Ce zile festive a legiferat in acest an Parlamentul – Ziua barbatului isi asteapta randul Joi, 31 Decembrie 2015, ora 14:10Parlamentul Romaniei a adoptat in acest an mai multe legi care instituie zile festive sau zile nationale, printre acestea fiind Sarbatoarea Sosirii Primaverii, Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati, Ziua costumului traditional romanesc sau Ziua limbii bulgare.Pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor se afla inca proiectul de lege care declara data de 19 noiembrie drept Ziua Barbatului.
Printre sarbatorile declarate prin lege se numara ziua de 21 martie – Sarbatoarea Sosirii Primaverii (Nawrez) pentru membrii minoritatii tatare turco-musulmane din Romania.Potrivit actului normativ, in localitatile in care se organizeaza manifestari dedicate sarbatorii autoritatile locale pot contribui cu sprijin logistic sau financiar, dupa caz. In expunerea de motive se precizeaza ca Nawrez este asemanata cu sarbatoarea de Paste a crestinilor prin prisma compatibilitatii legate de traditii si obiceiuri.O alta lege adoptata de parlamentari prevede ca data de 28 noiembrie este declarata Ziua Bucovinei, data la care s-a proclamat alipirea acestei provincii la Patria Mama.
Legea spune ca, in contextul acestei sarbatoriri, autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice pot organiza manifestari cu caracter cultural-stiintific. Fondurile necesare organizarii acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, dupa caz, din bugetele autoritatilor administratiei publice centrale ori ale institutiilor publice.
Data de 14 noiembrie a fost declarata prin lege Ziua Dobrogei.
Sarbatorirea anuala a Zilei Dobrogei poate fi marcata de autoritatile centrale si locale, precum si de institutiile publice de cultura din tara si strainatate prin organizarea unor programe si manifestari cu caracter cultural-stiintific.
Parlamentul a decis, de asemenea, proclamarea zilei de 10 mai drept sarbatoare nationala.In expunerea de motive, initiatorul proiectului, senatorul PNLPuiu Hasotti, arata ca la data de 10 mai sunt trei momente istorice diferite: inceputul domniei lui Carol I, independenta de stat a Romaniei si incoronarea primului rege al tarii, toate trei legate indisolubil de institutia monarhiei.
Ziua Nationala a Costumului Traditional Romanesc va fi serbata in fiecare an pe data de 16 mai.
Aceasta zi va fi sarbatorita de Rusalii, zi in care urmeaza sa fie organizate manifestari cultural-artistice prin care sa se promoveze valoarea portului popular romanesc din toate zonele, dar si pe cel al minoritatilor nationale, dupa cum se arata in lege.
Legea spune ca, in cadrul curriculei scolare pentru clasele IV – XII, la disciplina educatie civica – sau disciplinele echivalente -, vor fi incluse doua ore, in luna mai, consacrate tematicii portului traditional al zonei si portului traditional al minoritatilor nationale din Romania, precum si semnificatiei acestora in conturarea si pastrarea identitatii nationale etnice.
Ziua Romanilor de Pretutindeni se va sarbatori, in fiecare an, in ultima duminica a lunii mai. O lege in acest sens a fost adoptata in acest an de catre Parlament si promulgata de presedintele Klaus Iohannis.
„Consideram perioada de celebrare a Zilei Romanilor de Pretutindeni ca fiind una propice activitatilor culturale, organizarii de spectacole si alte actiuni proprii dedicate romanilor care au ales sa traiasca in afara granitelor tarii”, afirma in expunerea de motive initiatorul legii, deputatul Aurelian Mihai.O alta sarbatoare declarata prin lege este Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati, marcata la data de 8 mai, avand drept scop promovarea egalitatii de sanse intre sexe ca parte integranta a politicii sociale.Cu aceasta ocazie, autoritatile administratiei publice locale pot organiza manifestari si actiuni specifice, pentru a atrage atentia asupra discriminarii si a efectelor acesteia asupra femeilor si barbatilor, iar Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot include in programele lor emisiuni dedicate acestei zile.
