Vedeta PROTV, Tudor Chirilă, a devenit unul dintre ”purtătorii de drapel” al celor care se găsesc în umbra protestelor anti-Dragnea/PSD. În cazul lui, cel puţin, mesajele continue pe care le postează pe pagina de Facebook ridică semne de întrebare, de vreme ce politica americanilor de la CME (compania-mamă a PROTV) este în total dezacord cu implicarea angajaţilor în asemenea manifestări. Iar Tudor Chirilă este angajatul CME! Ultima luare de poziţie a juratului de la ”Voce” a stârnit o furtună în spaţiul public. Discuţia nu este dacă Tudor Chirilă are sau nu dreptate, dacă protestele anti-Dragnea/PSD sunt sau nu legitime, ci este cu totul alta: cine dintre patronii PROTV a autorizat „derapajul” cu bună ştiinţă de la politica companiei  şi ce interese ascunde există?!

Vineri seară, Chirilă a postat un mesaj-fluviu pe pagina de Fb: ”Mâine oamenii ies în stradă împotriva modificării legilor justiţiei şi a celor de la codul de procedură penală care dacă trec aşa cum au fost votate în Parlament vor transforma România în Disneylandul corupţilor. Mâine lumea iese în stradă pentru justiţie şi împotriva corupţiei. E bine să ne amintim asta pentru că în ultimele zile discuţia s-a învârtit în jurul numirii noului prim-ministru. Lumea e supărată pe Iohannis (pe bună dreptate) că a numit o incompetentă crasă ca prim-ministru, într-un mod placid, fără niciun fel de opoziţie, fără să vocifereze pro meritocraţie. Oamenii se simt abandonaţi de preşedintele despre care sperau/speră că împărtăşeşte cu ei cauza protestelor din ultimul an.

Am văzut multe reacţii furioase pe facebook şi multă lume dezamăgită şi gata să se predea lehamitei generate de lipsa de minimă opoziţie a lui Iohannis. (…) Cred că Dragnea şi PSD au reuşit performanţa de a reduce la zero semnificaţia şi conţinutul funcţiei de prim-ministru în România. Arhetipul incompetenţei este deja marcă înregistrată a PSD. (…) Cred că mâine mai ales pentru asta lumea trebuie să iasă în stradă: ca să dea un semnal clar (mai ales prin număr) că nu este dispusă să accepte o lume în care valoarea să nu mai conteze absolut deloc. În condiţiile date însuşi Ministerul Educaţiei ar trebui desfiinţat. Nu prea mai are vreun rost.

Vineri seară, vedeta PROTV-ului a îndemnat oamenii să participe în număr cât mai mare la proteste
Vineri seară, vedeta PROTV-ului a îndemnat oamenii să participe în număr cât mai mare la proteste

Despre Iohannis, dincolo de faptul că putea comenta virulent propunerea PSD-ului, nu cred că putea sau era bine să facă altceva. Era evident că a doua numire ar fi urmărit aceleaşi obiective, adică obedienţa faţă de Dragnea, plus că de-abia aşteptau să-l suspende. Şi cred că nu trebuie multă imaginaţie ca să înţelegem cam ce ar fi putut să facă preşedintele interimar într-o lună de zile. Eu însă nu am o problemă prea mare cu Iohannis, dacă e sau nu de partea protestelor, pentru că – am mai spus-o – nu văd de ce avem nevoie de un “tătuc” care să ne confirme aşteptările. Nu mă poate dezamăgi faptul că Iohannis ar abandona cauza statului de drept. Nu am aşteptări.

De treizeci de ani ştim bine că cetăţenii României sunt singuri în faţa politicienilor, ştim sigur că nicodată nu s-a urmărit decât agenda de furăciune a clanurilor politice care şi-au dat mâna mereu în subteran, departe de ochii noştri. (…) Eu cred că nu avem nevoie de nimeni ca să vociferăm nemulţumirile noastre şi cred că lumea trebuie să fie mai solidară ca oricând împotriva unui clan mafiot de proporţii care confiscă ţara asta. Adică încerc să fac un apel la solidaritate şi nu la tot felul de scenarii sau energie cheltuită în direcţii aiurea. Să repetăm: Suntem singuri. Suntem singuri. Suntem singuri. Şi mâine ieşim în stradă împotriva corupţiei, pentru justiţie şi împotriva incompetenţei. Pentru că nu e vorba doar de nişte inteligenţi care sunt corupţi, ci, mai grav, despre nişte incompetenţi care sunt corupţi şi care nu mai ştiu ce să facă ( vezi Codul fiscal ) ca să salveze aparenţele unei guvernări dezastruoase şi să umple golurile financiare pe care le lasă promisiunile lor electorale neacoperite.

PS. Şi mai cred că ar fi bine ca lumea să nu-şi creeze mari aşteptări de la acest protest pentru că e evident că frica lor de puşcărie e mai mare decât frica lor de oamenii din stradă. Numai să nu uităm că apa roade stânca în timp şi că tot apa e puternică în cantităţi mari”.

Atacul virulent al lui Tudor Chirilă la adresa actualei guvernări a găsit instant şi prozeliţi. Mesajul vedetei PROTV a fost rostogolit pe reţelele de socializare, n-a rămas izolat: în jur de 3000 de share-uri! Astfel, artistul s-a transformat dintr-un jurat al unui show popular în ”Vocea” străzii şi a contribuit (premeditat sau nu, asta vom vedea!) la scoaterea oamenilor în Piaţa Victoriei!

Ce scrie în Regulamentul CME

La prima vedere, postarea lui constituie un flagrant derapaj de la politica CME (compania americană care ”guvernează” PROTV). Pe site-ul CME, un pasaj fără echivoc condamnă asemenea mesaje din partea angajaţilor săi, statut pe care îl are şi Tudor.