CNN a dat in judecata Casa Alba Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 20:45 CNN a dat in judecata Administratia Trump pentru ca a revocat acreditarea jurnalistului Jim Acosta in urma unui schimb de replici dintre reporter si presedintele american din timpul unei conferinte care a avut loc saptamana trecuta.
Intr-un comunicat, CNN a transmis: „Revocarea abuziva a acreditarii incalca dreptul la libera exprimare al CNN si
al lui Acosta si dreptul de lucru”.”Am cerut tribunalului emiterea imediata a unui ordin care sa prevada redarea acreditarii lui Jim. (…) Asta se putea intampla oricui. Daca acest fapt ramane necontestat, actiunile Casei Albe pot crea consecinte periculoase pentru orice jurnalist care scrie despre oficialii alesi”, a mai transmis reteaua de televiziune, citata de Variety.
CNN i-a angajat pe Ted Boutrous si Ted Olson de la Gibson Dunn pentru acest proces.
„Casa Alba i-a pedepsit pe domnul Acosta si CNN pentru continutul reportajelor. Legea spune clar ca asta incalca Primul Amendament si clauza dreptului de lucru din Constitutie.
Revocarea arbitrara a acreditarii domnului Acosta cauzeaza pagube ireparabile in fiecare zi pentru ca il impiedica sa transmita stiri de la Casa Alba. Din acest motiv cautam o rezolvare de urgenta si cerem ca acreditarea sa fie restituita imediat”.Asociatia corespondentilor la Casa Alba si-a anuntat sustinerea fata de actiunea CNN. Olivier Knox, presedintele asociatiei, a spus ca aceasta va impune administratiei sa il reprimeasca jurnalistul CNN.
„Presedintele Statelor Unite nu ar trebui sa aleaga ce barbati si femei scriu despre el”.
Administratia Trump a retras acreditarea lui Acosta – document care ii permitea accesul in Casa Alba fara a fi escortat -, miercuri seara. Reprezentantii institutiei au sustinut ca Acosta a atins-o pe angajata Casei Albe care incerca sa ii ia microfonul din mana in timp ce el vorbea cu presedintele.
Jim Acosta, asa cum poate fi remarcat si din imaginile suprinse la conferinta de presa, a catalogat afirmatia drept „o minciuna”.
Proteste ale jurnalistilor italieni, dupa ce au fost numiti „sacali si prostituate” de conducerea partidului M5S
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 12:05 Liderii partidului Miscarea Cinci Stele (M5S) i-au numit „sacali si prostituate” pe cei care lucreaza in presa, iar sindicatele media italiene au chemat jurnalistii sa protesteze.
Formatiunea politica antisistem, care conduce impreuna cu Liga de extrema dreapta, a amenintat din nou ca va taia fondurile pentru publisheri si va introduce noi legi care duc la conflicte de interese, pe masura ce relatiile cu media s-au deteriorat dupa ce primarul Romei, Virginia Elena Raggi, a fost achitat pentru favoritism.
Raggi a fost gasita nevinovata pentru abuz de putere dupa ce un judecator a decis ca fapta ei nu a reprezentat o infractiune.
Luigi Di Maio, liderul M5S si vice-prim-ministru, i-a numit pe jurnalistii care au scris despre acest caz timp de doi ani „sacali” si i-a acuzat ca au generat stiri false pentru a o inlatura pe Raggi. Alessandro Di Battista, figura importanta a partidului, i-a descris pe jurnalisti drept „prostituate”.
Insultele au starnit furie in randul presei si al sindicatelor FNSI si Usigrai, care au organizat mai multe evenimente de tip flashmob, care vor avea loc marti in orase precum Bruxelles si Londra.
„Libertatea presei este atacata”, a spus Vittorio di Trapani, presedintele Usigrai, citat de The Guardian. „Este clar ca nu vorbim doar despre cazuri izolate, ci despre o strategie de a lovi jurnalistii, libertatea presei si, astfel, dreptul cetatenilor de a fi informati”, a continuat acesta.
