OMC: Razboiul dintre primele doua economii ale lumii nu face decat sa infraneze comertul global Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 17:07 Un razboi comercial total intre SUA si China ar putea reduce volumul comertului global cu 17,5%, a avertizat miercuri Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).Prezent la reuniunea anuala a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, care se desfasoara saptamana aceasta la Bali, Indonezia, presedintele OMC, Roberto Azevedo, a declarat ca escaladarea conflictului ar putea taia in medie 1,9% din economia mondiala, transmite DPA.
Calculele FMI arata ca, atat SUA, cat si China, sufera din cauza disputei comerciale: tarifele vamale anuntate la bunuri in valoare de 360 de miliarde de dolari, precum si cele pentru masini si componente auto vor taia 0,9% din PIB-ul SUA si 0,6% din cel al Chinei.
Deocamdata, razboiul comercial nu a atins punctul culminant, a explicat Azevedo, adaugand ca nu exista semne ca ar exista un dialog constructiv intre prima si a doua economie mondiala.
Seful OMC a dat asigurari ca este deschis la cererile SUA si ale presedintelui Donald Trump de reformare a sistemului comercial global.
„Acest proces avanseaza oricum”, chiar daca exista opinii diferite pe acest subiect intre membrii OMC, a precizat Azevedo.
Luna trecuta, OMC si-a redus estimarile privind cresterea comertului mondial in 2018 si 2019, din cauza efectelor economice directe ale razboiului comercial.
Potrivit celor mai recente prognozele ale OMC, in acest an comertul mondial va inregistra o crestere de 3,9%, mai putin decat avansul de 4,4% preconizat in luna aprilie, urmand ca anul viitor sa inregistreze o crestere de 3,7%, fata de 4% cat se estima anterior.
„Aceasta retrogradare reflecta tensiunile sporite pe care le vedem intre marii parteneri comerciali. Mai mult ca niciodata, este vital pentru guverne sa isi solutioneze disputele si sa dea dovada de retinere”, a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.
Tensiunile comerciale globale au escaladat in ultimele luni, SUA impunand tarife vamale pentru importurile de aluminiu si otel, precum si tarife vamale pentru importuri de produse din China in valoare de 250 miliarde de dolari. In replica, China si Uniunea Europeana au impus tarife similare pentru o serie de produse americane.
Analistii OMC subliniaza ca, desi pana acum aceste tarife au avut efecte directe reduse, incertitudinea pe care au generat-o este posibil sa fi condus deja la diminuarea investitiilor.
Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este o institutie internationala care stabileste reguli globale de comert intre statele membre. Romania este membru fondator al OMC, institutie creata in 1995 in urma finalizarii rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994) . Obiectivul general al organizatiei este sa se asigure ca schimburile comerciale internationale se desfasoara fluent, liber, corect si predictibil.OMC reprezinta continuatorul Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT), incheiat la Geneva in 1947. Romania a devenit membru GATT in 1971.
Presedintele Poloniei schimba judecatorii de la Curtea Suprema, ignorand o hotarare judecatoreasca si Comisia Europeana
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 21:21 Presedintele polonez Andrzej Duda a numit miercuri 27 de noi judecatori la Curtea Suprema, facand astfel inca un pas in reformare controversata a acestei institutii, aflata la originea unor tensiuni cu Bruxellesul.Seful statului a procedat la aceste numiri in contextul in care Tribunalul Administrativ Superior (NSA) a stabilit ca aceasta procedura ar trebui sa fie suspendata in asteptarea unei hotarari la recursul unor candidati care nu au primit unda verde a Consiliului Superior al magistraturii (KRS) – favorabil conservatorilor aflati la putere.
„Este un semnal rau adresat societatii, care marcheaza faptul ca este posibil sa dispretuiesti, sa ignori hotararile justitiei”, si-a xprimat regretul Michal Laskowski, un purtator de cuvant al Curtii Supreme.
Numirile au fost de asemenea criticate de catre presedintele organizatiei judecatorilor Iustitia, Krystian Markiewicz, care i-a reprosat sefului statului faptul ca „nu respecta separarea puterilor in stat”.
Insa un colaborator apropiat presedintelui Duda, juristul Pawel Mucha, a declarat pentru presa ca „seful statului nu face parte din procedura angajata de Tribunalul Administrativ Superior” si ca el este astfel liber sa-si foloseasca prerogativa constitutionala de a numi judecatori la Curtea Suprema, „dand curs interesului public”.
Duda a numit 19 judecatori la Camera de Control Extraordinar si de Afaceri Publice, sapte la Camera Civila si unul la Camera Penala.
