Cine sunt candidatii cu cele mai mari sanse sa ajunga parlamentari de diaspora: Moldova si Spania, la putere de Florin Necula, Editor Ziare.com Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 12:3 Partidele si-au definitivat listele de candidati pentru alegerile din diaspora, iar printre cei aflati pe locuri eligibile se numara doar 3 actuali parlamentari. Cel mai tanar candidat cu sanse are doar 29 de ani.Printre candidatii care se bucura deja de oarece notorietate, nefiind deja parlamentari, se afla seful Federatiei asociatiilor de romani din Europa si presedinte executiv al Consiliului National al Reintregirii (cu Basarabia).Romanii de peste hotare vor fi reprezentati in Parlament de patru deputati si doi senatori.Iata care sunt candidatii cap de lista, deci care au sansele cele mai mari de a obtine unul dintre cele sase locuri de parlamentari de diaspora:
PNL
Mihai Voicu – Camera Deputatilor
Deputatul in varsta de 48 de ani este de 12 ani in Parlament, de fiecare data ales intr-un colegiu din judetul Dolj.
Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat zilele trecute ca Voicu a fost ales pentru ca acesta „a girat paternitatea proiectului legat de votul prin corespondenta”, considerat insa de multi romani din strainatate drept o lege dezastruoasa.
Inscrierea romanilor din strainatate ca sa poata vota, dezastru total: Nu stiu cine a gandit-o, ca a gresit-o | Interviu
Din luna august, este presedinte al PNL Sector 1.
Alexandru Barbarosie – Camera Deputatilor
Are si cetatenie a R.Moldovei, are 42 de ani si este presedintele unui consiliu raional din Republica Moldova. De asemenea, este presedintele PLDM Anenii Noi.
Viorel Riceard Badea – Senat
In varsta de 48 de ani, Badea este la al doilea mandat de senator de diaspora. Este membru al Comisiei pentru Politica Externa si vicepresedinte al celei pentru Romanii de Pretutindeni.
PSD
Veaceslav Saramet – Camera Deputatilor
In varsta de doar 29 de ani, este medic stomatolog din Republica Moldova. In urma cu doi ani, Saramet a candidat la alegerile europarlamentare pe lista PSD-UNPR-PC.
Catalin Serbu – Camera Deputatilor
Serbu are 32 de ani si este delegat al Camerei de Comert Romano – Iberice din Spania. Acesta a fost anii trecuti presedinte executiv al PSD Spania si fondator al PSD Zaragoza. Este membru PSD din anul 2009.
Marius Vili Sarbu – Senat
In varsta de 41 de ani, este un avocat din Madrid, absolvent de ASE si Drept la Universidad Complutense de Madrid. In 2013, a fost ales presedinte al PSD Spania, insa a demisionat in anul urmator.
USR
Manuel Costescu – Camera Deputatilor
Costescu tocmai a fost eliberat din functia de secretar de stat al Ministerului Economiei, la cerere, pentru a candida la parlamentare.
Anterior, a condus Departamentul pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat, aflat in subordinea Ministerului Economiei. El s-a aflat in Guvern din luna februarie, dupa ce a fost si director la banca americana JP Morgan, in Londra.
Radu Mihail – Senat
Este antreprenor si specialist in managementul comunicatiilor, a lucrat pentru Orange si Motorola si locuieste in Paris. Este constantean, a studiat in capitala Frantei, dar si Universitatea Politehnica din Bucuresti.
ALDE
Aurelian Mihai – Camera Deputatilor
In varsta de 41 de ani, Aurelian Mihai este de 4 ani deputat de diaspora, ales pe listele PP-DD. Deputatul locuieste de mai mult de 10 ani in Spania.
Corneliu Raduta – Senat
Este medic, nascut in Republica Moldova.
PMP
Constantin Codreanu – Camera Deputatilor
Constantin Codreanu este analist politic, jurnalist, activist civic, presedinte executiv al Consiliului National al Reintregirii (Romania), reprezentant al Blocului Unitatii Nationale (Republica Moldova) si militant pentru reunirea celor doua state romanesti.
