Dragnea, despre criticile DNA la Legile Justitiei: Daca nu ne aresteaza pe toti, mai ramanem cativa sa dezbatem in Parlament Marti, 29 August 2017, ora 12:49 Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, referitor la faptul ca DNA a criticat proiectul de modificare a Legilor Justitiei, ca daca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie nu aresteaza toti parlamentarii, vor mai ramane cativa in Parlament care sa incerce sa dezbata si sa voteze forma finala a propunerii.
La remarca presei ca si DNA a criticat principiile prezentate de Tudorel Toader, presedintele Camerei Deputatilor a replicat: „Daca nu ne aresteaza pe toti, sa mai ramana unii dintre noi care sa incerce sa dezbata in Parlament, pentru ca inca in Romania legile se dezbat si se aproba in Parlament”.Intrebat in continuare daca majoritatea parlamentara va tine cont de protestele din taracand va lua decizia finala in privinta Legilor Justitiei, liderul PSD a spus ca trebuie sa se tina cont de tot poporul roman si de ceea ce se doreste la nivelul intregii societati.
„Trebuie sa tii cont de tot poporul roman si eu cred ca inainte de toate trebuie sa tinem cont de ceea ce se doreste la nivelul intregii societati, de ceea ce vor spune corpurile profesionale din acest sistem, vom asculta absolut toate argumentele, indiferent ca vor fi prezentate cu patima sau cu mai putina patima, pentru ca Parlamentul decide.
In semifinala, presedintele promulga sau intoarce inapoi. Dezbaterea parlamentara va incepe dupa ce vor fi ascultate toate argumentele si acele argumente vor putea fi repetate si in timpul dezbaterii parlamentare”, a afirmat presedintele PSD.
El a sustinut ca nici nu a inteles care a fost adevaratul motiv al celor care au protestat.
„Nu vreau sa comentez acum prea mult despre acele proteste. Nu am inteles foarte mult care era de fapt principalul motiv, daca si cresterea varstei de acces in magistratura a reprezentat un punct de suparare pentru anumite institutii, pentru mine chiar este foarte ciudat”, a conchis Liviu Dragnea.
Adunarea Generala a procurorilor din DNA a stabilit, luni, prin vot, ca modificarile la Legile Justitiei in forma actuala reprezinta o forma de presiune asupra activitatii profesionale a procurorilor din Directia Nationala Anticoruptie si au respins cele mai multe dintre propunerile ministrului Tudorel Toader.
Tudose: Voi tine cont de parerea protestatarilor la Legile Justitiei. Toader a prezentat ce a inteles din discutiile cu ceilalti
Marti, 29 August 2017, ora 22:15 Prim-ministrul Mihai Tudosea declarat marti ca, inainte de a trimite Parlamentului proiectul privind modificarea legilor Justitiei va tine cont atat de parerea manifestantilor din Piata Victoriei, cat si de avizul CSM, spunand ca ministrul Tudorel Toader a venit doar cu „o schita de proiect a ceea ce a inteles din discutiile cu ceilalti”.
„Tudorel Toader a venit cu o schita de proiect a ceea ce a inteles domnia sa din discutiile cu ceilalti sau a preluat mot-a-mot sugestiile unor actori din domeniul justitiei. A iesit cu ele pe piata, a provocat dezbateri. Va trimite acest proiect la CSM, sa vedem cu ce vine. Oficial, acel proiect inca nu a venit la Guvern”, a declarat Mihai Tudose la Romania TV.Seful Guvenului a promis ca, inainte de a trimite pachetul de legi Parlamentului, va lua in considerare opiniile din sistemul judiciar, dar si pe cele ale protestatarilor din Piata Victoriei.
„Cand va veni, va asigur ca voi tine cont atat de avizul CSM, cat si de pozitia tuturor celor din piata. Cand vorbesc de ‘piata’, vorbesc chiar si de piata din fata cladirii Guvernului, dar si din aceasta ‘piata’ a lumii justitiei”, a promis Tudose.
Pe 23 august, ministrul Justitiei a prezentat proiectul de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitiei, anuntand o serie de schimbari importante pentru procurori si judecatori.
