Cine e Sally Yates, femeia care a îndrăznit să-l înfrunte pe Donald Trump
ora 9.07 de Daniel Dumitrescu Sally Yates l-a înfuriat pe preşedintele SUA prin refuzul ei de a-i aplica ordinul privind interzicerea imigraţiei pentru cetăţenii unor state din Orientul Mijlociu şi Africa. Trump a făcut ceea ce se pricepe de minune, destituind-o imediat pe cea care l-a înfruntat.
Donald Trump a demis-o luni pe Sally Yates, Procurorul General al Statelor Unite, pentru ”refuzul de a pune în aplicare un ordin juridic destinat să protejeze cetăţenii Statelor Unite ale Americii”.
Sally Quillian Yates, procuror din Atlanta cu o lungă experienţă, a plătit cu funcţia pentru hotărârea de a-şi respecta principiile, refuzând să aplice ordinul prin care preşedintele Trump impune interdicţii de călătorie pentru cetăţenii unor state din Orientul Mijlociu şi Africa, angajarea a 5.000 de poliţişti de frontieră şi construirea unui zid la frontiera cu Mexicul. Îndrăzneala ei a fost calificată drept „trădare” de către Casa Albă, care a pus capăt unei cariere importante în sistemul de justiţie din Statele Unite.
Luni după-amiază, la doar câteva zile după ce împlinise 27 de ani de carieră în Departamentul de Justiţie, Sally Yates l-a sfidat pe Donald Trump, ordonând procurorilor din subordine să nu apere controversatul ordin privind imigrarea emis vineri de Casa Albă. În câteva ore, Trump a demis-o, eliminând un obstacol important din calea politicii sale. El l-a înlocuit şi pe șeful interimar al Serviciului de imigrație și vămi (ICE), Daniel Ragsdale, de asemenea un fost reprezentant al administrației Obama.
Yates a fost eliberată din funcţie printr-o scrisoare expediată direct, potrivit unei alte surse ce face parte din Adminstraţia lui Donald Trump. „A trădat Departamentul de Justiţie”, se arată în declaraţia emisă de Casa Albă.
Dana Boente, procuror al Districtului de Est din Virginia, a fost investit provizoriu de un oficial al Administraţiei de la Casa Albă pentru a o înlocui pe Sally Yates. Primul lucru pe care l-a făcut Boente a fost să anuleze imediat instrucțiunile date de Sally Yates. „Le-am dat bărbaților și femeilor din Ministerul de Justiție instrucțiunea de a-și face datoria așa cum am jurat și de a apăra ordinele legale ale președintelui nostru”, a precizat el într-un comunicat.
Yates a decis să nu respecte ordinul lui Trump ştiind bine ce înseamnă asta. Tot weekendul s-a gândit ce poziţie să adopte, dată fiind complexitatea măsurii adoptate de Casa Albă, susţine o sursă din Departamentul de Justiţie citată de Washington Post.
Teheranul i-a raspuns lui Trump: Si americanii au interdictie in Iran
de Florin Necula, Editor Ziare.comMiercuri, 01 Februarie 2017, ora 07:56 Autoritatile iraniene au luat decizia de a opri emiterea de vize pentru americani, a anuntat marti ministrul de Externe de la Teheran, ca raspuns la decizia presedintelui american Donald Trump de a impune o interdictie de intrare in SUA, pentru 90 de zile, cetatenilor veniti din Iran si din alte sase tari.Javad Zarif a facut anuntul dupa o intalnire cu omologul sau francez, Jean-Marc Ayrault, aflat in vizita oficiala in Iran, relateaza Wall Street Journal.Oficialul iranian a spus insa ca vor fi posibile exceptii de la aceasta interdictie si ca anumite cazuri vor fi analizate de catre o comisie a Ministerului de Externe.
Franta anuntase, luni, ca va dubla vizele emise pentru iranieni, in 2017, in parte ca raspuns la interdictia impusa de Donald Trump, scrie agentia Reuters.
