Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie. Riscam penalitati de 124.000 euro/zi pentru gropile de gunoi Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:57 Romania risca sa plateasca, incepand din acest an, o amenda de 124.000 de euro pe zi pentru faptul ca nu a reusit sa inchida depozitele municipale de deseuri neconforme, potrivit datelor cuprinse in proiectul de Ordonanta care modifica o serie de prevederi ale OUG nr. 196/2005 privind taxa pentru depozitarea deseurilor, postat pe site-ul Ministerului Mediului.Pentru a se ajunge la acest demers, Comisia Europeana (CE) ar trebui sa sesizeze, in perioada urmatoare, Curtea Europeana de Justitie (CEJ), iar forul de la Bruxelles sa invoce faptul ca inchiderea gropilor de gunoi neconforme ar fi trebuit sa se intample inca din anul 2009.
Potrivit actului normativ, Tratatul privind functionarea UE prevede ca raspunderea Romaniei pentru incalcarea obligatiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atat in plata unei sume forfetare, stabilita pentru 1,740 milioane de euro, cat si a unor penalitati achitate periodic si cuprinse intre 2.000 si 124.0000 de euro/zi de intarziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.
De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul ca responsabilitatea pentru inchiderea depozitelor de deseuri apartinea, in totalitate, autoritatilor locale, iar sanctiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.
Datele oficiale arata ca, la ora actuala, 35 de judete detin sisteme integrate pentru deseuri, insa numai intr-unul singur acesta si functioneaza.
In acest context, viceprim-ministrul si ministrul Mediului, Daniel Constantin, s-a intalnit la inceputul acestei saptamani cu comisarii europeni pentru mediu si clima.
„In ceea ce priveste situatia in care se afla Romania din punctul de vedere al indeplinirii obiectivelor de reciclare, ministrul roman al Mediului a reiterat faptul ca suntem preocupati de a identifica cele mai bune solutii, printre acestea aflandu-se si masura recent promovata referitoare la transformarea taxei pentru depozitarea deseurilor intr-o contributie platita pentru neindeplinirea obiectivelor de reciclare asumate de Romania ca stat membru UE, acesta fiind un prim pas in lista de masuri pe care o are in vedere Ministerul Mediului.
Comisarul European (pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella, n.red.) s-a aratat interesat si de stadiul inchiderii depozitelor de deseuri neconforme si de actiunile pe care autoritatile romane le-au intreprins pentru a evita condamnarea Romaniei la Curtea Europeana de Justitie.Ministrul Daniel Constantin a prezentat situatia actuala si faptul ca, impreuna cu celelalte autoritati publice centrale, vor fi gasite urgent solutii pentru inchiderea si ecologizarea depozitelor”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al ministerului de resort.Pe fondul situatiei in care Comisia Europeana va sesiza Curtea Europeana de Justitie pentru nerespectarea unor indatoriri de catre Romania pe domeniul deseurilor, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a anuntat recent ca taxa de 80 de lei pe tona de deseu depozitat la groapa de gunoi, intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2017, se va plati diferentiat de catre operatorii de salubritate si se va aplica la diferenta dintre tinta de valorificare pe care acestia si-au propus-o si ceea ce au realizat efectiv.
In timp ce OUG 31/2013 reglementa taxarea progresiva a depozitarii, incepand cu 50 lei/tona din 2014, 80 de lei/tona din 2015 si 120 lei/tona, cu incepere din 2016, Legea 384 introduce cresterea taxei la 80 de lei/tona in 2017, respectiv la 120 de lei/tona, abia din 2018.
In luna mai 2016, Ministerul Fondurilor Europene (MFP) anunta ca a cumparat, prin licitatie deschisa, servicii de asistenta tehnica pentru realizarea Planului National de Gestionare a Deseurilor (PNGD) si a Planului National pentru Prevenirea Generarii Deseurilor. In acest sens, pe 25 aprilie, ministerul a atribuit un contract cu o valoarea totala de 1.547.855 de lei, fara TVA, societatii Fichtner Environment SRL din Bucuresti, potrivit unui anunt publicat pe SEAP, in 20 mai.