Daniel Tecu – Senat
Tecu este presedintele FADERE – Federatia asociatiilor de romani din Europa – si traieste la Madrid
Dancu dezminte ca ar vrea sa-i ia locul lui Ciolos: Nu am niciun proiect de prim-ministru
de Redactia Ziare.com Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 20:50
Vicepremierul Vasile Dancu revine cu precizari, dupa ce in mass-media a fost lansata speculatia ca si-ar dori sa fie premier, dupa alegerile din 11 decembrie, explicand ca a fost gresit inteles.„E o interpretare a ziaristilor… Nu am niciun proiect de prim-ministru„, a raspuns Vasile Dancu, la solicitarea Ziare.com.Informatia a aparut intr-un articol publicat de Bloomberg si a fost preluata de presa din Romania, chiar daca in material Vasile Dancu nu spune nimic despre functia de premier.”Campania electorala din Romania intra in linie dreapta, vicepremierul Vasile Dancu fiind primul potential candidat la sefia viitorului guvern (…) Dancu si-a aratat disponibilitatea de a deveni premier intr-un interviu acordat joi, la Bucuresti, spunand ca este deschis sa discute despre aceasta pozitie daca se poate baza pe o majoritate in Parlament si pe suportul presedintelui Klaus Iohannis„, se arata in debutul articolului citat, semnat de Andra Timu, Hellmuth Tromm si Irina Vilcu.
Udrea, despre Kovesi: Femeile se urasc si pentru pantofi. Si Saftoiu si Macovei m-ar aresta daca ar putea
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 16:09
Elena Udrea a declarat, vineri, ca ea e „preferata” Laurei Codruta Kovesi de multa vreme, dar ca procurorul sef al DNA nu s-a putut manifesta decat dupa ce Traian Basescu si-a incheiat mandatul de presedinte.
„Preferinta (sefei DNA – n.red.) pentru mine e veche. Dansa a putut sa si-o manifeste doar dupa ce Traian Basescu si-a terminat al doilea mandat. Preferinta este veche, eu cunosc povestile”, a spus Elena Udrea, venita la Parlament pentru a studia dosarul in care procurorii cer Camerei Deputatilor incuviintarea urmaririi penale pe numele sau.
Reactia Elenei Udrea la noua cerere de urmarire penala a DNA: Kovesi incearca sa scape de cucuveaua mov, folosindu-se de mine!
Noul dosar al Elenei Udrea intra la vot in Camera Deputatilor abia saptamana viitoare
Ciolos: O sa ne trezim ca avem laserul de la Magurele gata si nu-l putem valorifica. Poate genera 7.000 de locuri de munca
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 17:24
Investitia in laserul de la Magurele poate genera dezvoltare locala, a declarat vineri premierul Dacian Ciolos, aratand ca cifra de afaceri pe care o estimeaza un studiu recent este de peste 600 de milioane de euro anual.
„E nevoie de un concept de guvernanta care sa includa mai multe institutii, pentru ca pana acum lumea s-a concentrat mai mult pe partea stiintifica, pe constructia acestei facilitati care va gazdui laserul, componenta gamma. (…) De prin primavara incoace, ne-am dat seama ca o sa ne trezim ca avem laserul gata si nu-l putem valorifica la intregul sau potential. De asta s-a inceput dezvoltarea acestui concept, care acum progreseaza.Ideea intalnirii de astazi este ca, dincolo de institutiile guvernamentale sau cele de cercetare de acolo, sa motivam, sa incitam si sa implicam si autoritatile publice locale, dar si mediul de afaceri. Investitiile de acolo care pot genera, din ce am inteles din studiu, o cifra de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, ar putea genera pana la 6 – 7.000 de locuri de munca, cu valoare adaugata ridicata”, a explicat premierul, la finalul unei intalniri pe tema dezvoltarii „Laser Valley-Land of Lights”.