Raffaele Lorusso, presedintele FNSI, a subliniat ca aceiasi jurnalisti care au scris despre cazul Raggi au abordat si subiecte legate de predecesorul ei Ignazio Marino, care a fost achitat in cazul acuzatiilor de evaziune. Marino s-a retras in 2015, dupa ce a fost atacat de mai multi colegi din M5S, ceea ce a contribuit la caderea lui.
„Jurnalistii insultati pentru ca au scris despre Raggi nu l-au scutit nici pe Marino… inainte a fost bine, dar astazi nu?”, a mai spus Lorusso. „Di Maio si cei ca el din M5S care viseaza sa aiba informatii tinute in frau trebuie sa uite de asta: amenintari sau insulte nu vor opri jurnalistii sa isi faca munca”, a punctat el.
Asociatia presei straine din Italia s-a alaturat demersului sindicatelor: „Credem cu tarie ca munca noastra este unul dintre pilonii democratiei si, astazi, mai mult ca niciodata, trebuie protejata”.
Intrebat in timpul unui interviu televizat daca isi retrage afirmatiile, Di Maio a spus duminica seara: „In niciun caz. Ei incearca sa dea jos guvernul, dar nu inghitim chestia asta”.
In luna septembrie, Di Maio a amenintat ca va retrage advertorialele companiilor de stat din ziare dupa ce le-a acuzat de „poluare zilnica a dezbaterii politice”.
M5S vizeaza in special La Repubblica, ziar deseori acuzat de „stiri false”, termen popularizat de presedintele american, Donald Trump.
Gianni Riotta, director al scolii de jurnalism de la Libera Universita Internazionale degli Studi Sociali „Guido Carli” din Roma, a spus ca amenintarea de a taia fondurile de stat pentru publicatii este bazata pe falsitate, deoarece banii oferiti de stat pentru a sprijini ziarele importante au fost taiati in urma cu mai multi ani, si doar cateva publicatii locale mai beneficiaza de astfel de finantari.M5S, partid infiintat in 2009, a fost acuzat in mai multe randuri de propagarea de dezinformare prin canalele sale de pe retelele social media.
MCV, concluzii de o duritate extrema pentru Romania: Se cere suspendarea imediata a aplicarii Legilor Justitiei si a revocarii procurorilor-sefi
de Redactia Ziare.com Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:3 Comisia Europeana a publicat, marti, raportul MCV pentru Romania. Concluziile sunt extrem de dure si exprimate foarte clar, astfel incat sa nu lase loc de interpretare autoritatilor de la Bucuresti.
Astfel, se cere „suspendarea imediata” atat a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta ce le vizeaza, precum si a procedurilor de numire si revocare a procurorilor-sefi.
Comisia Europeana anunta si ca nu se poate pune problema ridicarii MCV in acest moment in care e pusa sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute in ultimii 10 ani.
„Modificarea in forta a Legilor Justitiei, presiunile asupra independentei sistemului judiciar in general si a DNA in particular si alte masuri care au subminat lupta anticoruptie au pus sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor facute.
In consecinta, cele 12 recomandari facute in ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a renunta la MCV si altele sunt adaugate in acest raport.
Institutiile cheie din Romania trebuie sa demonstreze un angajament puternic in respectarea independentei Justitiei si continuarea luptei anticoruptie – pietre de temelie indispensabile – si sa reinstituie mecanisme care impiedice riscul sa fie facuti pasi inapoi”, se arata in concluziile raportului.
Sunt enuntate apoi recomandari clare pe fiecare capitol in parte:
Legile Justitiei
Suspendarea imediata a implementarii Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta pentru Legile Justitiei.
Revizuirea Legilor Justitiei cu respectarea totala a recomandarile facute in raportul MCV si cele ale Comisiei de la Venetia si GRECO.
Numirile/destituirile din sistemul judiciar
Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si destituire a procurorilor-sefi.
