EXCLUSIV. Nigel Farage, reacție dură după rezoluția PE în cazul României 16.11.2018„Sunteţi pe punctul de a fi trataţi ca cetăţeni de rangul al doilea de această Uniune Europeană. Treziţi-vă!”. Nigel Farage, eurodeputatul britanic cunoscut pentru faptul că este unul dintre cei mai mari susţinători ai ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a făcut această declaraţie într-un interviu exclusiv pentru Digi24. Balazs
Barabas, jurnalist Digi24: Parlamentul European tocmai a adoptat o rezoluţie despre statul de drept din România, iar Comisia Europeană a publicat raportul MCV. Credeţi că ele reflectă situaţia din România?Nigel Farage: Aceste rapoarte, ca să fie clar, nu sunt legislative, sunt doar consultative, în acest moment. E important să nu dramatizăm ce s-a spus săptămâna aceasta la Strasbourg. Ceea ce e clar e că sunteţi o ţară care a trecut printr-o perioadă oribilă de istorie. Teribil, oribil! Au trecut 25 de ani, şi faceţi progrese. Fără discuţii. Prieteni buni de-ai mei investesc în România. Ceea ce e interesant. E un bun sistem de educaţie, sunt lucruri interesante care se întâmplă. România are perspective foarte bune de viitor. Un viitor foarte bun, nu am niciun dubiu în sensul ăsta. Dar! Dar sunteţi pe pragul de a fi trataţi – încă nu s-a întâmplat, dar sunteţi pe pragul de a fi trataţi ca cetăţeni de rangul 2 de această Uniune Europeană. Sunteţi ameninţaţi ca vechea doctrină Brejnev, a suveranităţii limitate, să fie aplicată ţării voastre. Treziţi-vă!
Balazs Barabas: Dar independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi alte valori, valori de bază ale UE, nu sunt încălcate în România?
Nigel Farage: Uitaţi ce cred. Este ironic, nu-i aşa, o organizaţie ale cărei conturi nu au fost verificate de 20 de ani să vă spună vouă că sunteţi o ţară coruptă… să fim serioşi. Cine impune valori cui? Este treaba voastră, a alegătorilor voştri să decidă dacă aveţi un guvern corupt sau un guvern prost. Dacă alegătorii voştri, într-o ţară liberă, cred că aveţi un guvern corupt, atunci îi vor da jos şi vor alege pe altcineva. Sincer, aveţi încredere în oameni, aveţi încredere în oamenii din democraţiile libere să ia aceste decizii, nu birocraţii din Bruxelles. Şi înţelegeţi că, cultura şi modul de viaţă din România sunt diferite de altele. Suntem ţări diferite, nu suntem aceiaşi oameni, avem diferenţe religioase, culturale, şi vreau să trăiesc într-o Europă care respectă faptul că oamenii au diferite culturi. Hai să lucrăm împreună ca prieteni, să nu încercăm să impunem valorile noastre altor oameni. Este o greşeală.
Balazs Barabas: Sunteţi membru al Parlamentului European iar ţara dvs. se apropie de finalul negocierilor pentru Brexit. La data difuzării acestui interviu vom avea o imagine mai clară, dar în acest moment sunteţi mulţumit de rezultate? Nigel Farage: Acum 50 de ani aveam încă un imperiu, cel mai mare din lume vreodată! Iar acum spunem: un birocrat francez neales, înfumurat, acest „Monsieur Barnier”, ne dictează condiţii? Este inacceptabil.
Balazs Barabas: Dar vorbim despre o negociere între două părţi egale.
Nigel Farage: Uitaţi, sunt de acord că UE este un club foarte puternic. Sau cam aşa ceva, un club extrem de puternic. Dar asta ar trebuie să sperie oamenii, ideea că atât de multă putere este încredinţată unor oameni nealeşi. Hei, voi ar trebui să vă amintiţi cum era acum 25 de ani.
Balazs Barabas: Uniunea Europeană are o istorie de 70 de ani, care a fost problema până acum?
Nigel Farage: Nu, UE are o istorie de 25 de ani. Înainte de asta era o comunitate economică europeană. Apoi a devenit o comunitate europeană şi mai apoi o uniune europeană. Iar popoarelor europene li s-a spus, înainte de aderarea voastră, li s-a spus mai demult că va fi o cooperare economică între vecini. Era vorba despre reciprocitate, să fim vecini buni, despre prietenie. Toate astea după ce lumea fusese distrusă de două războaie mondiale. Deci cum să nu-ţi placă o asemenea propunere? Ceea ce a devenit între timp e o uniune politică ce vrea să devină un imperiu, o putere mondială cu puteri depline cu propria sa politică externă, cu armata sa, şi cu dreptul de a-şi trata membrii aşa cum Uniunea Sovietică trata Ungaria, Cehoslovacia şi alte ţări. Acum este timpul ca toţi, şi poate Brexit este ocazia, acum este momentul să regândim ce fel de Europă vrem de fapt.