Una dintre modificari este aceea ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului General vor fi numiti fara acordul presedintelui si vor avea mandate mai lungi.De asemenea, magistratii nu vor mai fi anchetati de DNA, ci de o noua directie, separata de cea anticoruptie si de DIICOT iar Inspectia Judiciara ar urma sa treaca in subordinea Ministerului Justitiei.
A doua zi, procurorii DNA au transmis ca ei nu au fost consultati in niciun fel cu privire la aceste modificari.
Iata care a fost reactia dura a presedintelui Klaus Iohannis, dar si reactia DIICOT la aceste propuneri de de modificare a Legilor Justitiei.
Si Ambasada SUA a reactionat, aratand ca a primit cu ingrijorarea anuntul facut de Toader privind modificarile si a amintit ca parteneriatul strategic dintre Romania si SUA are la baza angajamentul fata de valorile democratice, buna guvernare si consolidarea statului de drept.
Tudose, despre Rosia Montana: Din cauza lui Ciolos, seful la tribul de tehnocrati, nu mai poti sa sapi nici dupa rame acolo
Marti, 29 August 2017, ora 23:08 Premierul Mihai Tudose a declarat marti ca nu crede ca statul roman va pierde in procesul cu Gabriel Resources, care cere despagubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montanasi a acuzat Guvernul Ciolos ca in ultimele zile de mandat a inaintat actele necesare catre UNESCO pentru a declara toata zona arie protejata natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatari de zacaminte acolo in cazul in care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejata natural.
„Eu nu cred ca vom pierde (procesul cu Gariel Resources – n. red.) (…) Ei invoca foarte multe investitii facute, dar investitiile le-au facut in: salvam patrimoniul de acolo, au mai facut o biserica, au platit niste oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli si au zis: uite cat am investit noi. Stai putin ca tu ai spus ca investesti in mailing, in sapat dupa aur, nu in spoturi la TV, nu in drumuri, nu in muzee (…) Una e sa sapi si alta e sa-ti dam voie sa faci orice. Ei, chiar orice nu merge”, a declarat Mihai Tudose la Romania TV.
Tudose a spus ca fostul premier Dacian Ciolos ar trebui sa dea explicatii cu privire la decizia de a cere la UNESCO declararea zonei Rosia Montana ca arie protejata natural.
„Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, in ultimele zile, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata, lucru care probabil ca va conta la acel arbitraj. De ce a facut-o nu stiu, dar probabil ca va trebui sa raspunda dansul (…)
El era seful la tribul acela de tehnocrati, ala destept care ne tot da lectii acum. Sa spuna ca habar nu a avut, lucru pe care tind sa il cred, pentru ca nu prea stia ce se intampla pe acolo, dar intrebam atunci pe celebrul ministru al Mediului (…) Pe 4 ianuarie, in guvernarea ingrozitor de foarte tehnocrata s-a intamplat acest lucru. Era inca guvernul Ciolos pe aici prin cladire”, a mai spus seful Executivului.
El a sustinut ca ca Romania nu va mai putea exploata resursele minerale de la Rosia Montana daca aceasta zona va fi declarata arie protejata, precizand ca anularea la UNESCO a procedurii initiate de catre Guvernul Ciolos este greu de realizat.
„E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imposibil sa te retragi. Vom incerca sa retragem, sa scriem ca nu ne mai mentinem punctul de vedere, punandu-ne intr-o situatie absolut ciudata fata de organele internationale de profil. Daca lucrurile raman definitive, s-a inchis. Acolo sunt zacamintele noastre. Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam sa spunem ca acolo traieste ultima specie de libelula si apoi constatam ca libelula nu mai e si nu a lasat mostenitori. Nu cred in coincidente„, a conchis Tudose.
Senatorul USR Mihai Gotiu a avertizat marti ca Executivul pregateste retragerea dosarului Rosia Montana de la UNESCO si ii acuza pe guvernanti de faptul se pregatesc „sa faca blat” in litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevarul despre modul in care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari in Romania cu politicienii, expertii, jurnalistii si agentiile de publicitate si PR care au sustinut proiectul minier.
