Iohannis a vorbit la Adunarea Generala a ONU despre terorism si conflictele din regiunea Marii Negre (Video) Joi, 21 Septembrie 2017, ora 07:54 Presedintele Klaus Iohannisa afirmat, in discursul rostit la Adunarea Generala ONU, ca „mai mult ca oricand, un sistem international bazat pe reguli – statul de drept la nivel international – este fundamental” si ca „implicarea crescuta in educatie, asigurarea prosperitatii cetatenilor sunt cele mai eficiente cai de prevenire a instabilitatii si crizelor”. Totodata, seful statului a subliniat amenintarea reprezentata de conflictele prelungite din regiunea Marii Negre.De asemenea, Iohannis a exprimat convingerea Romaniei ca, in contextul cresterii violentei si a dezinformarii, doar prin educatie de calitate pot fi contracarate tendintele extremiste cu care se confrunta tinerii.
„In contextul cresterii violentei si a dezinformarii, Romania este convinsa ca doar prin educatie de calitate putem contracara tendintele extremiste cu care se confrunta astazi tinerii nostri. In acelasi timp, continuam sa fim preocupati de evolutiile din domeniul securitatii din regiunea noastra, dar si din jurul acesteia. Conflictele prelungite din regiunea Marii Negre raman o amenintare serioasa. Suntem inca martori ai unor actiuni intreprinse in detrimentul principiilor si normelor dreptului international”, a afirmat Iohannis.
El a sustinut ca proliferarea conflictelor prelungite in vecinatatea Romaniei a ingreunat cooperarea regionala si a adus increderea reciproca la unele dintre cele mai scazute niveluri istorice, motiv pentru care comunitatea internationala ar trebui sa sprijine in mod activ cooperarea regionala, sa stimuleze masuri de consolidare a increderii si sa abordeze aceste conflicte in mod decisiv.
„Permiteti-mi sa incep prin a transmite condoleante poporului mexican. Permiteti-mi sa salut atentia pe care o acordam in acest an pacii si unei vieti decente pentru toti pe o planeta sustenabila. Acestea sunt obiective esentiale, care necesita toata determinarea noastra, ca lideri responsabili, pentru a le atinge, mai ales tinand cont de provocarile pe care le avem in fata.
Intr-adevar, oameni din intreaga lume inca sufera din cauza efectelor brutale ale razboiului, saraciei, inegalitatii si nedreptatii. Tensiunile asupra identitatii culturale si credintei sunt in crestere chiar si in cadrul societatilor in mod traditional deschise si tolerante”, a afirmat seful statului la inceputul discursului, adaugand ca „dezastrele naturale provoaca pagube din ce in ce mai mari de la an la an”, iar „atentatele teroriste adancesc sentimentul de insecuritate”.
El a apreciat ca este evident ca nicio alta cale nu este mai potrivita decat multilateralismul in identificarea unor solutii viabile pentru actualele provocari la nivel mondial.
„Mai mult ca oricand, un sistem international bazat pe reguli – statul de drept la nivel international – este fundamental pentru succesul nostru. ONU trebuie sa aiba la dispozitie instrumentele esentiale pentru a functiona ca o organizatie eficienta, care sa reflecte vointa membrilor sai si sa se bucure de increderea tuturor oamenilor de pe glob. Totodata, noi, statele membre, trebuie sa dam dovada de un angajament mai ferm fata de Organizatie”, a sustinut Iohannis, argumentand ca „dezvoltarea si sustinerea pacii necesita nu doar o reactie rapida si adecvata la crize, ci si o intelegere a cauzelor aflate la baza conflictelor si insecuritatii, care rareori provin dintr-o singura sursa”.
El a sustinut ca implicarea crescuta in educatie, asigurarea prosperitatii cetatenilor sunt cele mai eficiente cai de prevenire a instabilitatii si crizelor, indicand drept cale de atingere a acestui obiectiv implementarea Agendei globale pentru Dezvoltare, inclusiv in ceea ce priveste prevenirea conflictelor si sustinerea pacii, dar si referitor la Obiectivele de Dezvoltare Durabila.
