Invatamantul obligatoriu a fost extins la 15 clase. Cum se aplica legea promulgata azi de Iohannis Luni, 01 Aprilie 2019, ora 17:47 Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni o lege pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, care prevede ca invatamantul general obligatoriu este extins treptat la 15 clase, pana in anul 2030.Actul normativ prevede ca grupa mare din invatamantul prescolar, invatamantul primar, gimnazial si invatamantul liceal devin obligatorii pana in 2020.
„Invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii doi ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul secundar superior si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020, grupa mijlocie pana cel mai tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030.Frecventarea invatamantului obligatoriu poate inceta la forma cu frecventa la 18 ani”, se stipuleaza in actul normativ.Tot luni, seful statului a promulgat si o alta lege care vizeaza modificarea Legii educatiei nationale. Actul normativ vizeaza organizarea functionarii liceelor cu profil agricol in subordinea Ministerului Agriculturii si in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale.
Va fi scoasa Geografia de la Bacalaureat? Reactie dura din partea Societatii de Geografie din Romania
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 12:31 La sfarsitul saptamanii trecute a aparut in mediul online draft-ul proiectului care modifica Legea Educatiei. Acesta prevede, printre altele, scoaterea Geografiei de la examenul de bacalaureat.Societatea de Geografie din Romania reactioneaza dur la aceasta veste: „Nici macar regimul comunist nu si-a permis sa distruga geografia”.
„La o suta de ani de la crearea Romaniei intregite, Ministerul Invatamantului ne-a facut o surpriza enorma prin cateva initiative de asa-zisa reforma, desi in ultimii 30 de ani, invatamantul a mai fost supus la tot felul de reforme, fara efecte benefice de fond si fara a primi, macar intr-un singur an, bugetul alocat prin lege.
Una din masurile acestei recente reforme este si aceea ca Geografia sa nu mai fie o disciplina de examen la bacalaureat. La 100 de ani ai Romaniei moderne, iata cum un membru al echipei guvernamentale, nici nu mai are importanta numele lui, incearca sa anuleze, la finalizarea scolii, fara nici un fel de raspundere, o materie care a fost si va ramane fondatoare pentru personalitatea umana, care este parte formativa a constiintei oricarui popor, o materie care fundamenteaza gandirea rationala, care motiveaza respectul si toleranta fata de ceilalti oameni, fata de propriul mediu de viata, care ofera raspunsuri multiplelor intrebari puse de viata de fiecare zi, care informeaza temeinic despre oameni in general si despre raporturile lor cu natura, cu resursele ei, ca si despre modificarile permanente care au loc in economia mondiala, cu perspectivele ei vital importante, de la nivelul strict local, la cel regional si al Pamantului intreg”, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com de Societatea de Geografie din Romania.
Membrii societatii subliniaza ca nu inteleg de „unde rezulta atat ura impotriva unei discipline care are contributii remarcabile la dezvoltarea Romaniei”.
„Acum 100 de ani, eminentul geograf francez Emmanuel de Martonne, cunoscator profund al spatiului geografic romanesc si al romanilor, aducea o contributie capitala la intregirea Romaniei iar azi, dupa 100 de ani, Romania, fie si prin persoana unui ministru sau a unui consilier, incearca sa stearga un tom din invatamantul romanesc, o pagina din existenta noastra ca natiune, prin propunerea de a elimina geografia de la bacalaureat, dupa ce intr-un mandat precedent s-a luat decizia de a elimina geografia de la examenul de capacitate. Sa deducem ca aceasta este o atitudine programatic ostila geografiei?
Nu intelegem, in calitatea pe care o avem, de unde rezulta atata ura impotriva unei discipline care, prin lucrarile teoretice si de mare aplicabilitate practica ale savantului Simion Mehedinti si ale stralucitilor sai discipoli, a demonstrat ca are contributii remarcabile la dezvoltarea Romaniei.
Nu intelegem de ce o disciplina ca Geografia este marginalizata cand rolul ei in formarea intelectuala a unui elev, viitor absolvent, este capital. Sa intelegi lumea, sa-i patrunzi toate sensurile, sa formezi constiinta apartenentei la o natiune, sa promovezi valorile europene prin includerea acestora ca obiect de studiu sunt niste deziderate universal umane care, la noi, nu conteaza in fata unor interese marunte”, se mai arata in document.
