii s-a decis organizarea unei conferinte ministeriale in care sa se convina asupra unei abordari comune de sanatate publica in ceea ce priveste migratia. Potrivit lui Vulcanescu, participantii la dezbateri au evitat abordarea implicatiilor politice in problema refugiatilor.
Problema imigrantilor: Viitorii romani sau o alta fabrica de teroristi?
„In momentul de fata una dintre cele mai importante teme inclusiv din punctul de vedere al sanatatii populatiei este migratia din anumite tari de unde populatia din considerente politice pleaca. In momentul de fata, toti cei 53 de reprezentanti ai statelor care fac parte din regiunea europeana a OMS au discutat despre perspectivele si impactul pe sanatate publica al migratiei pe scara larga care are loc chiar in acest moment”, a explicat demnitarul.
El a subliniat ca participantii au cerut implicarea continua si un sprijin din partea OMS pentru a exista un raspuns comun si adecvat la implicatiile de sanatate publica la afluxul mare de refugiati.
„Ne intereseaza in special evaluarile suplimentare in tari precum Romania pentru furnizarea de consultanta in ceea ce priveste planificarea de urgenta a masurilor care necesita sa fie luate. Ma refer aici la formarea personalului medical, la sprijinul cu anumite consumabile, cu anumite medicamente si asa mai departe”, a explicat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii.
IN DOAR TREI ZILE Romanii au platit in avans peste 400.000 de euro pentru noul iPhone
iPhone 6s si iPhone 6s Plus pot fi comandate in Romania dintr-un singur loc, iar romanii nu au ezitat sa profite de acest lucru.Astfel, portalul QuickMobile a inregistrat, in doar 3 zile, precomenzi pentru 400 de telefoane iPhone 6s si iPhone 6s Plus, valoarea medie a vanzarilor ridicandu-se la peste 400.000 euro.Vineri, 11 septembrie, QuickMobile a anuntat ca aduce in exclusivitate pe piata locala telefoanele iPhone 6s si iPhone 6s Plus, iar terminalele au fost disponibile la precomanda de sambata, 12 septembrie.
In urma anuntului, retailerul IT&C a inregistrat in weekend si in prima zi din aceasta saptamana circa 400 de precomenzi pentru noile varfuri de gama ale Apple, insemnand aproximativ 400.000 euro.
„iPhone 6s si iPhone 6s Plus au un succes evident in Romania. Acest trend se va mentine, astfel ca, pana la finalul perioadei de precomenzi, ne asteptam sa inregistram in total 1.000 de cereri pentru aceste terminale. Faptul ca 400 de utilizatori au platit in avans, in medie, cate 1.000 de euro pentru ultimele telefoane lansate de Apple, arata ca increderea in ofertele la precomanda ale QuickMobile creste tot mai mult”, a declarat Tudor Tiboc, General Manager QuickMobile.Dintre cele 400 de precomenzi realizate de romani, majoritatea au vizat modelul clasic, cu ecran mai mic, de 4,7 inch – iPhone 6s. Jumatate dintre smartphone-urile precomandate sunt modele cu 64 GB, 30% cu 128 GB, iar 20% cu 16 GB, culorile preferate fiind negru si noua culoare Rose Gold. In ceea ce priveste topul pe orase, cele mai multe comenzi au venit din Bucuresti, Cluj Napoca si Constanta.Toate produsele Apple comercializate de catre QuickMobile beneficiaza de 24 de luni garantie, asigurata de catre service-uri autorizate de producator.iPhone 6s, respectiv varianta cu un ecran mai mare a acestuia, iPhone 6s Plus, au fost prezentate de catre Tim Cook, CEO-ul Apple, ca fiind cele mai avansate smartphone-uri din lume la acest moment. Cele doua telefoane au pastrat dimensiunile si rezolutiile display-ului – 4,7, respectiv 5,5 inch, noutatea principala fiind tehnologia intuitiva 3D Touch, care raspunde in functie de intensitatea atingerii. Astfel, utilizatorul poate, printre altele, sa aleaga intre multiple aplicatii si sa previzualizeze e-mail-urile.Romania nu se afla in primul val de tari pentru care iPhone 6s si iPhone 6s Plus sunt disponibile oficial pentru precomenzi, insa QuickMobile a scurtat procesul, astfel incat fanii iPhone din Romania sa nu fie nevoiti sa astepte foarte mult timp pana cand vor fi in posesia telefonului dorit.Astfel, iPhone 6s este disponibil la precomanda pe QuickMobile.ro incepand cu pretul de 3.599,9 lei, in culorile negru, alb, gold si Rose Gold, iar preturile pentru iPhone 6s Plus pornesc de la 3.999,9 lei