„Sustinem demersurile Secretarului General de a continua o reforma semnificativa, bazata pe trei prioritati: prevenirea conflictelor, dezvoltare durabila, reforma managementului si a Secretariatului, cu scopul cresterii eficientei ONU”, a asigurat Iohannis, salutand reforma mecanismelor ONU de lupta impotriva terorismului si demersurile ONU de a face din combaterea terorismului un element cheie al agendei sale de preventie.
El si-a exprimat toata increderea ca nou infiintatul Birou al Natiunilor Unite de lupta impotriva terorismului va duce la cresterea eficientei in combaterea terorismului in toate formele si manifestarile sale. In acest sens, Romania isi mentine angajamentul fata de initiativa comuna cu Spania pentru posibila infiintarea unei Curti Internationale impotriva Terorismului.
Klaus Iohannis a pledat in favoarea acordarii unui loc nepermanent Romaniei in Consiliul de Securitatea ONU, in mandatul 2020-2021, spunand ca Romania ar fi onorata sa isi aduca din nou contributia la activitatea Consiliului de Securitate, candidatura sa fiind legata de implicarea categorica a tarii mele in sprijinirea eforturile ONU pentru pace si securitate si de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare si justitie.
„Daca efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi incununat cu succes, vom fi onorati sa ne implicam si mai mult in avansarea proiectelor noastre comune si a Organizatiei in ansamblu”, a dat asigurari presedintele.
Iohannis s-a intalnit din nou cu Trump pret de o fotografie
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 23:39 Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, marti, cu omologul sau american, Donald Trump, la receptia traditionala in onoarea sefilor de delegatie participanti la ONU, fotografia de la acest eveniment fiind publicata miercuri pe pagina de Facebook a sefului statului.
In fotografie (stanga) apar presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, care a purtat o rochie bleu, alaturi de presedintele american, Donald Trump, si prima doamna a SUA, Melania, care a fost imbracata in negru.Presedintele Klaus Iohannis se afla incepand de duminica la New York, unde participa la Adunarea Generala a ONU.
Iohannis a discutat cu secretarul ONU despre candidatura Romaniei la Consiliul de Securitate
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 22:18 Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, miercuri, la New York, cu secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, caruia i-a prezentat argumentele candidaturii Romaniei pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU.
„Klaus Iohannis a evidentiat implicarea Romaniei in sustinerea procesului demarat de secretarul general ONU privind eficientizarea si reformarea organizatiei astfel incat ONU sa actioneze de o maniera mai prompta si eficienta pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea internationala.
In acelasi timp, presedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul Romaniei de sustinere a misiunilor ONU de mentinere a pacii. Presedintele Romaniei a prezentat, de asemenea, argumentele candidaturii Romaniei pentru un nou mandat la Consiliul de Securitate ONU”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Secretarul General ONU a apreciat, potrivit sursei citate, eforturile depuse de Romania pentru cooperarea internationala invocand exemplul Centrului de Tranzit in Regim de Urgenta pentru Refugiati, creat de Romania cu UNHCR si Organizatia Internationala pentru Migratie, primul de acest fel din lume, care functioneaza inca din 2008.
„Secretarul General a apreciat conduita Romaniei in regiune, fiind discutate pe scurt situatia din Ucraina, dosarul transnistrean, situatia din Balcanii de Vest”, se mai spune in comunicat.
Iohannis pledeaza in SUA pentru drepturile femeilor. Romania are peste 1.000 de experti in egalitatea de gen
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 22:10 Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca, pana in 2020, 70% din institutiile din Romania vor avea experti in egalitatea de gen.
„In Romania, suntem pe deplin angajati in sustinerea unei abordari integratoare a egalitatii de gen ca element-cheie pentru promovarea politicilor sensibile la problematica egalitatii de gen si ca un instrument puternic de protectie si sprijin pentru victimele violentei domestice”, a spus Iohannis la lansarea „Raportului comun HeForShe 10x10x10 Impact Champions”, care promoveaza egalitatea de sanse intre barbati si femei.
