Deținuții politici care au stat față în față cu Iohannis, povești cutremurătoare din iadul de la Aiud

„I-am mulțumit, pentru că am considerat că e un gest protocolar pe care, probabil, noi îl așteptam de mai mult timp ca cineva să ne ofere prilejul să ajungă la urechile autorității naționale aceste necazuri – să nu le cataloghez astfel – deși depășesc ideea de necaz.
Că vă dați seama ce înseamnă să-ți pierzi o familie întreagă, copi, nevastă… Am considerat că e un gest normal. un drept care mi se cuvenea, ceva ce așteptam și noi ca deținuți politici, mai ales cei din promoția ’80. (…) Pe dânsul l-a interesat povestea noastră și dacă am fost instruiți de cineva.
Am văzut din propria lui față că a înțeles că noi nu suntem niște cozi de topor ale PSD-ului, noi suntem niște oameni care am suportat necazurile vremurilor trecute”, a spus Marin Iancu.
„Eu m-am bucurat că domnul președinte Iohannis cu adevărat mi-a dat o atenție deosebită. Cu această ocazie i-am spus felul cum s-a întâmplat de am ajuns în pușcăria Aiud”, a spus la rândul său Ioan Muntean.
Ioan Muntean a povestit motivele care au dus la arestarea lui și cum a fost pus să aleagă între închisoare și moarte.
„Ceaușescu, după 1964, la înțelegerile pe care le-a avut și a primit clauza națiunii celei mai favorizate, a declarat că nu mai are deținuți politici. Toți cei care îndrăzneam să vorbim sau să ne asociem împotriva Partidului Comunist ni se căutau și ne fabricau infracțiuni de drept comun”, a spus Ioan Muntean.
Pe data de 9 septembrie aveam dreptul la prima plecare din penitenciar pe baza consimțământului meu. Aveam toate caracterizările. Și la sfârșit mi-a dat (Augustin Lazăr, n.r.) timp insuficient pentru reeducare. De aceea vă spun că acest om, om că așa suntem obligați să-i zicem, dar acesta nu era om – să nu-l vezi și de patru ori m-a amânat. Am făcut încă 4 ani. Nu știu dacă vă dați seama ce înseamnă, când că trebuie să pleci. E un drept al tău”, a povestit Marin Iancu.
Dragnea spune ca votantii il scot din inchisoare, daca e arestat: Vin niste maimutoi sa ne spuna ca nu suntem europeni?
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 18:28 Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, vineri, la mitingul partidului de la Craiova, ca a fost sfatuit sa nu renunte, chiar daca va fi arestat, pentru ca va fi scos de acolo. Totodata, seful PSD i-a numit „maimutoi” si „mascarici” pe toti cei care spun ca social-democratii nu sunt europeni. Amintim ca joi familia socialistilor europeni a anuntat ca ingheata relatiile cu PSD.
„Ma intrebau oamenii din presa zilele trecute cam cati oameni vor fi la miting. Mi-a zis Claudiu ca vor fi cativa. Am inteles ca PNL a facut miting aici intr-un colt. Asta e PSD-ul, oameni buni! Asta este partidul pe care Iohannis vrea sa-l distruga. Am trecut printre dumneavoastra – mi-e greu sa vorbesc cu tu – toata lumea mi-a zis: Liviule, mi s-a spus peste tot pe unde am mers ‘Liviule, nu te lasa'”, a afirmat Dragnea, la Craiova.
El a adaugat ca i s-a spus ca nu renunte intrucat, chiar daca il aresteaza, sa nu-si faca griji ca vor veni sa il scoata.
„Asta e partidul pe care Iohannis si clica lui vrea sa-l distruga. (…) Multi mi-ati spus: Liviule, nu te lasa! Mi-a mai zis cineva tot aici: ‘Chiar daca te aresteaza, sa nu renunti, ca venim si te scoatem de acolo’. Sper sa nu ajungem acolo pentru ca asta e dorinta de zi si noapte a lui Iohannis, pentru ca e ingrozit de noi”, a afirmat Liviu Dragnea, continuand cu acuzatii fara dovezi la adresa presedintelui.