Iranul a primit 5,2 milioane de vizitatori straini in 2015, potrivit ONU, dintre acestia mai putin de 0,1 la suta fiind americani – 4.559.Ministerul de Externe de la Teheran anuntase inca de sambata ca urmeaza sa ia aceasta decizie.Printre masurile unui ordin semnat vineri de presedintele Donald Trump se numara interzicerea accesului in SUA, pentru 90 de zile, pentru cetateni veniti din Irak, Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan si Yemen, suspendarea programului de primire de refugiati in SUA pentru 120 de zile si interzicerea primirii de refugiati din Siria pe termen nelimitat, pana cand vor fi facute „schimbari semnificative”.
Situatia Romaniei, discutata joi in Parlamentul European: Este inadmisibila o asemenea atitudine a unui Guvern in UE
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:37 Parlamentul European va organiza joi, in plen, la Bruxelles, o dezbatere pe tema justitiei si statului de drept in Romania.
„Parlamentul European organizeaza joi, 2 februarie 2017, incepand cu ora 10:00 (ora Romaniei) o dezbatere pe tema justitiei si statului de drept in Romania. Dezbaterea are loc in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Bruxelles din 1-2 februarie 2017”, anunta Parlamentul European.
Grupul popularilor europeni a solicitat organizarea unei dezbateri in plenul Parlamentului European in legatura cu ceea ce se intampla in Romania, apreciind ca atitudinea Guvernului este inadmisibila.
„Ceea ce se intampla in Romania este impotriva statului de drept. Se dilueaza lupta impotriva coruptiei. Este inadmisibil sa existe o asemenea atitudine a unui Guvern UE”, se arata intr-o declaratie a delegatiei romane din grupul PPE.
La cererea acesteia, Grupul PPE a solicitat miercuri o dezbatere in plenul Parlamentului European.
„Sustinem totodata demersurile Presedintelui Romaniei precum si ale CSM pentru restabilirea principiilor statului de drept”, se mai arata in declaratie.
Partidul Popularilor Europeni este ingrijorat de cei mai recenti pasi ai Guvernului Romaniei, declara presedintele PPE, Joseph Daul, care subliniaza ca adoptarea legilor nocive in mijlocul noptii contravine tuturor principiilor democratiei si transparentei.
„Justitia trebuie sa serveasca, in primul rand, poporul, nu pe politicienii corupti. Aceasta ordonanta nu serveste poporul si nici nu este in acord cu un sistem de justitie independent. Din contra, slabeste justitia si submineaza increderea oamenilor in institutiile statului.
Lupta anticoruptie trebuie sa continue. Un guvern care slabeste lupta anticoruptie actioneaza impotriva intereselor oamenilor. PPE se solidarizeaza cu cetatenii din Romania, cu sistemul de justitie care isi indeplineste datoria si cu toate institutiile si fortele politice care apara statul de drept”, a tinut sa precizeze Joseph Daul.
Critici si de la Comisia Europeana
La randul lor, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, au sustinut intr-o declaratie comuna ca lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata, ei precizand ca urmaresc „cu foarte mare ingrijorare” evolutiile recente din Romania.
„Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania. Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) „, se arata in declaratia oficialilor Comisiei Europene, data publicitatii miercuri.
Roger Federer dezvaluie motivul real pentru care nu a mai jucat jumatate de an
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 11:05 Tenismenul elvetian Roger Federer a dezvaluit motivul real pentru care a facut o pauza de jumatate de an, dupa Wimbledon 2016.Federer spune ca a facut aceasta pauza doar din dorinta de a se odihni in vederea participarii la Australian Open 2017.
„Am luat o pauza de sase luni cu gandul ca voi mai juca in continuare alti cativa ani”, a spus Roger Federer, citat de Tennis World USA.
Iar calculele lui Federer au iesit perfect. Elvetianul a castigat turneul de la Melbourne dupa o finala superba in fata lui Rafael Nadal.Totodata, Federer a confirmat ca va participa la Roland Garros 2017, mentionand ca isi doreste un parcurs cat mai avansat.In urma succesului de la Australian Open, Federer a revenit in top 10 ATP.C.S.