SUA critica dur Germania: A profitat de protectia americana timp de generatii si acum va deveni prizoniera Rusiei Joi, 04 Aprilie 2019, ora 08:26 Vicepresedintele american Mike Pence a considerat miercuri ca „inacceptabila” atitudinea Germaniei, chemand aceasta tara aliata in NATO sa-si creasca cheltuielile militare si sa renunte la proiectul gazoductului Nord Stream 2.„Germania trebuie sa faca mai mult”, a declarat Pence la Washington, cu ocazia marcarii a 70 de ani de la crearea NATO, transmite AFP.
Mike Pence a aratat ca, datorita insistentelor presedintelui american Donald Trump pentru o „impartire mai echitabila a poverii” cheltuielilor, „multi dintre aliatii nostri isi respecta de acum angajamentele” de aducere a bugetelor lor de aparare la 2% din PIB la orizontul lui 2024.
„Multi altii, prea numerosi, nu sunt inca in acel punct si stim toti ca Germania este prima in cauza”, a mai spus Pence. Desi este vorba despre cea mai mare economie europeana, care „a profitat de protectia americana in Europa timp de generatii”, „slabiciunile” armatei sale sunt „flagrante”, a subliniat vicepresedintele american.
„Si totusi, Germania refuza astazi in continuare sa faca investitiile necesare” pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB stabilit de NATO, riscand chiar sa nu-si respecte angajamentul de a ajunge la 1,5% din PIB in 2024.
Vicepresedintele SUA a criticat, de asemenea, proiectul controversat al gazoductului Nord Stream 2.
„Nu putem asigura apararea Occidentului daca aliatii nostri devin din ce in ce mai dependenti de Rusia. Daca Germania persista in construirea gazoductului Nord Stream 2′, economia sa ‘va deveni, practic, prizoniera Rusiei”, a mai afirmat Pence.
In opinia sa, „este, pur si simplu, inacceptabil ca prima economie europeana sa continue sa ignore amenintarea agresiunii ruse si sa-si neglijeze apararea proprie si apararea noastra comuna”.
Marti, ministrul german de externe, Heiko Maas, care participa miercuri si joi la reuniunea NATO de la Washington, a atars atentia ca „dezbaterile publice privind impartirea poverii” risca sa „provoace incertitudine intr-un moment in care Rusia pune la incercare” unitatea aliatilor.
A treia runda de negocieri PE-Consiliul UE pentru sefia Parchetului UE are loc joi la Bruxelles
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 00:00 Echipa Parlamentului European va avea, joi la Bruxelles, a treia runda de negocieri cu reprezentantii Consiliului UE, pentru procurorul-sef european, dupa ce primele doua intruniri s-au incheiat fara rezultat. Pentru sefia Parchetului UE candideaza si Laura Codruta Kovesi.Primele runde de negocieri au avut loc pe 19 si 27 martie. Daca la intrunirea de miercuri nu se va ajunge la un consens, mai este programata o runda de negocieri pe 10 aprilie.
Echipa de negociere a Parlamentului European este compusa din presedintele si vicepresedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes si Judith Sargentini, presedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).
In urma unui vot secret, in luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruta Kovesi pe primul loc in lista de candidati pentru postul de procuror-sef european. Rezultatul a fost: Laura Codruta Kovesi – 26 de voturi, Jean-Francois Bohnert (Franta) – 22 voturi, iar Andres Ritter (Germania) – 1 vot. Kovesi a fost preferata anterior si in Comisia CONT.
In schimb, in urma votului reprezentantilor permanenti ai statelor in Consiliul Uniunii Europene, Jean-Francois Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-sef european, fiind urmat de Laura Codruta Kovesi, din Romania, si de germanul Andres Ritter.
Avand in vedere ca Laura Codruta Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru functia de procuror-sef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-Francois Bohnert sa fie desemnat pentru sefia Parchetului UE, mai multe runde de negocieri au loc intre Parlament si Consiliu, pentru a ajunge la un consens.
