


Dezbatere aprinsa, cu cifrele pe masă, aseară, la Punctul de întâlnire. Despre rezultatele guvernarii

Situatii dramatice. Filierele de migranti. Cine ia banii
Opt cetățeni irakieni și două călăuze, una din Kenya și cealaltă din Albania, au fost prinși de polițiștii de frontieră din Sânnicolau Mare, județul Timiș, în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera dintre România și Ungaria, informează un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
“În jurul orei 01.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sânnicolau Mare, județul Timiș, au declanșat o acțiune specifică pe linia combaterii migrației ilegale, în urma căreia au observat, în apropierea localității de frontieră Cenad, la aproximativ 800 m de linia de frontieră, în interior, un grup de opt persoane, care se deplasa pe jos, pe câmp, spre frontiera cu Ungaria. De asemenea, la o distanță de câteva sute metri, a fost depistat un cetățean străin, care nu își justifica prezența în zonă. Polițiștii de frontieră au extins cercetările în zonă și au descoperit, în apropierea localității Cenad, un autoturism marca Alfa Romeo, înmatriculat în Germania, abandonat pe marginea drumului, iar la aproximativ 300 m de graniță a mai fost depistat un bărbat care nu își justifica prezența în zonă”, precizează sursa citată.Toate persoanele în cauză au fost duse la sediul poliței de frontieră pentru cercetări, stabilindu-se că erau irakieni cu vârste cuprinse între 6 și 34 de ani.
“În cadrul verificărilor preliminare, s-a stabilit că cele opt persoane depistate sunt cetățeni din Irak, șase adulți cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani și doi minori de 6 respectiv 11 ani. O parte dintre ei sunt solicitanți de azil și au declarat că intenționau să ajungă într-un stat din vestul Europei. În ceea ce privește cele două persoane reținute ulterior, de naționalitate albaneză și kenyană, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că încercau să faciliteze trecerea ilegală a celor opt migranți, pe la frontiera verde, în statul vecin, iar autoturismul marca Alfa Romeo le aparținea”, se mai arată în comunicat.Cetățeanul albanez și cel kenyan sunt cercetați penal pentru trafic de migranți, fiind reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, iar cei opt irakieni sunt cercetați pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
———————————————————————————————-Situatii de-a dreptul dramatice
Un grup de 12 migranţi, aparent nord-africani, ce au reuşit să se strecoare la bordul unui feribot danez la Istanbul, sunt închişi de şapte săptămâni în cabine ale acestei ambarcaţiuni ce face curse tur-retur către Odesa, atât Turcia cât şi Ucraina refuzând să-i primească, relatează agenţia Reuters
Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră ucrainene, ei intenţionau să ajungă în România, dar nu şi-au dat seama că respectivul feribot avea ca destinaţie Ucraina.Migranţii nu au acte, sunt violenţi şi au ameninţat chiar că se vor sinucide aruncându-se peste bord, prin urmare echipajul feribotului de decis să-i izoleze în cabine încuiate.Societatea daneză DFDS, care deţine feribotul, a chemat poliţia turcă şi reprezentanţi ai ONU să discute la bordul vasului cu cei 12 migranţi, despre care se crede că 6 sunt marocani, 4 algerieni, naţionalitatea celorlalţi doi fiind şi mai neclară.Ministerul de Externe danez a iniţiat negocieri pentru soluţionarea acestui caz cu Turcia, Ucraina şi cu Lituania, întrucât feribotul navighează sub pavilion lituanian.În opinia responsabilului ucrainean care a declarat că migranţii doreau să ajungă în România normal ar fi ca ei să fie debarcaţi în Turcia, întrucât conform acordurilor bilaterale dintre Kiev şi Ankara astfel de persoane trebuie preluate de ţara de unde au plecat.Întrebat de acest caz, un oficial al Ministerului de Externe turc a declarat că de el se ocupă ‘toate instituţiile abilitate’.În opinia operatorului navei, cea mai bună soluţie ar fi ca Turcia şi Ucraina să se înţeleagă unde vor fi debarcaţi migranţii, sau să clarifice naţionalitatea lor şi să-i repatrieze. ‘Este complet absurd ca noi să ne ocupăm de acest lucru (…) Este o situaţie pe care trebuie să o gestioneze autorităţile de frontieră, nu o companie de transport’, a declarat un reprezentant al companiei DFDS, potrivit AGERPRES.