Romania trebuie sa respecte o serie de conditionalitati ex-ante fata de Comisia Europeana, iar conform MFE, noua dintre acestea au un risc crescut de neindeplinire si vizeaza: achizitiile publice, transporturile, managementul deseurilor, cercetare si inovare si dezvoltarea digitala.
In calitate de stat membru al UE, Romania are de indeplinit, pana in 2020, conform directivelor europene, urmatoarele obiective: minimum 50% rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri (hartie, metal, plastic si sticla), minimum 70% nivel de pregatire pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare materiala de minimum 70% din masa cantitatilor de deseuri ne-periculoase provenite din activitati de constructie si demolari, 60% valorificare a deseurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piata nationala.De asemenea, tara va trebui sa atinga, anual, o cantitate colectata de deseuri electronice de 4 kg/locuitor si sa colecteze separat bio-deseurile in vederea compostarii si fermentarii acestora.Romania are termen pana la finalul anului 2017 sa inchida 101 gropi de gunoi neconforme. Termenele UE prevazute pentru inchiderea treptata a depozitelor de deseuri neconforme sunt programate la fiecare data de 16 iulie ale fiecarui an, pana in 2017. In caz contrar, Romania ar putea primi sanctiuni din partea forului european.Sanctiunile europene se decid in urma unui proces in care statul roman si Comisia Europeana (CE) se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea forului european.
Iohannis a fost in vizita la Ciorbea sa-i spuna ca poate ataca imediat ordonanta Iordache. Exista un precedent!
de Camelia BadeaMiercuri, 01 Februarie 2017, ora 12:30 Presedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, caruia i-a transmis ca are posibilitatea de a ataca ordonanta Iordache la Curtea Constitutionala.
„Impreuna cu juristii de la Administratia Prezidentiala am cautat documente si am gasit. Exista un precedent, in octombrie 2013, cand Avocatul Poporului de atunci a atacat OUG pe insolventa pe data de 9 octombrie, cu toate ca a fost data cu intrarea in vigoare pe 25 octombrie, iar CCR a decis ca e corecta sesizarea. Deci se poate fara niciun fel de problema – facand uz de acest precedent sa se atace aceasta ordonanta la CCR.
Aceste date le-am pus la dispozitia Avocatului Poporului. A promis ca va analiza cu celeritate si speranta mea e ca pana maine sau poate pana poimaine va lua decizia corecta”, a declarat presedintele la iesirea de la intalnirea cu Victor Ciorbea.
De asemenea, presedintele Iohannis i-a transmis un mesaj foarte clar lui Victor Ciorbea.
„In afara de situatia pur juridica, sa se uite putin si in jur, sa vada ca Romania este revoltata. Sunt mii de oameni in strada! Aceste lucruri nu pot fi ingropate (…) In Romania e atacat statul de drept”, a subliniat presedintele.
La randul sau, Victor Ciorbea, care a sustinut mai devreme dimineata ca nu poate ataca ordonanta Iordache pentru ca nu este inca in vigoare, a declarat: „Daca exista decizii ale CCR care fac exceptie de la aceasta prevedere legala, le analizam si vedem ce se va intampla”.
Presedintele Klaus Iohannis a venit in vizita, miercuri, la Avocatul Poporului, pentru a discuta cu Victor Ciorbea, detinatorul functiei, despre ce se poate face dupa ce Guvernul Grindeanu a adoptat, noaptea si fara avizul CSM, ordonanta de urgenta care dezincrimineaza partial abuzul in serviciu.
„Avocatul Poporului este, asa cum spune denumirea, al poporului, iar poporul este foarte suparat pe aceasta situatie.
Avocatul Poporului are si instrumentele si oportunitatea de a ataca aceasta ordonanta care a modificat aseara Codul Penal si Codul de Procedura Penala, si, pentru a vedea ce se poate face, am venit personal ca sa discut cu dl Ciorbea”, a declarat presedintele Klaus Iohannis la intrarea in sediul institutiei, unde a fost intampinat chiar de Victor Ciorbea.
Anterior, Ciorbea a declarat ca el Avocatul Poporului nu poate sesiza in acest caz Curtea Constitutionala, pentru ca ordonanta de urgenta intra in vigoare abia peste zece zile.
In replica, directorul APADOR-CH, Maria Nicoleta Alexandrescu, a declarat ca Avocatul Poporului „are competenta de a sesiza orice lege si orice ordonanta”.