Laserul de la Magurele, prezentat in Statele Unite
Ciolos a insistat asupra nevoii de a conecta prin infrastructura localitatea Magurele de Bucuresti si de Aeroportul Henri Coanda, pentru a valorifica mai bine potentialul laserului.
Iohannis lauda Laserul de la Magurele: Va pune Romania foarte sus pe harta cercetarii
„Tocmai de aceea si ministerul Transporturilor este implicat impreuna cu Consiliul Judetean Ilfov, cu Primaria Municipiului Bucuresti. Magurele este la sudul Bucurestiului si e nevoie de o conectare si cu aeroportul si cu centrul orasului.Chiar si lucrarile care se fac la centura Bucurestiului vor asigura legatura dintre partea de sud si partea de nord a Bucurestiului (…). In acest studiu care a fost facut este si partea aceasta de infrastructura necesara pentru a conecta Magurele la Bucuresti”, a explicat el.
Concurs de dezvoltare urbanistica in jurul laserului de la Magurele: Cine poate participa si care sunt premiile
Vintu spune ca si-a recunoscut vinovatia in dosarul Olteanu – UPDATE
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 15:58
Sorin Ovidiu Vintu afirma ca si-a recunoscut vinovatia in dosarul deschis de DNA dupa ce l-a denuntat pe Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, iar acum asteapta decizia instantei.
„Nu am dosare la DNA. In cel cu Bogdan Olteanu, lucrurile s-au incheiat in ceea ce ma priveste.Voi fi condamnat prin procedura simplificata datorita recunoasterii si voi executa mandatul pe care-l voi primi”, a scris, vineri, Sorin Ovidiu Vintu pe blog.
UPDATE 17:30 Oficiali ai DNA au precizat pentru News.ro, ca aceasta cauza nu a fost inca solutionata.
„Cauza penala nu s-a solutionat nici in privinta lui Sorin Ovidiu Vintu, nici in privinta lui Bogdan Olteanu”, au precizat sursele citateLa finalul lunii iulie, Vintu l-a denuntat la DNA pe Bogdan Olteanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor, sustinand ca in 2008 i-ar fi dat liberalului o mita de un milion de euro pentru ca aceasta sa intervina pe langa premierul de la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu, pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu, cunoscut ca un apropiat al omului de afaceri, in postul de guvernator al Deltei Dunarii.Procurorii spun ca din probele obtinute reise ca Olteanu a parafat intelegerea cu Vintu in Delta, unde a ajuns cu un elicopter pus la dispozitie de omul de afaceri, iar transferul banilor s-ar fi facut prin intermediul unor conturi bancare din Cipru si Bulgaria.Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu a fost arestat preventiv la mijlocul lunii august, iar din 30 septembrie se afla in arest la domiciliu.La randul sau, Vintu este in spatele gratiilor, el fiind condamnat in 22 iulie anul acesta la 6 ani si 2 luni de inchisoare in dosarul Petromservice. Vintu l-a denuntat pe Olteanu la o saptamana dupa ce a fost incarcerat
Relu Fenechiu, inca 3 ani si 10 luni de inchisoare: A recunoscut traficul de influenta si spalarea de bani
de Florin Necula, Editor Ziare.com Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 13:31
Fostul ministru al TransporturilorRelu Fenechiu a recunoscutfaptele de care este acuzat de DNA Ploiesti, intr-un nou dosar, primind o pedeapsa de 3 ani si 10 luni, insa din care va executa cel mult o treime.Aflat in penitenciar din 30 ianuarie 2014, unde ispaseste o pedeapsa de 5 ani, Fenechiu a facut o intelegere procurorul de caz si a recunoscut faptele de trafic de influenta si spalare de bani care i se aduc in al doilea dosar penal deschis pe numele sau.Avocatul si deputatul Daniel Fenechiu a explicat, pentruZiare.com, ca aceasta pedeapsa se va contopi cu cea de 5 ani, urmand a primi un spor de pedeapsa de cel mult o treime din cei 3 ani si 10 luni.
