Brambureala la Ministerul Educatiei: Cu sau fara teste grila la Evaluarea nationala si la Bac? Cine si cum ia decizia? de Camelia Badea Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 18:32 Modelele de subiecte pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat au fost publicate oficial miercuri pe Internet, dar dupa cateva ore au fost retrase fara ca responsabilii sa ofere vreo explicatie. Cine este de vina pentru aceasta brambureala si, mai ales, cum se vor da examenele in acest an scolar?Conform unor surse, modelele de subiecte, care includeau in mod surprinzator si teste grila, au fost publicate pentru a se respecta cutuma ultimilor ani, cand acest lucru se facea la inceputul lunii noiembrie pentru anul scolar in curs.
De asemenea, cadrul legal in vigoare prevede ca responsabilitatea in elaborarea modelelor de subiecte revine Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE), condus din 2016 de Marian Suta, insa decizia de reintroducere a testelor grila (dupa mai bine de zece ani de cand au fost scoase) ar trebui sa fie explicata, anuntata si asumata, totusi, de cineva din Ministerul Educatiei, CNEE fiind doar o institutie subordonata.
„Nu am fost noi initiatorii”, a declarat, miercuri, Marian Suta pentru Edupedu.ro, iar secretarul de stat Ionel Lixandru a explicat tot ieri pentru Agerpres ca a „propus” introducerea itemilor, adica a testelor grila.
Si atunci, cine A DECIS?
In schimb, presedintele Federatiei Asociatiilor de parinti din invatamantul preuniversitar (FNAPIP), Iulian Cristache, ne-a ajutat sa limpezim situatia si, mai ales, ne-a spus cand va fi luata decizia asteptata cu mare interes de elevi, profesori si parinti.
Uite decizia, nu e decizia! Si fara vreo dezbatere publica
„Problema isi are radacinile acum vreo 2-3 luni, cand s-a vazut ca diferenta dintre rezultatele de la Evaluarea nationala si Bacalaureat si cele de dupa contestatii era foarte mare”, a declarat Iulian Cristache pentru Ziare.com.
„Au fost atunci lucrari cu diferente de punctaj si de 2-3 puncte. Si atunci, eu, ca reprezentant al Federatiei, am fost la Ministerul Educatiei si am spus: ‘Trebuie sa gasim o solutie. Ori baremul pe care il faceti nu este clar, ori aveti o problema de resursa umana si profesorii nu stiu sa corecteze sau puncteaza doar daca cerinta este dusa pana la final’. Ni s-a spus ca si ei s-au gandit la asta”, a adaugat presedintele FNAPIP.
Intrebat cu cine a discutat atunci, Iulian Cristache l-a mentionat pe secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Ionel Lixandru.
„Ne-a spus ca se gandesc la o varianta de teste grila. Am zis ca in principiu ar fi ok, dar discutia s-a oprit acolo, asa ca nu stim ce discutii au mai avut loc ulterior. Insa eu stiu ca fostul ministru al Educatiei (Valentin Popa – n.red.), in conferintele de presa, a adus in atentie acest lucru – ca se doreste introducerea de teste grila.
Acum trei zile, cei de la Adevarul m-au sunat si mi-au spus ca au obtinut aceste informatii de la CNEE. L-am sunat pe director si mi-a spus ca, intr-adevar, a fost un grup tehnic la nivelul Ministerului Educatiei si s-a hotarat sa introduca aceste teste grila. Am spus ca este in regula, dar am atras atentia ca parintii nu sunt informati si s-ar putea ca unii dintre ei sa se inflameze, inclusiv elevii, pentru ca pana la urma vorbim despre benficiarul direct.
Ce sa va spun, eu de 2-3 zile sunt pe Facebook si imi crapa capul de atatea mesaje si atatea informatii. Unii parinti isi doresc introducerea testelor grila, altii nu. Unii elevi isi doresc, altii nu„, ne-a marturisit presedintele asociatiilor de parinti.
Intrebat daca nu era mai normal ca dezbaterea sa existe inainte de luarea unei decizii, nu dupa, Iulian Cristache a subliniat mai intai ca introducerea testelor grila respecta cadrul legal.
„Ei nu au modificat nici metodologia, nici programa scolara. Singurul lucru care sta sub semnul intrebarii este acela ca trebuiau sa spuna inainte de inceperea anului scolar si nu acum, in octombrie, noiembrie. Desi, din punctul meu de vedere, schimbarea nu poate influenta nota, pentru ca cine are dobandite competentele specifice sau cheie se duce la aceste examene si bifeaza raspunsurile corecte. Cine nu stie poate cauta nod in papura, spunand ca se simte atacat emotional si nu mai raspunde corect.
