Datini si obiceiuri la trecerea dintre ani – ce e bine sa ai pe masa de Revelion Luni, 31 Decembrie 2018, ora 10:15 Ziua de 31 decembrie are, in traditia populara, o semnificatie deosebita, fiind data mortii si a readucerii la viata a ordinii cosmice. Romanii, dintotdeauna, au pretuit-o si sarbatorit-o asa cum se cuvine, cu cantece si voie buna si cu mesele intinse si pline de bucate alese.Termenul de „Revelion”, cum se numeste petrecerea de innoire simbolica a timpului, este relativ recent si provine din limba franceza, unde inseamna „veghe”.
Colindatorii, care pornesc inca din zorii zilei, sunt primii care anunta bucuria trecerii intr-o noua etapa si care ureaza belsug si sanatate oamenilor prin ale caror case trec. Cantecele cu care este anuntat noul an sunt pline de vitalitate si forta, avand versuri dintre cele mai diverse, sunt dinamice si expresive, unele sunt pline de umor, altele sunt inspirate din chiar realitatea imediata.
E bine ca deasupra usii camerei in care va fi masa plina cu bucate de Revelion sa fie pus vasc, planta sacra, in multe traditii, simbolul iernii si al sarbatorilor de iarna. Traditia spune ca vascul este aducator de noroc, spor in casa si sanatate ocupantilor casei, atrage ingerii si pune bolile pe fuga.
O atentie deosebita se acorda si pregatirii meniului de la cumpana dintre ani, cand gospodinele trebuie sa stie foarte bine ce trebuie pus pe masa, ca sa se respecte traditia.
Ce trebuie sa nu-ti lipseasca de pe masa de Revelion
De pe masa nu trebuie sa lipseasca pestele, despre care se spune ca aduce prosperitate si ca asigura o trecere lina si usoara prin anul care sta sa vina.
De asemenea, fructele nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Revelion. Traditia spune ca un mar mancat in ajun de an nou te va ajuta sa ai parte de sanatate pe tot parcursul anului care incepe.
Strugurii au, de asemenea, semnificatia lor pe masa de Revelion. Este absolut obligatoriu ca la masa de Revelion sa mananci 12 boabe de struguri deoarece asta inseamna prosperitate in cele 12 luni ale anului nou.
Traditia populara romaneasca nu recomanda carnea de pasare la masa de Revelion deoarece nu-i aducatoare de noroc. Se crede ca, asa cum pasarile scurma pamantul, il imprastie, tot asa se va imprastia si binele si prosperitatea din casa celui care serveste carne de pasare.
Batranii spun ca in noaptea de trecere, de la 31 decembrie spre 1 ianuarie, e bine ca in toate casele sa arda o lumanare sau sa fie candela aprinsa pana se lumineaza de ziua, pentru ca astfel sa-l indupleci pe Dumnezeu sa-ti daruiasca un an usor si luminos.
Anul nou trebuie primit cu usile deschise si multa lumina in casa si in suflet, cu zgomot, ras si voie buna exact cum ai primi un musafir drag.Sa fie un An Nou bun, cu sanatate si spor pentru toata lumea! La multi ani!
Obiceiuri, traditii si superstitii de Anul Nou – Ce sa faci ca sa-ti mearga bine
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 08:15 Obiceiurile si superstitiile sunt adanc inradacinate in mintea romanilor, mai ales cele legate de momentul trecerii dintre ani.
Cu Plugusorul, Capra sau Ursul se merge pentru mai multa fertilitate, iar copiii nu ar trebui sa se supere daca primesc, dupa ce au mers cu Sorcova, niste banuti intr-o cana cu apa, asa cum se proceda demult.
Asa cum nici in ajunul Anului Nou nu se matura, nici in ziua de 31 nu se atinge matura si nici nu se arunca gunoiul din casa, ca sa nu fie dat afara din casa belsugul. Abia pe 2 ianuarie poti arunca gunoiul.
Datoriile trebuie platite pana la sfarsitul anului, iar in 31 ianuarie ar fi bine sa nu dai bani cu imprumut, ca sa nu fii sarac tot anul.
Cei foarte superstitiosi spun ca rufe nu ar trebui sa se spele pana la Boboteaza, cand se sfintesc apele.
Tot in ultima zi a anului este interzis sa pui mana pe foarfeca, ca sa nu-ti „tai” norocul.