Reluarea procedurilor de numire a unui procuror-sef la DNA cu experienta dovedita in anchetarea cazurilor de coruptie si cu un mandat clar ca DNA va continua sa faca investigatii anticoruptie profesioniste, independente si non-partizane.
CSM sa numeasca imediat o conducere interimara pentru Inspectia Judiciara si in termen de 3 luni sa organizeze o competitie pentru managementul institutiei.
Respectarea opiniilor negative ale CSM privind numirea si revocarea procurorilor pe posturi de management.
Codurile Penale
Oprirea intrarii in vigoare a modificarilor aduse Codurilor Penal si de Procedura Penala.
Reluearea revizuirii Codurilor Penale tinand cont de recomandarile facute de Comisia Europeana si Comisia de la Venetia.
135 de eurodeputati socialisti au intors spatele PSD si au votat pentru Rezolutia privind Romania
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 16:40 135 de eurodeputati socialisti, care fac parte din S&D, aceeasi familie a PSD, au votat pentru Rezolutia privind respectarea statului de drept in Romania adoptata, marti, de Parlamentul European.
Doar 23 de eurodeputati socialisti, cei mai multi fiind din PSD, au votat impotriva, si anume Balcytis, Bostinaru, Cozzolino, Cristea, Dalli, Fajon, Frunzulica, Gasbarra, Grapini, Kouroumbashev, Krehl, Maňka, Nekov, Nica, Pascu, Pavel, Poche, Popa, Smolkova, Tanasescu, Tapardel, Weidenholzer, Zoana.
In total, 473 de eurodeputati au votat pentru, 151 impotriva si au fost si 40 de abtineri. PNL a decis ca europarlamentarii liberali sa voteze Rezolutia.
Rezultatele votului (paginile 71-72) arata ca din familia politica PPE doar Ramona Manescu a votat impotriva rezolutiei, iar Csaba Sogor (UDMR) s-a abtinut, ceilalti europarlamentari romani din PNL si UDMR votand pentru rezolutie. Toti europarlamentarii PSD si ALDE au votat impotriva.
Parlamentul European a adoptat, marti, la capatul unui an in care autoritatile de la Bucuresti au primit mai multe avertismente internationale sa opreasca modificarile aduse legislatiei din Justitie, o rezolutie extrem de critica privind respectarea statului de drept in Romania
Merkel face apel la infiintarea unei armate UE, in ciuda revoltei lui Trump
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 21:24 Cancelarul german Angela Merkel a transmis, marti, ca sustine infiintarea unei armate integrate Uniunii Europene, mentionand drept exemplu Primul Razboi Mondial si diviziunile care au dus la conflict.
„Ar trebui sa lucram pentru infiintarea unei armate europene reale”, a declarat Merkel in cadrul unui discurs tinut in Parlamentul European, relateaza Reuters.
Presedintele francez Emmanuel Macron a propus saptamana trecuta infiintarea unei armate proprii a Uniunii Europene, pentru a reduce dependenta de Washington in materie de aparare, denuntand aparitia unor „puteri autoritariste” si evocand necesitatea apararii Europei de Rusia, China si chiar Statele Unite.
„Nu vom putea apara europenii daca nu decidem sa avem o adevarata armata europeana. In fata Rusiei, care este la frontierele noastre si care arata ca poate fi amenintatoare, trebuie sa avem o Europa care sa se poata apara mai mult de una singura, fara a depinde doar de Statele Unite, si care sa fie mai suverana”, a declarat Emmanuel Macron intr-un interviu acordat postului Europe 1.
Presedintele american Donald Trump a criticat, vineri, planul omologului sau francez, catalogand ideea drept „foarte jignitoare”.
„Foarte jignitor, poate ca Europa ar trebui mai intai sa isi plateasca partea in cadrul NATO”, a transmis Donald Trump printr-un mesaj postat pe Twitter.