In contextul controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de catre procurorii Sectiei de anchetare a magistratilor, presedintele PE, Antonio Tajani, a facut miercuri o declaratie de sustinere a Laurei Codruta Kovesi. El a spus ca va trimite o scrisoare autoritatilor romane in care le va cere sa nu puna obstacole la participarea fostei sefe a DNA la toate fazele procedurii de selectie pentru postul de procuror-sef european.
Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis admiterea contestatiei depuse de Laura Codruta Kovesi si a hotarat ridicarea masurii controlului judiciar dispus de Sectia de ancheta a magistratilor in cazul fostei sefe DNA, in dosarul aducerii in tara a lui Nicolae Popa. Decizia judecatorilor este definitiva.
Guvernatorul Bancii Angliei, ingrijorat de un Brexit fara acord: riscul este alarmant de mare
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 20:39 Riscul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana fara niciun acord este „alarmant de mare”, a afirmat miercuri Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, catalogand drept „absolut absurde” sugestiile ca un astfel de scenariu poate fi gestionat.
Referindu-se la riscul producerii unui Brexit fara acord, Mark Carney a afirmat: „In august 2018, riscul era deja inconfortabil de mare. Din nefericire, cred ca s-a dovedit a fi o estimare precisa”.
„Acum, riscul este alarmant de mare. Suntem intr-o situatie in care vointa exprimata de Parlament este pentru o anumita forma de acord, unul definit printr-o dubla negatie: Parlamentul se opune unui Brexit fara niciun acord. Guvernul, dupa cum a spus premierul, se opune unui Brexit fara acord, Uniunea Europeana se opune unui Brexit fara acord, dar posibilitatea exista, prin optiunea din oficiu”, a explicat Mark Carney intr-un interviu acordat postului tv Sky News.
„Deci, iesirea din UE fara acord se poate produce in mod accidental si nu va mai fi nicio tranzitie, va fi direct un Brexit in mod dezordonat”, a atras atentia Mark Carney.
„Exista numeroase lucruri ingrijoratoare in cazul unui Brexit fara acord”, a subliniat guvernatorul Bancii Angliei, explicand insa ca sistemul financiar este puternic.
Intrebat despre afirmatiile unor promotori ai Brexit care sustin ca in lipsa unui acord se vor aplica regulile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), astfel ca nu vor fi impuse taxe vamale, Mark Carney a precizat: „Trebuie sa uitati fictiunile, sunt absolut absurde”.
Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeana. Bruxellesul a amanat producerea Brexit pana pe 12 aprilie in cazul in care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. In cazul in care acordul ar fi aprobat, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar urma sa se produca pe 22 mai.
Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.
Marea Britanie mobilizeaza avioane militare, dupa ce doua bombardiere rusesti s-au apropiat de spatiul aerian britanic
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 20:23 Marea Britanie a informat miercuri ca a mobilizat avioane militare Typhoon pentru a „Putem sa confirmam ca Fortele Aeriene Regale au reactionat rapid pentru a monitoriza doua bombardiere monitoriza doua bombardiere rusesti „Blackjack” care s-au apropiat de spatiul aerian britanic, scrie Reuters.Cele doua bombardiere rusesti de tip Tupolev Tu-160 cu raza lunga au zburat in spatiul aerian international in apropiere de coasta de nord-est a Marii Britanii.Blackjack in timp ce se aflau in zona de interes a Marii Britanii”, a informat un purtator de cuvant.
„Bombardierele rusesti nu au patruns in spatiul aerian al Marii Britanii in niciun moment”, a precizat el.
Ikea isi extinde in 30 de tari programul de inchiriere de mobila. Tot mai multi tineri prefera sa inchirieze, nu sa cumpere, de la haine pana la automobile
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 20:03 Ikea va extinde programul sau de inchiriere de mobila pe 30 de piete, in conditiile in care grupul suedez vrea sa se indeparteze de vanzarea de produse de mobila low-cost care sunt ulterior aruncate, ca raspuns la preocuparile crescute privind impactul asupra mediului, transmite Reuters.Acest program de inchiriere de mobila a fost lansat in luna februarie. Extinderea pe 30 de piete a fost dezvaluita miercuri la un eveniment organizat la primul magazin Ikea „sustenabil”, deschis la Kaarst, vestul Germaniei, in anul 2017.
