Trump si-a incheiat vizita de Ziua Frantei la Paris. Iata cele mai importante momente in imagini graitoare de Anca Serghescu Vineri, 14 Iulie 2017, ora 18:38 Presedintele SUA, Donald Trump, si-a incheiat vineri dupa-amiaza vizita fulger de doua zile la Paris, luandu-si „la revedere” de la Emmanuel si Brigitte Macron, dupa ce a privit timp de doua ore parada militara cu adevarat fastuoasa din tribuna oficiala de pe bulevardul Champs-Elysees.Donald si Melania Trump au fost aplaudati indelung de catre cei din tribuna oficiala, iar dupa un moment petrecut alaturi de cuplul Macron, cu care si-au strans mana prelung, cei doi au parasit Champs-Elysees.
Invitarea lui Trump la Paris, o lovitura de maestru. Ce face, de fapt, Macron
de Anca Serghescu Vineri, 14 Iulie 2017, ora 21:13 Emmanuel Macron, tanarul si dinamicul presedinte francez, se dovedeste a fi un mare oportunist, scrie presa britanica. Dupa ce initial a criticat fatis SUA, din cauza retragerii din Acordul de la Paris, a asteptat momentul oportun pentru a incerca o alianta cu Donald Trump. Si acesta a venit, odata cu Ziua Frantei, care marcheaza Caderea Bastiliei.
„Presedintele francez profita de Brexit pentru a-si flexa muschii pe scena internationala si cauta sa formeze o relatie speciala cu SUA”, comenteaza The Guardian situatia actuala, cu Trump care tocmai a terminat o vizita la Paris, nu la Londra.
Sursa citata considera invitatia lansata de Macron presedintelui american o „lovitura de maestru”. Asta pentru ca tot vineri s-a sarbatorit si centenarul intrarii SUA in Primul Razboi Mondial. Or, Trump nu putea rata ocazia sa vada trupele americane marsaluind alaturi de cele franceze pe Champs Elysee.In plus, Trump stia ca urma sa apara alaturi de un politician dinamic, asa ca a onorat invitatia. Mai cu seama ca erau in program si vizita la Muzeul Armatei si la mormantul lui Napoleon, o alternativa placuta la statul la TV in Biroul Oval si aruncatul cu telecomanda in sigla CNN, comenteaza publicatia britanica. Cu siguranta si cina in Turnul Eiffel, cu caviar, a cantarit destul in acceptarea invitatiei.Nici nu mai conteaza despre ce au discutat cei doi sefi de stat (desi se poate spune ca Macron a obtinut o victorie, reusind sa-l faca pe Trump sa spuna ca „s-ar putea intampla ceva legat de acordul de la Paris”).Adevarata valoare a acestei intalniri sta in simbolismul sau, comenteaza cotidianul britanic. „Pentru britanici este o lectie ca respectul si aliantele cu America nu trebuie construite doar prin supunerea (Londrei – n.red.) „, mai arata The Guardian.In contextul in care se tot vorbeste despre vizita lui Trump la Londra de ceva vreme, dar aceasta nu mai vine, ba chiar s-a anuntat ca va avea loc la anul, eveniment dorit de regat pentru a imbunatati relatiile si colaborarea cu SUA, in contextul ruperii de UE, „grija Marii Britanii ar trebui sa fie ca Trump sa nu se incalzeasca prea tare de la energia lui Macron si sa-i gaseasca pe britanici mai putin ‘atragatori’, mai cu seama ca ei sunt acum preocupati de chichitele prevederilor Brexit-ului si sunt condusi de o invinsa care si-a pierdut majoritatea parlamentara”, mai comenteaza The Guardian, cu referire la premierul Theresa May.
„Vizita lui Trump in UK, blocata pana cel putin anul viitor, este in pericolul sa devina un simbol al unei relatii speciale bolnave (cu Marea Britanie – n.red.) „, mai comenteaza sursa citata.
Spre deosebire de May, Macron se dovedeste a fi cel putin un om de actiune. La fotografia „de familie” de la G20, Macron, realizand ca nu ar fi fost prea vizibil in poza din randul doi, unde se afla, pur si simplu a ignorat protocolul si si-a facut loc in primul rand, chiar langa presedintele american. Trump o fi el un izolationist, mai scrie The Guardian, insa putini politicieni vor sa se distanteze de el.
Apoi, Macron a stiut cum sa mai adune puncte importante. Dupa atacul terorist de la Manchester, din mai, Macron a parasit Palatul Elysee si a mers la ambasada britanica din Paris, unde a semnat in cartea de condoleante. I s-a multumit printr-o scrisoare, la care, la randul sau, Macron a raspuns scriind de mana.
Prin contrast, in Marea Britanie, „modus operandi” difera. Astfel, cand Trump a anuntat ca SUA parasesc Acordul de la Paris, premierul Theresa May, desi l-a criticat, nu a facut-o fatis, ca Macron, ci printr-un purtator de cuvant.