El a facut acest lucru fara sa astepte hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), careia Comisia Europeana (CE) i-a cerut sa suspende procedura in asteptarea hotararii pe fond a CJUE cu privire la aceasta reforma controversata.
CE considera ca aceasta reforma „aduce atingere principiului independentei justitiei, inclusiv inamovabilitatii judecatorilor”, prin faptul ca trimite la pensie o treime dintre judecatorii Curtii Supreme, in varsta de peste 65 de ani.
„Precipitarea” presedintelui polonez sugereaza „metoda faptului implinit”, a apreciat un purtator de cuvant al Curtii Supreme poloneze.
Mucha a declarat pentru postul public polonez de radio ca plangerea CE la CJUE „este nefondata si eronata”.
Varsovia considera ca „organizarea apelului judiciar este de competenta exclusiva a statelor membre” UE, iar stabilirea varstei de pensionare a judecatorilor la 65 de ani nu incalca in vreun fel dreptul european.
CE poarta mai multe batalii juridice contra Guvernului polonez conservator. Polonia este vizata de procedura prevazuta de articolul 7 cu privire la respectarea statului de drept.
Statele UE cer reducerea cu 35% a emisiilor poluante, Germania nu e de acord
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 09:57 Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns marti noaptea la un acord pentru o reducere cu 35% a emisiilor de CO2 ale autovehiculelor noi pana in 2030, insa unele tari si-au exprimat dezamagirea fata de lipsa de ambitie dupa publicarea unui raport alarmant al expertilor ONU cu privire la incalzirea climei, transmite AFP.
„Dupa 13 ore de negocieri am ajuns la un acord”, a anuntat cu putin timp inainte de miezul noptii ministrul austriac al Mediului, Elisabeth Kostinger, la sfarsitul unei luni zile de discutii cu omologii sai europeni reuniti la Luxemburg.Presedintia austriaca a Consiliului UE a obtinut in cele din urma votul favorabil al 20 din cele 28 de state membre pentru propunerea sa de compromis care prevede o reducere de 35% a mediei emisiilor autovehiculelor noi pana in 2030, comparativ cu valoarea din 2021, si de 30% pentru camionete, a indicat Elisabeth Kostinger.
Obiectivul convenit marti este mai ambitios decat cel propus de Comisia Europeana la finele anului 2017, respectiv o scadere cu 30% a emisiilor de CO2 pana in 2030, dar mai modest decat scaderea de 40% votata la inceputul lunii octombrie de Parlamentul Europeana.
Urmeaza acum ca statele membre sa demareze miercuri negocieri cu Parlamentul European pentru a ajunge la o varianta definitiva care va fi impusa constructorilor de automobile. Aceste negocieri se anunta cu atat mai dificile cu cat Germania impreuna cu tarile din Estul Europei au format un grup care nu vrea o scadere mai mare de 30%.
„Este un mare pas inainte in realizarea angajamentelor noastre asumate in cadrul summitului de la Paris”, a salutat comisarul european pentru Mediu, Miguel Arias Canete.
Cu toate acestea, mai multe ONG-uri s-au aratat dezamagite de obiectivele modeste convenite de statele UE, mai ales dupa publicarea unui raport al expertilor ONU care cer o transformare fara precedent pentru a putea tine sub control incalzirea climei.Reuniunea de la Luxembourg a permis statelor UE sa adopte o pozitie comuna pentru a se pregati pentru COP24, summitul ONU pentru clima care va avea loc in decembrie la Katowice, Polonia.
Papa Francisc compara avortul cu recurgerea la un „asasin platit”
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 17:08 Papa Francisc a comparat miercuri intreruperea voluntara a sarcinii cu recurgerea la un „asasin platit”, in predica pe care a sustinut-o in cursul traditionalei sale audiente in Piata Sfantul Petru.
„Intreruperea sarcinii este ca eliminarea cuiva. Este drept sa elimini o viata umana pentru a rezolva o problema?”, i-a intrebat papa pe credinciosii adunati in piata.
„Este drept sa recurgi la un asasin platit pentru a rezolva o problema? Sa te debarasezi de o fiinta umana este ca si cum ai recurge la un asasin platit pentru a rezolva o problema”, a continuat el iesind din textul prevazut.
Papa a denuntat „deprecierea vietii umane”, din cauza razboaielor, exploatarii omului de catre om si excluderii. El a adaugat acestei liste avortul, „in numele apararii altor drepturi”.
„Cum poate un act care suprima viata nevinovata si lipsita de aparare sa fie terapeutic, civil sau pur si simplu uman?”, a intrebat Suveranul Pontif.
In pofida faptului ca este considerat mai liberal decat predecesorii sai, papa Francisc nu a modificat ivataturile bisericii despre planingul familial si sex, scrie DPA.