Tine-ti lacrimile in frau, daca e cazul, pe 31 decembrie, si musca-ti limba inainte de a te certa cu cineva, daca nu vrei sa o tii in cearta si plans tot anul.
Datini si obiceiuri stravechi la romani, de Anul Nou
Galagie si veselie, ca sa sperii spiritele rele
Nu uita ca de Revelion sa ai bani in buzunar si haine noi pe tine, eventual si ceva de culoare rosie. In rest, sa fie cat mai mare veselie in locul in care faci trecerea dintre ani, astfel incat spiritele rele sa fie gonite.
La miezul noptii, 31 decembrie spre 1 ianuarie, deschide larg usile, ca sa iasa anul vechi si sa intre cel nou. Neaparat la usa sa ai vasc, pentru noroc, spor in casa si sanatate. Sarutul cu persoana iubita, sub manunchiul verde, trebuie si el bifat, pentru buna intelegere in noul an.
Pe 1 ianuarie, primeste macar un copil cu Semanatul, care, dupa urarea scurta, va arunca spre tine grau, porumb sau orez
Meniuri si obiceiuri de Anul Nou, in intreaga lume
de Victor Pitigoi Luni, 31 Decembrie 2018, ora 09:15 De Anul Nou, fiecare popor isi are mancarurile si obiceiurile traditionale. Sunt atat de specifice, incat un calator care a vizitat Balcanii, prin secolul al XIX-lea, spunea ca el recunoaste etnia interlocutorului nu atat dupa vorba, cat dupa ce mananca si cum joaca.
Pentru multi, aceasta tema este o curiozitate, pentru altii o ciudatenie – dar merita amintita pentru toti, atat dintr-un motiv, cat si din celalalt.
In BELGIA, este nelipsita mancarea de carne cu varza. Traditia cere ca, in timpul mesei de Anul Nou, participantul sa tina sub farfurie, sau in mana, o moneda de argint, ca sa-i intre bani in buzunar, tot anul.
In SPANIA, conform traditiei, miezul noptii este marcat cu douasprezece batai de clopot. La fiecare bataie, obiceiul cere ca tot crestinul sa manance cate un bob de strugure – in total doisprezece boabe, care il vor tine sanatos tot anul.
In FRANTA, este traditionala tarta cu crema de nuci. Dimineata, copiii primesc, de 1 ianuarie, cate o punga cu bomboane. Altadata, familiile instarite oferau personalului casnic o suma in bani. Astazi, Anul Nou „cu dar” este perimat.
In ITALIA, Sarbatoarea are frumosul nume de „capodanno”, iar mancarea traditionala consta in dulciuri, de obicei briose sau preparate din paste fainoase, insiropate din belsug cu miere. Concomitent, traditia cere ca gazda sa arunce pe fereastra cateva obiecte vechi, care simbolizeaza despartirea fara regret de vechiul an.
In OLANDA, traditia nu serbeaza venirea noului an. Serbeaza incheierea anului vechi, pe 31 decemrbie, cu focuri de artificii si cu manifestari. Revelionul exista si el, dar nu atat ca traditie, cat ca o moda preluata de la altii.
In MAREA BRITANIE este obligatoriu ca in momentul sosirii noului an sa tii in mana o moneda, o bucatica de carbune si una de sare, simboluri de bogatie, caldura si alimente. Mancarea traditionala este puddingul, iar bautura preferata este whisky (mai ales in Scotia).
In PORTUGALIA s-a extins obiceiul spaniol de a manca cele 12 boabe de strugure la miezul noptii, cu diferenta ca, aici, portughezul le ia cate doua deodata, urcat pe un scaunel, ceea ce trebuie sa poarte noroc. Si aici se respecta obiceiul de a arunca lucruri vechi pe fereastra – dar numai farfurii, fiind excluse alte obiecte.
In NORVEGIA se mananca regeste: fripturi de porc, miel sau curcan, cu mult mustar si cartofi fierti. Mult dans si multe focuri de artificii.
In FINLANDA senzatia sarbatorii nu este mancarea ci este sauna, care se organizeaza de Craciun, dar continua si pana dupa Anul Nou. Masa de Revelion nu-i mult diferita de a noastra, dar masa traditionala este pe baza de mult peste fiert, afumat sau prajit.