Finlanda e gata sa ne ia locul la presedintia UE. La Helsinki se urgenteaza pregatirile. Reactia MAE si cifrele lui Dancila
de Bogdana Boga Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 20:23 Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania nu e pregatita sa preia presedintia UE de la 1 ianuarie, Finlanda, tara care ne urmeaza in aceasta postura importanta, a precizat ca e gata sa ne ia locul, daca e necesar.Premierul finlandez, Juha Sipila, a anuntat ca guvernul sau si-a aratat disponibilitatea in acest sens, in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la noi la 1 iulie 2019.
Totusi, Juha Sipila adauga ca tensiunile politice interne romanesti nu vor afecta calendarul pentru mandatul Finlandei din 2019.
Sipila a declarat, marti, agentiei finlandeze de stiri STT, ca Romania nu are intentia de a amana mandatul sau de sase luni la conducerea UE, care este programat sa inceapa la 1 ianuarie.
Dupa declaratiile presedintelui Iohannis de luni, guvernul finlandez si-a accelerat ritmul de pregatire si e gata in caz ca vine o solicitare de la Bucuresti pentru a-si devansa mandatul. Totusi, deocamdata, o astfel de cerere nu a sosit. Dimpotriva, guvernul roman a confirmat ca tara noastra isi va desfasura mandatul asa cum era planificat.
Dancila ii raspunde lui Iohannis: Sa se abtina. Suntem pregatiti pentru preluarea presedintiei Consiliului UE
Aceasta va fi prima presedintie a Romaniei de la aderarea la UE in 2007. Finlanda a detinut functia de doua ori inainte, in 1999 si 2006. Austria detine presedintia pana la sfarsitul acestui an.
Reactia MAE
Ca urmare a informatiilor referitoare la pozitia Finlandei aparute in presa, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari intr-un comunicat remis Ziare.com:
„Asa cum Guvernul Romaniei a reiterat in nenumarate randuri, Romania este pregatita pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregatirile se desfasoara conform calendarului.
De asemenea, atragem atentia ca Guvernul finlandez apreciaza ca pregatirea Romaniei privind preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene este in grafic, iar dialogul in cadrul formatului TRIO confirma, inca o data, capacitatea Romaniei de a exercita cu succes acest mandat.
In urma clarificarilor oferite de Ambasada Romaniei la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informatiei care trateaza declaratiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde pozitia Executivului roman si clarifica faptul ca Romania nu se afla in imposibilitatea de a-si exercita mandatul de Presedintie a Consiliului UE si nu va solicita asistenta, in acest sens, Guvernului finlandez.
Reiteram ca exercitarea in bune conditii a mandatului privind Presedintia Romaniei a Consiliului Uniunii Europene este un exercitiu comun, care trebuie sa aiba la baza un consens politic intre toate institutiile statului si un dialog deschis si onest, care sa permita Romaniei sa indeplineasca cu succes aceasta responsabilitate.
Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului Romaniei fata de Uniunea Europeana si de promovarea valorilor sale, cat si a consolidarii si articularii rolului Romaniei la nivelul statelor membre.
Nu in ultimul rand, subliniem importanta tratarii cu maturitate a unor informatii care nu sunt fundamentate pe demersuri reale si care pot afecta imaginea Romaniei si influenta credibilitatea si statutul sau la nivel european”.
Dancila
Si premierul Viorica Dancila respinge propunerea Finlandei.
„Este de asteptat ca in urma afirmatiilor facute de dl presedinte Klaus Iohannis sa avem efecte de genul acesta. Cu siguranta, Romania e pregatita sa preia presedintia Consiliului UE.
Guvernul e bine pregatit si acest lucru il stie si dl Iohannis, pentru ca exista un comitet interministerial la care au participat si consilierii prezidentiala. E finalizat intreg programul de actiuni.
In medie vor fi 7 intalniri sau discutii in perioada exercitarii presedintiei Consiliului UE. Vom avea evenimente formale si informale. A inceput procesul de finalizare efectiva a summit-ului.