Parlamentarii au legiferat, de asemenea, Ziua Nationala a Ambulantei, la data de 28 iulie, pentru recunoasterea contributiei serviciilor de Ambulanta in asigurarea si mentinerea starii de sanatate a cetatenilor.
Aceasta data a fost aleasa pentru ca, la 28 iulie 1906, a aparut prima „Salvare” din Bucuresti, la initiativa profesorului Nicolae Minovici.
Ziua de 4 februarie a fost declarata prin lege drept Ziua luptei impotriva cancerului.
Potrivit Cartei de la Paris, Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul. In expunerea de motive a legii, promulgata de seful statului, se arata ca in Romania numarul persoanelor bolnave de cancer depaseste 100.000, tara noastra situandu-se pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer uterin.
Tot prin lege, la data de 1 octombrie este marcata Ziua Nationala de Lupta impotriva Cancerului de San.
Ziua Limbii Bulgare este sarbatorita la data de 24 mai. Cu aceasta ocazie, conform legii, in localitatile in care traiesc membri ai comunitatii bulgare se pot organiza manifestari culturale specifice, care pot fi sustinute financiar si logistic de catre autoritatile centrale si locale.
Si limba maghiara este sarbatorita printr-o lege. Ziua limbii maghiare se serbeaza la 13 noiembrie, data la care sunt prezentate valorile minoritatii maghiare, traditiile si obiceiurile unguresti.
Potrivit legislatiei, romanii sarbatoresc pe 19 februarie „Ziua Brancusi”, care a fost declarata sarbatoare nationala.
Cu aceasta ocazie, autoritatile administratiei publice centrale si locale pot organiza sau sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice.
Un proiect de lege care instituie zile festive se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si urmeaza sa fie votat la inceputul sesiunii viitoare, care incepe in februarie. Este vorba despre proiectul privind declararea zilei de 19 noiembrie drept Ziua Barbatului.
Proiectul este initiat de cinci senatori de la PSD si PNL, care afirma, in expunerea de motive, ca Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita anual la 8 martie, motivele celebrarii fiind legate de realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si de fenomenul discriminarii, iar putine persoane cunosc ca exista si o Zi Internationala a Barbatului.Initiatorii au mentionat, in expunerea de motive a proiectului, citand din Wikipedia, ca Ziua Barbatului a fost inaugurata in Trinidad Tobago, in 1999 si isi gaseste sustinere la mai multe persoane si grupuri din Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa, dar si la Organizatia Natiunilor Unite.
Club din Bucuresti, inchis in prag de Revelion. Clientii, chemati sa-si recupereze banii Joi, 31 Decembrie 2015, ora 17:07
Un club din Bucuresti a fost inchis joi de ISU. Clientii care doreau sa isi petreaca noaptea dintre ani la clubul Princess sunt chemati sa isi recupereze banii. Reprezentantii clubului Princess au explicat pe Facebook intreaga situatie.
„Incepem acest comunicat prin a ne cere scuze tuturor clientilor nostri pentru aceasta situatie nedorita in care ne aflam”, spun acestia, care explica faptul ca anularea evenimentului nu are motive tehnice, ci birocratice.
„Suntem nevoiti sa anulam evenimentul din aceasta seara, respectiv petrecerea de revelion, ca urmare a unor impedimente venite din partea autoritatilor. Va asiguram ca pe toata perioada in care clubul Princess a fost inchis, s-au desfasurat lucrari intense pentru indeplinirea normelor ISU. Aceste lucrari au fost duse la bun sfarsit, astfel incat clubul Princess indeplineste in acest moment toate normele de siguranta impotriva incendiilor”, anunta reprezentantii clubului.Persoanele care au achitat biletele sunt rugate sa sune la numarul 0720535383 pentru a-si recupera banii.”Motivele pentru care clubul Princess Bucuresti nu poate functiona in noaptea de revelion sunt pur birocratice, nicidecum tehnice”, se mai arata in precizarea reprezentantilor clubului.