Atac la multinationale si investitorii straini
Liderul PSD a vorbit despre masurile adoptate de guvernarea PSD, continuand sa atace multinationalele si investitorii straini.
„Multi nevolnici din aceasta tara au tot incercat sa puna in sertare marile momente ale istoriei, momente care arata patriotismul roman. De la Revolutie, romanii au inceput sa priveasca cu incredere, sa aiba curaj sa se bata pentru tara lor. Vreau sa vorbim cu curaj despre Romania si patriotism. Prea mult timp ni s-a spus ‘invatati-va cu salariile mici, ca altfel nu vin investitorii’. Si au stat romanii ani si ani cu salarii de mizerie, pentru ca, nu-i asa?, in Romania numai asa puteau veni investitorii”, a spus el.”Prea mult timp ni s-a spus ca mai importante sunt interesele UE decat interesele Romaniei. Orice german, belgian, olandez se gandeste in primul rand la tara lui, pentru ca asa e normal. Dar daca Romania a fost condusa fara coloana vertebrala, cu capul plecat, daca stai cu coloana dreapta, mai plesneste cate un disc, dar macar stai cu coloana dreapta, nu incovoiata”, a mai afirmat Dragnea.
El a continuat sa enumere masurile luate de PSD.
„‘De ce, ce au oamenii astia cu noi?’, m-au intrebat multi. Ce are Iohannis cu noi? Am inceput sa aratam toate abuzurile comise in aceasta tara si le e frica. Am avut un curaj nebun sa dam drumul la un program de pensii care continua in anii urmatori, am marit salariile la medici si profesori ca sa se bucure de respectul pe care il merita”, a mai spus Dragnea.
Dragnea spune ca trimite „patrioti pur sange” la Bruxelles, iar europenii sunt mascarici
Liviu Dragnea a reluat acuzatiile la adresa companiilor straine care ar aduce fructe si legume de calitate proasta in Romania.
„Sunt speriati ca fermierii romani au inceput sa puna pe masa romanilor produse romanesti gustoase. Am ambitia mea sa acoperim si lunile de iarna si vom subventiona si centralele termice pentru solarii si folia dubla. (…) De zeci de ani de zile si-au batut joc de pamant, au facut tot ce au putut ca sa ingenuncheze tara.
Trebuie sa stam sa vedem cum cerealele noastre sa plece afara si sa se intoarca biscuiti? Sa stam in continuare sa ne uitam cum companii straine calca in picioare fermierii romani? (…) Vin niste maimutioi, niste mascarici sa ne spuna ca nu suntem europeni, ca tinem la tara noastra, ca vrem sa ajutam romanii?
Eu imi iubesc tara si m-am hotarat sa-mi asum orice risc, orice pericol pentru a lupta pentru Romania. Oamenii pe care ii vedeti aici, care vor merge in Parlamentul European, sunt oamenii in care am incredere maxima. Niciunul nu ar fi ajuns pe aceasta lista daca nu era patriot pur sange.
Nu mai vrem tratament dublu pentru noi, rau pentru noi si bun pentru altii. Vrem sa mearga la Bruxelles pentru a fi o voce puternica pentru tara noastra, pentru a spune cu curaj ce inseamna Romania. Nu mai acceptam sa fim pusi la colt pentru tot felul de minciuni”, a declarat Dragnea.
Nou atac la justitie si Augustin Lazar
De asemenea, el a vorbit despre lupta anticoruptie.
„I-am auzit vorbind despre statul de drept. In mintea lor este statul de drepti. Au vorbit despre anticoruptie. Nu putem avea lupta anticoruptie cu personaje malefice in fruntea parchetelor”, a sustinut Dragnea.
El l-a atacat pe procurorul general, Augustin Lazar.