Romania a pregatit, a selectat o veritabila armata de profesionisti care vor asigura resursa umana necesara. Sunt 279 de presedinti si vicepresedinti coordonatori ai grupurilor de lucru. Sunt cateva cifre care arata seriozitatea cu care am luat lucrurile si faptul ca suntem pregatiti. Mai mult, Romania detine presedintia din umbra in perioada celei austrice”, a sustinut Dancila, marti seara, intr-o interventie telefonica la Antena3.
Iohannis a spus ca nu suntem pregatiti, apoi a semnat rapid decretul pentru un nou ministru
Luni, presedintele Klaus Iohannis a declarat, dupa plecarea din Guvernul Dancila a ministrului Afacerilor Europene, Victor Negrescu, ca lucrurile „au luat-o razna” la Palatul Victoria si ca Romania nu este pregatita pentru preluarea, peste mai putin de 2 luni, a presedintiei UE.
„Nu suntem pregatiti pentru asa ceva (preluarea presedintiei UE – n.red.) . Acum cateva saptamani am fost intrebat si am spus ca vom face fata rezonabil. Intre timp, lucrurile au luat-o razna la Guvern!
Nu se mai inteleg responsabilii pentru diferite sectoare, persoane care ar trebui sa se ocupe de chestiuni europene pleaca sau sunt demisi si in acest fel ne trezim in ceasul al 12-lea total nepregatiti”, a spus Klaus Iohannis.
Londra si UE au ajuns la un acord pe Brexit: May face sedinta de urgenta la Guvern. Bruxelles-ul are si plan de rezerva
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 19:43 Premierul britanic Theresa May a anuntat, pentru miercuri, o sedinta a Guvernului, in care se va discuta un proiect final pentru Brexit.
Uniunea Europeana (UE) si Marea Britanie au ajuns la un acord tehnic final, dupa discutiile intense care au avut loc saptamana aceasta.
Nu este insa clar daca premierul May poate convinge Parlamentul sa aprobe acordul.
„Cabinetul se va reuni maine la ora 14:00, sa analizeze proiectul de acord convenit la Bruxelles de echipele de negociatori si sa decida pasii urmatori”, a declarat un purtator de cuvant al biroului premierului din Downing Street.
Oficialul a aratat ca ministrii au fost invitati sa citeasca documentatia inainte de sedinta respectiva.
In aceasta seara, fiecare ministru are programata o intalnire separata cu May, iar una dintre temele principale de discutie este granita cu Irlanda.
Premierul britanic si-a informat colegii de cabinet ca au fost facute modificari ale textului de la ultima intalnire care a avut loc saptamana trecuta.
In cursul acestei zile, seful de cabinet al Theresei May, David Lidington, a declarat, pentru BBC Radio, ca, in urmatoarele 24 – 48 de ore, poate sa fie stabilit textul final al proiectului pentru Brexit.
„Nu suntem inca acolo. In prezent, suntem aproape de a ajunge la finalul distantei”, a spus Lidington, referindu-se la perioada de negocieri dintre Marea Britanie si UE.
Intrebat daca este posibil sa se ajunga la o intelegere pentru Brexit in urmatoarele 24 sau 48 de ore, el a raspuns: „Inca este posibil, dar nu este deloc totul hotarat, asa as rezuma situatia. Optimist precaut”.
Ca urmare a comentariilor lui Lidington, lira sterlina si-a reluat cresterea, dupa ce, in ultimele zile, a fost afectata de negocierile pentru Brexit.
UE doreste sa ajunga la un proiect de acord pentru Brexit pana cel tarziu la sfarsitul zilei de miercuri, 14 noiembrie, dar putini oficiali de la Bruxelles par sa-si faca sperante ca s-ar putea ajunge la un acord in aceasta saptamana.
Oficialii europeni se tem ca, daca nu vor ajunge la un proiect de acord in actuala runda de negocieri, atunci decizia finala s-ar putea amana pana in ianuarie, ceea ce le da timp oponentilor sa intarzie si mai mult chiar Brexit-ul.