„Textul de lege nu face astfel de distinctii. Atata vreme cat avem o OUG publicata in Monitorul Oficial, ea exista si Avocatul Poporului are competenta de a sesiza CCR. Daca nu o face, e o decizie unilaterala”, a mai declarat aceasta.
Iohannis anunta ca CSM va ataca ordonanta Iordache la CCR
de Redactia Ziare.comMiercuri, 01 Februarie 2017, ora 10:08 Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca seful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, este hotarat sa sesizeze CCR pentru conflict intre institutii, dupa ordonanta privind modificarea Codurilor Penale, adoptata pe furis de Guvernul Grindeanu, marti, la orele serii.Seful statului a adaugat ca toti membrii CSM si-au aratat solidaritatea cu presedintele Consiliului.
„Vor discuta in continuare asupra detaliilor, eu plec multumit de aici, fiindca am putut sa constat in primul rand o solidaritate in interiorul CSM, si, din discutii, am putut sa aflu ca, practic, intreg sistemul e de partea CSM. Justitia din Romania e independenta, iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a tratat aceasta chestiune, modificand Codurile Penale noaptea, fara aviz”, a spus presedintele.
Intrebat care e solutia, Klaus Iohannis a raspuns: „E important in primul rand sa vedem ca exista acest conflict si sa fie sesizata CCR, dupa care CCR cu siguranta are libertatea sa decida, dar inclusiv sa anuleze acest act normativ”.
„Problema este ca in acest fel nu se poate proceda intr-un stat de drept. Romania este si vrea sa ramana un stat de drept, daca Guvernul nu intelege, se vor face pasii necesari. (…) La un moment dat, Guvernul va trebui sa dea socoteala si sa explice de ce a procedat asa”, a mai spus seful statului.
Klaus Iohannis a prezidat, miercuri dimineata, sedinta CSM pentru avizarea ordonantei Florin Iordache, la care, insa, ministrul Justitiei, artizanul actelor normative care au scos in strada zeci de mii de romanie, nu a participat, desi ar fi avut posibilitatea.Desi s-a decis ca CSM sa atace la Curtea Constitutionala ordonanta, procurorul general Augustin Lazar a sugerat ca si Avocatul Poporului Victor Ciorbea ar putea face acest lucru.Dupa ce Iohannis a precizat ca ar putea sa-i faca o vizita, Ciorbea a spus ca institutia sa nu are competenta sa actioneze decat dupa ce actul normativ intra in vigoare, mai exact in zece zile.Subliniem ca, totusi, o parte dintre prevederile ordonantei a intrat in vigoare si este vorba despre cea referitoare la modificarea Codului de Procedura Penala. Ce nu a intrat inca in vigoare este partea care se refera la modificarea Codului Penal.
Tariceanu cheama la dezbatere procurorul general, sefa CSM si asociatiile magistratilor
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 14:42 Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, intentioneaza sa organizeze o dezbatere pe marginea modificarilor aduse Codurilor penale si pe tema gratierii, la care sa ii invite pe presedintele CSM, pe procurorul general, dar si pe reprezentantii asociatiilor profesionale ale magistratilor.
„Pe ordinea de zi a sedintei de azi este, evident, proiectul legii bugetului, dar foarte importante sunt cele trei acte normative pe care le-am primit de la Guvern in aceasta dimineata. Este vorba de cele doua proiecte de legi privind gratierea si o serie de alte masuri care sunt in aceasta privinta. Al doilea proiect de lege este cel initiat de Guvernul anterior, care a suferit o mica adaptare si va fi introdus in circuitul legislativ, iar al treilea act normativ este OUG privitoare la modificarile aduse la Codul penal.Vom demara bineinteles procedurile obisnuite din cadrul Parlamentului. (…) Voi cere aprobarea Biroului Permanent pentru a organiza o dezbatere la care voi invita presedintele CSM, voi invita din partea Parchetului general pe procurorul general, voi invita Asociatiile profesionale ale magistratilor, pentru ca eu cred ca asemenea acte normative de importanta trebuie dezbatute cu cei care sunt parte a puterii judecatoresti. Vreau sa ascult punctul lor de vedere”, a spus Tariceanu, miercuri, la Senat.Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.