Revelion fara artificii in Bucuresti: O singura firma a cerut aviz pentru spectacol
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 14:30
Bucurestenii vor petrece Revelionul fara focuri de artificii anul acesta. O singura firma a cerut aviz pentru a organiza foc de artificii de Revelion in Capitala.Unicul spectacol pirotehnic poate fi admirat in zona Parcului Titan, unde are loc, de altfel, si singura petrecere in aer liber in noaptea dintre ani, scrie Mediafax.Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice profesioniste, din categoriile 3 si 4, este permisa numai in conditiile in care exista acordul primariei si al inspectoratului pentru situatii de urgenta si avizul politiei, informeaza Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov.Pana anul acesta, marile petreceri de Revelion din Capitala, de la Piata Constitutiei la Romexpo, erau insotite de spectaculoase jocuri de artificii.Nici pentru evenimente private nu au mai fost prevazute anul acesta spectacole cu obiecte pirotehnice profesioniste.
Revelion de 1.500 de lei la un hotel din Sibiu, terminat la spital: Zeci de oaspeti intoxicati
Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 11:39
Zeci de oaspeti ai Hotelului Parc de 3 stele din Sibiu s-au simtit rau si au avut nevoie de ingrijiri medicale in noaptea de Revelion, dupa o ciorba mancata in ajun la restaurantul unitatii.Mai multe echipaje de la Ambulanta si SMURD au transportat la Spitalul Militar si la Spitalul Judetean Sibiu 13 clienti ai hotelului, ca urmare a unor toxiinfectii alimentare, informeaza presa locala.Turistii faceau parte dintr-un grup de 100 de persoane venit de la Bucuresti pentru a petrece Revelionul la Sibiu. Bolnavii acuzau dureri abdominale si varsaturi, iar printre cei dusi la spital sunt si doi copii.Potrivit colegilor de grup, bucurestenii s-au simtit rau dupa ce au mancat o ciorba servita la pranz.
Zeci de turisti au facut toxiinfectie alimentara la o pensiune din Bucovina
„Suntem veniti de mai multe zile, nu am avut nicio problema pana acum. Se pare ca totul a pornit de la o ciorba pe care am servit-o azi. Multi s-au simtit rau si au avut nevoie de medic”, a declarat unul dintre turisti pentru Stiri de Sibiu.De asemenea, echipajele de la Ambulanta si SMURD au acordat ingrijiri medicale altor 30 de persoane, din acelasi restaurant, care insa au refuzat transportul la spital, potrivit Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu.Pentru un pachet de 4 zile, cu masa festiva de Revelion, turistii de la Hotel Parc spun ca au platit cate 1.500 fiecare.
Multinationala care investeste zeci de milioane de euro in Slatina: 98% din angajati sunt romani
Autor: Oana Dimitriu (Bucurenciu) Joi, 31 Decembrie 2015, ora 15:14
Prysmian Group, unul dintre liderii mondiali in domeniul cablurilor si sistemelor pentru energie si telecomunicatii, investeste milioane de euro in Slatina si se mandreste cu faptul ca 98% dintre angajatii sai de aici sunt romani.
Francesco Fanciulli, CEE Region Chief Executive al companiei, sustine ca portile sunt in continuare deschise pentru tinerii ingineri si tehnicieni romani, care pot accede inclusiv la functii de top management.Care sunt planurile Prysmian pentru Romania, cum pot ajunge romanii sa lucreze in aceasta multinationala si cum a fost cucerit Francesco Fanciulli de tara noastra aflati din interviul acordat Business24.
La inceputul anului 2015 ati anuntat o investitie de aproximativ 30 de milioane de euro in constructia unei fabrici de cabluri pentru transportul energiei si in extinderea capacitatii unei unitati de productie a cablurilor optice, ambele proiecte urmand sa fie derulate la Slatina. In ce stadiu se afla aceste proiecte? Cand le finalizati?
