Posibile schimbari la inceput de an scolar: Lucrarile de la evaluare, corectate online. Oralul la BAC sa se dea in februarieMarti, 29 August 2017, ora 18:55 Dezbaterile din Comisia de Dialog Social au scos la iveala propuneri interesante, facute de Ministerul Educatiei sau de partenerii de dialog. Propunerile vizeaza aspecte precum corectarea lucrarilor la evaluarea nationala la domiciliul profesorilor sau mutarea probelor orale la Bacalaureat in luna februarie.Subiectele sunt inca in discutie, neajungandu-se inca la un acord, relateaza Mediafax.Astfel, in timp ce Ministerul Educatiei vrea ca, incepand din 2018, lucrarile de la evaluarile nationale, dar si de la definitivat sau titularizare sa poata fi corectate online, adica si de la domiciliul profesorilor, Asociatiile de parinti se opun.
„Propunerea si hotararea ministerului a fost ca sa se implementeze o evaluare online prin care toate evaluarile sa fie scanate, iar corectare se va face de evaluatori aleatori. Metodologia spune ca aceasta evaluare se poate face si de acasa. Noi, ca reprezentanti ai parintilor, nu suntem de acord cu aceasta evaluare deoarece nu exista un cadru institutional in care se poate face aceasta evaluare”, a declarat vicepresedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti, Eugen Ilea, pentru sursa citata.Decizia a fost anuntata de minister in cadrul intalniri Comisiei de Dialog Social, dar ea nu a fost prezentata public pana in acest moment de catre Ministerul Educatiei.Un alt subiect discutat a fost legat de posibilitatea ca probele orale ale examenului de bacalaureat sa fie sustinute in februarie, initiativa apartinand reprezentantilor elevilor. Acestia au explicat ca astfel se evita perioada caniculara din timpul verii si, in plus, absolventii se vor putea pregati mai bine pentru probele scrise.
Concret, inscrierile la examen s-ar face in perioada 29 ianuarie-2 februarie, evaluarea competentelor lingvistice, digitale si intr-o limba de circulate internationala urmand sa fie sustinute intre 12 si 22 februarie 2018.Discutiile pe aceste subiecte si propuneri vor continua.
Inca o medalie pentru Romania la Universiada din Taipei: Iata bilantul final al „tricolorilor”
Marti, 29 August 2017, ora 17:50 Sportiva romana Bernadette Szocs a obtinut, marti, medalia de bronz in proba feminina de simplu a turneului de tenis de masa din cadrul Universiadei de vara de la Taipei, dupa ce a fost invinsa in semifinale de Jihee Jeon (Coreea de Sud) cu 4-0.
Szocs a adus a 11-a si ultima medalie a Romaniei la Taipei, bilantul fiind de trei medalii de aur, doua de argint si sase de bronz.
Doua medalii de aur au fost cucerite de gimnasta Larisa Iordache, la individual compus si la sol, o alta medalie de aur a fost adjudecata de atleta Alina Rotaru, la saritura in lungime, argintul a fost obtinut de atletii Nicolae Alexandru Soare, in proba de 10.000 m, si Alin Firfirica, la aruncarea discului, iar medaliile de bronz au fost castigate de gimnastii Larisa Iordache (barna), Andrei Muntean (sarituri), atletii Andrei Gag (aruncarea greutatii) si Bianca Razor (400 m), stafeta feminina de 4×400 m (Sanda Belgyan, Camelia Florina Gal, Anamaria Nesteriuc si Bianca Razor) si Bernadette Szocs (tenis de masa, simplu).
Romania a participat la editia a 29-a a Universiadei de vara cu o delegatie de 121 de persoane, dintre care 91 de sportivi. Sportivii romani au concurat la atletism, haltere, tenis de masa, volei masculin, inot, sarituri in apa, baschet masculin, polo pe apa masculin, gimnastica artistica, scrima si judo.
Romania s-a clasat pe locul 29 in clasamentul pe natiuni la Universiada de vara din 2015, de la Gwangju (Coreea de Sud), obtinand 1 medalie de aur, 3 de argint si 3 de bronz.