Reactia senatorului USR vine dupa ce intr-un articol publicat in editia online a ziarului Adevarul se prezinta un punct de vedere semnat de o consiliera din minister, in care se pretinde ca asumarea depunerii dosarului Rosia Montana la UNESCO de catre fostul ministru al Culturii Corina Suteu ar afecta sansele Romaniei in arbitrajul de la Washington, in care compania Gabriel Resources solicita despagubiri de 4,4 miliarde de dolari.In replica, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) a spus ca nu face comentarii pe baza unor documente neasumate oficial in legatura cu o posibila retragere a dosarului Rosia Montana de la UNESCO.
Tudose continua atacul la banci: Terente era copil pe langa voi. Am refuzat sa-mi pun leafa pe card
Marti, 29 August 2017, ora 22:33 Primul-ministru Mihai Tudose a declarat, marti, ca a avut o experienta neplacuta cu bancile si ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere, Tudose afirmand ca „nu-l merita”.
Intrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: „Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita”.
Cand i s-a atras atentia ca s-ar putea crede ca recentele sale critici la adresa bancilor ar fi expresia unei atitudini subiective, premierul a admis ca a existat un episod neplacut in relatia cu o banca.
„Personal, eu am avut niste experiente cu bancile. Am avut un cont in banca cu o suma minora, 500 de dolari, si dupa doi ani m-a sunat banca sa-mi spuna nu doar ca nu mai am am banii, ci ca mai trebuie sa mai dau eu 50 de dolari ca de fapt comisionul cu care au avut grija de ei, i-au pazit, i-au dus la toaleta noaptea sau le-au dat sa bea apa cand le era sete a mancat fondul si trebuie sa mai aduc si eu niste bani de acasa. Din momentul asta eu am zis ‘Iertati-ma, dar Terente era copil pe langa voi! Chiar era baiat bun'”, a relatat Tudose.
El a spus ca indiferent de experienta sa personala, ca prim-ministru este indreptatit sa puna probleme legate de modul in care bancile isi prezinta situatia financiara.
„Atunci a fost pozitia mea ca persoana fizica. Ca prim-ministru, spun asa: ca noi trebuie sa facem niste lucruri in tara asta. Am vorbit de educatie, de spitale, de drumuri. Daca tu imi spui ca esti banca, specializata pe profit, lucrezi cu banii nostri si spui ca n-ai profit? Cred ca ai o problema (…) Iertati-ma, dar ajunge! Cu cele 486.000 de miliarde de comisioane, de taxe de smecher, de taxe ca ai trecut prin fata bancii, ca intri in banca si apoi mare taxa ca poate vrei sa iesi, de taxa intretinere cont s.a.m.d.”, a mai spus Tudose.
Primul-ministru Mihai Tudose a exprimat, in mai multe randuri, dubii legate de exactitatea raportarilor facute de banci privind situatia lor financiara, adaugand ca este posibila chiar avertizarea populatiei in legatura cu siguranta depozitelor la bancile care au declarat pierderi ani la rand.
Dupa ultima sa runda de astfel de declaratii, cand, fara a da vreun nume, a sustinut ca depozitele romanilor nu sunt in siguranta pentru ca, in acceptiunea lui, bancile care „nu au profit sunt pe pierdere si risca sa intre in faliment”, Banca Nationala a Romaniei s-a vazut nevoita sa reactioneze si sa-i asigure pe romani ca banii lor sunt in siguranta si depozitele garantate.
George Maior lucreaza intens la o vizita a premierului Tudose in SUA in aceasta toamna
Marti, 29 August 2017, ora 09:24Ambasadorul Romaniei la Washington, George Maior, lucreaza intens la o vizita a premierului Mihai Tudose in SUA in aceasta toamna.
„Relatia cu SUA este a la cel mai inalt nivel din istoria sa post-decembrista. Va fi o toamna foarte interesanta. Lucrez intens la o vizita a primului-ministru Tudose in SUA.In aceasta luna, septembrie, vine si ministrul Apararii, speram ca si presedintii celor doua Camere vor avea intalniri cu omologii lor. Se pregateste si cea mai mare misiune economica desfasurata vreodata in Romania, in octombrie, cu companii americane”, a afirmat George Maior.
El s-a declarat convins de faptul ca premierul Mihai Tudose va efectua, in aceasta toamna, o vizita in SUA.