Lidington a reiterat ca pozitia Marii Britanii ramane aceeasi in ceea ce priveste granita cu Irlanda de Nord, care ar urma sa fie granita UE cu Marea Britanie: daca aceasta granita va fi folosita vreodata, „este in mod clar ca trebuie sa fie ceva temporar si nu pe termen nedeterminat”.
Planul de rezerva al UE
Comisia Europeana a publicat, marti, o lista cu masuri ce trebuie luate de urgenta, daca devine „probabil” scenariul cu absenta unui acord privind iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, relateaza AFP.
Textul prezinta „un numar limitat de actiuni de urgenta ce trebuie aplicate daca devine probabil faptul ca Regatul Unit paraseste Uniunea Europeana fara un acord”, a explicat vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans intr-o conferinta de presa la Strasbourg.
Aceasta pregatire este necesara, a afirmat el, chiar daca finalizarea unui acord ramane „optiunea noastra privilegiata”.
„Retragerea Regatului Unit va provoca perturbari, fie ca exista sau nu un acord, si avem toti obligatia” de a provoca „cat mai putine pagube”, a adaugat Timmermans.
Cu mai putin de cinci luni inainte de data prevazuta pentru Brexit, 29 martie 2019, negocierile se confrunta in continuare cu problema irlandeza pentru a evita restabilirea unei frontiere fizice intre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord. Or, timpul preseaza, deoarece se apropie termenele pe care si le-au stabilit negociatorii pentru a lasa timp pentru ratificarea acordului.
La modul general, Comisia a identificat sase domenii in care masurile de urgenta ar fi necesare in cazul absentei unui acord, pentru a evita oprirea brusca a schimburilor intre continent si Regatul Unit: resedinta si vizele pentru cetateni, serviciile financiare, transportul aerian, vamile si regulile sanitare si fitosanitare, transferul de date personale si politica climatica.
Aceste masuri nu vor fi luate in mod unilateral decat in caz de necesitate si vor fi limitate, a precizat Comisia.
Referitor la problema vizelor, agentia DPA precizeaza ca Executivul UE a propus marti ca britanicii care calatoresc in UE sa fie exceptati de la vize dupa Brexit, cu conditia ca Londra sa ofere aceleasi conditii cetatenilor UE pe teritoriul Regatului Unit.
In baza propunerii Comisiei, cetatenii britanici vor avea posibilitatea sa calatoreasca in spatiul Schengen dupa Brexit fara vize in cazul unor sejururi de pana la 90 de zile in cadrul oricarei perioade de 180 de zile.
-In cazul absentei unui acord privind Brexit-ul, aceasta masura se va aplica din ziua in care regatul paraseste UE. In cazul unui acord, se vor aplica noile reguli odata ce perioada de tranzitie expira.
Noua viata a Elinei Svitolina: Ucraineanca a fost asaltata de sponsori la revenirea in tara natala
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 19:06 Elina Svitolina a fost primita ca un superstar in Ucraina dupa ce a reusit sa castige in premiera Turneul Campioanelor din Singapore.Dupa o scurta vacanta in Maldive, ucraineanca s-a intors saptamana trecuta in tara natala, iar de atunci a fost asaltata cu sponsori.
In fiecare zi, ocupanta locului 4 WTA a fost ocupata cu sedinte foto si aparitii in emisiuni TV, beneficiind de mai multe contracte noi de imagine.
Svitolina a semnat trei contracte noi de imagine si a filmat doua reclame in ultima saptamana. Intr-una dintre ele, jucatoarea de tenis gateste clatite.
Intr-o alta emisiune televizata, Svitolina a jucat tenis de masa cu realizatorii, iar in alta a dansat.
