Meteo: Weekend cu viscol si vreme rea Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 07:00Weekendul ne aduce o usoara crestere a temperaturilor in anumite zone, dar viscol si ninsoare, in altele.Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare meteorologica de precipitatii mixte, depuneri de polei si intensificari ale vantului la munte, indeosebi la altitudini sub 1.500 m; polei in zonele joase de relief din jumatatea de nord a tarii. Aceasta intra in vigoare sambata la ora 05:00 si expira duminica la ora 18:00.Exista si o atentionare de tip cod galben de viscol si ninsori valabila de sambata de la ora 05:00 pana duminica la 18:00.
Sambata se anunta maxime de 7 grade in Moldova, 5 in Maramures, 7 in Crisana, 7 in Transilvania, 10 in Banat, 9 in Oltenia, 10 Muntenia si 7 grade in Dobrogea.
In Capitala vor fi maximum 3 grade ziua si 2 noaptea.
Iata maximele prognozate pentru sambata in alte orase din tara:
Brasov: 7 grade
Oradea: 5 grade
Constanta: 6 grade
Suceava: 4 grade
Baia Mare: 4 grade
Cluj-Napoca: 6 grade
Pitesti: 4 grade
Sibiu: 6 grade
Iasi: 4 grade
Galati: 2 grade
Arad: 3 grade
Ploiesti: 4 grade
Timisoara: 3 grade
Craiova: 4 grade
Drobeta-Turnu Severin: 7 grade
Giurgiu: 3 grade.
Duminica se va incalzi in mare parte din tara. 7 grade in Moldova, 4 in Maramures, 7 in Crisana, 6 in Transilvania, 9 in Banat, 10 in Oltenia, 10 Muntenia si 9 grade in Dobrogea
In Bucuresti vor fi 7 grade ziua si 0 grade noaptea.
Brasov: 5 grade
Oradea: 5 grade
Constanta: 7 grade
Suceava: 3 grade
Baia Mare: 3 grade
Cluj-Napoca: 6 grade
Pitesti: 4 grade
Sibiu: 5 grade
Iasi: 3 grade
Galati: 5 grade
Arad: 5 grade
Ploiesti: 8 grade
Timisoara: 4 grade
Craiova: 7 grade
Drobeta-Turnu Severin: 9 grade
Giurgiu: 6 grade.Vezi cum va fi vremea pana pe 30 decembrie A.G.
Luna Plina si stele cazatoare, in aceasta noapte. Combinatia fenomenelor este extrem de rara
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 21:10 Luna Plina si stele cazatoare vor fi vizibile pe bolta cereasca in noaptea de vineri spre sambata, cu ocazia solstitiului de iarna, care propune pasionatilor de astronomie un spectacol de o frumusete exceptionala, un eveniment ce nu se va mai repeta inainte de anul 2094.Data de 21 decembrie marcheaza solstitiul de iarna si inceputul sezonului hibernal. Cu aceasta ocazie, odata cu sosirea noptii, cerul va deveni decorul unui veritabil balet luminos si feeric, datorita unei combinatii de doua fenomene rare si spectaculoase, informeaza site-ul demotivateur.fr.
Astfel, la ora 00:24, Soarele, asa cum se intampla de obicei in aceasta perioada a anului, se va afla in cel mai jos punct al sau de pe bolta, care va coincide cu ziua cea mai scurta din calendar pentru emisfera nordica, in mod contrar fata de emisfera sudica, unde va fi inregistrata ziua cea mai lunga a anului.
Pe durata acestei lungi si prime noapte de iarna astronomica, doua fenomene vor avea loc simultan, oferind pasionatilor de astronomie un spectacol deosebit. Este vorba mai intai de ultima Luna Plina din anul 2018, care va fi insotita de o ploaie de stele cazatoare (meteori), denumite Urside.
Aceasta combinatie este extrem de rara, intrucat ea nu se va mai repeta inainte de anul 2094, potrivit jurnalistilor de la revista Forbes.
Luna Plina va fi vizibila incepand cu ora 19:50 si ploaia de meteori Urside – proveniti din cometa 8P/Tuttle – va fi vizibila putin mai tarziu, in noaptea de vineri spre sambata, cu putin timp inainte zori.
De obicei, Ursidele sunt vizibile in atmosfera terestra intre 17 si 25 decembrie si isi ating apogeul pe 22 decembrie.
In general, in timpul ploii de meteori Urside, este posibil sa se vada, in medie, zece stele cazatoare pe ora, dar se intampla destul de des ca pasionatii de astronomie sa poata sa admire cincisprezece meteori pe ora in data de 22 decembrie, daca in acea noapte cerul este senin.
Aceste stele cazatoare vor traversa bolta cereasca cu viteze de aproximativ 33 de kilometri pe secunda si vor lasa impresia ca provin din constelatia Ursa Mica (Carul Mic)
Cum arata un crater de gheata descoperit pe Marte (Foto)
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 12:46 Un crater care pare acoperit de zapada, dar care este, de fapt, gheata a fost descoperit pe Marte.Imaginea a fost facuta publica de Agentia Spatiala Europeana si a fost realizata in cadrul misiunii Mars Express, conform 9News.Craterul Korolev este plin cu gheata care are o grosime de 1.800 de metri in timpul anului si care creste in timpul iernii martiene.Craterul are o lungime de aproape 80 de kilometri si se afla la sud de capul polar nordic, Olympia Undae. Numele craterului vine de la Serghei Korolev, inginer sef de rachete si designer de nave spatiale, cunoscut drept parintele tehnologiei spatiale sovietice. Serghei Korolev a lucrat la programul Sputnik, programul Vostok care a transportat primul om in spatiu in 1961.