Meteo: Temperaturile cresc, dar tot va ploua Joi, 04 Aprilie 2019, ora 07:1 Temperaturile incep usor, usor sa creasca, dar aversele nu se dau duse in urmatoarele doua zile.Iata cum va fi vremea in toata luna aprilie
Nici joi nu vom scapa de nori. Meteorologii anunta maxime de 14 grade in Moldova, 18 in Maramures, 20 in Crisana, 20 in Transilvania, 21 in Banat, 18 in Oltenia, 16 in Muntenia si 12 grade in Dobrogea.
In Bucuresti vor fi 16 grade ziua si noaptea 2 grade.
Iata maximele de joi in alte orase din tara:
Brasov: 14 grade
Oradea: 20 grade
Constanta: 11 grade
Suceava: 13 grade
Baia Mare: 17 grade
Cluj-Napoca: 18 grade
Pitesti: 14 grade
Sibiu: 17 grade
Iasi: 14 grade
Galati: 14 grade
Arad: 20 grade
Ploiesti: 14 grade
Timisoara: 19 grade
Craiova: 17 grade
Drobeta-Turnu Severin: 17 grade
Giurgiu: 17 grade.
Vineri se anunta iar averse. ANM prognozeaza maxime de 14 grade in Moldova, 21 in Maramures, 22 in Crisana, 22 in Transilvania, 21 in Banat, 20 in Oltenia, 20 in Muntenia si 15 grade in Dobrogea.
Pentru Capitala meteorologii anunta ca vor fi 19 grade ziua si 5 noaptea.
Iata maximele de vineri in alte orase din tara:
Brasov: 17 grade
Oradea: 23 grade
Constanta: 12 grade
Suceava: 15 grade
Baia Mare: 19 grade
Cluj-Napoca: 21 grade
Pitesti: 17 grade
Sibiu: 18 grade
Iasi: 16 grade
Galati: 16 grade
Arad: 22 grade
Ploiesti: 18 grade
Timisoara: 21 grade
Craiova: 19 grade
Drobeta-Turnu Severin: 19 grade
Giurgiu: 21 grade. Vezi cum va fi vremea pana pe 14 aprilie A.G.
Orasul care fuge cu oameni si cladiri cu tot din calea minei ce sta sa-l inghita
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 00:00 In fata amenintarii iminente de a fi inghitit de pamant, Kiruna, cel mai nordic oras al Suediei, a-nceput sa faca picioare.Motivul pentru care cei 18.000 de oameni care locuiesc in prezent aici, deasupra cercului polar arctic, se vad nevoiti sa se mute vreo trei kilometri mai incolo sunt tot oamenii. Mai precis, ca urmare a exploatarii de-a lungul a sute de ani a minereurilor de fier care i-au dat viata orasului – minerii au sapat in unele ocazii si la doi kilometri adancime -, structura cladirilor a inceput sa slabeasca, in timp ce o falie imensa se apropie amenintator de oras cu fiecare an care trece.
Expertii estimeaza ca, pana la sfarsitul secolului, Kiruna se va prabusi complet in interiorul minei.
Situatia este cunoscuta de ani buni. In 2004, compania miniera de stat Luossavaara-Kiirunavaara, care exploateaza mina, de altfel cea mai mare mina de fier din lume, a incheiat o intelegere cu municipalitatea, prin care s-a angajat sa puna la bataie 1 miliard de dolari pentru mutarea orasului intr-o vale din apropiere, astfel incat sa-si poata continua activitatile miniere.
Operatiunea este in plina desfasurare, arhitectii si urbanistii implicati in proiect anticipand ca centrul orasului va fi mutat pana in 2022, iar proiectul ar trebui sa se incheie cu totul pana in 2040.
Misiunea este una de o amploare fara precedent. Luossavaara-Kiirunavaara vrea sa mute, cu ajutorul unei echipe speciale de experti, in jur de 20 de cladiri importante, care vor fi demolate si reconstruite bucata cu bucata. Printre ele se afla si biserica orasului, votata in 2001 cea mai frumoasa cladire din Suedia. De la altele, cum ar fi primaria si statia feroviara, vor fi recuperate elemente precum lampadarele si sinele din fier, care vor fi incorporate in structurile noi. Acestea vor fi construite in conformitate cu masterplanul arhitectilor de la White Arkitekter si Ghilardi+Hellsten, insarcinati cu proiectarea noului oras.
Noua primarie, o cladire moderna proiectata de firma scandinava Henning Larsen, este deja gata, iar in jurul ei incepe sa se teasa viitorul oras. Vezi cum arata noua cladire a primariei afla care sunt principalele provocari cu care se confrunta urbanistii si arhitectii pe SpatiulConstruit.ro.