El a aratat ca din 2015, cand Romania s-a alaturat initiativei HeForShe Impact Champions, s-au produs o serie de progrese semnificative in ceea ce priveste egalitatea de gen.
In acest context, seful statului a mentionat unul dintre angajamentele de impact puse in practica in Romania, si anume, crearea unei noi profesii – expertul in egalitatea de gen.
„Nevoia de a implementa aceasta noua profesie a venit in urma intelegerii faptului ca numai un efort institutionalizat ar duce la schimbarea concreta si cuantificabila a mentalitatii.
Am realizat faptul ca trebuie sa transformam aceasta initiativa intr-o abordare la nivelul intregului guvern”, a spus Iohannis.
Iohannis a mentionat ca, pana in prezent, 1.100 de oameni din administratia publica locala si centrala au fost pregatiti ca specialisti in egalitatea de gen.
„Pana in 2020, 70% din institutiile publice nationale si locale din Romania vor avea experti in egalitatea de gen”, a spus seful statului, adaugand ca in prezent se lucreaza la o Noua strategie privind promovarea egalitatii de gen si prevenirea si combaterea violentei domestice pentru perioada 2018-2020 si la Planul de aplicare a acesteia.
Presedintele Iohannis a indicat ca aceasta strategie se va concentra pe formarea unei retele nationale de experti in acest domeniu.
El a precizat ca in noiembrie va acorda inaltul sau patronaj in calitate de presedinte al Romaniei si de campion Impact HeForShe unei conferinte pe teme de antreprenoriat si capacitarea economica a femeilor, care va fi organizata la Bucuresti impreuna cu Organizatia Internationala a Francofoniei.
„Aceasta conferinta va reprezenta o oportunitate pentru 400 de femei de afaceri francofone din 80 de tari din intreaga lume de a se implica in dezbatere si de a impartasi experiente si bune practici.
Ca urmare a acestui eveniment, va fi creata o retea-platforma, care sa le permita participantilor sa continue dezbaterile incepute la Bucuresti”, a indicat seful statului.
El a concluzionat ca in ceea ce priveste egalitatea de gen mai este mult de lucru.
„Am ajuns foarte departe, dar mai avem mult de munca in continuare. Va invit pe toti sa va asumati aceasta provocare, deoarece nu exista niciun sector de activitate in care o abordare integratoare a dimensiunii de gen nu este necesara! Asadar, haideti sa schimbam lucrurile impreuna!”, le-a transmis Iohannis participantilor la eveniment.
La eveniment au mai participat presedintii Finlandei si Malawi si premierul Japoniei
SRI, somat sa spuna daca Maior si Coldea au fost la Oprea in seara alegerilor din 2009
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 21:09 Comisia parlamentara pentru Controlul SRI a decis, miercuri, sa transmita catre Serviciul Roman de Informatii o scrisoare prin care solicita un raspuns daca George Maior si Florian Coldea au fost acasa la Gabriel Oprea in seara alegerilor prezidentiale din 2009.Presedintele Claudiu Manda a precizat ca la Comisia SRI a venit un raspuns din partea Serviciului la scrisoarea adresata de Comisia de ancheta privind prezidentialele din 2009, iar parlamentarii din Comisia SRI au decis sa solicite, la randul lor, un raspuns pe aceasta tema.
„A ajuns la Comisia de Control al activitatii SRI un raspuns de la SRI pentru Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 si am hotarat in plenul comisiei in unanimitate sa transmitem noi catre SRI o solicitare si sa ne spuna in cel mai scurt timp posibil daca persoanele din conducerea SRI, in speta domnul Coldea si domnul Maior, s-au aflat in ziua de… data de…la locuinta pe care toti o denumim generic sufrageria domnului Oprea.
