Meteo: Se face si mai frig Joi, 06 Decembrie 2018, ora 06:52 Frigul nu ne paraseste nici in urmatoarele zile, meteorologii anuntand precipitatii pentru mare parte din tara, mai ales vineri.Administratia Nationala de Meteorologie a emis, joi dimineata, o atentionare de tip nowcastig de vant valabila pentru Constanta si Tulcea pana la ora 08:00. De asemenea, a fost emisa o astfel de avertizare de ceata, valabila pana la 08:00, pentru judetule Prahova, Arges,
Dambovita si Buzau.
Soarele va iesi joi in toata tara, dar nu va reusi sa ne incalzeasca. Temperaturile maxime vor ajunge abia la 2 grade in Moldova, 3 in Maramures, 4 in Crisana, 4 in Transilvania, 5 in Banat, 5 in Oltenia, 4 in Muntenia si 3 in Dobrogea.
In Capitala vor fi nori, iar termometrele vor indica maxim 2 grade ziua. In timpul noptii va fi mai frig, termometele ajungand la -6 grade.
Iata maximele prognozate pentru joi in alte orase din tara:
Brasov: -1 grad
Oradea: 4 grade
Constanta: 2 grade
Suceava: -3 grade
Baia Mare: 3 grade
Cluj-Napoca: 2 grade
Pitesti: 1 grad
Sibiu: 2 grade
Iasi: 0 grade
Galati: 2 grade
Arad: 4 grade
Ploiesti: 3 grade
Timisoara: 4 grade
Craiova: 1 grad
Drobeta-Turnu Severin: 4 grade
Giurgiu: 1 grad.
Vineri va fi si mai frig si se anunta precipitatii in mare parte din tara. Maximele vor ajunge la 3 grade in Moldova, 2 in Maramures, 4 in Crisana, 4 in Transilvania, 6 in Banat, 3 in Oltenia, 5 in Muntenia si 3 in Dobrogea.
Temperatura scade in Capitala, unde se anunta 0 grade ziua si -6 noaptea.
Iata maximele prognozate pentru vineri in alte orase din tara:
Brasov: 2 grade
Oradea: 3 grade
Constanta: 2 grade
Suceava: 0 grade
Baia Mare: 1 grad
Cluj-Napoca: 1 grad
Pitesti: 1 grad
Sibiu: 3 grade
Iasi: 1 grad
Galati: 1 grad
Arad: 3 grade
Ploiesti: 2 grade
Timisoara: 3 grade
Craiova: -1 grad
Drobeta-Turnu Severin: 2 grade
Giurgiu: -1 grad.Vezi cum va fi vremea pana pe 16 decembrieA.G.
Au scos un schelet din secolul XV din Tamisa, dar ce avea in picioare i-a luat pe toti prin surprindere
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 08:51 Din noroiul de pe malul Tamisei a fost scos recent un schelet care a stat acolo timp de 500 de ani. Asezat cu fata in jos, acesta are inca, in picioare, o pereche de cizme.
Un detaliu aparent neintersant, dar care pe cercetatori i-a incantat, mai cu seama ca e prima descoperire de acest gen. Cizmele, pe jumatate putrezite, sunt unicul articol de imbracaminte care s-a pastrat.
Sunt negre, lungi, din piele, stramte pe gamba, arata Science Alert. „Extrem de rar poti gasi orice fel de incaltaminte din secolul XV, cu atat mai putin pe un schelet”, a declarat Beth Richardson, de la Muzeul de Arheologie londonez.
Ramasitele au fost gasite intamplator, in timpul unor sapaturi. Zona in care au fost descoperite se stie ca a fost locuita de multa vreme. Ramasite umane s-au mai gasit, nu insa si haine sau accesorii, care nu prea au sanse sa supravietuiasca in solul imbibat e apa.Ce este clar in acest moment este ca cizmele erau de foarte buna calitate. Totusi, nu foarte scumpe, pentru ca persoana care le purta lucra cel mai probabil langa rau, ca pescar sau marinar. Le purta pentru a-si proteja picioarele de apa.
In plus, cercetarile au aratat ca nu erau genul de incaltari purtate de cei bogati, ci unele comune, de zi cu zi, incaltate de membrii clasei muncitoare. Erau insa hidratate cu uleiuri, poate vreun tip de rasina, tocmai pentru a rezista la umiditate.Cat despre persoana care le-a incaltat, ramanand cu ele si dupa moarte, se crede ca nu avea mai mult de 35 de ani si ca moartea acesteia a fost una accidentala. Totusi, nu s-au descoperit traume la nivelul oaselor. E posibil sa fi fost imbrancita de pe o ambarcatiune, sa fi cazut sau sa fi sarit, inecandu-se.
Au crezut ca au gasit niste opale, dar in realitate au dat peste ceva unic
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 09:20 Se stie ca opalele sunt pretioase, insa daca in opale descoperi fosilele unei specii de dinozaur necunoscuta inca se cheama ca ai dat lovitura.
Noua specie, necunoscuta paleontologilor, a fost numita Weewarrasaurus pobeni. Piatra semipretioasa gasita in Australia a fost donata, din fericire, oamenilor de stiinta, pentru a fi studiata, arata Science Alert.
Weewarrasaurus pobeni a trait in urma cu aproape 100 de milioane de ani, in Cretacic, cand zona in care a fost descoperit opalul, acum un desert, era verde si luxurianta.
Opalul s-a format din mandibula dinozaurului, continand, spre norocul cercetatorilor, si un dinte intact. Un dinte din care se pot trage multe concluzii, cum ar fi cea ca nu era un dinozaur de mari dimensiuni, ci de talia unui caine mediu.
Era un dinozaur biped, erbivor, de tipul Iguanodon sau Parasaurolophus, a explicat paleontologul Phil Bell, de la Universitatea New England din Australia.
Zona in care a fost facuta descoperirea e foarte bogata in astfel de relicve, pentru ca aici a existat o mare. Incet, aceasta a secat, dar bioxidul de siliciu s-a strans in niste „buzunare” facute in nisip, pe masura ce aciditatea a scazut, care au dus la formarea opalelor.
Zona e plina de astfel de pietre semipretioase, se mai arata intr-un raport publicat de jurnalul PeerJ