„Sunt convins ca in aceasta toamna vom avea o vizita a premierului in SUA, care sa concretizeze aspectul strategic realizat de vizita presedintelui in termeni operationali, la nivel economic, la nivel de comunicare cu principalii membri ai administratiei americane”, a completat ambasadorul Romaniei in SUA.
Referitor la situatia vizelor pentru romani, el a spus ca problema se afla permanent pe agenda, fiind o atitudine favorabila fata de Romania.
„E pe agenda permanent si o discut permanent aceasta chestiune. E o atitudine favorabila fata de Romania, asta as putea sa spun”, a conchis George Maior.George Maior se afla la Bucuresti pentru a participa la Reuniunea anuala a diplomatiei romane.
George Maior, despre comisia de ancheta: Eu am spus adevarul. Banuiesc ca si ei doreau sa afle adevarul
de Camelia Badea Marti, 29 August 2017, ora 22:37 Fostul director al SRI George Maior, actualul ambasador al Romaniei in SUA, a declarat marti seara ca a traversat Atlanticul pentru a raspunde la solicitarea comisiei parlamentare care ancheteaza alegerile din 2009 si a spus adevarul la audieri. „Banuiesc ca si ei doreau sa afle adevarul”, a punctat Maior.
Invitat la Digi24, George Maior a fost rugat sa comenteze insistentele cu care comisia de ancheta doreste lamuriri de la el si intentia comisiei de a se adresa presedintelui Iohannis, din cauza nemultumirilor fata de raspunsurile primite de la directorul SRI.
Comisia de ancheta il baga in hora si pe Iohannis, caruia i-a trimis o scrisoare de nemultumire
„Eu am raspuns solicitarilor comisiei, am traversat Atlanticul pentru a raspunde politicos la toate intrebarile (…) Era un eveniment privat, nu are nicio conotatie ilegala, imorala, neconstitutionala acest eveniment (intalnirea din casa lui Gabriel Oprea, n.red.).
Cred ca am dovedit destula vointa de a coopera deschis si sincer cu o comisie parlamentara, mai ales ca am condus comisii parlamentare, stiu ce inseamna. I-am ajutat sa afle adevarul: nu este vorba despre absolut nimic”, a declarat George Maior, referindu-se la intalnirea din casa lui Gabriel Oprea din seara turului doi al alegerilor prezidentiale din 2009.
Intrebat ce crede ca si-au dorit membrii comisiei de ancheta, George Maior l-a invitat pe moderatorul emisiunii sa ii intrebe pe acestia.
„Eu am spus adevarul, banuiesc ca si ei doreau sa afle adevarul”, a adaugat fostul director al SRI.
In ceea ce priveste raspunsul pe care presedintele Iohannis l-ar putea da in cazul unei eventuale solicitari a comisiei de ancheta, George Maior a subliniat ca are cu presedintele Romaniei „un dialog foarte bun pe temele parteneriatului strategic cu SUA, care e la cel mai inalt nivel din ultimii ani pe toate planurile”.
In privinta demersului urmarit de comisia de ancheta, George Maior a spus ca este „un demers legitim daca el este fundamentat pe ceva serios„.
„Oamenii au incercat sa inteleaga, am incercat sa ii ajut, pana la urma cred ca ar trebui sa constate ca lucrurile au fost absolut normale, democratice”, a adugat ambasadorul.
In opinia sa, comisia de ancheta privind alegerile din 2009 este „un exercitiu suplimentar pentru a exprima capacitatea parlamentarilor si a Parlamentului de a investiga o situatie”.
„Au investigat-o, nu este nimic in aceasta situatie, cu acest aspect. Exercitiul se inscrie intr-o lunga serie de exercitii parlamentare care, la sfarsit, pot spune ca lucrurile au stat in regula”, a mai spus George Maior.
In plus, acesta a tinut sa sublinieze ca SRI „si-a facut impecabil datoria” in timpul mandatului sau.
Intrebat daca va mai da curs unei eventuale solicitari din partea comisiei de ancheta, George Maior a raspuns: „Vin cu mare placere„.