Tudose: E o nebunie sa rescrii manualele, de parca Stefan cel Mare mai castiga cate o lupta, iar Pitagora se mai gandeste
Marti, 29 August 2017, ora 23:33 Premierul Mihai Tudose a anuntat marti ca manualele scolare ar putea fi declarate ca fiind de importanta nationala strategica si ar putea fi tiparite la Monitorul Oficial, prin aceasta modalitate urmand sa se incheie cu „razboiul dintre edituri pentru editarea unui manual”.
Totodata, Tudose a precizat ca ministrul Educatiei a fost criticat degeaba pentru manualele de sport, sustinand ca aceasta a fost o decizie a Guvernului Ciolos pe care Liviu Pop a fost obligat sa o aplice.
„Toata lumea l-a criticat pe domnul ministru Pop. Domnul ministru a fost delicat si nu a spus ca a fost obligat sa o faca si ca asa i-a pus cineva in program anul trecut cand niste baieti mai tehnocrati au zis ca ne trebuie manuale de sport. Deci va trebui, in aceasta toamna, sa stabilim foarte clar care sunt acele manuale, eventual pe doua tipuri de manual pentru partea reala si pentru partea umana.
Mi se pare o nebunie ca, de exemplu, in fiecare an sa rescrii manualul de istorie, de parca Stefan cel Mare in fiecare an mai face cate ceva, mai castiga cate o lupta, mai pierde cate ceva, la matematica Pitagora se mai gandeste si rescriem manualul. Culmea e ca nu e deloc un demers pentru educatie, ci un bussines cu caiete suport, cu fituici suport, o nebunie completa”, a declarat premierul Mihai Tudose la Romania TV.
Seful Executivului a precizat ca reeditarea manualelor nu genereaza locuri de munca, ci „o multime de bani care pleaca de la buget si niste ghiozdane ca pleaca copilul de acasa ca parca fuge de acasa”.
„Trebuie sa aiba cele doua manuale, plus cele sase caiete, plus cele opt fascicole suport. Parca am luat-o razna complet. Ceea ce doresc e sa avem manualul tip, fixat. Am auzit ca suntem impotriva culturii daca manualele se tiparesc la o singura editura, eventual a statului.
Nu spune nimeni ca jumate din nebunia ultimilor ani, cu manualele care ne uitam la ele pe cand nu erau, vorba poetului national, toata problema sau jumatate e generata de acel razboi al editurilor care se bateau pe editarea unui manual, cu contestatii. Le declaram de importanta nationala strategica, ca sunt cartile de pe care invata copiii nostri si le facem la Monitorul Oficial ca sa inchidem subiectul”, a spus Tudose.
Calea Victoriei se inchide in weekend pentru distractia bucurestenilor
Marti, 29 August 2017, ora 18:1 Segmentul de pe Calea Victoriei de la intrarea dinspre Piata Victoriei pana la intersectia cu strada George Enescu va fi inchis in acest weekend pentru cea de-a treia editie a „La pas pe Calea Victoriei”.Primaria anunta, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca bucurestenii vor avea parte in weekend de animatori pe picioroange, portretisti si caricaturisti, defilare cu monocicluri, mimi, lustragii, muzicieni stradali, cinematograf in aer liber, ateliere de creatie, ateliere de caligrafie, teatru pentru copii, expozitie de fotografie, traditionala „Bataie cu flori”, alaturi de produse si preparate culinare diverse
In aceste zile vor putea fi vizitate si cele trei muzee de pe Calea Victoriei, care vor avea un program prelungit pe parcursul evenimentului, dupa cum urmeaza:
– Muzeul Municipiului Bucuresti – Casa Filipescu-Cesianu, intervalul 10:00 – 21:00;
– Muzeul National „George Enescu”, in intervalul 10:00 – 20:00;
– Muzeul National de Arta al Romaniei, in intervalul 9:00 – 21:00.