De asemenea, Societatea de Geografie din Romania noteaza ca nici macar comunismul nu si-a permis sa distruga geografia, evidentiind ca aceasta disciplina a fost „lovita in timp” de diverse masuri.
Nici macar regimul comunist nu si-a permis sa distruga geografia. La 30 de ani de la profundele schimbari de regim politic si social avem surpriza sa observam ca se lucreaza temeinic la aceasta distrugere. Probabil ca nici o alta disciplina nu a fost atat de lovita in timp.
Numarul de ore de Geografie s-a redus, constant si drastic, ajungand la un nivel minimal, de avarie, iar acum se doreste excluderea ei de la examenul de bacalaureat, urmand ca, probabil in scurt timp, sa fie eliminate din scoli si orele putine care au mai ramas pentru aceasta disciplina”, potrivit sursei citate.
In plus, organizatia scoate in evidenta beneficiile pe care le are aceasta disciplina.
„In schimb, ce realizeaza Geografia scolara romaneasca? Pe plan international, la olimpiadele de profil ea obtine cu perseverenta medalii de aur si se claseaza sistematic pe locul 1 in lume. Care este recompensa pentru aceasta glorie adusa invatamantului romanesc? Disparitia geografiei.
O disciplina care aduce faima Romaniei, niste oameni care ridica in mod repetat steagul Romaniei, aducand onoare tarii pe care o reprezinta si proband astfel un patriotism real, sunt tratati la rubrica diverse a unor rapoarte. Iata cum sunt onorate la noi elitele, iata in ce consta recunostinta fata de aceasta munca a elevilor si profesorilor de geografie, fata de ceea ce ei fac pentru Romania.
Probabil ca aceia care decid nu au nevoie nici de elite si nici de Geografie. Pentru ce sa mai deschidem ochii spre lume copiilor pe care ii educam, pentru ce sa-i mai facem sa o inteleaga cu inteligenta, cu toleranta si solidaritate si sa viseze frumos la temeinicia neamului lor si a Pamantului? Mai bine sa nu viseze, mai bine sa fie ignoranti, apatici si sa nu se mai gandeasca la viitor, pentru ca un ministru sau un consilier nu doreste ca Geografia sa formeze constiinte, nu doreste ca ea sa contribuie la formarea de oameni capabili sa ridice Romania la nivelul celorlalte state din concertul natiunilor europene”, conchide comunicatul.In acest sens a fost lansat si o petitie online prin care se cere mentinerea geografiei ca varianta de optiune pentru examenul de bacalaureat. Aceasta poate fi semnata aic
Realitatea Media intra in faliment. Gusa: Astazi a venit aceasta lovitura de baros
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 22:38 Realitatea Media a intrat in faliment, iar acest lucru a fost comunicat luni seara, la ora 21:00, sustine Cozmin Gusa, care este actionar al Realitatea Media.
Intr-o interventie in emisiunea lui Denise Rifai, in jurul orei 22:00, Cozmin Gusa i-a acuzat pe Liviu Dragnea si „pe cei din statul paralel, respectiv Coldea”, ca au reusit, inaintea campaniei electorale, sa obtina o decizie la cererea ANAF-ului, definitva si irevocabila, de intrare in faliment a Realitatii Media.
„Adica ceea ce ni s-a tot promis in guvernarea Dragnea si in guvernarea Ponta, practic acum aparatul din jurul lui Dragnea, care il include si pe Coldea, a reusit sa obtina aceasta decizie in instanta, care este neasteptata pentru noi. (…) Noi am obtinut un plan de organizare aprobat, in care trebuia sa platim datoriile debitorilor. Toate cifrele noastre erau in regula”, sustine Gusa, citat de Realitatea.net.