„Azi au fost din partea PSD doi fosti detinuti politici, oameni torturati. Si daca Lazar are un salariu de sute de milioane de lei pe luna atunci oamenii astia sa ramana cu indemnizatiile? Poate nu le vom face indemnizatii la fel de mari, dar detinutii politici trebuie sa primeasca macar un dublu la indemnizatie. Iohannis a zis ca se mai gandeste daca-l revoca sau nu. Pai cum sa nu se gandeasca? Unde e dosarul cu casele?”, a mai spus Dragnea.
Mitingul PSD de la Craiova a inceput, la acesta fiind prezenti cateva zeci de mii de militanti ai partidului. Participa la miting presedintele PSD, Liviu Dragnea, secretarul general al partidului, Codrin Stefanescu, Rovana Plumb, Claudiu Manda, Dan Nica, Maria Grapini, care candideaza la alegerile europarlamentare, precum si Olguta Vasilescu.
Miting PSD la Craiova: Dragnea si iubita au facut baie de multime, Manda e pe toate pancartele (Foto)
de Andreea Ghinea Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 16:46 Mitingul PSD, la care erau asteptate 40.000 de persoane, a inceput in aceasta dupa-amiaza la Craiova.Cateva mii de persoane s-au adunat in centrul Craiovei, unde a fost amplasata si o scena pe care Liviu Dragnea va sustine un discurs.Desi Claudiu Manda a anuntat ca participantii vor fi imbracati in alb, acestia nu s-au conformat cerintelor si doar cativa au venit asa cum s-a cerut.
Sustinatorii PSD adunati pe scena tin in maini pancarte cu chipul lui Claudiu Manda.
La 20 de minute dupa inceperea mintingului si-a facut aparitia si Liviu Dragnea, alaturi de Claudiu Manda si Lia Olguta Vasilescu, care au facut o baie de multime pana la scena. In spatele lui Dragnea, se mai aflau Maria Grapini, Rovana Plumb si iubita liderului PSD, Irina Tanase.
La inceputul mitingului, jandarmii au ridicat un barbat care avea un cutit la el. Omul are 70 de ani si a fost dus la sectia de politie. De asemenea, a fost luat de jandarmi si un barbat care s-a declarat a fi anti-PSD.
La mitingul electoral de la Craiova, ar fi asteptate in jur de 40.000 de persoane.
Iohannis lauda improvizatiile pe care le fac romanii din lipsa de conditii, la cel mai mare exercitiu NATO din Marea Neagra
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 19:10 Presedintele Klaus Iohannis a vizitat, vineri dupa-amiaza, trei nave care au participat la „Sea Shield 19”, cel mai mare exercitiu NATO din Marea Neagra, printre acestea aflandu-se si fregata „Regele Ferdinand”. Seful statului i-a felicitat pe militarii romani pentru cum s-au comportat la acest exercitiu si le-a spus ca, desi nava nu dispune de toate facilitatile pe care si le doresc, reusesc sa compenseze prin capacitatea lor si prin inventivitate.
Klaus Iohannis a fost prezent, vineri dupa-amiaza, in Portul Militar Constanta, pentru a vizita trei nave participante la exercitiul „Sea Shield 19”. Prima sa oprire a fost pe fregata „Regele Ferdinand”. Dupa ce a vizitat nava timp de mai bine de o jumatate ora si a stat de vorba cu oficiali militari, la final seful statului s-a adresat marinarilor militari care se aflau pe puntea fregatei. Cu acest prilej, el le-a transmis ca este mandru de ei si de munca depusa si ca, in conditiile in care nava nu dispune de toate facilitatile pe care militarii si le doresc, ei reusesc totusi sa completeze prin capacitatea lor si prin inventivitate.
„Ma bucur foarte mult ca ne intalnim aici dupa ce ati terminat exercitiul. In vizita pe nava mi s-a prezentat exercitiul, rezultatele acestuia si, acum la acest moment, pot sa va spun ceva foarte simplu: felicitari. Sunt foarte mandru de voi si de munca pe care ati depus-o si pe care o depuneti.