SUA sunt ingrijorate pentru independenta justitiei in Romania, dupa propunerile lui Toader, anunta Ambasada
Marti, 29 August 2017, ora 18:07 Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei, din 23 august, cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar, precizeaza ambasada SUA la Bucuresti.Institutia ii indeamna pe toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale.
Ambasada SUA arata ca Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania se bazeaza pe angajamentul fata de valorile democratice, buna guvernare si consolidarea statului de drept intrucat acestea sunt fundamentul pentru cresterea securitatii si prosperitatii comune.
„Instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti care pot urmari activitatile infractionale fara imixtiuni politice sau limitari ale actului legal de justitie.
Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar. Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale”, mai transmite Ambasada SUA.
Amintim ca, marti, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a criticat masurile de modificare a Legilor Justitiei, anuntate de ministrul Tudorel Toader, aratand ca acestea afecteaza independenta Justitiei si ca „ne-am intoarce in timp”.
Tot marti, procurorii DNA au respins, in unanimitate sau cu larga majoritate, propunerile lui Toader, argumentand ca „modificarile la Legile Justitiei in forma actuala reprezinta o forma de presiune asupra activitatii profesionale a procurorilor din DNA”.
Pe 23 august, ministrul Justitiei a prezentat proiectul de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitiei, anuntand o serie de schimbari importante pentru procurori si judecatori.
Una dintre modificari este aceea ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului General vor fi numiti fara acordul presedintelui si vor avea mandate mai lungi.
De asemenea, magistratii nu vor mai fi anchetati de DNA, ci de o noua directie, separata de cea anticoruptie si de DIICOT.
Seful DIICOT, despre propunerile lui Toader pentru Justitie: O parte nu sunt foarte bine-venite in acest moment
Marti, 29 August 2017, ora 17:36 Procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat marti, dupa ce a participat la sedinta Consiliului procurorilor generali, ca o parte dintre propunerile legislative anuntate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, „nu sunt foarte bine-venite in acest moment”.
„Nu putem discuta astazi despre admiterea sau respingerea propunerilor pana nu vom vedea cu siguranta ceea ce domnul ministru, care si-a castigat respectul sistemului judiciar, va considera ca trebuie sa trimita CSM, conform termenelor legale. In termen de 30 de zile, Consiliul va da sau nu avizul pe respectivele legi. Cred ca am invatat sa apreciem doar atunci cand avem ceva scris. Pana una – alta, la principii putem raspunde doar cu alte principii.Procurorii DIICOT si-au expus opinia potrivit careia in momentul in care vor vedea proiectele scrise, pentru ca stiti ca diavolul se ascunde in amanunte, pana la urma, trebuie sa vedem toate nuantele si sa vedem exact la acel moment modul in care, daca ni se va cere opinia, vom putea raspunde. Pana la urma, daca aceste principii vor face parte din legile Justitiei consideram ca nu sunt foarte bine-venite in acest moment, parte din ele. Proiectele au si foarte multe puncte bune”, a spus Horodniceanu.Procurorul general Augustin Lazar a anuntat, marti, ca procurorii nu si-au insusit propunerile de modificare a legilor Justitiei prezentate de ministrul Tudorel Toader, deoarece acestea afecteaza independenta Justitiei.
Cazul Gheorghe Ursu: Instanta a pus sechestru pe bunurile si pe o treime din pensiile tortionarilor
Marti, 29 August 2017, ora 17:21 Curtea de Apel Bucuresti a decis, luni, sa puna sechestru asigurator pentru acoperirea despagubirilor cerute de partile civile, pe bunurile tortionarilor disidentului Gheorghe Ursu – Marin Parvulescu, Tudor Postelnicu si Vasile Hodis – pana la valoarea de 3.100.000 de euro.Astfel, in cazul lui Marin Parvulescu, judecatorii au pus sechestru pe un apartament din sectorul 6 si pe un autoturism Dacia.Pentru Vasile Hodis, instanta a dispus sa fie puse sub sechestru un apartament si o masina Skoda Octavia. Actiunile detinute de cei doi fosti lucratori ai Securitatii au fost puse si ele sub sechestru. La fel, conturile bancare ale celor doi au fost blocate.In acelasi timp, judecatorii au pus poprire pe o cota de o treime din pensia, in valoare neta de 4765 lei, incasata de Tudor Postelnicu (decedat intre timp), asupra unei cote de 1/3 din pensia, in valoare neta de 4082 lei, incasata de Marin Parvulescu de la Casa de Pensii Sectoriala a Serviciului Roman de Informatii si asupra unei cote de 1/3 din pensia, in valoare neta de 5091 lei, incasata de Vasile Hodis de la Casa de Pensii Sectoriala a Serviciului Roman de Informatii, cu retinerea acesteia de catre tertul poprit.