Haideti sa fim seriosi: un elev catre trebuie sa bifeze un item obiectiv intai rezolva pe ciorna, obtine rezultatul si selecteaza raspunsul corect. Nu este absolut nicio diferenta.
Dar daca vrem sa gandim profund, atunci, da, intr-adevar, acesti itemi obiectivi ar trebui introdusi peste doi ani, astfel incat copiii care dau simularea la Evaluare sa fie obisnuiti cu acest tip de test. Dar problema mare nu se pune la Evaluarea Nationala, pentru ca oricum ea este de forma (lucru despre care noi am atras atentia de nenumarate ori), problema mare este la Bacalaureat. Si acolo este o discutie mai larga, inclusiv despre cum se face admiterea in invatamantul superior – pe teste grila sau, de cele mai multe ori, numai pe dosar si pe interviu. Adica, pur si simplu, intra cine vrea…
Noi trebuie sa vedem ce ne dorim: Avem nevoie de un bacalaureat diferentiat, profesional, cu subiecte usoare, ca sa obtii diploma si sa te duci pe piata muncii sau le cerem acestor copii o evaluare la standarde inalte fara sa punem in ecuatie si procesul de predare-instruire, care in acest moment este varza. Intr-un fel, noi punem caruta inaintea boilor, din pacate”, a mai comentat Iulian Cristache.
Intrebat care este punctul sau de vedere cu privire la subiectul in cauza, acesta a precizat: „Raspunsul meu este ferm si transant: societatea oricum este ‘Gica contra’ la orice schimbare ar aparea. Asta e, asa suntem noi constituiti, si pana la urma e normal, avem perceptii diferite.
Dar eu daca as fi avut un copil de clasa a XII-a care sa dea examen acum, n-as fi avut nimic impotriva sa dea teste grila, din contra, este in ajutorul copiilor. Ca unii din presa sau din politica gandesc ca modificarea e la nivel electoral, nu ma intereseaza acest lucru. Ce facem cu cei care nu iau 6 la Bacalaureat?”.
Cu siguranta, dezbaterea este ampla si trebuie purtata, dar de ce au fost retrase modelele de subiecte, ce facem in acest an scolar si, mai ales, cine trebuie sa ia decizia?
„Subiectele au fost retrase probabil dupa ce s-a vazut reactia. Chiar eu am avut o discutie ieri, in jurul orei 12:00, cu secretarul de stat Lixandru si cu directorul de la CNEE, dl Suta. Dl Suta mi-a spus ca este strict decizia lor sa vada cum compun aceste subiecte si au dreptate.
Au retras subiectele pentru ca, probabil, au vazut reactiile din presa, din societate. Vineri, in jurul orei 12:30, ne intalnim la minister sa discutam cu toti factorii de decizie despre acest subiect.
Ca o parere personala, eu cred ca schimbarea se va amana cel putin cu un an, ceea ce ar fi normal, pentru ca s-a introdus precipitat. Eu chiar nu inteleg de ce a stat totul asa, intr-un mod ‘underground‘, si nu s-a vorbit inca de acum trei luni despre asta, sa apara foarte clar in presa, sa se spuna ‘Asta ne dorim'”, ne-a mai declarat Iulian Cristache.
Reprezentantul parintilor ne-a mai spus ca nu crede ca lipsa unui ministru plin al Educatiei are vreo relevanta in acest context, „pentru ca discutia a fost acum trei luni”.
„Inclusiv ministrul de la momentul respectiv, dl Valentin Popa, ne-a spus ca se urmareste acest lucru”, a adaugat presedintele FNAPIP.
De altfel, intr-o interventie la EuropaFM, ministrul interimar al Educatiei, Rovana Plumb, a confirmat ca a invitat, vineri, la consultari, reprezentantii parintilor, elevilor si sindicatelor, pentru ca situatia sa se poata „regla”.
„Aceasta a fost decizia mea, pentru ca este normal si firesc sa se cunoasca opiniile tuturor in ceea ce priveste educatia copiilor nostri si sa luam decizii bine fundamentate”, a mai spus Rovana Plumb.