Balazs Barabas: Dar regândirea nu înseamnă neapărat plecarea. Este singura soluţie?
Nigel Farage: Încă o dată: avem o experienţă de 43 de ani, voi, de un deceniu. Avem alte experienţe. Am încercat timp de 40 de ani să reformăm UE. Am încercat să reformăm politica comună de agricultură. Am încercat să reformăm politica pescuitului. Am încercat în multe domenii să facem reforme şi am descoperit că, cu toate acestea, UE nu ne-a dat nimic. În cele din urmă am decis: destul, plecăm. Dar eu încurajez pe toţi, pe toată lumea în Europa să-şi pună o întrebare simplă: vreţi să trăiţi într-un stat naţional, un stat naţional care îşi ia propriile decizii, dar e capabil să coopereze cu vecinii săi, sau vreţi ca viitorul vostru să fie decis de unii ca Monsieur Juncker, Barnier, şi banda lor nealeasă în Comisia Europeană? Pentru că ăsta este adevărul. Puterea la Bruxelles este în mâinile acestor oameni, pe care noi, alegătorii nu putem să-i numim, nici să-i înlăturăm. Este un pas înapoi, retrograd, ne întoarcem în anii 50 cu acest proiect. Eu vreau o Europă modernă şi vreau o Europă. Vreau o Europă. Am lucrat pentru companii franceze, soţia mea e germană, beau vin spaniol, am fost în ţara voastră, iubesc Europa! Dar nu vreau Europa asta. Vreau o Europă în care state suverane cooperează, lucrează împreună, la fel ca vecinii care locuiesc pe aceeaşi stradă. Aşa cred eu că este bine. Nu o Europă condusă de „Junckerşi” şi „Barnieri”.
Trump, obligat de un judecator sa-i dea inapoi acreditarea jurnalistului CNN
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 18:05 Un judecator federal a decis, vineri, ca jurnalistul CNN Jim Acosta trebuie sa isi primeasca inapoi acreditarea la Casa Alba.
Judecatorul Timothy Kelly, care a fost numit de presedintele Donald Trump, si-a anuntat decizia in Washington, scrie Global News.
CNN a dat in judecata Administratia Trump pentru ca a revocat acreditarea jurnalistului Jim Acosta in urma unui schimb de replici dintre reporter si presedintele american din timpul unei conferinte care a avut loc saptamana trecuta.
Administratia Trump a retras saptamana trecuta acreditarea lui Acosta – document care ii permitea accesul in Casa Alba fara a fi escortat.
Reprezentantii institutiei au sustinut ca Acosta a atins-o pe angajata Casei Albea care incerca sa-i ia microfonul din mana in timp ce el vorbea cu presedintele.
CIA concluzioneaza ca printul Arabiei Saudite a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi
Sambata, 17 Noiembrie 2018, ora 08:39 CIA a concluzionat ca printul mostenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi in Istanbul luna trecuta, contrazicand afirmatiile guvernului saudit potrivit carora printul nu a fost implicat in aceasta crima.
Evaluarea CIA, in care oficialii americani au declarat ca au mare incredere, este cea mai definitiva de pana acum, asociindu-l pe printul Mohamed cu aceasta operatiune si complica astfel eforturile administratiei Trump de a pastra legaturile SUA cu unul dintre cei mai apropiati aliati americani din regiunea Golfului.
O echipa de 15 agenti sauditi a zburat la Istanbul cu avioane guvernamentale in luna octombrie si l-a ucis pe Khashoggi in consulatul saudit, unde mersese sa ia documentele necesare pentru casatoria planificata cu o femeie de origine turca.
In concluziile sale, CIA a examinat mai multe surse de informatii, inclusiv un apel telefonic pe care fratele printului, Khalid bin Salman, ambasadorul saudit in Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizati cu aceasta chestiune care au declarat pentru CIA sub protectia anonimatului.
Khalid i-a spus lui Khashoggi, un jurnalist care a colaborat cu The Washington Post, ca ar trebui sa mearga la consulatul saudit de la Istanbul pentru a prelua documentele si i-a dat asigurari ca va fi in siguranta facand acest lucru.
Nu este clar daca Khalid stia ca jurnalistul va fi ucis, dar a facut apel la fratele sau, potrivit oamenilor familiarizati cu apelul, care a fost interceptat de serviciile americane.
Fatimah Baeshen, purtatoarea de cuvant a ambasadei saudite de la Washington, a declarat ca ambasadorul si Khashoggi nu au discutat niciodata despre „nimic legat de plecarea in Turcia”. Ea a adaugat ca afirmatiile din presupusa evaluare a CIA sunt false. „Avem si continuam sa auzim diverse teorii fara sa vedem baza primara a acestor speculatii”.