„El este sub imperiul vechiului Cod Penal (era in vigoare pana la 1 februarie 2014 – n.red.), care se aplica la momentul savarsirii faptelor, doar Codul de Procedura Penala se aplica cel in vigoare la momentul respectiv.
Pe vechiul Cod Penal, contopirea pedepselor se face prin executarea pedepsei celei mai mari si la care instanta la contopire poate sa adauge un spor de pana la 3 ani. Deci Relu Fenechiu ar putea si sa ramana cu 5 ani executati. Probabil ca va primi un spor de pedeapsa.
(…) Dar acordul de vinovatie trebuie sa ajunga la judecator. Judectorul poate sa il valideze sau poate sa il respinga. Au fost si cazuri de acorduri de recunoastere a acuzatiilor care au fost respinse.
Daca il valideaza, jucatorul da o hotarare prin care instanta ia act de acordul de validare. Apoi urmeaza contopirea”, a explicat Daniel Fenechiu, care a citat art. 34 din vechiul Cod Penal, care stabileste pedeapsa in cazul concursului de infractiuni.
Pentru ce a primit Fenechiu noua pedeapsa
Potrivit unui comunicat al DNA, Relu Fenechiu ar fi primit de la reprezentantii firmei de software, prin intermediul a doua societati pe care le controla, o suma de peste 900.000 de euro, pentru a-i facilita incheierea unor contracte. Aceasta suma, echivalenta in lei, va fi confiscata de la Fenechiu, tot prin acordul incheiat cu fostul deputat.
In acest dosar, fostul liberal este urmarit penal din 23 iunie si a fost arestat preventiv o zi mai tarziu, chiar daca se afla in inchisoare.
Fostul ministru a fost condamnat definitiv, in ianuarie 2014, la cinci ani de inchisoare, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, in dosarul „Transformatorul”.Primul an de detentie l-a ispasit la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, ulterior fiind transferat la unitatea de detentie din Vaslui, cea mai noua si moderna din tara.
El a fost acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.Fostul liberal a fost ministru al Transporturilor sapte luni, pana in iulie 2013, cand s-a retras din aceasta functie ca urmare a condamnarii in prima instanta in dosarul „Transformatorul”.
Ministrul Agriculturii nu candideaza la parlamentare: Cu voia Domnului, ma intorc la Bruxelles
Sambata, 15 Octombrie 2016, ora 08:46
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, vineri, la Vaslui, ca nu va candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie.El a precizat ca dupa incheierea mandatului din Guvernul Ciolos va reveni la Bruxelles, pe postul pe care l-a lasat liber in urma cu aproape un an.
„Nu particip la niciun fel de alegeri. Intentia mea este sa-mi duc la bun sfarsit mandatul si, cu voia Domnului, sa ma intorc la Bruxelles”, a declarat Achim Irimescu.Achim Irimescu a fost prezent, vineri dupa-amiaza, in judetul Vaslui, unde, pe langa vizitarea unei ferme de pasari si a unui abator, a avut o intalnire si cu o parte din fermierii din zona, carora le-a raspuns la intrebarile pe teme de agricultura.In ultima perioada USR, PNL siPSD au anuntat ca negociaza cu ministrii tehnocrati pentru a candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
Pana acum, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, ministrul Educatiei,Mircea Dumitru, si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, au declarat ca nu ii intereseaza politica si nu vor candida.
Ministrul Justitiei: Este exclus sa raman dincolo de acest mandat. Atacurile la Guvern sunt josnice
Ministrul Educatiei: Nu candidez la nicio functie, nu ma intereseaza activitatea politica
http://www.ziare.com/vlad-voiculescu/ministrul-sanatatii/ministrul-sanatatii-la-lansarea-programului-de-guvernare-al-pnl-dar-insista-ca-nu-va-candida-1439077
In schimb, ministrul Muncii, Dragos Paslaru, a declarat ca inca nu a luat o decizie in legatura cu o posibila candidatura la alegerile parlamentare din 11 decembrie, cu toate ca si-ar dori sa isi duca mai departe proiectele incepute, „mai ales cu premierul Dacian Ciolos„.