Simona Halep, asteptata sa inceapa o cariera noua: Oferta primita de sportiva noastra
Joi Simona Halep va fi premiata saptamana viitoare la Universitatea Ovidius din Constanta, unde si-a finalizat studiile.Sportiva noastra va primi, luni, titlul de Ambasador al Universitatii Ovidius din Constanta, informeaza radioconstanta.ro.
In plus, Simona Halep a primit si o oferta din partea oficialilor institutiei, care i-au propus sa vina cadru didactic dupa ce-si va incheia cariera sportiva.
Simona a absolvit aceasta institutie in 2014, cand si-a luat licenta la Facultatea de Educatie Fizica si Sport.
Ocupanta locului 1 WTA s-a declarat intotdeauna mandra ca este din Constanta si a afirmat ca nu se vede stabilita in vreo alta tara decat Romania.C.S., 01 Noiembrie 2018, ora 19:01
Cupa Romaniei: Dinamo, eliminata rusinos de o echipa din Liga a 3-a
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 21:48 Dinamo a fost eliminata din Cupa Romaniei in optimile de finala de o echipa din Liga a 3-a, Csikszereda.
Echipa lui Mircea Rednic a pierdut la loviturile de departajare cu 6-5, dupa ce in timpul regulamentar scorul a fost 3-3.
Dupa o prima repriza in care gazdele au avut singura ocazie de a marca, iar Dinamo nu a jucat nimic, lucrurile au luat o turnura neasteptata in partea secunda.
Ciucanii au facut 2-0 rapid, dupa reusitele lui Majzik, din minutul 48, si Magyari, din minutul 52, iar Dinamo era in corzi.
Formatia lui Mircea Rednic a fost salvata insa de doua suturi de la distanta trimise de Dan Nistor, in minutele 54 si 60.
Finalul de meci a fost incins, cu ocazii la ambele porti, dar in cele din urma s-a ajuns in prelungiri.
In cele din urma, Dinamo a reusit treaca in avantaj dupa o reusita din minutul 106 a lui Neicutescu, dar gazdele au egalat prin Berde in minutul 115, astfel ca jocul s-a decis la loviturile de departare.
La penaltiuri, portarul dinamovist Mutiu a aparat patru executii, insa colegii sai au executat lamentabil si Dinamo a fost eliminata din Cupa Romaniei.
Finalul a oferit si un moment halucinant. Dinamovistul Delorge a ratat penaltiul decisiv, iar gazdele au sarbatorit calificarea, insa dupa cateva minute arbitrul a decis repetarea loviturii, pe motiv ca portarul a parasit linia portii. S-a repetat asadar penaltiul, dar Delorge a mai ratat o data si Ciucul ajunge in sferturile de finala.S-au mai calificat in sferturile de finala CFR Cluj, Sepsi OSK, Astra Giurgiu, Hermannstadt, U Craiova si Viitorul Constanta.C.S.
Reactia lui Nicolae Dica dupa eliminarea suferita de FCSB in Cupa Romaniei
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 08:09 Nicolae Dica a comentat infrangerea suferita de FCSB in partida cu Dunarea Calarasi, din optimile de finala ale Cupei Romaniei.FCSB a fost invinsa cu 2-1 de formatia promovata anul acesta in Liga 1, insa Dica spune ca jucatorii sai n-au jucat slab.
„Prestatia nu a fost slaba, a fost un joc echilibrat, ne-am creat ocazii, am marcat si un gol. Am primit doua goluri la doua cornere, dar am avut momente bune de joc, in care am avut posesia. Din pacate, nu am reusit sa castigam acest joc. Asteptam mai mult de la jucatorii cu experienta”, a declarat Nicolae Dica, la Telekom Sport.
Tehnicianul „ros-albastrilor” a dezvaluit si motivul pentru care a odihnit mai multi titulari la Calarasi.
„I-am lasat acasa pentru jocul cu Astra, de duminica. Asa am pregatit jocul, unii au fost titulari, altii au intrat pe parcurs. Ne doream sa castigam meciul. Obiectivul principal este acela de a castiga campionatul, pe treaba asta trebuie sa ne axam in continuare. A ramas singurul obiectiv din acest an”, a adaugat acesta.
FCSB a fost eliminata in optimile de finala ale Cupei Romaniei, dupa ce a fost invinsa, joi, in deplasare, cu scorul de 2-1, de echipa Dunarea Calarasi.