Pana acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clita, fost coleg de celula cu Gheorghe Ursu, Tudor Stanica, fost sef al Directiei Cercetari Penale si Mihail Creanga, fost sef al Arestului Militiei Capitalei.
In 7 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis introducerea Serviciului Roman de Informatii, a Ministerului Afacerilor Interne si a Ministerului Finantelor ca parti responsabile civil in dosarul mortii disidentului comunist Gheorghe Ursu, ucis in bataie in timpul interogatoriilor din beciurile Securitatii.
Tortionarii disidentului Gheorghe Ursu au fost trimisi in judecata in 1 august 2016, de procurorii militari de la Parchetul instantei supreme, maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, fiind acuzati de infractiuni contra umanitatii, iar fostii ministri de Interne George Homostean si Tudor Postelnicu, de complicitate la aceste infractiuni.
Potrivit rechizitoriului, in perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a facut obiectul urmaririi informative si judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 si decedand in 17 noiembrie 1985, in Spitalul Penitenciar Jilava.
„Pentru a disimula adevaratul obiect al cercetarii disidentului Ursu Gheorghe Emil si pentru a putea face ‘dovada’ ca nu exista un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au ‘inventat’ infractiunea de detinere si operatiuni interzise cu mijloace de plata straine”, au scris procurorii militari in actul de sesizare a instantei.
In realitate, potrivit probelor din dosar, reprezentantii Departamentului Securitatii Statului erau interesati de aspecte cum ar fi legaturile lui Gheorghe Ursu cu postul de radio Europa Libera, relatiile si discutiile acestuia cu lumea literara si artistica din tara si din diaspora, precum si de impresiile consemnate in jurnalul acestuia despre politica statului si despre conducatorii partidului si statului comunist.
Marin Pirvulescu si Vasile Hodis sunt acuzati ca au exercitat actiuni represive sistematice fata de Gheorghe Ursu, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative si judiciare pentru acte sau fapte considerate „ostile regimului comunist”.
De asemenea, Pirvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Hodis, au participat la torturarea sistematica si, in final, la uciderea disidentului, sustin procurorii.
George Homostean si Tudor Postelnicu au fost acuzati de procurorii militari ca, in cursul lunilor octombrie si noiembrie 1985, au transmis catre ambasadele Romaniei de la Paris si Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv si politic al actiunilor intreprinse de Parvulescu si Hodis impotriva lui Gheorghe Ursu, in perioada in care acesta a facut obiectul urmaririi informative si judiciare.
Ministrul Mediului spune ca oamenii din localitatea in care o groapa de gunoi arde de 8 zile sunt in siguranta
Marti, 29 August 2017, ora 14:36 Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a mers, marti dimineata, in localitatea Maldaresti, din judetul Valcea, unde o groapa de gunoi arde de peste o saptamana. Oficialul a transmis oamenilor ca nu au de ce sa isi faca griji.Practic, ministrul a declarat ca in urma analizelor nu s-au constatat depasiri de emisii si ca nu se pune problema unei evacuari a oamenilor.
„Transmit populatiei din Maldaresti, ca nu este problema de a fi pusi intr-o situatie de a fi evacuati sau sa fie in pericol”, a punctat ministrul.
Pe de alta parte, Gratiela Gavrilescu a informat ca administratorul gropii de gunoi nu a respectat legea.
„Se vede cu ochiul liber ca agentul respectiv nu a indeplinit conditiile conform legii. Era de bun simt ca imprejmuirea sa fie facuta conform legii, depozitarea deseurilor sa fie facuta conform legii”, a spus ministrul, precizand ca agentul nu a respectat autorizatia de mediu data.