Orban : DNA e neserioasa. Vom iesi in strada in favoarea ei….
Președintele PNL, Ludovic Orban, și-a exprimat, joi, convingerea că PSD o va schimba pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, odată cu adoptarea legilor Justiției în forma propusă în prezent.
Întrebat, joi seară, la Digi 24, dacă PSD va încerca să o schimbe pe Laura Codruța Kovesi, Orban a răspuns: “Da. Sunt absolut convins. N-am nicio îndoială în privința asta”.
Orban a explicat că prin modificarea acestor legi, “PSD a planificat să încalece politic Justiția, să conducă politic Justiția”.
“Lucrul ăsta e clar, se vede ca lumina zilei. Sunt lucruri împotriva cărora ne-am opus categoric, fiind dispuși să apelăm la toate formele de protest, inclusiv ieșitul în stradă. (…) 1. Șefii Parchetelor sunt numiți practic de ministrul Justiției, de omul Guvernului PSD. CSM, care în mod normal este garantul independenței Justiției, poate o singură dată să dea aviz negativ, după care ministrul Justiției numește pe cine vrea el. 2. Inspecția Judiciară, cea care cercetează disciplinar, care propune sancțiunile, e trecută în subordinea ministrului Justiției. Adică același ministrul al Justiției care numește șefii Parchetelor este cel care controlează Inspecția Judiciară (…). Deci, transformi Inspecția Judiciară în armă politică, ca să o îndrepte împotriva procurorilor care ‘deranjează’ (…) 3. Încălcarea autonomiei procurorului de caz. Șeful ierarhic superior putea să infirme o decizie luată de procurorul de caz, dar pe motive de legalitate. Prin această modificare i se dă dreptul șefului numit de ministrul Justiției să infirme rezoluții ale procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci și pe motive de temeinicie”, a afirmat Orban.
El a menționat că “oricând poți să trimiți Inspecția Judiciară la DNA”.
“Inspecția Judiciară nouă, după model PSD. Oricând poți să trimiți Inspecția Judiciară la DNA sau la DIICOT. Poate se mai duc o dată. Și oricând poți să-i găsești bube în cap doamnei Kovesi sau altor procurori, astfel încât să fie schimbați”, a susținut președintele PNL.
Orban a subliniat că a pledat întotdeauna pentru “o putere judecătorească independentă”.
“De la începutul carierei mele am pledat pentru o putere judecătorească independentă, o putere judecătorească liberă, autonomă de alte puteri în stat, autonomă de puterea politică, de intervențiile puterii politice. De asemenea, autonomă — pentru că s-au văzut lucruri — și de orice alte intervenții și influențe care pot veni din partea serviciilor de informații sau din partea altor instituții. Nu va exista dreptate sau șansa ca fiecare român să-și găsească dreptatea în justiție decât atunci când o să avem o putere judecătorească și un sistem de justiție care este așa cu îl definește Constituția, și anume independent. Garantul independenței Justiției fiind Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus Orban, potrivt Agerpres.
Întrebat ce sentimente încearcă față de DNA și față de procurori, Ludovic Orban a arătat că nu cunoaște foarte bine această instituție, dar a opinat că de când funcționează DNA a scăzut corupția în România.
“Mărturisesc că nu cunosc foarte bine DNA. Am început să mă uit la anchetele formulate de cei de la DNA după ce mi s-a întâmplat cu mai multă atenție. Sentimente nu poți să zici că ai. (..) Este evident că de când există și funcționează DNA, mai ales în ultima perioadă, a scăzut corupția în România. Hai să fim cinstiți! Au fost foarte multe cazuri de oameni condamnați, au fost foarte multe afaceri de corupție care au fost dezvăluite”, a mai spus Orban.
Referitor la organizarea unui eventual miting pe tema legilor Justiției, Orban a precizat că va fi stabilit “la momentul potrivit”.
“Stabilim într-un moment care este potrivit. Stabilim, nu vă faceți probleme. Sunt convins că nu vom fi singuri. Vă spun că există o mare sensibilitate în societatea românească față de acest subiect”, a adăugat Orban.
PS : Zilele trecute, la Inalta Curtea unde este judecat intr-un dosar facut de DNA, Orban a spus despre institutia condusa de Kovesi ca e neserioasa…
https://radu-tudor.ro/ludovic-orban-acuza-dna-de-neseriozitate/