Concluzia CIA cu privire la rolul lui Mohamed s-a bazat si pe evaluarea agentiei asupra rolului acestuia in regat, el fiind considerat conducatorul de facto al tarii, care supravegheaza chiar si afacerile minore din regat.
„Pozitia acceptata este aceea ca nu se poate ca acest lucru sa se fi intamplat fara ca el sa fi fost informat sau implicat”, a explicat un oficial american familiarizat cu concluziile CIA.
Olanda respinge ideea unei armate europene, dorita de Macron si Merkel
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 21:55 Apelurile Frantei si Germaniei in favoarea crearii unei armate europene sunt premature, a declarat vineri premierul olandez Mark Rutte, adaugand ca securitatea continentului nu poate fi garantata decat in cadrul NATO.
„Ideea unei armate europene merge prea departe pentru Olanda”, a apreciat Rutte in conferinta sa de presa saptamanala, potrivit AFP.
„Franta si Germania actioneaza in mod prematur. In ceea ce priveste Olanda, NATO ramane piatra de temelie a politicii noastre de aparare”, a insistat el.
Saptamana trecuta, presedintele francez Emmanuel Macron a propus crearea unei „armate europene” pentru a apara continentul european in fata Chinei, Rusiei si chiar a SUA.
Ideea sa a fost respinsa cu fermitate de presedintele american Donald Trump, care a calificat initiativa omologului sau francez drept „extrem de insultatoare” si a sugerat ca Europa „sa-si plateasca mai intai partea sa la NATO pe care SUA o subventioneaza pe scara larga”.
Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat, marti, sprijinul fata de propunerea presedintelui Macron, intr-un discurs rostit in Parlamentul European, reunit la Strasbourg, apreciind ca o armata europeana ar putea fi o „buna completare la NATO”.
La randul sau, premierul olandez Mark Rutte a tinut sa sublinieze vineri ca NATO ramane principalul gardian al securitatii in Europa.
„In ceea ce ma priveste, a crede ca Uniunea Europeana isi poate garanta securitatea fara NATO este o iluzie”, a reactionat el.”NATO si Statele Unite in cadrul organizatiei raman parteneri cruciali pentru pacea si securitatea in Europa si vom continua sa afirmam aceasta in discutiile cu partenerii nostri”, a mentionat Mark Rutte.
Germania si Franta vor prezenta un buget separat pentru zona euro in cadrul bugetului UE
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 21:47 Germania si Franta au convenit asupra unei propuneri de buget comun pentru statele membre ale zonei euro, in cadrul bugetului general al Uniunii Europene, arata un document al ministerelor de Finante de la Berlin si Paris, consultat de DPA.
Negociatorii de la Bruxelles s-au reunit, vineri, pentru redactarea bugetului Uniunii pe anul viitor.
Reuters a obtinut o informatie similara din surse din cadrul ministerului francez de Finante. Potrivit acestora, Franta si Germania vor stabili luni planurile pentru un buget limitat al zonei euro, care va viza deocamdata doar finantarea investitiilor.
Pentru a nu se confrunta cu opozitia altor state care au adoptat moneda unica europeana, initiatorii nu iau calcul propuneri mai controversate, cum ar fi sprijinul pentru tarile din zona euro care intampina dificultati economice.
DPA arata ca propunerea franco-germana are ca obiectiv reducerea diferentelor intre economiile celor 19 state din zona euro. Ideea unui buget comun al zonei incepand din 2021, in interiorul bugetului UE, a fost discutata si agreata in iunie de presedintele francez Emmanuel Macron si de cancelarul german Angela Merkel. Imediat, au aparut critici, in special din partea Olandei.
Guvernele care vor gestiona bugetul euro trebuie sa se puna de acord asupra contributiei fiecarei tari si sa propuna Comisiei Europene programe de investitii; acestea pot fi aprobate doar daca se respecta regulile fiscale ale Uniunii.
Coreea de Nord va deporta un american cu legaturi CIA si se lauda cu o arma tactica „ultramoderna”
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 17:44 Coreea de Nord a anuntat, vineri, ca va deporta un cetatean american care a fost retinut pentru ca a intrat ilegal in aceasta tara, aceasta actiune parand sa aiba rolul de a stimula dialogul cu Statele Unite.Totodata, regimul de la Phenian a anuntat ca a testat cu succes o arma tactica „ultramoderna”, informeaza Associated Press.
In trecut, Coreea de Nord a inchis cetateni americani pentru perioade lungi de timp, acestia fiind eliberati in urma vizitelor unor personalitati din SUA. Anul trecut, studentul american Otto Warmbier a murit la cateva zile dupa ce a fost eliberat in coma dupa 17 luni de detentie in Coreea de Nord.