Astazi vom transmite catre SRI aceasta solicitare si asteptam raspunsul de la ea”, a afirmat Manda.
El a explicat ca, din punct de vedere procedural, SRI nu putea sa trimita comisiei de ancheta un raspuns, ci doar Comisiei SRI.
„Asa e procedura. Comisia de ancheta a solicitat SRI niste detalii, SRI nu poate sa transmita comisiei de ancheta, ci acestei comisii”, a spus Manda.
El a mentionat ca nu poate sa faca public raspunsul SRI.
„Vom decide saptamana viitoare daca documentul il vom transmite Comisiei de ancheta a alegerilor din 2009 sau, daca vom primi pana la un anumit moment un raspuns din partea SRI mai detaliat, sa vedem cat din ce contine acel raspuns detaliat il putem pune la dispozitia comisiei de ancheta”, a adaugat Claudiu Manda
Hossu: Guvernul nu trece toate contributiile la angajat. Legea va prevedea expres si imperativ ca angajatorii sunt obligati sa creasca brutul cu 20%
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 17:51 Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, ca Guvernul s-a razgandit in ceea ce priveste transferul contributiilor catre angajat, astfel ca ele nu se vor mai face complet, ci partial, avand totusi un impact asupra salariilor nete, asa ca pana nu vad un draft de lege, sindicalistii nu renunta la proteste.
„Se doreste transferarea unor parti de contributii de la angajator la angajat conform celor discutate care ramane sa le vedem efectiv in urmatoarele zile intr-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este ca fondurile speciale – somaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligatiile angajatorului pentru conditii de munca deosebite si speciale – vor ramane in continuare in sarcina angajatorului.
Deci din totalul obligatiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7 contributii pentru conditii normale sau se adauga cinci puncte procentuale pentru deosebite si zece puncte procentuale pentru speciale„, a afirmat Hossu, la finalul intalnirii pe care sindicalistii au avut-o la Palatul Victoria cu vicepremierul Marcel Ciolacu si cu ministrii Muncii, Sanatatii, Finantelor si Justitiei.
In acelasi timp, el a aratat ca potrivit precizarilor ministrului Justitiei, „fara sa se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea va prevedea in mod expres si imperativ faptul ca angajatorii sunt obligati sa creasca cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contributii sociale de 35% pentru angajat si la restul cele 10% impozit pe salariu”.
In conditiile respective cresc salariile nete si in sectorul economic privat, mixt sau de stat cu aproximativ 8% in structura data, a mai sustinut liderul sindical.
„In acelasi timp s-a convenit, cel putin aparent e convenit cu sectorul bugetar, ca de fapt in 153, legea de salarizare bugetara, cresterea de 25% prevazuta pentru 1 ianuarie 2018 include si transferul de taxe sociale. Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25% din care se vor scadea taxele sociale – 20% pentru angajator, deci vor avea o crestere pe net de aproximativ 5%.
Problema noastra era, pe de o parte, ca era prea mica la sectorul bugetar, dar ca, in acelasi timp, era o cresetere negativa pe net nu pe brut. A ramas sa se studieze impactul legat de repartizarea pe brut in salarii a noilor cresteri pentru ca ne vom apropia foarte mult ca salarii brute care se raporteaza la nivelul statistcii europene de salariile din Grecia, Portugalia, ceea ce va crea o imagine relativ defavorabila, desi pe net cresterile nu sunt la nivelul respectiv”, a adaugat Hossu.
La randul sau, presedintele BNS, Dumitru Costin, a spus ca nu va mai face nicio declaratie publica fara sa aiba in fata un document asumat public de Guvernul Tudose precizand ca i-a intrebat pe reprezentantii Executivului despre asumarea unui eventual esec al transferului contributiilor in sarcina angajatilor. El a afirmat ca asteapta un raspuns public in acest sens.