Anuntul pe care l-am facut in luna februarie 2015 facea referire la un plan major de extindere pentru urmatoarele 18/24 de luni, prin constructia unei noi fabrici de cabluri optice si dublarea capacitatii de productie a celei existente.Totodata, am urmarit dezvoltarea competentelor, pentru a oferi produse de ultima generatie pentru cei mai exigenti clienti din Europa, precum si introducerea unor noi capacitati tehnice pentru a produce la Slatina cabluri high-tech de inalta tensiune si a veni in sustinerea dezvoltarii retelei electrice atat in Romania, cat si in restul Europei.Modul de derulare a ambelor proiecte ne-a depasit asteptarile, unitatea de productie a cablurilor de inalta tensiune fiind deja complet instalata si data in functiune din iulie 2015, in timp ce cladirea care va gazdui noua fabrica de cabluri optice este aproape gata si va fi operationala incepand cu trimestrul II al lui 2016.
Cum veti derula in Romania programul Make It, adresat inginerilor si tehnicienilor cu experienta in domeniul industrial?
Noi credem ca putem oferi o oportunitate unica si valoroasa tuturor profesionistilor talentati, ce au reusit sa isi construiasca deja o experienta solida in domeniul productiei: aceea de a intra in contact cu o companie multinationala, recunoscuta la nivel mondial drept lider in domeniul cablurilor si sistemelor pentru energie si telecomunicatii, care sustine in permanenta inovatia si progresul tehnologic in segmentul sau de piata, o companie cu o istorie de peste 100 de ani si o prezenta la ora actuala in 50 de tari, unde detine aproape 90 de fabrici si peste 20.000 de angajati.In Romania, oferim tinerilor ingineri si tehnicieni posibilitatea de a isi desfasura activitatea intr-una dintre cele mai mari fabrici existente in cadrul Grupului, cu o capacitate de productie aproape completa, ce variaza de la cabluri electrice de inalta tensiune pana la cabluri optice, complet integrata cu un mediu multinational extrem de dinamic.Vom selecta cei mai talentati profesionisti din piata (cu sprijinul celor mai calificate companii de recrutare, pe langa evaluarea directa a CV-urilor pe care le vom primi), sustinand in acelasi timp aceasta initiativa printr-o ampla campanie media ce cuprinde atat canale clasice, cat si platforme digitale.Pana in acest moment, sunt bucuros sa pot invita toti potentialii candidati care se regasesc in profilul cautat de noi sa aplice, trimitand CV-ul lor pe ro.prysmiangroup.com, in sectiunea dedicata programului Make It.
Cum este Romania din perspectiva resurselor umane?
Romania este o piata extrem de interesanta din perspectiva Resurselor Umane si ofera acum o generatie noua de absolventi extrem de bine pregatiti, care sunt deschisi provocarilor profesionale intr-un mediu multinational, precum si profesionisti care revin dupa o experienta in strainatate pentru a-si construi o cariera in tara lor natala.Prysmian Group ramane dedicat strategiei de a se dezvolta prin investitii in resursa umana locala si in formarea acesteia pentru a putea prelua pozitii de tip senior management.Din aceasta perspectiva, ne mandrim cu faptul ca 98% dintre angajatii din Slatina sunt romani si ne dorim sa pastram aceasta directie si in perioada urmatoare.
Care sunt planurile companiei pentru Romania?
Prysmian Group isi va continua investitiile in Romania, atat in domeniul cablurilor si sistemelor energetice, cat si in cel al telecomunicatiilor, transformand Slatina intr-un centru international de excelenta in cadrul Grupului, toate acestea intr-un mediu stabil si pornind de la premisa ca niciun eveniment imprevizibil nu va afecta planurile pentru urmatorii ani.Cererea din piata este cea care va determina atat frecventa, cat si viteza actiunilor noastre viitoare.
Cat de des veniti in Romania? Cum vi se pare tara noastra? Ce va place mai mult aici?
Vin in Romania de cel putin doua ori pe luna pentru a vedea modul in care operatiunile noastre locale se desfasoara, pentru a face schimb de opinii si idei cu echipa noastra, a intalni principalii nostri parteneri institutionali si furnizori.Romania este un context dinamic, ce se indreapta cu rapiditate catre standardele Europei de Vest, in ciuda infrastructurilor-cheie ramase inca in urma.Ce imi place cel mai mult aici este multitudinea asemanarilor cu regiunea sud-mediteraneana, in ceea ce priveste ospitalitatea, si anume caldura, prietenia si amabilitatea cu care romanii isi intampina oaspetii.