Este imbucurator si linistitor daca aflu de la comandantii vostri ca v-ati integrat foarte bine cu participantii din alte tari. Mi-a placut foarte mult cand am auzit ca, in conditiile in care nava nu dispune chiar de toate facilitatile pe care vi le doriti, reusiti foarte bine sa completati prin capacitatea voastra si prin inventivitate”, a afirmat Iohannis la bordul fregatei „Regele Ferdinand”.
Apoi Klaus Iohannis a vizitat nava canadiana HMCS Toronto si pe cea olandeza Zr. Ms. Evertsen.
La finalul vizitei pe nava olandeza, presedintele s-a adresat militarilor si le-a transmis ca este impresionat de rezultatele exercitiului „Sea Shield 2019”.
„Pentru mine, ca presedinte al Romaniei, acest exercitiu a fost foarte important. Pentru ca avem Marea Neagra, o mare frumoasa, dar si o zona foarte complicata si presupun ca pe durata acestui exercitiu cu totii ati putut observa de ce este o zona atat de complexa.
Pentru mine si pentru Romania este foarte important sa ii avem pe aliatii nostri, pe voi, impreuna cu noi, aici in Marea Neagra, lucrand impreuna, pregatindu-ne impreuna si cunoscandu-ne reciproc. Zona Marii Negre nu este numai o regiune estica sau o granita estica a NATO. Zona Marii Negre este foarte complicata si avem nevoie de voi toti, avem nevoie de NATO”, a afirmat Iohannis.
El a mentionat ca Romania este membra NATO de 15 ani, iar tara noastra s-a adaptat, la inceput primind securitatea din partea NATO, iar acum a devenit un furnizor de securitate in regiune.
Fortele Navale Romane au organizat, in perioada 5-13 aprilie, cel mai mare exercitiu multinational naval, in apele teritoriale ale Romaniei si in apele internationale ale Marii Negre.
La exercitiul din acest an au participat 14 nave militare romanesti si sase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda si Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care au exersat proceduri intrunite de lupta impotriva amenintarilor subacvatice, de suprafata si aeriene, adaptate la tipologia amenintarilor de securitate din regiunea Marii Negre.
Dragnea: Nu ma pot delimita de Iliescu. Sunteti din alt film, ce naiba? Dosarul Revolutiei e o mascarada
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 20:29 Liviu Dragnea a spus ca nu se poate delimita de Ion Iliescu, in contextul in care fostul presedinte al Romaniei si al PSD tocmai a fost trimis in judecata pentru crime impotriva umanitatii in Dosarul Revolutiei.Dupa mitingul de la Craiova, Liviu Dragnea a fost intrebat de o ziarista daca se va delimita in vreun fel de Ion Iliescu, in contextul dosarulului Revolutiei.
„Dosarul Revolutiei trimis de Lazar la instanta este o mascarada ca sa incerce sa abata atentia de la grozaviile care au iesit la iveala despre el. Nu ma pot delimita de Ion Iliescu. Ion Iliescu este un om pe care il apreciez, un om care a tinut Romania in granitele ei si in stabilitate intre o perioada foarte grea. Nu. Eu cred ca este o mascarada”, a raspuns Liviu Dragnea.
Ziarista a spus apoi ca Ion Iliescu este acuzat si in dosarul Mineriadei de infractiuni contra umanitatii, iar Dragnea i-a raspuns: „Domnisoara, mai calm, uitati-va ca aici este atata atmosfera, sunteti din alt film, ce naiba?”.
Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si fostul sef al Aviatiei Militare Iosif Rus au fost trimisi luni in judecata, in Dosarul Revolutiei, pentru savarsirea de crime impotriva umanitatii.
Finalizarea anchetei si solutia decisa de procurori a fost anuntata luni dimineata de procurorul general Augustin Lazar, intr-o declaratie de presa la finalul careia a cerut public scuze, in numele Ministerului Public, pentru durata excesiva a anchetei penale – 30 de ani. Intr-un comunicat postat la scurt timp pe site-ul Ministerului Public se reaminteste mai intai ca una dintre prioritatile strategice ale MP a fost si solutionarea asa numitelor „dosare istorice”, cum ar fi „Dosarul Gheorghe Ursu” (trimis in instanta la data de 1 august 2016) si „Dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990„, trimis in judecata in iunie 2017.