In CANADA s-a incetatenit sarbatorirea Anului Nou intr-un bar. Nu este vorba de un Revelion festiv, asa cum il stim noi, ci de o simpla intrunire familiala, intr-un local intim. Dar nu putini sunt canadienii care prefera un Revelion european, in familie.
In ECUADOR si PERU mancarea figureaza pe planul doi. Pe primul plan este confectionarea unor papusi de hartie, uneori artistic realizate, care reprezinta anul vechi si carora li se da foc la miezul noptii, odata cu lansarea focului de artificii. Se mananca vegetarian: orice fructe, porumb, grau incoltit, orez, scortisoara, petale de flori galbene, care aduc noroc.
PHILADELPHIA (SUA) este cunoscuta in toata America pentru paradele de Anul Nou, eveniment fastuos, care se pregateste cu patru luni inainte, cu participarea a 15.000 de persoane. Manifestarea este atat de grandioasa, incat meniul de Anul Nou este trecut pe planul al doilea, fiind uneori servit chiar la fast-food.
In COREEA, anul nou se numeste Saehae, iar mancarea consacrata este supa de tteok (tteokgook) . Tteok este o leguma locala, necunoscuta la noi si netradusa in romaneste. Chiar daca meniul ni se pare foarte modest, coreenii sunt mandri de mancarea lor festiva.
In JAPONIA, noul an (Omisoka) se petrece obligatoriu in familie, la o masa copioasa, unde se bea, tot obligatoriu, numai sake. La miezul noptii, familia pleaca in grup la templu, unde asista la cele 108 batai de gong. Ele simbolizeaza cele 108 pacate pe care fiecare membru al familiei le-a savarsit in timpul anului. Ceremonia confirma iertarea acestora.
In RUSIA, mancarea traditionala este purcelul de lapte, fript intreg la cuptor, si nelipsita vodca. Purcelul se transeaza direct pe masa, fiecare musafir alegandu-si portia. Momentul venirii noului an este asteptat cu toate ferestrele deschise, pentru ca acesta sa patrunda in case. Nu exista rus care sa nu asculte ceremonios urarile transmise de seful statului – oricare ar fi el – in cinstea caruia mai bea o votca.
In THAILANDA si LAOS, anul nou, denumit Songkran, se serbeaza neintrerupt timp de trei zile, incepand cu 15 aprilie, dupa calendarul budist. Este inutil sa insistam asupra meniului, intrucat in acest interval, ai timp sa consumi o carte de bucate, aproape intreaga.
In ROMANIA, autorii straini au remarcat la unison ca niciodata nu lipsesc sarmalele si piftia. Prin partile Moldovei, sarmalele se servesc cu smantana, iar piftia, numita si „racituri”, se innobileaza negresit cu mujdei.
In REPUBLICA MOLDOVA, ma bucura sa constat ca nici arta culinara si nici obiceiurile de Anul Nou nu sunt altfel decat dincoace de Prut.
Petreceri de Revelion 2019: Ce spectacole vor fi organizate in orasele din tara
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 08:30 Primariile marilor orase au pregatit pentru localnici si turisti petreceri in aer liber de Revelion, unele doar cu focuri de artificii, altele cu concerte ale unor trupe si artisti cunoscuti.
Arad – ora 22.00, Piata Revolutiei, concerte sustinute de trupa Fantezia, Kamelia si Goombay Dance Band, o trupa de origine germana. La miezul noptii este programat si un show de artificii.
Baia Mare – ora 22.30, concert in Piata Libertatii sustinut de trupa Compact si Anna Lesko, urmat la ora 0.00 de focuri de artificii.
Braila – Pe platoul de la Palatul Administrativ vor canta AMI si artisti locali, iar la miezul noptii vor fi artificii.
Buzau – ora 19.00, printre cei care vor concerta in noaptea dintre ani in Piata Dacia se numara trupa Voltaj, Alessia sau Liviu Teodorescu & Band.
Brasov – Piata Sfatului ramane locul de intalnire al brasovenilor si turistilor, in noaptea de Revelion. Spectacolul va incepe la ora 22.30 cu muzica populara in interpretarea celor doua „gemene ale folclorului maramuresan”, Suzana si Daciana Vlad. Ele vor fi urmate de Ciro de Luca, un fost carabinier italian care a facut cariera in muzica si s-a stabilit in Romania, iar in jurul orei 23.45 va incepe show-ul Phoenix. Trupa isi va intrerupe concertul pentru trecerea in noul an si va continua dupa focul de artificii.