Sedinta de urgenta la PSD: Sa canalizam furia celor care au votat, altfel ar putea sa iasa in strada de capul lor
de Alexandra SandruMiercuri, 01 Februarie 2017, ora 13:46 Secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu a anuntat miercuri ca social-democratii urmeaza sa se reuneasca intr-o sedinta de urgenta.Sedinta Comitetului Executiv al partidului va fi convocata pentru joi dimineata, insa nu a fost inca stabilita ora.
„Analiza (reactiilor de dupa adoptarea ordonantei de urgenta – n.red.) o facem maine la prima ora cu toti liderii din judete care vor veni cu un mandat din partea membrilor, simpatizantilor de acolo. Va fi sedinta a Comitetului National Executiv, probabil ca il anuntam putin mai tarziu”, a anuntat Stefanescu, la Antena3.
Secretarul general al social-democratilor a venit iar cu „date statistice” de pe retelele de socializare potrivit carora votantii PSD vor sa iasa la contramanifestatii dupa ce zeci de mii de romani au fost in strada pentru a apara Justitia.
Stefanescu se arata ingrijorat ca furia simpatizantilor social-democratilor poate degenera, acestia putand inclusiv „sa iasa in strada de capul lor”.
„Azi-noapte site-ul partidului, mailurile, sute de mii de telefoane si mailuri care cereau miting de sustinere pentru o Romanie fara catuse. Este o nebunie! Daca nu reusim sa canalizam si aceasta furie din partea celor care au votat in 11 decembrie, atunci lucrurile devin periculoase. Oamenii ar putea sa iasa in strada de capul lor”, a atras atentia Codrin Stefanescu.
Acesta a aratat ca a facut un sondaj pe Facebook daca ar trebui sau nu sa fie organizata o contramanifestatie si din „800 de raspunsuri 700 si ceva sunt ‘da’ si vreo 40 ma injura de mama, de familie si ma fac si comunist”.
Reactia lui Stefanescu vine dupa ce zeci de mii de oameni au iesit marti noapte in strada in Bucuresti si in mai multe orase din tara pentru a protesta fata de adoptarea pe furis de catre Guvernul Grindeanu a ordonantei de urgenta prin care sunt modificate Codurile Penale.
Stefanescu a sustinut si dupa primul protest spontan contra gratierii si modificarilor Codurilor Penale ca 100.000 de oameni vor sa vina la Bucuresti si anunta atunci ca ceea ce nu intelege sistemul este ca PSD nu va da inapoi cu aceste acte normative.
Ordonanta Iordache trece granita: Dezbatere in Parlamentul European, plangere la comisarul UE pe Justitie
de Camelia BadeaMiercuri, 01 Februarie 2017, ora 13:10 Situatia exploziva din Romania, generata de modificarea prin ordonanta de urgenta si fara avizul CSM a Codurilor Penale, ar putea fi dezbatuta in Parlamentul European. Totodata, o plangere a fost depusa impotriva Guvernului Grindeanu la comisarul european pe Justitie.
„Grupul PPE va cere dezbatere despre situatia din Romania in plenul PE, in deschiderea sedintei de plen, care incepe azi la ora 15:00”, a anuntat miercuri europarlamentarul Cristian Preda.Tot miercuri, la cabinetul comisarului european pentru Justitie, Vera Jourova, a fost inregistrata o plangere impotriva Guvernului Grindeanu si a ministrului Justitiei, Florin Iordache, care sunt acuzati ca au pun in aplicare „un plan de blocare a Justitiei si favorizarea unor infractori politici”.
„Epoca dictatorului Dragnea ne pandeste la colt. Sa-l blocam democratic cat mai putem. Sute de escroci vor profita”, se arata in sesizarea semnata de George Bogdan, presedinte Fundatiei Romania-Generatia Urmatoare, si expediata si pe adresa presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.
Ambasadorul american la Bucuresti s-a intalnit cu premierul Grindeanu la solicitarea lui Klemm
de Anca SerghescuMiercuri, 01 Februarie 2017, ora 12:38 Premierul Sorin Grindeanu a avut o intalnire, miercuri, cu ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, fapt confirmat de Marian Neacsu, secretarul general al PSD.Potrivit acestuia, „intalnirea a fost programata de mai multa vreme pentru astazi”, iar discutiile au fost „solicitate de Ambasada SUA”.