Si tocmai acest stil al lui Macron de a actiona si a se comporta, comenteaza The Guardian, a facut ca oamenii sa nu iasa in strada in Franta, cu ocazia vizitei lui Trump. Francezii au avut incredere ca presedintele lor urma sa-i spuna verde in fata lui Trump ceea ce gandesc ei.Strangerea de mana puternica a lui Macron, de la precedenta intalnire cu Trump, la Bruxelles, a aratat public ca este un presedinte independent. Macron insusi a calificat-o ca fiind „un moment al adevarului”, un semnal ca Franta nu se lasa data deoparte.
Pentagonul anunta ca liderul Statului Islamic din Afganistan a fost ucis
Sambata, 15 Iulie 2017, ora 08:44 Liderul din Afganistan al Statul Islamic a fost ucis martea trecuta in cursul unui atac asupra comandamentului organizatiei teroriste, in provincia Kunar, a anuntat vineri Pentagonul.Purtatorul de cuvant a Departamentului Apararii Statelor Unite, Dana White, citat de Reuters, a declarat ca si alti membri ai ISIL au fost ucisi odata cu Abu Sayed.Acesta preluase conducerea Statului Islamic in Afganistan dupa moartea fostului conducator, Abdul Hasib, pe 27 aprilie, in provincia Nangarhar din estul tarii, in urma unui raid al fortelor afgane si americane. Si predecesorul lui Hasib, Hafiz Saeed Khan, a fost ucis – de o drona americana, in 2016.Gruparea afgana a Statului Islamic, numita uneori ISIL-K, dupa initiala regiunii istorice Khorasan, unde se afla Afganistanul, este activa din 2015 si lupta atat impotriva fortelor guvernamentale sprijinite de SUA, cat si a talibanilor.
Pana in 2035 in Europa se vor vinde numai masini electrice – raport ING
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 09:21 ING Bank a emis un raport in care se arata ca, in opinia expertilor bancii, momentul in care se vor vinde numai masini electrice este la cel mult 18 ani distanta.Raportul ING, unul dintre cele mai optimiste de pana acum pe aceasta tema, arata ca motivele care impiedica in prezent oamenii sa cumpere masini electrice vor disparea intr-o perioada relativ scurta de timp.Increderea consumatorilor in automobilele electrice va creste rapid pe masura ce preturile bateriilor vor scadea, autonomia acestora va creste, iar timpii de incarcare vor fi din ce in ce mai mici.In raport se arata ca, in urmatoare decada, autonomia masinilor electrice va ajunge la peste 600 de kilometri intre incarcari.Conform celor de la ING, undeva intre 2017 si 2024, masina electrica va deveni alegerea mai rationala, intrucat aceasta va deveni mai atragatoare decat automobilele traditionale care folosesc benzina sau motorina.Expertii ING se asteapta ca in urmatorii ani masinile electrice sa fie mai ieftine si sa beneficieze de o infrastructura mai buna decat cele care consuma combustibili fosili.Raportul vorbeste si despre provocarile pe care trecerea la masini electrice le va aduce pentru europeni. Producatorii auto din Europa detin doar 3% din productia de baterii, ceea ce inseamna ca acestia vor fi dependenti de tari precum China si Japonia din acest punct de vedere.Pe de alta parte, masinile electrice inseamna mai putine job-uri, intrucat procesul de productie este mai automatizat. Insa, aceasta problema ar trebui sa se regleze de la sine, pe masura ce modelul traditional de business va trece de la unul bazat pe vanzari, la unul care pune accentul pe servicii.
Ambasadorul turc se plange de UE: Nu a tratat nicio tara asa cum trateaza Turcia de peste cinci decenii
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 11:11Uniunea Europeana nu a tratat nicio tara asa cum trateaza, de peste cinci decenii, Turcia, astfel ca, desi aderarea Ankarei la blocul comunitar ramane „obiectiv strategic”, opinia publica este tot mai nemultumita, iar un referendum pentru renuntarea la candidatura nu este exclus, a declarat ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas.
„Daca va veni un moment in care Guvernul nostru va considera ca este suficient tratamentul care ne-a fost aplicat de mai mult de cinci decenii – nicio alta tara nu a primit un astfel de tratament din partea UE…”, a avertizat diplomatul, intr-un interviu pentru News.ro, intrebat daca ar putea fi convocat un referendum, in viitor, privind aderarea Turciei la UE.
„Daca ni s-ar spune faceti-va temele, deschideti aceste capitole, inchideti aceste capitole, iar in final puteti fi un membru cu drepturi depline, atunci ar fi corect (…). Dar cand spui ca orice am face, nu putem deveni parte a UE, din motive politice – de exemplu din cauza Ciprului, care este o chestiune politica, nu are nimic de-a face cu criteriile – sau pentru ca nu facem parte din spatiul cultural european, pentru ca suntem musulmani, pentru ca suntem prea mari, atunci nu este corect”, a subliniat el.