Bistrita- cu incepere de la ora 22.30, spectacol sustinut de Lora.
Botosanenii sunt asteptati in Piata Revolutiei din oras sa petreaca Revelionul in aer liber, Primaria organizand concerte de muzica usoara si populara, foc de artificii. Cu aceasta ocazie vor fi acordate si premii, insa reprezentantii Primariei au spus ca acestea intra la capitolul „surprize”, iar astfel nu pot nominaliza persoanele premiate. „Concertele vor incepe de la ora 20.00 si se vor termina la ora 1.30. Avem mai multi invitati, intre care Adda&Band, Paula Seling, Iustina Irimia, Simona Mazare, Lorena Dupu – Fetele din Botosani, Shift, Francisca, DJ/MC-80′ Music. Vor fi si uratori”, au spus reprezentantii Primariei Botosani.
Cluj-Napoca, incepand cu ora 22.00, in Piata Unirii vor concerta Hora, Cargo si Arpy&Zip Band. Focul de artificii de 15 minute se va organiza in Piata Avram Iancu la miezul noptii, dupa care vor fi distribuite 700 de sticle cu sampanie de catre Primaria Cluj-Napoca.
Craiova – ora 22.30, pe strada A.I. Cuza, in dreptul Universitatii din Craiova, va fi organizat un spectacol sustinut de Adrian Sana & Band. Pe scena va urca apoi Smiley, aproape de miezul noptii, dupa care va avea loc focul de artificii.
Constanta – Spectacolul va incepe la ora 19.00, se va incheia la ora 1.00 si va fi sustinut de Damian Draghici, Sore, Nicoleta Nuca, Vanotek si DJ Slimboy. La trecerea dintre ani, cei prezenti vor admira un spectacol de artificii.
Focsani – ora 19.30 vor canta Ansamblul Folcloric Tara Vrancei, Geta Postolache, Laura Lavric, Iuliana Beregoi si Datina. La ora 22.00 va fi Anda Adam si apoi Bug Mafia. Inainte de miezul noptii va fi concert Opus, o trupa din Austria. La miezul noptii vor fi artificii si lasere. Dupa miezul noptii Ro-Mania, iar programul special de revelion se va incheia la ora 01.00.
La Iasi, concertul dedicat Revelionului va avea loc in Piata Palatului Culturii, iar in cadrul evenimentului vor canta Saragossa Band, Bosquito si Ovidiu Lipan Tandarica, DJ Sava si Annes.
Oradea – ora 23.00, concert in Piata Unirii cu Alessia JJ Gerardi & Fracassoni din Italia. La miezul noptii va avea loc un foc de artificii.
La Pitesti, in Piata Primariei, vor urca pe scena Alexandra Ungureanu si Alina Eremia, si va fi si un foc de artificii.
Resita – ora 22.00, spectacol in centrul orasului sustinut de Mar’s Studio, Melmac Riders, din Serbia, si Keo. La ora 00.00 este programat un joc de artificii.
Sibiu – ora 22.00, in Piata Mare vor concerta cei de la The Noise. Programul va continua cu muzica rock in interpretarea binecunoscutilor sibieni de la Riff, iar in ultima ora din an va canta Stefan Banica & Band. Ora zero a noului an va fi marcata de un spectacol de artificii, apoi pe scena vor urca olandezii de la BZN.
Sfantu Gheorghe, cu incepere de la ora 23.00, pe scena situata in fata Teatrului „Tamasi Aron”, vor urca Trupa Coco din Brasov, care va aduce ritmurile rock la Sfantu Gheorghe. La miezul noptii va avea loc focul de artificii, dupa care pe scena Revelionului urmeaza trupa Vincze Lilla es Baratai, din Ungaria. Dupa aceea, de la ora 1.00, va avea loc al doilea foc de artificii.
La Slatina vor concerta Iris, Elena Ionescu, Nicoleta Oancea si formatia sa. Primul concert va incepe la ora 21.45, iar spectacolul se va incheia imediat dupa miezul noptii.
Timisoara – ora 18.30, in Piata Victoriei din Timisoara, unde Primaria a pregatit un spectacol sustinut de Sean Norvis, Kamelia, trupa Box Office, Basska si Subcarpati.