El a mai spus ca in ultimele trei saptamani, companiei s-a incercat sa i se ia sediul, desi era platit la zi, i s-au blocat conturile de mai multe ori, „pentru a nu putea plati nici utilitatile, nici salariile” si ca s-a incercat preluarea ilegala a brandului Realitatea de la OSIM. „Pentru ca am reusit sa rezistam, azi a venit aceasta lovitura de baros”, a mai spus Gusa, adaugand ca exista si o alta licenta de satelit, Realitatea PLUS.
Curtea de Apel Bucuresti a respins planul de reorganizare
Curtea de Apel Bucuresti a respins, luni, planul de reorganizare propus de Realitatea Media S.A, care urmeaza sa intre in faliment, informeaza News.ro.
„Admite recursul. Modifica in parte sentinta recurata, in sensul ca: Infirma planul de reorganizare propus de debitoare si trimite cauza la judecatorul sindic in vederea intrarii in faliment a debitoarei S.C. REALITATEA MEDIA S.A. Mentine in rest dispozitiile sentintei recurate. Irevocabila”, se arata in decizia de luni a instantei.Realitatea Media se afla in insolventa de septembrie 2011.
Noul clasament WTA: Simona Halep revine oficial pe locul 2
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 09:40 WTA a dat publicitatii noul clasament al tenisului feminin, iar vestile sunt cat se poate de bune pentru tara noastra, Simona Halep revenind pe pozitia a doua.
Cu 5782 de puncte, constanteanca a ajuns la numai 239 de puncte in spatele liderului Naomi Osaka inaintea sezonului de zgura.
Tara noastra a ramas cu numai trei reprezentante in Top 100 WTA, insa toate au reusit sa isi imbunataeasca usor clasarile.
Mihaela Buzarnescu a urcat doua locuri pana pe 30, iar Irina Begu a urcat si ea o pozitie si se afla acum pe 69.Vestile nu sunt asa bune pentru jucatoarele aflate in afara elitei mondiale.
Sorana Cirstea a cazut pe locul 105, Ana Bogdan a pierdut si ea o pozitie si se afla pe 108, Monica Niculescu isi continua prabusirea si a ajuns pe pozitia 140, iar Alexandra Dulgheru nu reuseste sa isi revina, picand pe 161. In ceea ce priveste Top 10 WTA, avem cateva miscari interesante. Ashleigh Barty, campioana de la Miami, a patruns in premiera in Top 10 aflandu-se pe pozitia a noua, Pliskova a facut un salt de trei pozitii pana pe locul 4, iar Kiki Bertens a ajuns si ea pe pozitia a sasea.Tenisul feminin va lua o pauza in privinta turneelor importante, abia spre finalul lunii urmand a avea loc intrecerea de la Stuttgart, prima de anvergura pe zgura.M.D.
Un profesor i-a spart buza unui elev si a fost condamnat penal, insa ramane la catedra
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 16:36 Un profesor de geografie de la Scoala Gimnaziala Gheorghe Magheru din Caracal, care a bruscat un elev anul trecut, a fost condamnat, pe fond, pentru purtare abuziva la noua luni de inchisoare cu suspendare.Hotararea Judecatoriei Caracal poate fi atacata cu apel si pana la o solutie definitiva profesorul isi poate desfasura in continuare activitatea la catedra.
In urma cu trei ani, profesorul a avut un conflict si cu directoarea scolii, careia trebuie sa-i plateasca 2.500 lei daune morale. Acelasi profesor ar avea si mai multe sanctiuni disciplinare pentru alte situatii decat cazul in care a fost condamnat in prima instanta.
In solutia pronuntata de Judecatoria Caracal, in dosarul in cadre profesorul este inculpat pentru purtare abuziva, se arata ca ” (…) stabileste inculpatului C.I pedeapsa de 9 luni inchisoare (…) amana aplicarea pedepsei de 9 luni inchisoare, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, (…) care curge de la data ramanerii definitive a hotararii”.
Anul trecut, in luna octombrie, profesorul ar fi bruscat un elev caruia i-ar fi spart buza. In urma incidentului, profesorul a fost pus sub control judiciar si apoi trimis in judecata pentru purtare abuziva.
Dupa ce a fost pus sub control judiciar, profesorul a avut interdictia de a profesa timp de circa o luna, iar in decembrie 2018 instanta i-a ridicat aceasta interdictie.