Intrebat daca stia ca urma sa fie adoptata ordonanta Iordache, acesta a replicat ca „avea informatii despre intentia Guvernului de a aproba ordonanta”, specificand insa ca „nu stia ca aceasta urma sa fie adoptata aseara”.
„Dupa mine, trebuia adoptata saptamana trecuta. Si dezbaterea trebuia sa aiba loc mai devreme (…) Asa cum a spus si Liviu Dragnea, era un subiect care trebuia sa fie inchis”, a adaugat Neacsu.
Legat de „beneficiarii” ordonantei, Marian Neacsu a spus ca nu stie care sunt acestia, ca nu a facut „niciun fel de analiza personal” si nici „cei de la Ministerul Justitiei nu au facut”, pentru a vedea „cine scapa si cine nu”.
Pesedistul a tinut sa mentioneze ca aceasta ordonanta „nu ne favorizeaza ca si partid”.
Intrebat cum vede opozitia strazii, acesta a declarat ca „trebuie sa gasim o cale de comunicare cu cei din strada, sa intelegem foarte clar motivele pentru care sunt in strada”.
Neacsu a admis ca forma de manifestare este una democratica, ca e important ceea ce cer protestatarii, „dar trebuie sa luam in calcul si ce spun ceilalti”.
Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.
Tara arde si la Parlament e balci: Serban Nicolae sustine ca a fost injurat de „mitocanii” de la USR. Cosette Chichirau dezminte si acuza pesedistii ca sunt „hoti si golani”
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 11:19 Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a avut un conflict, miercuri, pe holurile Parlamentului, cu alesii USR. Nicolae sustine ca a fost injurat „de cativa mitocani”, care au o lupta „cu igiena personala si morala”.Deputatul USR Cosette Chichirau a reactionat imediat si l-a acuzat pe social-democrat ca „minte”, iar cei de la PSD sunt „niste hoti fara rusine, niste nesimtiti, niste golani care vor sa jefuiasca tara”.Chestionat daca este adevarat ca i-a amenintat pe cei de la USR cand i-au spus ca ar trebui sa ii fie rusine pentru decizia Guvernului de a adopta ordonanta care modifica Codurile Penale, Serban Nicolae a sustinut ca acestia „mint”.
„Cand e adevarat ce spun cei de la USR? Mint, asa sunt invatati. Ei au o lupta cu igiena personala si cu igiena morala. M-am trezit injurat de cativa mitocani, nu stiu cine sunt. Putin bun simt, putina decenta. Ma deranjeaza nesimtirea, lipsa de educatie, ma deranjeaza orice inseamna lipsa de sapte ani de acasa.
Indiferent cine, si daca ar fi colegii mei, m-ar deranja lucrul asta, pentru ca eu nu am apostrofat pe nimeni. Am aflat ca domnul Dan sau cum il cheama a primit finantari in contul personal si a oprit niste comisioane, a dat banii mai departe. Din punctul meu de vedere, este un lucru profund ilegal. Nu mi-am permis sa spun in niciun fel”, a afirmat senatorul PSD, fara sa aduca nicio dovada a acestor acuzatii.
Serban Nicolae a fost urmat de mai multi parlamentari USR care ii strigau „rusine” si „minciuna”.
„Minciuna! Asa se comporta un parlamentar?”, a replicat Cosette Chichirau.
„De ce minti in halul asta?”, i-a raspuns Serban Nicolae.
In final, Chichirau a spus ca cei de la PSD sunt „niste hoti si trebuie sa le fie rusine”, aceasta fiind „pozitia oficiala a USR”.
De asemenea, Cosette Chichirau a afirmat ca social-democratii sunt „niste hoti fara rusine, niste nesimtiti, niste golani”.
„Domnul Nicolae minte. Sunt niste hoti fara rusine, sunt niste nesimtiti, niste golani care vor sa jefuiasca tara si noi nu vom accepta lucrul asta. Si ca parlamentari vom protesta, aici este locul nostru, Parlamentul este al romanilor, romanii trebuie sa inteleaga ca ei au o voce aici in Parlament prin noi si nu vom permite jaful tarii”, a subliniat deputatul USR.