Insa el se exprima mai rar asupra acestor subiecte fierbinti, argumentand ca este necesar ca biserica sa se concentreze mai putin asupra aplicarii doctrinei si mai mult asupra intinderii unei maini celor care se indeparteaza de ea si saracilor.Liderul spiritual al celor 1,3 milioane de catolici din lume sublinia in aprilie ca ajutorarea celor saraci si nevoiasi este necesar sa fie la fel de importanta ca lupta impotriva avortului.
Jack Ma, fondatorul Alibaba Group, a redevenit cel mai bogat om de afaceri din China
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 16:54 Jack Ma, fondatorul Alibaba Group Holding Ltd, cel mai mare retailer online de pe piata chineza, si-a recastigat titlul de cel mai bogat antreprenor din China, potrivit clasamentului publicat joi de publicatia Hurun, in special datorita valorii mai ridicate a companiei sale de plati Ant Financial, informeaza Financial Times (FT).Jack Ma, in varsta de 54 de ani, a anuntat recent ca in septembrie 2019 va demisiona din functia de presedinte al Alibaba Group. Compania are peste 66.000 de angajati cu norma intreaga si o capitalizare bursiera de aproximativ 420 miliarde de dolari.Averea lui Jack Ma a crescut cu peste o treime, la 39 de miliarde de dolari, conform datelor Hurun, dupa ce in urma strangerii de fonduri din aprilie a evaluat Ant Financial la 150 de miliarde de dolari.
Ultima data cand seful Alibaba a fost desemnat cel mai bogat om de afaceri din China a fost in 2014.
Fost profesor de engleza, Jack Ma a infiintat Alibaba in 1999, veniturile companiei ajungand in trimestrul doi la 80,9 miliarde de yuani (11,8 miliarde de dolari), in crestere cu 61% fata de anul trecut.
Conform datelor Hurun, Jack Ma l-a depasit pe magnatul din sectorul imobiliar Xu Jiayin, fondatorul dezvoltatorului Evergrande, a carui avere a scazut cu 14%, la 36 de miliarde de dolari, din cauza incetinirii vanzarilor de proprietati imobiliare.
Pony Ma, fondatorul principalului rival chinez al Alibaba – Tencent – a pierdut o pozitie, fiind acum pe locul trei, cu o avere estimata la 35 de miliarde de dolari. Este pentru prima data cand i-a scazut averea de cand a intrat in top, in 2005.Incetinirea economiei chineze a afectat si castigurile celor mai bogati cetateni. Numarul persoanelor care au depasit pragul de doua miliarde de yuani (290 de milioane de dolari) a scazut cu 456 anul acesta, la 1.893. Este cel mai semnificativ declin de cand s-a inceput publicarea listei, in urma cu 20 de ani, si reflecta „scaderea cotatiilor bursiere, incetinirea economiei si razboiul comercial dintre SUA si China”, a afirmat Rupert Hoogewerf, fondatorul Hurun.
Miliardarul Michael Bloomberg s-a inscris in Partidul Democrat si ar putea candida impotriva lui Donald Trump la urmatoarele alegeri
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 18:39 Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al orasului american New York, s-a inscris in Partidul Democrat din Statele Unite, in contextul in care intentioneaza sa candideze impotriva presedintelui Donald Trump, politician republican, in scrutinul prezidential din anul 2020.
„In momente-cheie ale istoriei SUA, unul dintre cele doua partide a servit drept bastion impotriva celor care ne ameninta Constitutia. In urma cu doi ani, la Conventia democratica, lansam un avertisment despre aceste amenintari. Astazi, m-am inscris din nou in Partidul Democrat – am fost membru al formatiunii cea mai mare parte a vietii – deoarece avem nevoie ca democratii sa furnizeze mecanismele de verificare si echilibru de care natiunea noastra are nevoie atat de mult”, a declarat Michael Bloomberg prin Instagram.Michael Bloomberg intentioneaza sa aloce 100 de milioane de dolari pentru scrutinul intern prin care Partidul Democrat va desemna candidatul la presedintie. Bloomberg a facut deja o donatie de 20 de milioane de dolari pentru grupul democrat din Senatul SUA.Recent, surse politice de la Washington afirmau ca miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al orasului american New York, se pregateste sa se inscrie in cursa Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului formatiunii in scrutinul prezidential din 2020.Michael Bloomberg, in varsta de 76 de ani, cu o avere estimata la peste 50 de miliarde de dolari, a analizat posibilitatea de a candida ca independent in 2012, dar a renuntat din teama de a nu fragmenta votul democratilor.Daca va deveni candidat al Partidului Democrat, Michael Bloomberg il va avea adversar pe republicanul Donald Trump, actualul presedinte al Statelor Unite.