Targu-Jiu – ora 22.00, in Piata Prefecturii, concert sustinut de The Dreamers si Eneli, dupa care va avea loc focul de artificii. Autoritatile vor oficia, dupa miezul noptii, cinci casatorii de Revelion, la Poarta Sarutului, din Parcul Central din municipiul Targu-Jiu.
In Targu-Mures, cu incepere de la ora 21.00, pe scena amplasata in Piata Victoriei vor concerta: DJ Andrei Chelbezan, Kallay Saunders Band si Inna. La miezul noptii va fi organizat un spectaculos foc de artificii.
In Teleorman nu se organizeaza concerte, populatia urmand sa se adune in centrul oraselor din judet – Alexandria, Zimnicea, Turnu Magurele, Videle, Rosiorii de Vede – si sa ciocneasca un pahar cu sampanie cu primarii. Angajatii primariilor de orase sustin ca fundalul muzical va fi asigurat de un sistem de sonorizare cu boxe, care vor difuza muzica adecvata focului de artificii.
Revelion 2019 in Capitala: Unde pot petrece bucurestenii
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 08:50 In acest an, in Bucuresti sunt organizate doua petreceri de Revelion in aer liber. Una va fi in Piata Constitutiei, iar cealalta in Parcul Titan, iar la ambele vor canta mai multi artisti, intrarea fiind libera.
Piata Constitutiei:
La Revelionul din acest an, organizat de Primaria Capitalei in Piata Constitutiei, invitat special va fi DJ-ul international ATB, iar recitalurile vor incepe de la ora 19.30. Intrarea va fi libera.
Delia, Carla’s Dreams, Smiley, The Motans, Antonia, Nicoleta Nuca, Mark Stan, Alex Calancea si Lupii, Irina Rimes, Vescan, Noaptea Tarziu, Dorian Popa, Vanotek & Lori, sunt artistii care vor concerta in seara de Revelion.
„Ca in fiecare an, concertul va fi un eveniment de exceptie, in care una dintre cladirile emblematice ale Bucurestiului – Palatul Parlamentului – va face parte din scenografia spectacolului. Cu acest prilej, pe scena instalata in Piata Constitutiei vor urca personalitati din muzica romaneasca indragite de toate varstele, iar stilurile muzicale diverse si scenografia spectaculoasa vor antrena publicul pe parcursul intregii seri”, se arata intr-un comunicat al PMB.
Potrivit sursei citate, artistilor romani li se adauga „un invitat special, DJ-ul international Andre Tanneberger, cunoscut cu numele de scena ATB, care va mixa live in Piata Constitutiei. Seara se va incheia cu un show de artificii”.
Parcul Titan:
O alta petrecere in Capitala este organizata de Primaria Sectorului 3, de altfel singura primarie de sector care organizeaza un astfel de eveniment.
„Primaria Sectorului 3 a pregatit un spectacol complex, cu incarcatura simbolica, in cadrul caruia vor performa artisti ai scenei romanesti, dintre care amintim: Alifantis&ZAN, Byron, Lidia Buble, Silviu Biris, ROA,Vunk, Adrian Naidin, Mihai Margineanu, Parazitii si Carla’s Dreams”, transmit reprezentantii Primariei Sector 3.
Evenimentul va avea loc in Parcul Titan, de la ora 19.00 si va fi prezentat de Razvan Simion.
Traficul rutier, inchis in zona Palatului Parlamentului
„In noaptea de 31 decembrie, va avea loc „Revelionul 2018-2019″ in Piata Constitutiei. Pentru buna desfasurare a evenimentului, se va restrictiona traficul rutier in perioada 31 decembrie 2018, incepand cu orele 13.00 – 01 ianuarie 2019, pana la orele 06.00, pe Bd. Unirii, perimetrul cuprins intre Bd. I. C. Bratianu si Piata Constitutiei (inclusiv cele doua bretele adiacente acesteia), dar si pe Bd. Libertatii, segmentul de drum cuprins intre Calea 13 Septembrie si Bd. Natiunile Unite”, se arata intr-un comunicat transmis de Brigada Rutiera.