CSM a decis in unanimitate sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si Iohannis
de Alexandra SandruMiercuri, 01 Februarie 2017, ora 11:11 Presedintele Klaus Iohannis a prezidat, miercuri, sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, unde s-a stabilit, in unanimitate, ca ordonanta Iordache adoptata de Guvern, marti noapte, pe furis, sa fie atacata la Curtea Constitutionala.Seful statului a vorbit in termeni extrem de duri despre gestul miselesc al Guvernului: „E inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bataie de joc! Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea o ordonanta de urgenta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila!”.Procurorul general a atras si el atentia ca derapajul constitutional este unul foarte clar, asa ca Avocatul Poporului trebuie sa conteste ordonanta la CCR. Ciorbea a transmis, insa, ca el nu poate face nimic pana cand masurile nu intra efectiv in vigoare. Iohannis urmeaza insa sa aiba o intalnire si cu Ciorbea, la ora 12:00, urmand sa vedem cu ce argumente vine Avocatul Poporului in sustinerea afirmatiilor sale.Inceputul sedintei CSM a fost astfel marcat de contre si dezbateri pe proceduri, nefiind clar cine pe cine invita sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta Iordache. Mai mult, presedintele CSM, Mariana Ghena, habar nu avea ca ordonanta a fost deja publicata in Monitorul Oficial.
Sefa Inaltei Curti, despre ordonanta Iordache: Noi, ca popor, avem o problema cu valorile morale
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 11:37 Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea (foto dreapta), a comentat miercuri adoptarea de catre Guvern a ordonantei de modificare a Codurilor Penale, spunand ca poporul roman are „o problema cu valorile morale”.”Cred ca noi, ca popor, avem o problema cu valorile morale si cred ca ar trebui sa ne gandim foarte serios spre ceea ce vrem sa ne indreptam”, a spus Cristina Tarcea, la sediul CSM, inainte de inceperea sedintei prezidata de Klaus Iohannis in care s-a stabilit, in unanimitate, sa fie atacata la CCR ordonanta.
Ea a precizat ca va face o statistica a dosarelor aflate pe rolul ICCJ, care vor fi afectate de actul normativ adoptat de Guvern.
„Trebuie sa vad cu atentie care este noua forma a ordonantei, cand am sa ma intorc la Curte, am sa incerc sa fac o statistica a dosarelor aflate pe rol, a obiectului lor si, in functie de asta, vom stabili si impactul”, a aratat Cristina Tarcea, potrivit Agerpres.Totodata, ea este de parere ca pentru Guvern nu a contat niciodata punctul de vedere al CSM.
„A fost trimisa CSM o solicitare prin care se cerea avizul, dar fara a se mentiona ca va avea loc o sedinta de guvern aseara sau in dimineata asta. (…) N-a contat niciodata punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care cred ca ar trebui sa se schimbe, pentru ca, daca se doreste o consultare reala, in primul rand, un punct de vedere avizat nu-l pot da decat specialistii”, a mai spus Tarcea.
Ordonanta adoptata pe furis si publicata in Monitorul Oficial in timp record
Guvernul a adoptat pe furis, fara a tine cont de parerea cetatenilor, a institutiilor din Justitie sau a organizatiilor internationale, ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale, iar proiectul de lege privind gratierea a fost trimis in Parlament.
Peste 30.000 de oameni au iesit in Bucuresti si in numeroase orase din tara cerand demisia Guvernului si anuntand ca vor lupta pentru Justitie. Cu toate acestea, Guvernul a facut si ultimul pas si ordonanta de urgenta a fost publicata noaptea, in timp record, in Monitorul Oficial.
In ea exista insa o prevedere care arata ca modificarile aduse Codului Penal intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in MOf. Astfel, au intrat imediat in vigoare doar modificarile la Codul de Procedeura Penala, printre care limitarea denuntului la 6 luni de la comiterea faptei.
In schimb, dezincriminarea abuzului in serviciu si a conflictului de interese intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in MOf, ceea ce inseamna ca poate fi atacata la Curtea Constitutionala de Avocatul Poporului.
