În fieare an, la sfârșit de  septembrie, la Royer Parc, în Roseville, se organizează Festivalul Românesc din Sacramento, festival care, anul acesta, se va află la cea de-a XIX-a ediție  -un eveniment organizat de mai bine de 18 ani de „Community Center of Sacramento”. Sufletul evenimentului este Abigail Budac, președinta Centrului Comunitar Românesc din Sacramento,  o româncă cu suflet mare pentru care tradițiile românești înseamnă foarte mult și pe care încearcă să le mențină vii în sufletele comunității românești din Sacramento și nu numai.  La organizarea acestui frumos evenimen,t pur românesc, își aduc contribuția zeci de români inimoși care contribuie, fiecare, după posibilitățile lor la succesul acestui festival. Abigail este susținută în special de familia să, Ion Budak, Boris Budak – MC-ul Festivalului –  și  Athena Budak, alături de” locotenenți” săi de nădejde, Ruxandra Vidu și Katica Got – o echipă bine sudată, care reușesc să facă din această manifestare romanească, un eveniment reușit, cu adevărat „cool”.  În secolul pe care-l trăim, entuziasmul nu ne dă afară din casă, și de aceea, când întâlnim oameni dispusi să ne facă gratuit bucurie, e bine să le multumin și să le rostim numele.

   In fiecare an mii de  participanți  se adună la sfârșit de septembrie în Royer Park, în Roseville unde se bucură muzică bună românească și  de mâncăruri specific românești:  mititei, sarmale, cârnați cu varză și mămăligută, prăjituri de casă, amandine, cozonac, cremșnit, plăcinte moldovenești cu branză – delicatese care gâdila  papilele gustative ale românilor și americanilor deopotrivă, cei din urmă având numai cuvinte de laudă la adresă produselor românești.

Miile de participanți, români, dar și alte etnii din Statele Unite cântă, danseza și  mănâncă… romaneste. Pentru mai bine de  8 ore, ei se simț că acasă, în atmosferă intimă a festivalului și se lasă cuceriți de muzică, de dansuri, dar și de bunătătile  culinare, la care si americanii prezenti au au avut numai cuvinte de laudă si de apreciere.

Programul artistic are ca invitaţi artişti cunoscuţi din România, dar şi artişti români locali, stabiliţi în SUA. Anul trecut Festivalul Romanesc de la Sacramento s-a bucurat de participarea  trubadurul veşnic îndrăgostit, Gheorghe Gheorghiu, care a bucurat inimile românilor nostalgici cu melodiile sale de suflet. Cu multe aplauze au fost răsplătiţi şi membrii Ansamblului artistic profesionist „Crişana” din Oradea, avându-l ca solist pe Leontin Ciucur, alături de Ghiţă Berinde, solist de muzică populară de la ansamblul „Stelele Banatului. A fost de faţă şi o delegaţie de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, alături de Secretara de Stat, Lilla Boglarka Debelka, Consulul General de la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, Scott Alvord, din partea Consiliului Primăriei oraşului Roseville, alături de artiştii locali – Augustin Lazăr, Estera Bercea, Viorica Onuţ, Abigail Budac, Boris Budac. La evenimentul de anul trecut  a participat și o delegație de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, împreună cu secretara de stat Lilla Boglarka Debelka, consulul general de la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, și Scott Alvord, din partea consiliului primăriei orașului Roseville.

La finalul  festivalului de anul trecut, cei cu inima română şi-au dat mână cu mână şi au încins o mare horă frăţească, o horă a unirii, care a aprins nostalgia în sufletele românilor aflaţi departe de ţară, dar care nu şi-au uitat rădăcinile şi obiceiurile tradiţionale româneşti.

Festivalul românesc de la Sacramento – o adevărată oază de românism autentic –  ii asteapta si in acest an pe toti romanii  entuziasti cu inimi tricolore,  pe 29 septembrie, in Royer Park, in Roseville, cu ocazia celei de-a XIX-a editii.