Decretul anti-imigranti al lui Trump a fost blocat de un judecator. Casa Alba ameninta cu o batalie in Justitie
Sambata, 04 Februarie 2017, ora 09:25 Un judecator federal din Seattle a blocat temporar, vineri, decretul impotriva imigratiei al presedintelui Donald Trump vizand sapte tari musulmane, iar Casa Alba a promis imediat o replica, prefigurand astfel o infruntare cu justitia americana, relateaza AFP.Ordinul de interdictie temporara al judecatorului James Robart este valabil pe tot teritoriul american, pe perioada in care este examinata o plangere depusa luni de catre secretarul Justitiei din statul Washington Bob Ferguson.
Raspunsul Casei Albe nu s-a lasat asteptat. „Secretarul Justitiei intentioneaza sa depuna un ordin de interzicere de urgenta” in vederea aplicarii decretului si anularii deciziei judecatorului Robart, potrivit unui comunicat.
Casa Alba a catalogat initial drept „scandaloasa” aceasta decizie a justitiei, dupa care a emis o noua versiune a comunicatului, cateva minute mai tarziu, suprimand acest epitet.
Judecatori federali din mai multe alte state s-au pronuntat de asemenea impotriva interdictiei, de cand a fost decretata, vinerea trecuta, inclusiv in California si in statul New York, insa decizia judecatorului Robart are aplicarea cea mai vasta.
„Constitutia a invins astazi”, a declarat Ferguson, un democrat, dupa anuntarea deciziei. „Nimeni nu este mai presus de lege, nici macar presedintele”, a adaugat el, notand ca judecatorul Robart a fost numit de catre fostul presedinte republican George W. Bush.Ferguson a depus plangere luni, cu scopul de a invalida puncte-cheie ale decretului prezidential, care inchide frontierele Statelor Unite refugiatilor timp de patru luni, iar cetatenilor din sapte tari cu populatie majoritar musulmana – Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen – timp de trei luni. Sirienii fac obiectul unei interdictii pe termen nedeterminat.
SUA au revocat peste 100.000 de vize de calatorie, in urma interdictiilor impuse de Trump
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 23:20 Autoritatile americane au revocat peste 100.000 de vize de intrare in Statele Unite, in urma interdictiilor impuse prin ordin executiv de presedintele Donald Trump, arata documente depuse in instanta,.Numarul a fost invocat de un avocat guvernamental, in cursul unei audieri la un tribunal federal din Virginia.Audierea a avut loc in cadrul unui proces intentat de doi frati yemeniti, care au ajuns saptamana trecuta pe aeroportul international Dulles (Washington), dar nu au fost primiti in SUA, ci obligati sa se intoarca in Etiopia, de unde venisera.Pe 27 ianuarie, Trump a semnat un ordin executiv prin care suspenda temporar, pentru o perioada minima de 120 de zile, programele de primire a refugiatilor, opreste pe termen nedeterminat primirea refugiatilor sirieni si blocheaza, pentru o perioada minima de 90 de zile, intrarea cetatenilor din sapte tari musulmane in Statele Unite.Prin acest ordin executiv sunt vizati cetatenii, precum si o parte dintre persoanele cu dubla cetatenie din Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen.Insa, mii de americani au protestat fata de decizia luata de miliardarul republican de a trece pe o lista neagra toti cetatenii din sapte tari musulmane, in vreme ce sute de pasageri au fost retinuti ilegal la aterizarea pe aeroporturile din Statele Unite.