„Unul dintre obiceiurile indragite in acea perioada este reprezentat de renumita ‘Bataie cu flori’, ce dateaza inca din anul 1890, care va fi reconstituita si anul acesta, pe 2 septembrie, de la ora 18:00, pe Calea Victoriei, moment la care cei prezenti sunt invitati sa participe pentru a duce mai departe frumoasa traditie”, se arata in comunicat.A.G.
Ministerul Culturii explica de ce au fost inversate intentionat culorile nationale din logo-ul pentru Centenarul Marii Uniri
Marti, 29 August 2017, ora 19:57 Ministerul Culturii si Identitatii Nationale a precizat marti, dupa ce in spatiul public au aparut comentarii referitoare la pozitia culorilor din logo-ul ales pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, ca asezarea culorilor care alcatuiesc cifra „1” a fost facuta „cu intentie”, autorii incercand sa ilustreze un drapel in inaintare.
„Inversarea a fost cu intentie. S-a avut ca sursa de inspiratie drapelul armatei romane in mars, autorii dorind sa simbolizeze avansul si infinitul”, a declarat purtatorul de cuvant al MCIN.
„Ideea pe care creatorii logo-ului au incercat sa o ilustreze este cea de avans. In termeni de design, directia este intotdeauna ilustrata dinspre stanga inspre dreapta, dreapta reprezentand avant, inaintare, in timp ce stanga, opusul.Din aceste motive, cifra ‘1’ din componenta logo-ului trebuie interpretata ca un drapel in inaintare, caz in care lancea se afla in fata, respectiv in partea dreapta, ordinea culorilor de la stanga la dreapta fiind rosu-galben-albastru. De altfel, si modul in care a fost realizata cifra ‘1’ sugereaza un drapel in miscare”, se arata in comunicatul MCIN.Realizatorii logo-ului au folosit ca sursa de inspiratie mai multe picturi si ilustratii ale unor scene de razboi in care este implicata Armata Romana, iar acestea exemplifica perfect alegerea pentru aceasta ordine a culorilor.Reprezentantii ministerului mai spun ca „logo-ul este un simbol grafic ce foloseste culorile nationale si nu trebuie interpretat ca o reproducere a drapelului Romaniei”.
„Procesul de selectie a fost unul transparent, fara implicatii financiare sau de alta natura si credem ca am reusit sa obtinem un vizual al Centenarului Marii Uniri reprezentativ si dincolo de orice contestare de buna-credinta”, mentioneaza sursa citata.Logo-ul „Hora” a fost ales drept identitatea vizuala a Centenarului Marii Uniri de la 1918, propunerea apartinand agentiei FCB Bucharest si fiind aleasa atat de juriu, cat si de public, a anuntat, luni, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN).Acest logo va fi folosit pentru toate materialele dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918 si al Razboiului pentru Intregirea Neamului.
Sorana Cirstea, victorie facila in primul tur la US Open
Marti, 29 August 2017, ora 19:25 Sorana Cirstea s-a calificat, marti, in turul doi al turneului de Grand Slam de la US Open.Reprezentanta noastra a invins-o in runda inaugurala pe olandeza Lesley Kerkhove (locul 171 WTA) in doua seturi, scor 6-1, 6-3.Jucatoarea aflata pe locul 54 in ierarhia WTA n-a avut nicio problema cu modesta tenismena olandeza, ajunsa pe tabloul principal din calificari.Intalnirea dintre cele doua a durat putin peste o ora, cu tot cu intreruperea cauzata de ploaie.In runda urmatoare, Sorana o va intalni pe castigatoarea partidei dintre Jelena Ostapenko si Lara Arruabarrena.
Ati putut urmari, in direct pe site-ul Ziare.com, partida dintre Sorana Cirstea si Lesley Kerkhove, din primul tur al turneului de Grand Slam de la US Open.