Oficialul a amintit ca Turcia a facut eforturi enorme pentru a ajunge la standardele europene si ca, din punct de vedere economic, de exemplu, depaseste deja multe tari din blocul comunitar.
„Cea mai vehementa critica pe care o primim din partea UE, in special dupa tentativa de lovitura de stat, o reprezinta problemele din domeniile democratiei si statului de drept. Daca Europa are o problema cu Turcia in aceste domenii, cea mai buna cale de a discuta despre aceasta si de a merge mai departe este deschiderea capitolelor relevante (de negociere – n.red.), adica 23 si 24.
Si le cerem liderilor europeni de ani de zile: haideti sa deschidem aceste capitole, haideti sa vedem ce lipseste din legislatia noastra sau din practica. Adica sa incercam sa rezolvam problemele in totalitatea lor”, a atras el atentia.Ertas considera ca este vorba si de o problema de comunicare. „Cand partile incep sa se atace reciproc, sa se invinuiasca reciproc, sa foloseasca replici dure una impotriva celeilalte, atunci pierdem si opinia publica”, a spus el.El a admis ca situatia s-a deteriorat si mai mult dupa tentativa de puci de anul trecut si a criticat reactia statelor UE fata de evenimentele din Turcia.
„Imediat dupa lovitura de stat – si de fapt si lovitura de stat a fost una dintre cele mai mari, daca nu cel mai mare atac terorist din istoria natiunii noastre, pentru ca am pierdut 250 de oameni, iar peste 2.000 au fost raniti – ne-am asteptat, in special din partea aliatilor nostri europeni, sa dea dovada de solidaritate cu natiunea turca, cu Guvernul legitim al tarii noastre.
Ei nu au facut acest lucru. (Mesajul – n.red.) a venit atat de tarziu si atat de slab… In plus, au aratat un interes puternic privind viitorul acestor complotisti, ce se va intampla cu acesti complotisti. Acest lucru a dezamagit profund, nu numai la nivel oficial, ci si in randul opiniei publice”, a explicat ambasadorul.
Iar discursurile dure ale unor oficiali europeni au provocat consternare in randul populatiei turce, considera oficialul.
Ambasadorul a deplans o inasprire a discursurilor privind Turcia, dar si o crestere a tolerantei autoritatilor occidentale fata de actiuni pe care Ankara le considera „socante”, pe fondul campaniei electorale.
In aceste conditii, el a pledat pentru mai multa solidaritate din partea Uniunii Europene.
Expertii in energie vad SUA luand partea leului pe piata mondiala a gazelor
Autor: Marius Jianu Vineri, 14 Iulie 2017, ora 08:00Update: 11:18 State Unite ar putea deveni cel mai important exportator de gaze din lume in urmatorii ani, dupa cum arata o analiza a Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).Pentru urmatorii 5 ani, consumul globl de gaze ar putea inregistra o crestere medie anuala de 1,6 procente, iar lupta pentru dominatie se va da intre Qatar, SUA si Australia, relateaza CNBC.40% din cresterea consumului de gaze pentru urmatorii 5 ani va fi sustinuta de dezvoltarea capacitatilor industriale din China.In total, consumul global de gaze ar putea ajunge la 4.000 de miliarde de metri cubi, pana in 2022, considera expertii IEA.
„Productia de gaze de sist din SUA nu da semne de slabiciune, iar acum aceasta este sustinuta si de o crestere a rezervelor de LNG”, arata directorul IEA, Fatih Birol, intr-un comunicat al agentiei.
„De asemenea, cresterea numarului de tari consumatoare de LNG, de la 15, in 2005, la 39 in prezent, arata ca acest combustibil va atrage tot mai multi consumatori, in special din randul economiilor emergente”, mai spune directorul IEA.
Statele Unite detin deja titlul de cel mai mare producatore de gaze din lume, iar pana in 2022 capacitatea de productie ar putea ajunge la 890 miliarde mc, mai mult de o cincime din productia globala estimata.
Mai mult de jumatate din aceasta cantitate va fi transformata in LNG, lucru care va pune presiune pe primii doi exportatori de gaze naturale lichefiate din lume, Qatar si Australia.
Tendinta americanilor de a acapara pietele de export se vede si in recentele investitii facute in 3 terminale noi de LNG, masura care dubleaza numarul acestora.
Cresterea cifrelor de export de LNG de catre marii producatori se va petrece pe o piata deja bine alimentata, dar anumite tensiuni geopolitice pot afecta prognoza data de IEA.
Criza intretinuta intre Qatar si grupul celor 4 tari vecine ridica semne de intrebare asupra capcitatii de transport a combustibilului pe rutele traditionale.
„Chiar si pe o piata bine alimentata din punct de vedere energetic, evenimentele recente ne amintesc cat de importanta devine securitatea rutelor de transport”, atrage atentia Birol.