Totodata, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a confirmat luna trecuta pentru Ziare.com ca negociaza cu partidul lui Nicusor Dan, Uniunea Salvati Romania, pentru alegerile parlamentare.Si ministrul Transporturilor, Petru Sorin Buse, ar putea candida pe listele PNL la alegerile parlamentare, potrivit unor surse News.ro.
Bloomberg: Kovesi denunta atacuri venite de la persoane cu pozitii extrem de inalte
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 21:15
In ultimii ani, politicienii romani au fost decimati de sute de arestari privind cazuri de coruptie, insa acestia incearca acum sa submineze cea mai mare campanie anticoruptie din istoria moderna a tarii est-europene, acuza Laura Codruta kovesi, procurorul-sef al DNA, intr-uninterviu pentru publicatia Bloomberg.„Recent, am vazut mai multe incercari de ridiculizarea a luptei anticoruptie, pentru ca aceasta sa para nesemnificativa. Ce daca esti anchetat de procurori? Este la moda sa fii anchetat de DNA”, descrie Laura Codruta Kovesi atmosfera din Romania.
Sefa DNA a fost intervievata de Bloomberg, joi, in aceeasi zi in care prestigioasa agentie de presa i-a luat un interviu si vicepremierului Vasile Dancu, tot la Bucuresti.Un numar record de oficiali romani au fost adusi in fata justitiei doar in ultimii ani, dupa ce Kovesi a lansat o companie anticoruptie asemanatoare cu „Mainile Curate” din Italia anilor ’90, scrie Bloomberg. Printre suspecti se numara un prim-ministru si zeci de ministri, iar multi dintre acestia sunt inca in spatele gratiilor pentru acuzatii de coruptie si luare de mita.In timp ce campania pentru alegerile parlamentare se apropie, mai multi politicieni au inceput sa promove mesaje impotriva justitiei, tocmai pentru a justifica de ce mai multi oficiali romani isi pastreaza functiile in ciuda faptului ca sunt anchetati sau chiar condamnati.De asemenea, institutia romana care se bucura de cea mai ridicata incredere publica – 55% – ramane DNA, in ciuda inregistrarii unui declin in ultima perioada, potrivit datelor unui sondaj al Avangarde.Kovesi insasi a devenit tinta unor acuzatii de plagiat pentru teza sa doctorala, pe care procurorul-sef le dezminte. In timp ce ii asigura pe cetateni ca procurorii nu sunt descurajati de cele mai recente atacuri „care pornesc de la un nivel foarte inalt” si adeseori devin extrem de personale, Kovesi atrage atentia ca exista un risc ca credibilitatea intregului sistem de justitie sa fie compromisa.
Procurorii DIICOT au anchetat inclusiv detectivi particulari, despre care se crede ca au fost angajati de suspecti de coruptie pentru a descoperi detalii incriminatoare si a-i hartui familia procurorului-sef, intr-o incercare de a distruge imaginea publica a Laurei Codruta Kovesi.
„Este adevarat ca uneori aceste atacuri sunt lansate de persoane cu pozitii extrem de inalte. Dar nici eu, nici alti procurori, nu ne simtim deloc intimidati de aceste atacuri, in special pentru ca se bazeaza pe acuzatii false”, a mai sustinut procurorul-sef al DNA.
Ursul impuscat la Sibiu: L-au ucis inainte sa ajunga echipa de la Zoo. Ar fi vrut si sa-l calce cu masina
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 19:05
Reprezentantii Primariei Sibiu spun ca a doua echipa de la Zoo a ajuns la curtea in care se afla ursul care a fost impuscat miercuri cu „cateva secunde” inainte ca animalul sa fie omorat.Reprezentantii Primariei Sibiu arata, vineri, intr-un comunicat de presa, ca institutia are in dotarepatru arme cu tranchilizant – doua arme de tip Dan Inject JM aflate in posesia Gradinii Zoologice, pentru care cei doi medici veterinari angajati au permis de utilizare, si doua pistoale marca Dan Inject CO2/AIR ale Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan.