Kovesi a convocat de urgenta conducerea DNA: E revoltator, avem in lucru 2.151 de dosare pe abuzul in serviciu
de Anca SerghescuMiercuri, 01 Februarie 2017, ora 10:16 Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ca a convocat miercuri dimineata Colegiul Director al institutiei pe care o conduce pentru a analiza „consecintele si riscurile” pentru activitatea procurorilor, rezultate din adoptarea de catre Guvernul Grindeanu a ordonantei de urgenta privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
„Va trebui sa identificam solutii legislative alternative in toate dosarele”, a spus Kovesi la Digi24.
„Este revoltator ca s-au primit foarte multe puncte de vedere din partea sistemului judiciar. Nu s-a tinut cont de ele si ne trezim in toiul noptii ca apare aceasta ordonanta de urgenta…”, a mai procurorul sef al DNA.
Kovesi a precizat ca la nivelul DNA sunt in lucru 2.151 de dosare privind abuzul in serviciu, iar in ultimii ani au fost trimise in judecata, pentru astfel de infractiuni, peste 1.000 de persoane. Acest gen de infractori ar putea scapa de pedepse dupa modificarea Codului Penal, a atras ea atentia, afirmand ca este vorba de o „ordonanta cu dedicatie”.
Efectele modificarii Codurilor: Cine sunt cei care scapa, ce au facut si prejudiciile imense aduse statului roman
Potrivit Laurei Kovesi, o solutie pentru rezolvarea situatiei din prezent ar fi abrogarea OUG.
Afla daca mai poate fi oprita ordonanta Iordache, care sunt cele doua cai legale si de ce conteaza protestele.
„Adoptarea acestor modificari va lipsi de relevanta lupta anticoruptie din Romania”, a mai spus ea, adaugand ca „practic, fiecare zi, incepand de azi-noapte, este un risc major pentru justitie”.
Marti noapte, Guvernul a adoptat, fara a tine cont de parerea cetatenilor, a institutiilor din Justitie sau a organizatiilor internationale, ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale, iar proiectul de lege privind gratierea a fost trimis in Parlament.
Presedintele Klaus Iohannis a decretat „zi de doliu” la adresa statului de drept si a prezidat miercuri sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, unde s-a stabilit, in unanimitate, ca ordonanta Iordache sa fie atacata la Curtea Constitutionala.
Iohannis a anuntat, miercuri, ca merge sa discute cu Avocatul Poporului despre ordonanta Iordache.
Marti noapte peste 30.000 de romani au iesit in strada in toata tara. Acestia au iesit din nou la proteste miercuri dimineata, chiar daca e o zi lucratoare.
Sfidarea continua: In Senat, nu mai e urgent! Ordonanta Iordache si gratierea nu vor fi dezbatute in procedura de urgenta
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:35 Ordonanta de Urgenta privind modificarea codurilor penale si proiectul de lege al gratierii, ambele adoptate marti seara de Guvern, vor fi dezbatute de plenul Senatului peste trei saptamani, dupa ce PSD a respins ca actele normative sa fie dezbatute si votate in procedura de urgenta, asa cum a cerut Executivul.
Liderul de grup al PSD, Serban Nicolae, a propus respingerea procedurii de urgenta cerute de Guvernul PSD + ALDE si a propus ca termene ziua de 14 februarie pentru primirea de avize de la comisia de constitutionalitate si cea pentru drepturile omului si ziua de 21 februarie pentru primirea raportului din partea comisiei juridice.
„Practic, suntem la o solutie de mijloc: nici nu ne ducem la maximum cu termenele pentru dezbaterea proiectelor de lege, nici nu ne insusim punctul de vedere al Guvernului de procedura de urgenta”, a declarat Serban Nicolae in plenul Senatului.
Propunerea facuta de liderul de grup al PSD a fost admisa cu majoritatea voturilor.
Senatul este prima camera sesizata in cele doua cazuri, urmand ca votul decisiv sa il aiba Camera Deputatilor.
Senatorii USR si cei ai PNL au criticat cele doua acte normative, cerand un termen de dezbatere de 60 de zile.
„E vorba de legile gratierii pe care Grindeanu a intentionat initial sa le treaca prin ordonante de urgenta, dar, la cererea societatii civile, a organizatiilor din domeniul justitiei si a manifestantilor din strada, au ajuns in Senat.