„Testarea oportunitatilor de inchiriere este una din modalitatile prin care vrem sa punem in practica strategia noastra de transformare. Modificarile climatice si consumul nesustenabil se numara printre cele mai mari provocari cu care se confrunta societatea noastra”, a declarat Jesper Brodin, directorul general al Ingka Group, compania care detine cea mai mare parte din magazinele Ikea.
Ikea a inceput deja sa testeze diferite proiecte de inchiriere de mobila in Olanda, Suedia, Elvetia si Polonia, si intentioneaza sa extinda testele la 30 de piete incepand de anul viitor. Grupul analizeaza de asemenea, pentru Suedia si Elvetia, un program de furnizare de mobila catre companii pe baza de abonament, in timp ce in Olanda testeaza un pachet de inchiriere de mobila pentru studenti in parteneriat cu o asociatie locativa.
Tranzitia Ikea spre un model de economie circulara intervine intr-un moment in care multi clienti tineri vor sa isi reduca impactul asupra mediului, preferand sa inchirieze o gama larga de articole, de la haine la automobile, in loc sa le cumpere. Cel mai mare comerciant de mobila se confrunta de asemenea cu o lipsa de entuziasm in randul clientilor pentru a-si asambla singuri mobila precum si de reducerea atractivitatii marilor magazine Ikea amplasate in general la marginea oraselor, pe fondul exploziei comertului online.Magazinul Ikea din Romania a fost al 253-lea deschis in a 35-a tara, pe 21 martie 2007. Pana in luna martie 2010, a fost operat in sistem de franciza locala, iar dupa aceea Ikea Romania a devenit parte din Ikea Group. Acesta detine 367 de magazine in 30 de tari.
Guvernul ucrainean interzice majorarea pretului la gaze inainte de alegeri
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 14:47 Guvernul ucrainean a interzis companiei de stat Naftogaz sa majoreze pretul gazelor naturale pentru consumatori, a declarat miercuri premierul Volodimir Groisman, o masura care va fi apreciata de alegatori, dar ii va nemultumi pe creditorii internationali ai Ucrainei, transmite Reuters.Interdictia, care a intrat in vigoare retroactiv de la 1 aprilie, a fost anuntata in contextul in care presedintele Petro Porosenko, un aliat al premierului Volodimir Groisman, incearca sa isi creasca sansele in cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, ce va avea loc in data de 21 aprilie.
In primul tur, care a avut loc duminica, pro-occidentalul Petro Porosenko o obtinut suficiente voturi pentru a participa la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, insa are o sarcina dificila in a-l devansa pe favoritul Vladimir Zelenski, un fost actor si moderator tv care a intrat in politica.
Pe langa faptul ca a plafonat pretul gazelor naturale pentru consumatori la nivelul actual de 8,55 hryvna (0,32 dolari) pentru un metru cub, premierul Volodimir Groisman a precizat ca, in acelasi timp, Guvernul autorizeaza Naftogaz sa reduca preturile daca vor aparea conditii favorabile pe piata.
Luna trecuta Volodimir Groisman declara ca va cere Ministerului de Finante si companiei Naftogaz sa demareze discutiile cu Fondul Monetar International, in incercarea de a preveni orice noua modificare a pretului la gazele naturale pentru consumatorii casnici.
In schimb, FMI, un creditor important al Ucrainei, a cerut in repetate randuri autoritatilor de la Kiev sa majoreze pretul gazelor naturale pana la nivelul pietei, facand din aceasta majorare o preconditie pentru acordarea de noi ajutoare financiare.
Ultima data cand Guvernul ucrainean a majorat pretul gazelor naturale a fost in luna octombrie 2018, cand tarifele au fost majorate cu aproape un sfert, ceea ce i-a permis sa obtina un nou acord stand-by in valoare de 3,9 miliarde dolari cu FMI.
Pretul gazelor naturale este un subiect sensibil in Ucraina, unde o mare parte din populatie traieste in pragul saraciei, iar majorarea decisa in luna octombrie a redus popularitatea presedintelui Petro Porosenko in randul unor alegatori.