Polonia refuza sa primeasca 10 orfani sirieni pe motiv de amenintare la securitatea nationala
Sambata, 04 Februarie 2017, ora 12:32 Guvernul conservator polonez a refuzat o solicitare a unui oras polonez de a primi zece copii orfani din orasul sirian Alep, evocand o amenintare la adresa securitatii tarii.Postul de radio Tok FM a difuzat vineri un interviu cu primarul din Sopot Jacek Karnowski, care a declarat ca cererea sa de a primi orfanii a fost refuzata, informeaza The Associated Press.Guvernul nu a comentat imediat informatia. Insa postul de radio a publicat scrisoarea prin care Ministerul polonez de Interne a refuzat solicitarea.In scrisoare se arata ca este prea complicat din punct de vedere logistic sa se aduca orfanii sirieni in Polonia si se subliniaza ca exista „probleme in stabilirea identitatilor lor si eliminarea amenintarilor teroriste”.Guvernul in mare parte catolic al Poloniei a adoptat o pozitie ferma de refuzare a primirii vreunui musulman.Pe de alta parte, numarul migrantilor care-si risca viata pentru a traversa Marea Mediterana a crescut, in contextul in care conditiile de navigatie favorabile i-au incurajat pe traficantii de persoane, care asteptau o imbunatatire a vremii, potrivit unui ONG care opereaza in zona.Asociatia de caritate Medici fara frontiere (MSF) a anuntat intr-un mesaj postat pe Twitter ca nava sa de salvare de la nord de coastele Libiei opereaza la capacitate maxima si a salvat 720 de migranti.Aquarius a primit ajutorul altei nave operate de Proactiva Open Arms, un ONG spaniol care a salvat vineri 222 de migranti, inclusiv un prunc si doi copii mici din doua ambarcatiuni.
Mesajul unui fost candidat la Casa Alba: Romania nu-si poate permite sa se retraga in lupta impotriva coruptiei
de Florin Necula, Editor Ziare.comSambata, 04 Februarie 2017, ora 01:15 Senatorul american John McCain, candidatul republican la alegerile prezidentiale din 2008 si actualul presedinte al Comisiei pentru servicii armate din Senatul Statelor Unite, s-a declarat ingrijorat de ordonanta de urgenta pentru modificarea codurilor penale in Romania.
„Profund ingrijorat de faptul ca Guvernul Romaniei dezincrimineaza infractiunile de coruptie – sper ca guvernul nu va da inapoi in eforturile de reforma”, scrie pe Twitter John McCain.Acesta face trimitere si la site-ul sau, unde este prezentata declaratia sa de vineri, „cu privire la protestele care au loc in Romania”.
„Sunt profund ingrijorat din cauza decretului (ordonantei de urgenta – n.red.) Guvernului roman de dezincriminare a anumitor infractiuni de coruptie. Acest decret submineaza progresul semnificativ pe care Romania l-a facut in lupta sa impotriva coruptiei si ar putea bloca viitoare eforturi anticoruptie.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si comunitatea juridica au avertizat ca un asemenea decret ar putea submina statul de drept si pozitia internationala a Romaniei. Poporul roman intelege in mod clar implicatiile, peste 200.000 de protestatari iesind pe strazi ieri (joi – n.red.) si continuandu-si demonstratiile astazi (vineri – n.red.). Sper ca Guvernul Romaniei sa tina seama de aceste ingrijorari si sa impiedice regresele in ce priveste eforturile de reforma.
Romania este un aliat curajos al NATO, cu aproape 600 de trupe care lupta in Afganistan si este gazda unuia dintre sistemele noastre antiracheta esentiale. Integritatea statului de drept, incluzand esentiala legislatie anticoruptie, este o piatra de temelie a democratiei vibrante a Romaniei si este o componenta integranta a ceea ce face ca Romania sa fie un aliat mai capabil si mai de incredere.Cu amenintari tot mai crescute la adresa democratiei in Europa de azi, din partea Rusiei si a apropiatilor sai, Romania nu-si poate permite sa se retraga in lupta impotriva coruptiei”, este mesajul lui John McCain.Tot vineri, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a declarat ca proiectele recent adoptate de Guvernul Grindeanu slabesc lupta impotriva coruptiei, precizand ca SUA sunt profund ingrijorate cu privire la situatia din Romania.