Gavrilescu a adaugat ca urmeaza sa fie intocmit un raport si ca in urma acestuia nu va ezita sa ia „hotarari punctuale chiar daca e vorba ca anumite persoane sa plece din functie”.
Potrivit ProTV, la sosirea in Maldaresti, ministrul a fost intampinat cu huiduieli de localnici care spun ca nu mai suporta fumul provedit de la incendiul respectiv.Autoritatile locale au declarat, luni, stare de alerta din cauza incendiului care arde de peste o saptamana si pe care pompierii nu reusesc sa il stinga.A.G.
George Maior: Peste 200 de companii americane vin in toamna la Bucuresti. Vor predictibilitate fiscal-bugetara si legislatie clara
de Camelia Badea Marti, 29 August 2017, ora 23:35 In aceasta toamna va veni la Bucuresti cea mai mare misiune economica din istoria relatiilor romano-americane, subliniaza George Maior, ambasadorul roman in SUA, atragand atentia totodata asupra importantei pe care o capata in acest context existenta unui cadru fiscal si juridic stabil si predictibil in Romania.Prezent la Bucuresti cu ocazia Reuniunii anuale a diplomatiei romane, George Maior a anuntat, marti dimineata, ca lucreaza intens la o vizita a premierului Tudose in SUA, in aceasta toamna.
Invitat marti seara la Digi24, ambasadorul roman in SUA a vorbit, printre altele, despre importanta unui cadrul fiscal stabil in Romania pentru toti investitorii straini, alaturand predictibilitatii fiscal-bugetare si cerinta ca modificarile la legile justitiei sa fie facute transparent si in acord cu opinia publica.
Declaratiile au fost facute in contextul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, marti, ambasadorilor romani sa sprijine economia romaneasca in tarile in care isi desfasoare activitatea, insa tot marti, SUA au transmis un mesaj de ingrijorare cu privire la modificarea legilor justitiei in sensul dorit de Tudorel Toader, dar criticat de magistrati si de opinia publica.Intrebat despre aceste pozitii exprimate oficial, George Maior a subliniat ca pentru investitorii straini care se uita la Romania este important sa vada ca lucrurile sunt clare si terenul stabil.
„In aceasta toamna va avea loc in Romania cea mai mare misiune economica din istoria relatiilor romano-americane”, a anuntat Maior, precizand ca vor veni la Bucuresti „peste 200 de companii americane care sunt interesate sa discute cu autoritatile, cu guvernul, companii care doresc parteneriate„.
Toate aceste structuri private, interesate sa investeasca, „evalueaza” situatia din Romania.
„Cu cat mai mare este predictibilitatea, transparenta si claritatea in ce vrem sa facem in domeniul juridic, cu atat va fi mai mare succesul dl Dragnea in atragerea de investitii straine„, a explicat ambsadorul roman in SUA interesul acestei tari in legatura cu schimbarea legilor Justitiei in Romania.
George Maior a afirmat ca aceste companii americane „au posibilitatea sa investeasca la nivel global oriunde sistemele sunt eficiente”, motiv pentru care ele „privesc cu detasare obiectiva felul in care pot sa devina eficienti investind in Romania”, asa ca isi pun intrebari „in momentul in care vad ca o dezbatere ia nuante subiective, politice, devine extrem de acida, iar legislatia poate crea elemente de confuzie in ce priveste viitorul pe termen mediu si lung”.
„E in interesul nostru sa fim clari cand producem o dezbatere, sa fim bine pregatiti, sa ducem dezbaterea, sa nu fim confuzi din punct de vedere al intentiilor politice si sa comunicam onest cu partenerii„, a mai subliniat George Maior.
In ceea ce priveste asteptarile pe care Romania ar trebui sa le aiba in urma prezentei la Bucuresti a unui numar atat de mare de investitori americani, ambasadorul a spus ca e nevoie de pragmatism, nu doar de vorbe frumoase.
„Nu asteptam multe dezbateri, conferinte spumoase in care lumea vorbeste si la sfarsit e incantata (…) Rezultatele sa fie pragmatice, pe loc. Trebuie incheiat contracte”, a intarit George Maior, dezvaluind ca pregatirea acestei misiuni, punerea in contact a companiilor romanesti cu cele americane, „se realizeaza de luni de zile”.