„S-au schimbat multe lucruri pentru mine, ultimele zile au fost cam obositoare pentru ca au fost multe activitati media si publicitare. Incerc insa sa gasesc un echilibru”, a spus Svitolina intr-un interviu pentru postul ucrainean 1+1.Svitolina isi va relua pregatirile in scurt timp, iar in 2019 isi propune sa o intreaca pe Simona Halep in clasamentul WTA.C.S
Gazele naturale vor devansa carbunele, devenind a doua mare sursa de energie pana in 2030
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:13 Cererea de gaze naturale ar urma sa o depaseasca pe cea de carbune, devenind a doua mare sursa de energie a lumii, dupa petrol, pana in 2030, datorita eforturilor de reducere a poluarii aerului si cresterii gradului de utilizare a gazelor naturale lichefiate (LNG), a prognozat marti Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Reuters.In raportul sau intitulat „World Energy Outlook 2018”, Agentia, cu sediul la Paris, a subliniat ca cererea de energie va creste cu peste un sfert intre 2017 si 2040, plecand de la ipoteza unei utilizari mai eficiente a acesteia, dar s-ar dubla fara astfel de progrese in domeniul eficientei energetice.
Cererea globala de gaze naturale va creste cu 1,6% pe an pana in 2040, cand va fi cu 45% mai mare decat este in prezent, a precizat IEA.
Aceste estimari sunt bazate pe un scenariu al IEA, intitulat „New Policies Scenario”, care tine cont de actiunile legislative si politicile destinate reducerii emisiilor poluante si combaterii modificarilor climatice. In plus, aceste estimari pleaca de la ipoteza unei eficiente energetice mai mari cand vine vorba de utilizarea combustibililor, a cladirilor si a altor factori.
„Gazele naturale sunt combustibilii fosili cu cel mai puternic ritm de crestere in New Policies Scenario, depasind carbunele pana in 2030 pentru a deveni a doua mare sursa de energie, dupa petrol” sustine raportul IEA.
China, deja cel mai mare importator mondial de petrol si carbune, ar urma sa devina in curand cel mai mare importator de gaze naturale, iar pana in 2040 importurile sale nete se vor apropia de nivelul Uniunii Europene. Desi China este al treilea mare utilizator mondial de gaze naturale, dupa SUA si Rusia, gigantul asiatic trebuie sa importe aproximativ 40% din necesarul sau, deoarece productia locala nu poate tine pasul cu cererea.Economiile emergente din Asia vor fi responsabile pentru aproximativ jumatate din cresterea cererii mondiale totale de gaze, iar ponderea lor in importurile de gaze naturale lichefiate se va dubla pana la 60%, pana in 2040, se arata in raportul IEA.
„Desi este prematur sa vorbim de o piata mondiala a gazelor naturale similara cu cea pentru petrol, comertul cu gaze naturale lichefiate a crescut semnificativ ca volum dupa 2010 si a ajuns la piete care anterior erau izolate”, apreciaza IEA.
SUA vor fi responsabile pentru 40% din cresterea totala a productiei de gaze pana in 2025, sustine IEA, in timp ce alte surse o vor depasi, pe masura ce productia de gaze de sist a SUA se va stabiliza, iar alte state vor incepe sa recurga la metode neconventionale de productie a gazelor, cum este fracturarea hidraulica.
Cererea globala de electricitate va creste cu 2,1% pe an in principal sustinuta de cresterea utilizarii in economiile in curs de dezvoltare. Electricitatea va reprezenta un sfert din energia folosita de utilizatorii finali, precum consumatorii si clientii industriali pana in 2040.Carbunele si regenerabilele vor face schimb de pozitii in mixul de generare. In timp ce ponderea carbunelui ar urma sa scada de la aproximativ 40% in prezent la aproximativ un sfert in 2040, in timp ce ponderea regenerabilelor va creste pana la peste 40% de la un sfert in prezent.Cu toate acestea, emisiile de CO2 care au legatura cu energia vor continua sa creasca, chiar daca intr-un ritm mai lent, pana in 2040. Comparativ cu nivelul din 2017, IEA sustine ca emisiile de CO2 se vor majora cu 10% pana la 36 gigatone in 2040, in principal ca urmare a cresterii petrolului si gazelor naturale.Agentia Internationala a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celormai dezvoltate 29 de state. Agentia a fost infiintata ca raspuns la primul soc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezerva.