Rezultatele inregistrate vineri in Liga 1 Vineri, 01 Februarie 2019, ora 21:53 Iata mai jos rezultatele inregistrate in partidele programate vineri in etapacu numarul 22 din Liga 1.
Rezultate:
* Concordia – FC Botosani 0-1
A marcat: Fabbrini ’72
* Gaz Metan Medias – Astra Giurgiu 1-1
Au marcat: Chamed ’45+1/ Butean ’66
Celelalte meciuri din aceasta etapa se vor disputa dupa urmatorul program:
Sambata, 2 februarie
14.00 Dunarea Calarasi – FCSB
20.00 CFR Cluj – FC Hermannstadt
Duminica, 3 februarie
17.00 FC Voluntari – Sepsi OSK Sf. Gheorghe
20.00 FC Viitorul – Universitatea Craiova
Luni, 4 februarie
20.00 Dinamo Bucuresti – CSM Poli Iasi M.D.
Se cauta mentori pentru copiii din centrele de plasament: Lumea nu se schimba de pe-o zi pe alta, dar poti incepe cu 2 ore pe saptamana
de Alexandra Sandru Sambata, 02 Februarie 2019, ora 09:4
E nevoie de intreg satul pentru a creste un copil. Acest proverb african se refera la modul in care experienta pe care o capata un copil prin interactiunea cu diversii membri ai comunitatii contribuie la cresterea sa sustinuta si sanatoasa. Asa ajunge, la randu-i, sa-si asume rolul sau in comunitate, facand-o unita si puternica.
In Romania, din cei peste 3,7 milioane de copii, aproape 60.000 sunt in sistemul de protectie speciala. Peste 20.000 dintre ei sunt institutionalizati in centre sociale si de plasament.
Unii sunt orfani, altii abandonati, altii au familii, dar cu situatii grele si stau in centre asteptand sa fie luati acasa. Ceea ce au in comun este nevoia de a experimenta si altceva in afara de respingere, abandon, singuratate si multiplele emotii ce nasc din aceste triste realitati. Adica nevoia ca „satul” sa-si faca treaba.
Pentru a facilita aceasta simbioza, Asociatia Lindenfeld a dezvoltat programul „Ajungem Mari”. Au pornit din dorinta de a-i ajuta pe copiii din centrele de plasament sa devina oameni mari, responsabili, independenti si siguri pe picioarele lor. Si au descoperit pe parcurs ca aceeasi dorinta o au sute si sute de alti oameni, din toata tara.
In 2014, 70 de voluntari au ajutat 150 de copii. Acum au ajuns ca 1.300 de voluntari din Bucuresti si 24 de judete sa mearga constant in centre si sa contribuie ca cei de aici – copii si tineri de la 3 la 20 de ani – sa gaseasca sprijinul pentru a ajunge mari.
Cum poti sa devii mentor pentru copii
La inceputul acestei saptamani, Ajungem Mari a lansat formularul de inscrieri pentru noul an si cauta voluntari pentru Bucuresti si judetele Arad, Arges, Bacau, Braila, Bihor, Botosani, Brasov, Buzau, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Hunedoara, Gorj, Iasi, Ilfov, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis si Vrancea. Adica oameni deschisi care sa mearga doua ore pe saptamana sa faca lectii cu copiii.Pasii de recrutare a voluntarilor sunt rigurosi si exista o ordine a lucrurilor clara, atat pentru protectia copiilor, cat si a celor care se ofera sa ajute.
In primul rand, pe site-ul Ajungem Mari, se completeaza formularul de inscriere. (Il puteti gasi AICI)
Este important sa va asigurati ca aveti cel putin 30 de minute la dispozitie, liniste si inima deschisa, pentru ca raspunsurile ii ajuta si pe ei sa faca selectia, insa as spune ca in primul rand ii ajuta pe aplicanti sa isi lamureasca intentiile, asteptarile si sa constientizeze rolul pe care urmeaza sa si-l asume.
Cei care sunt selectati in urma raspunsurilor din formular vor fi contactati pentru a participa la un training. Cei care doresc sa se inscrie o pot face pana pe 28 februarie. Activitatea efectiva cu copiii incepe in luna mai.
Pentru a intelege mai bine intreg procesul, Ziare.com a stat de vorba cu Iarina Taban, director executiv si fondator Ajungem Mari.
„Formularul tine loc de scrisoare de intentie. Cine e selectat e chemat la training. Trainingul dureaza 8 ore si e si el o metoda de selectie: daca participa la jocuri, ce raspunsuri dau, la final avem un test fulger din tot ce au aflat. Au existat si cazuri in care oamenii s-au ridicat in timpul trainingului si au spus ‘imi pare rau, mi-am dat seama ca e prea mult pentru mine’.
In unele judete facem si testare psihologica, nu am reusit in toate judetele inca sa avem astfel de parteneriate. Apoi, se semneaza contractul si stim exact pe cati ne bazam si facem repartizarea. Voluntarii isi aleg o zi si o ora si o materie.
Modulul tine 6 luni si programul este de 3 ore pe saptamana, dintre care doua la copii, un pic cat isi pregatesc activitatea inainte si este si un raport ce trebuie completat dupa fiecare intalnire”, ne-a explicat Iarina Taban detaliile tehnice ale voluntariatului la Ajungem Mari.
Ce pot sa-i invat eu pe copiii astia? Atat de multe!
Aceasta a precizat ca, in cele 6 luni, voluntarul este esential sa se tina de acest program, avand dreptul la 3-4 absente pe modul. Se gasesc solutii pentru orice situatie, chiar si pentru cei care lucreaza in ture si nu au mereu aceeasi zi libera in acelasi interval, dar important este sa fie comunicate de la inceput, ca, odata ajuns in fata copilului, voluntarul sa-i creeze sentimentul de securitate si stabilitate.
„Este foarte important sa se tina aceste 6 luni si copilul sa stie ca exista o consecventa. Pentru un copil care deja are trauma abandonului, zice ca el nu valoreaza nimic si nu are deloc incredere in el, cand, si voluntarul zice ca vine si dupa nu mai vine, nu facem altceva decat sa accentuam traumele. Uneori, copiii chiar ii testeaza pe voluntari sa vada daca sunt angajati sau cedeaza la prima provocare”, ne-a explicat fodatoarea Ajungem Mari.
Si are si un mesaj pentru viitorii voluntari:
„E important sa fie acolo constant, au nevoie de prieteni si de incurajare. Asteptam de la voluntari sa fie seriosi, sa fie resposabili, sa inteleaga foarte bine nevoile copilului si sa accepte copilul neconditionat.
Sa fie perseverenti si rabdatori cu copilul. Sa nu fie conflictuali si sa inteleaga care sunt limitarile activitatii lor si ca lumea nu se schimba de pe o zi pe alta, ci in timp si cu efortul mai multor voluntari si, de aceea, e foarte importanta continuitatea programului.
Multi se intreaba la inceput ‘ce pot sa fac eu, ce pot sa-i invat eu pe copiii astia?’ Sunt atat de multe! Iei o pagina de enciclopedie si i-ai invatat o gramada. Important e sa-i faci curiosi si, daca tu esti curios si interesat, le transmiti si lor. Fiecare poate sa le transmita ceva. Voluntarii sunt modele si le transmit copiilor din valorile lor, fara a le impune, insa”.
Leave a comment
You must be logged in to post a comment.