E vorba de o materie delicata, nu se dau gratieri colective intr-o tara decat o data la 20 – 30 de ani. Mare atentie la detinutii care vor fi eliberati, sa nu fie masuri cu dedicatie, sa nu genereze delicventa si insecuritate pentru cetatenii romani”, a declarat Vlad Alexandrescu in plenul Senatului, discursul sau fiind intrerupt de doua ori de Calin Popescu Tariceanu, care l-a si amenintat pe Alexandrescu ca ii taie microfonul.Ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale, adoptata marti seara de Guvern, a fost inregistrata tot marti seara la Senat pentru dezbatere, depunerea la Parlament si publicarea in Monitorul Oficial fiind conditii obligatorii pentru ca actul normativ sa poata intra in vigoare. Tot marti seara a fost inregistrat la Senat si proiectul de lege privind gratierea unor pedepse.
Doina Pana, vicepresedinte PSD, despre ordonanta gratierii: O idee buna. Am fi nebuni ca stat!
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 23:47 Vicepresedintele PSD Doina Pana sustine ca ordonanta gratierii este o idee buna si ca „am fi nebuni ca stat” sa nu venim o astfel de masura in fata CEDO si sa platim penalitati.
„Oricum, aceasta ordonanta ajunge in Parlament, daca ea trebuie sa mai suporte modificari, se va intampla acolo. Guvernul a pus in legalitate ceea ce CCR a hotarat. Legat de proiectul initial de urgenta, acum ordonanta de urgenta, o vad o idee buna, ca sa nu riscam sa intram in acea decizie pilot.Sper sa fie o procedura care sa nu dureze o nu stiu cata vreme, ca sa nu riscam o hotarare pilot de la CEDO. (…) Eu zic ca va trece de Parlament. (…) Am fi nebuni ca stat sa nu venim cu un pachet in fata CEDO”, a spus Pana, la Digi 24.
Presedintele Klaus Iohannis a spus recent, insa, ca Romania nu va primi amenda de la CEDO
Aceasta a facut un calcul sumar in care a demonstrat ca o eventuala amenda din partea CEDO ar insemna ca fiecare detinut din inchisorile tarii ar urma sa primeasca in jur de 250 de euro, explicand ca acesti bani sunt multi pentru romanii „care muncesc din greu”.
In plus, Pana a sustinu ca protestele au fost pasnice si ca nu are nicio problema cu acestea.
„Prin acest pachet de masuri, noi evitam sa primim acea condamnare la CEDO, care ar fi foarte costisitoare si foarte nedreapta. Trecand peste sentimentele de omenie, sa ne uitam ce inseamna din punctul de vedere al romanilor care nu sunt in inchisoare, care muncesc din greu pentru cei 250 de euro cat ar primi fiecare detinut, daca am primi decizia la CEDO.
Fiecare e liber sa protesteze si sub nicio forma nu s-a manifestat Guvernul ca ar fi impotriva protestelor. Au fost pasnice, n-a fost nicio problema”, a adaugat fostul ministru al Apelor si Padurilor.
Iata ce a spus presedintele Klaus Iohannis despre anuntul Guvernului
Iata cateva dintre reactiile dure de dupa anuntul Guvernului
Si PNL a reactionat dur la anuntul de marti seara
Guvernul Grindeanu a dat o lovitura sistemului de justitie, marti seara, si a adoptat o ordonanta de urgenta care modifica Codul Penal in asa fel incat foarte multi politicieni penali scapa fara nicio grija.Mai exact, noua OUG, adoptata intr-o sedinta nocturna si fara ca macar sa fi fost anuntata si pusa pe ordinea de zi, prevede dezincriminarea abuzului in serviciu pentru prejudicii sub 200.000 de lei. Astfel, scapa de justitie o multime de politicieni, inclusiv Liviu Dragnea, care este judecat intr-un astfel de dosar.Cat despre gratiere, Guvernul a decis sa o trimita ca proiect de lege in Parlament, asa ca pentru cei deja condamnati mai dureaza pana sa se vada liberi, desi urgenta pana acum a fost argumentata ca fiind data de supraaglomerarea din puscarii.