„Pistoalele sunt utilizate conform prevederilor legale pentru tranchilizarea cainilor agresivi, fiind destinate utilizarii la distante mici, intre unu si 20 de metri”, se precizeaza in comunicat.Cei doi medici veterinari de la Gradina Zoologica Sibiu au participat la operatiunea de prindere a ursului avand si armele cu tranchilizant.
„Medicii veterinari ai Gradinii Zoologice Sibiu au venit in teren echipati cu doua arme cu tranchilizant. S-a reusit tragerea unei doze de tranchilizat in locatia de pe strada Valea Mare (unde ursul s-a urcat pe acoperisul unei case – n.red). In locatia de pe strada Lunga, echipa Zoo a ajuns cu cateva secunde inainte ca ursul sa fie impuscat, aceasta ocupandu-se de cautarea ursului pe albia raului Cibin, conform informatiilor primite”, mai spun reprezentantii municipalitatii.Potrivit sursei citate, „conduita pe care trebuia sa o adopte echipele de interventie este reglementata de prevederile ordinului ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 1.439 din 24 septembrie 2015, care precizeaza la articolul 4, alineatele 2 si 3 ca in cazul in care un urs, lup sau pisica salbatica patrunde in intravilanul localitatilor punand in pericol sanatatea si securitatea publica acesta se poate recolta sau captura numai cu acordul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, prin Directia Biodiversitate in afara perioadei de derogare prevazuta in acelasi Ordin”.Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au precizat ca testul rapid de rabie in cazul ursului ucis a iesit negativ, insa „acest lucru nu exclude rabia, rezultatele finale fiind disponibile dupa efectuarea bioprobei, adica dupa 28 de zile”.
Politistul blogger Marian Godina a comentat pe Facebook scriind ca „un sef a strigat prin statie” ca masina Politiei sa loveasca ursul. Godina mai spune ca politistii au crezut ca in urs s-a tras cu tranchilizant, ei intelegand ca a fost ucis abia in momentul in care cel care a tras le-a spus: „Eu nu-s cu tranchilizantul, io am tras cu glont. Nu-si mai revine”.
Politistul sustine ca ursul circula pe o strada cu o masina de politie pe urmele lui, foarte aproape de el, iar politistii au auzit pe statie indemnul unui sef care „tipa ca ars”: „Intra cu masina in el! Da peste el! Intra in urs!”.
„Noroc ca au fost mai destepti decat seful lor si nu au facut asta. (…) Pentru ca in Romania avem o politie moderna si bine dotata, toate convorbirile de pe statiile radio raman inregistrate, inclusiv aia cu seful inundat de adrenalina care striga ca ursul sa fie lovit cu masina”, a adaugat el.
Ursul brun omorat miercuri avea aproximativ cinci-sase ani, 175 de kilograme si 160 de centimetri lungime. Cadavrul a fost incinerat la cateva ore de la ucidere.
Politia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de arma letala dupa uciderea ursului care a ajuns in oras si a strabatut mai multe strazi inainte de a fi prins in curtea unei fabrici.
Guvernul Ciolos a cerut rapoarte complete pana luni.
Cazul ursului ucis la Sibiu: Ciolos vrea rapoarte complete pana luni
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 17:20
Premierul Dacian Ciolos a discutat, vineri, cu responsabilii care coordoneaza autoritatile implicate in uciderea ursului la Sibiu, el cerand rapoarte complete pana luni.
Ministerul Afacerilor Interne, prefectul judetului Sibiu, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor si ANSVSA i-au prezentat premierului rapoarte intermediareasupra evenimentului, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.
