Pe 15 septembrie, România sărbătoreşte Zilele Europene ale Patrimoniului. Alături de deviza Anului European al Patrimoniului Cultural – „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul”, această iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene ne-a inspirat şi pe noi.
Aşadar, pe 14-16 septembrie, vom porni într-o călătorie de cunoaştere a unui patrimoniu care, cu două secole în urmă, a marcat trecerea de la un trecut răsăritean la un viitor apusean, de la conacul autohton la schloss-ul, chậteau-ul sau country house-ul occidental. Este vorba moșiile boierilor din Moldova, pe cât de frumoase şi surprinzătoare, pe atât de puţin cunoscute. Vă invităm să le descoperiţi alături de noi în#castlebreak „Toamnă prin Moldova Aristocrată”. Detalii şi înscrieri aici:http://bit.ly/toamna-moldova-aristocrata




Castele cu turnuleţe, creneluri şi blazoane. Palate cu piste de bowling. Case boiereşti ce aduc mai degrabă cu un country house englezesc decât cu un conac româ…
Constanța / Haga, 14 septembrie 2018 – Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Dezvoltare au publicat astăzi un raport tehnic și financiar privind reabilitarea Cazinoului din Constanța, România, clădire listată ca una dintre cele mai periclitate 7 situri din Europa în 2018, în urma nominalizării sale de către Asociația ARCHÉ.
Construit în 1910, Cazinoul din Constanța a devenit un reper al țărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elvețian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administrația statului în cea privată și înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.
Raportul tehnic și financiar a rezultat în urma unei vizite de lucru de patru zile în România, desfășurată în perioada 8-11 iunie 2018, în timpul căreia reprezentații Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare au evaluat Cazinoul din Constanța și s-au întâlnit cu părțile interesate, atât la nivel local, cât și regional.
Raportul propune o serie de măsuri și recomandări, pe care le puteți consulta în comunicatul de presă.
Raportul tehnic și financiar complet privind reabilitarea Cazinoului din Constanța, România, se găsește pe siteul web al programului „Cele Mai Periclitate 7 Monumente”: http://7mostendangered.eu/