![]() |
|
||||
|
Autor: Galina Martea 

Din vremuri cântată, vorbită
În graiul latin-românesc,
O limbă de dor construită
Pe-un plai cu pământ pitoresc.
Un grai ce aduce lumină
În viața poporului dac,
Cu inima blândă, creștină
O doină alină cu drag.
O limbă în scumpe veșminte
Doinește pământul român,
Cu apa din sfânta sorginte
Seduce un neam prin destin.
Înalță în slăvi limba mamei,
Elogiu purtat din strămoși,
Cântare purtată în palmă
De oameni frumoși, curajoși.
O limbă dorită, vorbită,
Simbol unitar la români,
O limbă eternă, slăvită
De neamul dacic-latin.
Galina Martea
Galina Martea (născută în Basarabia, de origine română, 30 iulie 1959) este o scriitoare (poetă, prozatoare, publicistă), savant, economist (licențiată în economie), pedagog notoriu din R.Moldova, lector universitar cu titlul științific de “Doctor în ştiinţe economice” și titlul onorific de “Academician de onoare al învăţământului universitar”, cercetător ştiinţific în domeniul managementului educaţional. Este membru titular al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte, membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, membru al Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, membru al Forumului Democrat al Românilor din Moldova, etc.
Galina Martea este autoare a mai multor monografii ştiinţifice, autoare de cărți cu poezii și proză, autoare a peste 250 articole/articole ştiinţifice în domeniul economiei, învăţământului, sociologiei, filozofiei, literaturii. Realizează comentarii, interviuri, cronici de analiză literară, etc. Este prezentă în mai multe antologii literare (poezie, proză), în antologii pedagogice (Pedagogi Români Notorii din Basarabia Interbelică și Postbelică); în enciclopedii (Localităţile Republicii Moldova). Este Laureat al Premiilor pentru poezie, publicistică, volume publicate, presa scrisă.
În calitate de scriitoare debutează literar în 1990 în revista Viața Satului, continuând să publice în Literatura și Arta, Basarabia Literară, Făclia, Ziarul Național, Națiunea etc. Editorial debutează în 1993 cu volumul de versuri “În lumea mea”. Ulterior, își văd lumina tiparului și alte volume cu poezii și proză…