„Prim-ministrul Dacian Ciolos a cerut rapoarte complete ale situatiei pana luni, 17 octombrie, dupa ce institutiile cu responsabilitati isi vor finaliza si anchetele interne declansate deja”, a afirmat Liviu Iolu.
In acelasi timp, premierul a fost informat ca inca de saptamana trecuta la nivelul MAI s-a inceput o revizuire a procedurilor de interventie in caz de evenimente exceptionale precum a fost cel din Sibiu, iar Ministerul Mediului va prezenta pana la 20 octombrie, stadiul infiintarii Serviciului de Urgenta pentru Animale Salbatice – SUAS, procedura demarata dar nefinalizata pana in acest moment.
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, ca a privit „stupefiat” imaginile cu ursul care a fost impuscat in orasul sau, el criticand faptul ca nu exista oameni instruiti si proceduri simple si clare pentru interventii.
Un urs a fost ucis, miercuri dimineata, la Sibiu, in urma unei operatiuni de capturare a lui care a durat in jur de doua ore. In acest timp, animalul a trecut prin aproape jumatate de oras, inclusiv prin centru, si a urcat pe acoperisuri.
La interventie au participat zeci de politisti, jandarmi, pompieri, medici, vanatori, angajati ai Directiei Silvice, ai Directiei Sanitar Veterinare, dar si reprezenti ai altor institutii, inclusiv prefectul judetului, Cristian Roman.
Potrivit datelor preliminare, ursul avea aproximativ sase ani si circa 150 de kilograme.
IPJ Sibiu a anuntat ca s-a incercat folosirea armei cu tranchilizante asupra ursului, insa procedura a esuat.
Politia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de arma letala dupa uciderea ursului care a ajuns in oras si a strabatut mai multe strazi inainte de a fi prins in curtea unei fabrici.
Totodata, Ministerul Mediului a cerut, joi, Politiei Judetene Sibiu sa ancheteze cum a ajuns ursul in oras, in conditiile in care judetul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din aceasta rasa, fiind posibil ca acesta sa fi fost tinut in captivitate si eliberat.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, vineri, ca a inceput o ancheta in cazul uciderii ursului de la Sibiu, pentru a verfica daca au fost respectate toate masurile legale ce privesc protectia animalelor, urmand ca rezultatele investigatiei sa fie facute publice la inceputul saptamanii urmatoare.
Patrimoniul cultural, problema de securitate nationala? Ce spun SRI si SIE
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 19:10
Actiunile cu efect negativ la adresa patrimoniului cultural s-ar putea incadra in categoria amenintarilor pentru securitatea nationala, in acest sens existand o propunere legislativa. Doar SRI este insa de acord cu aceasta, nu si SIE.
„Punctul de vedere al celor doua servicii difera. Spre deosebire de Serviciul de Informatii Externe, Serviciul Roman de Informatii considera ca este oportuna o astfel de reglementare si sustine reglementarea”, spune reprezentanta SRI, Luiza Iordache, potrivit Digi 24.
Nu acelasi lucru este impartasit si de reprezentanta SIE.
„Nu aici este locul reglementarii protejarii patrimoniului cultural, asa cum am reiterat si in punctul nostru de vedere avem cadrul normativ dedicat acestui domeniu”, sustine aceasta.
Social-democratul Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice a Senatului, este de parere ca cele doua Servicii tebuie sa colaboreze in ce priveste patrimoniul cultural.
„Eu cred ca cele doua servicii trebuie sa colaboreze, trebuie sa colaboreze si cu Guvernul si trebuie, e important sa tina cont de pozitia Parlamentului”, sustine Chelaru.
La randul sau, senatorul PNL Puiu Hasotti spune ca propunerea legislativa a fost facuta pentru protejarea trecutului tarii „care se pierde”.