„In situatia unui esec al unui astfel de demers, ca si consecinte, cine isi va asuma din punct de vedere politic consecintele si cine va plati pentru asta? Ce am mai avut astazi ca si certitudine este teza conform careia odata cu aparitia acestui nou mecanism prin care doar salariatul va fi cel care va contribui la pensii si la sanatate, vor creste incasarile Ministerului de Finante la bugetul asigurarilor sociale. In traducere libera, asta inseamna ca odata cu mutarea contributiilor in brut, creste brutul si acel procent aplicat cumulat – pensie plus sanatate, ca si contributie, aplicat la brutul majorat cu mutarea contributiilor, va genera mai multe venituri”, a spus Costin.Liderul sindical a aratat ca a luat act de faptul ca de la 1 ianuarie se propune printre altele, in afara mutarilor de contributii, si o crestere a nivelului de contributii pe care le va plati fiecare salariat.
„Noi am spus asta, in urma cu doua zile, am fost luati in baza. Astept acum sa vad in scris cum vor creste veniturile la bugetul asigurarilor sociale”, a mai spus liderul BNS.
Dragnea ii ironizeaza pe cei ingrijorati de modificarea sistemului de contributii: Ii ajutam pe angajatori sa citeasca de la stanga la dreapta, nu de la dreapta la stanga
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 14:42 Atat sindicalistii, cat si expertii fiscali au tras numeroase semnale de alarma in ce priveste planul Guvernului de a trece contributiile de la angajat la angajator, concomitent cu o lege prin care sa oblige mediul privat sa nu scada salariile. Insa Liviu Dragnea insista ca masura este una foarte buna si chiar ii ironizeaza pe cei care au emis ingrijorari.
„Ii ajutam pe angajatori sa citeasca de la stanga la dreapta, nu de la dreapta la stanga. Obiectivul nostru este ca toti salariatii sa nu aiba salarii mai mici, ci contributii mai mari”, a declarat Liviu Dragnea.
Liderul PSD sustine ca a discutat cu mai multi oameni de afaceri pe acest subiect si astfel a tras el concluzia ca „niciun om nu se gandeste sa foloseasca schimbarea de procedura pentru a diminua salariile angajatilor”. Cu aceasta argumentatie, Dragnea a dat asigurari ca niciun salariu nu va scadea.Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a iscat marti polemici aprinse dupa ce a anuntat ca Guvernul va „ingheta” prin lege salariile brute pentru o perioada, inclusiv in mediul privat.
„Va fi o lege prin care aceste contributii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui sa pastreze un anumit nivel al salariului brut (…) Am facut mentiunea ca si astazi angajatorul din mediul privat poate decide sa modifice contractul de munca si sa diminueze sau sa creasca, dupa propria negociere cu angajatul aceasta valoare salariala. Totodata, am facut mentiunea ca, dupa ce se va realiza aceasta masura legislativa, va fi introdusa si o masura tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar si cel din mediul privat, sa mentina un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionut Misa, dupa audierea sa in cadrul Comisiei economice a Senatului.
Guvernul vrea sa oblige prin lege privatii sa nu scada salariile dupa transferul contributiilor la angajat: „Statul are dreptul!”
Intrebat cum poate fi obligat un agent privat sa mentina nivelul salariului brut, el a sustinut ca va fi o dispozitie legislativa prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv ca va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plateste in prezent un angajator pentru un angajat.Insa daca pentru mediul privat expertii nu s-au pus inca de acord daca statul poate da aceasta obligativitate fara sa incalce drepturile constitutionale, cei mai ingrijorati de trecerea contributiilor in seama angajatului sunt bugetarii. Astfel, acestia se tem ca majorarile salariale promise de Guvern nu se vor regasi in buzunarul lor ci, din contra, le vor scadea lefurile dupa ce masura va intra in vigoare.Astfel, miercuri la pranz mai multi lideri sindicali, printre care presedintele Confederatiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, dar si presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, s-au dus la sediul Guvernului pentru a cere lamuriri si asigurari.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, sindicalistii au fost primiti la discutii de premierul Mihai Tudose, ministrul Finantelor, Ionut Misa, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, dar si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.