Golurile au fost marcate de Seroni (min.47) si Dobrosavlevici (min.80) pentru Dunarea Calarasi, respectiv Dumitru (min.82) pentru „ros-albastri”.
Scene reprobabile in miez de noapte: Cum s-au razbunat fanii lui Dinamo pe jucatori dupa umilinta de la Miercurea Ciuc
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 07:00 Suporterii lui Dinamo au vrut sa le dea o lectie jucatorilor dupa umilinta suferita joi seara la Miercurea Ciuc.Eliminarea suferita joi seara in Cupa Romaniei, in fata unei echipe ce evolueaza in Liga a 3-a, a fost picatura care a umplut paharul pentru supoterii gruparii din Soseaua Stefan cel Mare.Mai multi fani care au facut deplasarea la Miercrea Ciuc pentru meciul cu Csikszereda au oprit autocarul echipei pe drumul de intoarcere spre Bucuresti.Extrem de nervosi, suporterii au coborat din masini si au urlat la jucatori sa-si dea jos tricourile.
„Ba, jos tricourile! Dati-va joc tricourile”, se aude intr-un video publicat pe pagina de Facebook a Peluzei Catalin Hildan.
Apoi, cateva minute mai tarziu, autocarul echipei a fost oprit la o benzinarie, unde antrenorul Mircea Renic le-a dat socoteala suporterilor pentru rezultatele rusinoase din ultima perioada.
Vestea pe care o aştepta Mihai Neşu. Elveţienii au inventat un dispozitiv care l-ar putea ajuta să meargă
01.11.2018, 18:36 Viaţa lui Mihai Neşu s-a schimbat pentru totdeauna cu 7 ani în urmă, când a suferit o fractură a unei vertebre, în timpul unui antrenament al lui FC Utrecht, şi a rămas paralizat.
Fostul fotbalist are parte, însă, de o veste uriaşă. Câţiva cercetători elveţieni au inventat un dispozitiv care l-ar putea ajuta să meargă din nou. Deocamdată, acesta are câteva dezavantaje şi încă e în perioada de teste, dar previziunile sunt optimiste.
Concret, trei oameni de ştiinţă de la Școala Federală Politehnică din Lausanne au creat un dispozitiv care se poate implanta în jurul şirei spinării, de unde transmite semnale electrice din creier către picioare, notează BBC.
Până acum, invenţia a fost testată pe trei oameni despre care se credea că nu vor mai putea merge vreodată şi rezultatele au fost pozitive. Unul dintre cei care s-au bucurat de noul dispozitiv, elveţianul David Mzee, în vârstă de 30 de ani, a putut să se deplaseze chiar şi un kilometru.
Totuşi, dispozitivul funcţionează greu în afara laboratorului din Lausanne, iar semnaul electric pe care îl trimite poate deveni inconfortabil. De asemenea, poate duce la efecte secundare, dacă e folosit zilnic, şi, deocamdată, este foarte scump.
Potrivit sursei citate, dispozitivul elveţienilor va fi testat pe mai multe persoane din Europa şi SUA, începând cu anul 2021. Dacă rezultatele vor fi cele aşteptate, acesta ar putea deveni disponibil la scară largă.
Film porno facut la Universitatea Politehnica din Timisoara, de o secretara
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 19:15 O secretara a Universitatii Politehnica din Timisoara a realizat mai multe filme porno, pe care apoi le-a incarcat pe un site pentru adulti, unul dintre acestea fiind filmat in incinta institutiei. Filmele au fost descoperite de studenti, iar secretara a demisionat.Tanara in varsta de aproximativ 25 de ani a realizat, impreuna cu iubitul ei, mai multe filme pentru adulti, iar ulterior, imaginile au fost postate pe un site pentru adulti.Potrivit unor surse din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara, una dintre filmari a fost realizata chiar in biroul secretariatului din cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii a institutiei, in care lucra femeia, in aceasta vara, cand studentii erau in vacanta.La inceputul acestei saptamani, mai multi studenti din cadrul institutiei au descoperit filmuletele pe Internet, iar in scurt timp reprezentantii Universitatii Politehnica din Timisoara au aflat de situatie.
La inceputul acestei saptamani, tanara si-a dat demisia din functia de secretara.
„Nu o cunosc personal, avem 2.000 de angajati in cadrul universitatii. Stiu ca la inceputul acestei saptamani, dupa ce s-a aflat ca ea este in filmulete, secretara a cerut desfacerea contractului colectiv de munca”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, Viorel Serban.