„Observand ca nu exista judet in care patrimoniul cultural national sa nu fie afectat si, de asemenea, tinand cont ca patrimoniul cultural trebuie in mod clar si ferm protejat, pentru ca este vorba de trecutul unei tari, care iata se pierde, am facut aceasta propunere legislativa”, subliniaza liberalul.Miecuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a anuntat ca Executivul a decis constituirea Fondului Brancusi, din care sa fie achizitionate opere de arta contemporane, pe baza selectiei unei comisii care va fi instituita prin ordin al ministrului Culturii: „Veniturile vor proveni din donatii, sponsorizari si de la bugetul de stat”.
Jandarmeria, amendata pentru ca nu a adus in instanta copii bolnavi sau plecati din localitate
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 16:58
Jandarmeria Romana a fost amendata cu 2.000 de lei, prin decizia judecatorului care se ocupa de dosarul in care sase angajate ale gradinitei „Micul Regat” din Constanta au agresat mai multi copii, pentru ca jandarmii nu i-au adus pe minori in instanta, desi au fost emise mandate de aducere pe numele acestora.Vineri a avut loc un nou termen in acest dosar, in care ar fi urmat sa fie audiati minorii implicati in acest caz. Insa jandarmii care ar fi trebuit sa puna in aplicare mandatele de aducere nu au reusit sa faca acest lucru, deoarece copiii fie erau plecati din localitate, fie erau bolnavi, avand adeverinte medicale in acest sens.Sedinta a debutat cu audierea medicului Ecaterina Marga, care eliberase o adeverinta medicala ca unul dintre copii era bolnav la termenul precendent, motiv pentru care nu s-a prezentat in instanta. Medicul a spus ca pacientul avea frisoane, stari febrile, varsaturi, a recomandat ca acesta sa nu fie scos in colectivtate, el lipsind si de la scoala cateva zile, iar in acest sens a eliberat o scutire pentru a-i fi motivate absentele la unitatea de invatamant.Apoi, avocatul Marius Mocanu, aparatorul uneia dintre partile civile din dosar, a depus mai multe probe la dosar, inclusiv pareri ale unor psihologi, ca nu se recomanda audierea copiilor si a cerut judecatorului sa stabileasca un cadru in care audierea ar putea avea loc, daca instanta decide in continuare sa mentina necesitatea administrarii acestei probe.
Avocatul a cerut ca minorii sa fie considerati martori vulnerabili, asa cum scrie in lege, si sa fie audiati in sedinta secreta si in prezenta unui psiholog.Totusi, judecatorul Bogdan Arhip a spus ca doreste ca audierea sa aiba loc in sala de judecata in prezenta partilor, respingand astfel solicitarea aparatorului. El nu a fost de acord ca minorii sa fie incadrati ca martori vulnerabili, precizand ca acest statut se acorda in cazul in care ei se simt amenintati de alte persoane.La final, judecatorul Bogdan Arhip a decis amendarea Jandarmeriei Romane cu 2.000 de lei pentru ca jandarmii constanteni nu au pus in aplicare mandatele de aducere a copiilor in fata instantei. El a spus ca va emite din nou mandate de aducere pentru minori la termenul urmator si va cere Jandarmeriei sa desemneze reprezentanti pentru aceasta misiune. Urmatorul termen a fost stabilit pentru 28 octombrie.Sase persoane de la gradinita privata „Micul Regat” din Constanta sunt judecate pentru purtare abuziva, dupa ce i-ar fi agresat, in mai multe randuri, pe copii. Totul a iesit la iveala in urma cu doi ani, dupa ce un parinte a observat ca, de cate ori se intorcea de la gradinita, copilul sau era speriat si avea cosmaruri noaptea, astfel ca a decis sa monteze intr-o jucarie un aparat de inregistrare.Ulterior, chiar pe imaginile de pe camerele de supraveghere ale gradinitei private s-a putut observa cum copiii erau agresati de catre femeile care ar fi trebuit sa aiba grija de ei, fiind loviti, amenintati, iar unii parinti au reclamat ca celor mici li se dadea vin pentru a dormi la pranz.