Potrivit sursei citate, rute ocolitoare sunt urmatoarele:
Calea 13 Septembrie – Bd. Libertatii – Bd. Regina Maria;
Calea 13 Septembrie – Str. Izvor- Bd. Natiunile Unite – Spl. Independentei;
Bd. Corneliu Coposu – Spl. Independentei – Bd. Natiunile Unite – Str. Izvor;
Bd. Unirii – Spl. Independentei – Bd. Natiunile Unite – Str. Izvor.Metroul si mai multe autobuze si tramvaie vor circula toata noaptea
Elevii romani care au ajuns in finala unui concurs de robotica al NASA au nevoie de 20.000 de euro pentru a ajunge in SUA
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 19:46 O echipa formata din opt elevi din Sibiu s-a calificat in finala unui prestigios concurs de robotica organizat de NASA si Massachusetts Institute of Technology (MIT), care are loc luna viitoare. Dar pentru a ajunge in SUA, acestia au nevoie sa stranga 20.000 de euro.Valak reprezinta Colegiul National „Octavian Goga” in ultima etapa a competitiei Zero Robotics High School Tournament din Statele Unite.Cei opt elevi au conceput un cod pentru sateliti, alaturi de alti elevi din Australia, ce va fi testat pe Statia Spatiala Internationala, in ianuarie 2019. Iar pentru a-si putea vedea rezultatul muncii, sibienii au nevoie de 20.000 de euro, bani necesari deplasarii in Boston.
Scoala si parintii nu au la dispozitie aceasta suma.
„Din acest motiv, Colegiul National „Octavian Goga” din Sibiu solicita sprijin financiar din partea tuturor celor dornici sa sprijine si sa promoveze educatia si performanta sibiana. Cei care vor sa le vina in ajutor tinerilor ce pot participa la competitia NASA sunt rugati sa trimita un email pe adresa: valakteam1@gmail.com„, transmit membrii echipei prin intermediul unui comunicat de presa.
„Din momentul in care ne-am inscris la aceasta competitie internationala, efortul depus a fost maxim, iar timpul nostru liber l-am sacrificat in totalitate. Am avut nevoie de cunostinte in domeniul matematicii si al fizicii pentru a rezolva problemele intalnite. Imi doresc foarte mult sa ajung in Boston si sa vad LIVE satelitul functionand dupa codul scris de noi”, a declarat pentru StirideSibiu Mihai Ghise, unul dintre membrii Valak, din care mai fac parte Palagniuc Victor, Paltineanu Rares, Catarama Radu, Mihaila Gabriel, Caprita Radu, Avram Eric si Mares Sabin. Ei se afla sub indrumarea profesorului de fizica Cimaron Ionescu.
Valak este a doua echipa din Sibiu care se califica in finala comptitiei din SUA, dar elevii de la Colegiul National „Gheorghe Lazar”, care au format Quaternion, au reusit deja sa obtina ajutor financiar din partea comunitatii si primariei locale.
Mesajul superb al Simonei Halep la finalul celui mai bun an al carierei. 61 de săptămâni pe primul loc WTA
31.12.2018, 11:13Simona Halep este pregătită să repete în 2019 performanțele din acest an, care a fost cel mai bun al carierei sportivei de 27 de ani. Cea mai bună jucătoare a lumii se desparte cu greu de sezonul în care a scris istorie, câștigând primul ei titlu de Grand Slam.
”2018, ai fost extraordinar cu mine. 2019, de-abia aștept să ne întâlnim”, a scris Simona Halep pe contul personal de Twitter. Ea a atașat și câteva poze de la cele mai importante evenimente din 2018
Simona Halep incheie anul pe primul loc in clasamentul WTA
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 11:03 Simona Halep incheie anul pe prima pozitie a clasamentului WTA, potrivit topului din tenisul feminin facut public in ultima zi a lui 2018.
Sportiva noastra are 6.921 de puncte, cu peste o mie mai mult decat principala urmaritoare, nemtoaica Angie Kerber.
Alte cinci romance se afla in Top 100 WTA la final de an 2018, acestea ocupand urmatoarele pozitii:
24. Mihaela Buzarnescu 1820 puncte
67. Irina-Camelia Begu 872p
- Ana Bogdan767p84. Sorana Cirstea 725p
99. Monica Niculescu 617p Pentru Simona a inceput a 45-a saptamana consecutiva ca lider al ierarhiei feminine.M.D
Simona Halep reuseste inca o performanta superba
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 19:02 Simona Halep a reusit inca o performanta superba in cel mai bun an din cariera sa, in care a castigat primul Grand Slam din cariera si a incheiat din nou pe locul 1 in clasamentul WTA.Simona este jucatoarea din top 10 WTA care a suferit cele mai putine infrangeri in 2018, conform datelor oficiale furnizate de WTA.