România va avea încă un stadion de top! CNI a acordat aviz favorabil demarării construcţiei
29 august 2017, 11:20 Compania Naţională de Investiţii (CNI) a acordat aviz favorabil demarării construcţiei unei noi arene în Municipiul Târgovişte (Dâmbovița). Noul stadion ar urma să aibă o capacitate de 15.000 de locuri şi va costa statul român circa 30 de milioane de euro.România este pe cale să aibă încă un stadion nou în viitorul apropiat după ce Consiliul Judeţean Dâmboviţa a emis în cursul zilei de marți un comunicat în privinţa proiectului de construire a unei noi arene în oraşul Târgovişte. Din comunicatul emis reiese că cei din cadrul Companiei Naţionale de Investiţii au dat verdict favorabil construcţiei unei arene ce ar urma să aibă o capacitate de 15.000 de locuri. Costurile stadionului vor urca la aproximativ 30 de milioane de euro.
Comunicatul emis de Consiliul Judeţean Dâmboviţa:
”În prezent, investiţia aflată în faza de studiu de prefezabilitate a primit avizul favorabil din partea Companiei Naţionale de Investiţii SA (CNI), urmare a şedinţei Consiliului Tehnico – Economic (CTE) din data de 28 iulie 2017 şi, totodată, a fost analizată în şedinţa pregătitoare a CTE din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene din data de 25.08.2017.
În perioada următoare, investiţia urmează a fi actualizată şi într-o şedinţă interministerială, cu participarea Ministerului Finanţelor Publice, sub coordonarea CNI SA, iar după avizarea interministerială, CNI va iniţia procedurile de achiziţie a realizării studiului de fezabilitate.
Valoarea estimată a obiectivului de investiţii este de 133.693.874 lei (29,3 milioane Euro). El are o capacitate de 15.000 locuri şi este dotat cu stadion pentru fotbal, pistă de atletism, existând şi posibilitatea organizării de jocuri de rugby.
Biroul Comunicare, Relaţii Externe al Consiliului Judeţean Dâmboviţa”, se arată în comunicat.
În acest moment, în România se construiesc stadioane la Craiova, Târgu Jiu și Arad. Pentru Campionatul European care se va desfășura în 2020, CNI va demara construirea unor stadioane noi pe Ghencea, Dinamo, Rapid și Arcul de Triumf. Acestea vor fi omologate în categoria IV, cea mai înaltă clasificare, conform normelor UEFA.
”Eugen Popescu”, actualul stadion din Târgovişte are o capacitate de 12.500 de locuri dar în mare parte este închis din cauza stării avansate de degradare. Pe arena dâmbovițeană își desfăşoară meciurile de acasă formația din liga secundă, Chindia Târgovişte.
Karolina Pliskova sare in apararea Simonei Halep dupa meciul cu Maria Sharapova
Miercuri, 30 August 2017, ora 06:14 Ocupanta primului loc in clasamentul WTA, Karolina Pliskova, a aparat-o pe Simona Halep dupa eliminarea suferita de la US Open inca din turul 1.
Jucatoarea din Cehia a afirmat ca Simona a jucat foarte bine in meciul cu Sharapova si ca nu a facut gresit.
In plus, Pliskova a afirmat ca i se pare surprinzatoare forma fizica a Sharapovei, mai ales ca rusoaica vine dupa o lunga perioada de inactivitate.
„Am vazut meciul si cred ca ambele jucatoare au jucat foarte, foarte bine, inclusiv Simona, care a avut ghinion la tragerea la sorti. Cred ca a fost unul dintre cele mai bune meciuri pe care le-am vazut pe hard in ultimele saptamani.Am fost surprinsa de felul in care a fost pregatita Sharapova, ma asteptam sa cada in setul decisiv, dar a jucat chiar mai bine. Simona n-a facut nimic gresit in acel meci, pur si simplu Maria a jucat mai bine”, a spus Karolina Pliskova intr-o conferinta de presa.
Simona Halep a parasit US Open inca din primul tur dupa ce a pierdut in fata Mariei Sharapova, scor 6-4, 4-6, 6-3.
Sportiva noastra a suferit astfel a saptea infrangere la rand in fata Mariei Sharapova.
Totodata, Simona a ratat o noua sansa de a urca pe primul loc in clasamentul WTA