Agentia nord-coreeana de stiri KCNA a transmis ca americanul Bruce Byron Lowrance a fost retinut pe 16 octombrie dupa ce ar fi intrat ilegal in Coreea de Nord pe la frontiera cu China. Barbatul le-ar fi spus anchetatorilor ca are legaturi cu Agentia Centrala de Informatii (CIA).
Se pare ca cetateanul american retinut in octombrie a fost deportat anul trecut din Coreea de Sud dupa ce a fost prins intr-o zona interzisa, potrivit politiei sud-coreene. Individul ar fi declarat la acel moment ca stie mai multi oficiali din Administratia Trump si vrea sa actioneze ca „o punte de legatura” intre Washington si Phenian.
In luna mai, Coreea de Nord a eliberat trei americani in semn de bunavointa inainte ca liderul nord-coreean Kim Jong-Un sa aiba o intrevedere la Singapore cu presedintele american Donald Trump.
Rezultatele inregistrate in Liga Natiunilor: Spania a fost invinsa dramatic
Joi seara s-au disputat primele meciuri din penultima etapa a Ligii Natiunilor.
In cel mai asteptat meci al serii, Spania a fost invinsa in Croatia dupa un gol marcat in prelungirile partidei.
Dar iata toate rezultatele inregistrate joi seara:
Liga A, grupa 2
Belgia – Irlanda 2-0 (Batshuayi ’65 si ’81)
Liga A, grupa 4
Croatia – Spania 3-2 (Kramaric ’54, Jedvaj ’69 si ’90+3 / Ceballos ’56, Ramos ’78 – penalti)
Liga B, grupa 3
Austria – Bosnia-Hertegovina 0-0
Liga C, grupa 2
Grecia – Finlanda 1-0 (Granlund ’25 – autogol)
Ungaria – Estonia 2-0 (Orban ‘8, Szalai ’69)
Liga D, grupa 1
Kazahstan – Letonia 1-1 (Suyumbayev ’37 / Rakels ’49)
Andorra – Georgia 1-1 (Martinez ’63 / Chakvetadze ‘9)
Liga D, grupa 2
Luxemburg – Belarus 0-2 (Dragun ’37 si ’54)
San Marino – Moldova 0-1 (Damascan ’78)
Nationala Romaniei va juca sambata seara cu Lituania si marti seara cu Muntenegru. Ambele partide vor incepe la ora 21:45 si vor putea fi urmarite in direct pe site-ul Ziare.com.I.G.Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 10:15
7 state est-europene contesta la CE decizia Austriei de a taia alocatiile copiilor de imigranti
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 20:56 Sapte state central si est-europene i-au trimis o scrisoare comisarului european pentru Munca si Afaceri Sociale, Marianne Thyssen, in care contesta decizia Austriei de indexare a cuantumului alocatiilor acordate copiilor imigrantilor.
Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Lituania si Slovenia i-au trimis o scrisoare comuna comisarului Thyssen, in care cer verificari pentru a se stabili daca legea adoptata de Parlamentul Austriei este compatibila cu reglementarile Uniunii Europene, informeaza Heute.
Reprezentantii acestor tari avertizeaza ca ar putea cere initierea unor proceduri administrative ori judiciare impotriva Austriei.
Pe de alta parte, ministrul roman al Muncii, Lia-Olguta Vasilescu, i-a trimis pe 25 octombrie o scrisoare comisarului european pentru Marianne Thyssen, exprimand ingrijorarea in legatura cu legea privind indexarea alocatiilor.
„Aceste masuri vor afecta extrem de mult familiile din state ale Grupului Visegrad”, a declarat vineri ministrul slovac al Afacerilor Sociale, Jan Richter. Din Grupul Visegrad fac parte Slovacia, Cehia, Polonia si Ungaria.
Parlamentul de la Viena a adoptat in octombrie un proiect de lege care prevede ca imigrantii din alte tari ale Uniunii Europene care muncesc in Austria vor primi pentru copiii aflati in tara de origine alocatii adaptate nivelului de trai si veniturilor din natiunea respectiva.
Conform noului sistem de calcul, copiii imigrantilor vest-europeni ar urma sa primeasca alocatii mai mari, iar cei est-europeni mai mici.
Comisia Europeana a avertizat deja ca ar putea declansa procedura de sanctionare a Austriei. „Imediat ce legea va intra in vigoare, Comisia Europeana nu va ezita sa recurga la toate posibilitatile, in contextul in care este garant al tratatelor comunitare”, a declarat Christian Wigand, un purtator de cuvant al Executivului UE.
„Indexarea veniturilor in functie de nivelul de trai nu este permisa prin dreptul comunitar, lucru confirmat de Curtea de Justitie a UE. Este o problema de corectitudine: o persoana care isi achita contributiile in sistemul national trebuie sa se astepte la indemnizatii la acelasi nivel cu celelalte”, a subliniat oficialul CE