Sportiva noastra a disputat 57 de partide in 2018, pierzand doar 11 dintre ele.
Ca o comparatie, Angelique Kerber a suferit 19 infrangeri, in timp ce Caroline Wozniackia pierdut 17 partide in acest an.
Elina Svitolina s-a situat cel mai aproape de Simona, pierzand 15 partide din 2018.
Fata de anul trecut, Simona a inregistrat astfel o imbunatatire, intrucat in 2017 a suferit 17 infrangeri. Simona este momentan in perioada de pregatire si va incepe noul sezon incepand cu 6 ianuarie, la Sydney.C.S.
Tennis Magazine a anuntat premiile de final de an: Simona Halep, desemnata cea mai buna jucatoare din 2018, dupa o lupta crancena
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 18:00 Cea mai importanta revista de tenis din intreaga lume a anuntat premiile de final de an.Cu cateva zile inainte de startul noului sezon competitional, Simona Halep a fost desemnata din nou drept cea mai buna jucatoare a anului 2018.Tennis Magazine noteaza ca lupta pentru acest premiu „a fost crancena”, insa Simona a iesit in cele din urma castigatoare.
„Dupa finala pierduta dramatic la Australian Open in fata lui Wozniacki, se parea ca victoria intr-un Grand Slam nu face parte din destinul lui Halep. Dar poate asta era exact ce avea nevoie Simona sa creada.
La Roland Garros, dupa ce si-a spus ca meciul cu Stephens este pierdut, ea n-a mai putut fi oprita. A jucat cu mai multa rabdare, cu mai multa determinare si a fost rasplatita. In cele din urma, destinul sau a fost sa castige un Grand Slam si sa o faca intr-o maniera dificila. Intr-un an plin de povesti bune, a lui Halep a fost cea mai buna”, a scris Tennis Magazine in editia tiparita din luna decembrie.
In acest an, Simona Halep a castigat primul Grand Slam din cariera, la Roland Garros, si a disputat si o finala la Australian Open. Totodata, sportiva noastra a mai castigat turneele de la Shenzhen si Montreal si s-a aflat aproape in permanenta pe primul loc in ierarhia mondiala.
In total, Simona a incheiat anul cu 46 de victorii si 11 infrangeri.
Totodata, americanii au mai desemnat-o pe Naomi Osaka drept „cea mai ‘cool’ jucatoare a anului”, pe Angelique Kerber „razboinica anului”, iar Petra Kvitova a primit un premiu pentru „revenirea anului”.
Daria Kasatkina si Aryna Sabalenka au fost desemnate jucatoarele cu cele mai spectaculoase lovituri
Pariul lui Dan Petrescu in lupta pentru titlu: Numai un miracol ar face sa piarda campionatul
Luni, 31 Decembrie 2018, ora 12:22
Dan Petrescu a dezvaluit numele echipei pe care pariaza in lupta pentru titlul din Liga 1 in acest sezon.
Potrivit tehnicianului roman, CFR Cluj, fosta sa formatie, este marea favorita si numai un miracol ar face ca „feroviarii” sa piarda campionatul in acest sezon.
„Mi s-a parut o diferenta mare intre CFR Cluj si celelalte echipe. Daca anul trecut am declarat ca numai FCSB poate sa piarda campionatul, la ce lot de jucatori avea, acum e invers. In acest moment CFR are o echipa omogena, e campioana, numai un miracol ar face sa piarda titlul. Numai ei ar putea sa piarda acest campionat„, a spus Petrescu, citat de DigiSport.
In sezonul trecut, CFR Cluj, cu Dan Petrescu pe banca, a castigat campionatul in Romania dupa o lupta pasionanta cu FCSB.
Si in acest sezon tot cele doua formatii se dueleaza pentru titlu, ardelenii avand din nou un avantaj in fata ilfovenilor.
Petrescu a plecat in vara de la CFR si a avut parte de o experienta ratata complet in China, acolo unde echipa sa a retrogradat in divizia secunda.
In ultimele saptamani, s-a vorbit mult despre faptul ca „Bursucul” ar putea reveni in Liga 1, fie la CFR Cluj, fie la FCSB, insa ambele variante au picat intre timp.