![]() |
|
||||||
|
![]() |
|
||||
|
Se spune că cea mai rapidă modalitate de a învăţa limba unei naţii este să trăieşti în mijlocul locuitorilor şi să interacţionezi cu ei. Pornind de la această idee, românca Paula Veselovschi, stabilită la Buenos Aires, în Argentina, a tradus în limba engleză, pentru site-ul matadornetwork.com, o serie de expresii româneşti amuzante, pentru ca turiştii străini să înţeleagă la ce se referă un român care spune, de exemplu, că „i-a picat faţa“ sau că „face din rahat bici“.
1. A Romanian is not “surprised”…his “face has fallen off” / Un român nu este surprins ci „îi pică fața“.
2. A Romanian didn’t just “do so much with so little” … he “made a whip out of shit” / Un român nu face multe cu puţin… el „face din rahat bici“.
3. A Romanian won’t “lose temper” … his “mustard will jump off” / Un român nu-şi iese din fire, lui „îi sare muştarul“.
4. A Romanian hasn’t just “screwed up” … he “threw his boogers in the beans”. / Un român nu a stricat totul, ci „a dat cu mucii-n fasole“.
5. A Romanian won’t “try to fool you” … he’ll “throw vapours at you”/ Un român nu încearcă să te prostească ci „te abureşte“.
6. Nor will he “lie to you” … he’ll “sell you doughnuts” / Nici nu te va minţi , ci „îţi vinde gogoşi“.
7. A Romanian doesn’t “suddenly get it” … his “coin drops” (Îi pică fisa). / Un român nu pricepe dintr-o dată ce ai vrut să spui, lui „îi pică fisa“.
8. A Romanian is not “extremely tired” … he’s “cabbage.” His life is not “chaotic” … it’s “cabbage.” And his room is not “a complete mess” … it’s also “cabbage”/ Un român nu este foarte obosit, el este “varză”. Viaţa lui nu este haotică, este ”varză”. Camera lui nu este dezordonată… „este varză“.
9. A Romanian doesn’t simply deem an effort “useless” … he says it’s “a rub on a wooden leg” / Un român nu consideră că un efort nu-și are sensul, ci că este „frecţie la picior de lemn“.
10. You don’t “drive a Romanian nuts” … you “take him out of his watermelons”/ Nu scoţi un român din minţi ci „îl scoţi din pepeni“.
11. A Romanian will not have “the impostor syndrome” … he will “feel with the fly on his cap” / Un Român nu va avea „sindromul impostorului“ dar „se va simţi cu musca pe căciulă“.
12. In Romania, things are not “far away” … they’re “at the devil’s mother.”/ În România, lucrurile nu sunt departe… „sunt la mama naibii“.
13. A Romanian is not “crazy” … he’s “gone on a raft” / Un român nu este nebun… este „dus cu pluta“.
14. A Romanian won’t tell you to stop “wasting time” … he’ll tell you to stop “rubbing the mint” / Un român nu-ţi va spune să nu mai pierzi timpul, ci să nu mai „freci menta“.
15. A Romanian won’t say that something is “cool” … he’ll say it’s “concrete” / Un român nu-ţi va spune că ceva este cool (tare), ci că este „beton“.
16. A Romanian is not “nervous” … he “has a carrot (in his ass)” / Un român nu este nervos, el „are un morcov în fund“.
17. A Romanian doesn’t just “keep quiet” … he “keeps quiet like the pig in a corn field” / Un român nu face linişte, ci „tace ca porcu-n păpuşoi“.
18. As a Romanian you don’t “fool yourself” … you “get drunk with cold water” / Ca român, nu te păcăleşti de unul singur, ci „te îmbeţi cu apă rece“.
19. A Romanian is not “stupid” … he’s “a Venice bush” / Un român nu este prost, ci doar „tufă de Veneţia“.
20. A Romanian won’t “call it quits” … he’ll “stick his feet in”. / Un român nu renunţă, ci „îşi bagă picioarele“.
21. A Romanian hasn’t been “scammed” … he “took a spike” / Un român nu a fost înşelat, el „a luat ţeapă“.
22. A Romanian is not “a drunkard” … he’s “a blotting paper” / Românul nu este beţiv… „este sugativă“.
23. A Romanian will not look at you “confused” … he will “stare like the crow at the bone” / Un român nu se va uita la tine confuz, ci ca „cioara la ciolan/viţelul la poarta nouă“.
24. A Romanian doesn’t have “unusual ideas” … he has “a curly mind” / Un român nu are idei neobişnuite, ci „are mintea creaţă“.
Sursa: www.adevarul.ro

Felicia Popa a distribuit postarea publicată de De Vorbă cu Tine.
În cine să ai încredere și de cine să te ferești? Sfatul înțelept al unui călugăr bătrân. 🙏🏻









În cine să ai încredere și de cine să te ferești? Sfatul înțelept al unui călugăr bătrân
– Cum să învăț să mă pricep la oameni? În cine să am încredere și de cine să mă feresc?
– Îți voi spune pentru început de cine să te ferești, – a răspuns bătrânul. – Ferește-te de omul care pare cel mai sperit la exterior. Atunci când vezi că cineva se închină în fața ta, te îmbrățișează și are un comportament excelent, ferește-te de el.
– Cum așa, bătrâne? – a întrebat uimit tânărul. – Explică-mi!
– Să-ți spun un lucru important: el primul te va trăda! – a răspuns bătrânul.
– Atunci în cine să am încredere?
– Să ai încredere în cel care este simplu cu tine și spune adevărul, indiferent care ar fi acesta. Acești oameni primii vor veni să te ajute. Adevărat smerenie mereu nu este vizibilă, pentru că e greu să o găsești. Dar atunci când o vei găsi, ea niciodată nu te va trăda.