„Astazi, la aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, dupa o evolutie complexa si complicata a cauzelor penale ce au avut ca obiect cercetarea faptelor savarsite in acea perioada, fapte ce au dus la caderea regimului comunist, suntem in masura sa anuntam solutionarea acestui dosar esential pentru aflarea adevarului despre istoria noastra recenta„, se arata in comunicatul de luni al MP referitor la Dosarul Revolutiei.
Patru militari romani au fost grav raniti in Afganistan
Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 13:43 Patru militari romani au fost raniti, sambata, in Afganistan.
Redam integral comunicatul Ministerului Apararii:
In jurul orei 10 (ora Romaniei), cand o coloana de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor si protejate impotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protectia Fortei „Sfantul Andrei”, aflati in misiune in zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacata cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament usor de infanterie executat de insurgenti.
Infanteristii romani au actionat conform procedurilor si au respins atacul insurgent, avand sprijin terestru si aerian din partea fortelor americane.
Cei patru militari raniti in urma incidentului au fost evacuati pe cale terestra catre spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toti fiind constienti si in stare stabila.
In urma evaluarii medicale, militari au fost internati, doi dintre ei cu fracturi in zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian inchis si cel de al patrulea cu fractura toracala. Starea lor este stabila. Detalii cu privire la identitatea militarilor implicati in acest incident vor fi facute publice, conform procedurilor-standard aplicabile, numai dupa informarea familiilor acestora.
Conducerea MApN este informata in permanenta despre situatie si urmareste cu atentie evolutia de sanatate a militarilor.
Replica incalificabila a unui secretar de stat cand i s-a spus ca bolnavii de cancer mor asteptand cu lunile programarea la tomograf
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 22:0 Secretarul de stat in Ministeul Sanatatii Cristian Grasu a avut vineri o reactie incalificabila. Grasu se afla la dezbaterea publica pe tema coplatii la privat, iar mai multe asociatii de pacienti au atras atentia ca vor garantii ca romanii vor beneficia mai ieftin de tratament la clinici private, intr-un sistem concurential in care pacientul e pe primul loc.
„Problema noastra este sa ne asiguram ca aceste modificari nu vor afecta pacientii major. (…) Vreau sa ma asigur ca nu vor fi create abuzuri, pentru ca sunt multe persoane care nu au educatie sau in varsta si sa nu se creeze un sistem de cartel in care la un moment dat pacientul sa nu aiba unde sa se duca si peste tot sa i se impuna acelasi …Vreau sa existe un plafon. Vrem sa fim siguri ca pacientii vor fi protejati”, cerut in cadrul dezbaterii Rozalina Lepadatu, reprezentantul Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.
Dupa ce Sorinta Pintea a parasit dezbaterea, motivand ca ar avea o intalnire cu sindicatele, in numele ministerului a raspuns Grasu.
O jurnalista l-a intrebat daca acest sistem va rezolva cumva si problemele pacientilor care asteapta cu lunile pentru a avea acces la serviciile pentru care cotizeaza, de la banale analize de baza, la programari la imagistica.
Jurnalista i-a dat exemplul unui bolnav de cancer programat la tomograf peste 3 luni, care a murit insa dupa o luna.
„Cine decide urgenta? Noi aici ne-am intalnit sa dezbatem un lucru general, o lege, si acum vorbim de cazuri punctuale, singulare”, a fost raspunsul lui Cristian Grasu, potrivit HotNews.ro.
„Da, dar singular, nesingular, omul ala a murit”, i-a replicat jurnalista.
„A murit din cauza ca nu a facut CT-ul?”, a continuat Cristian Grasu.
Raspunsul la intrebarea secretarului de stat este ca si din aceasta cauza. Fara un computer tomograf, bolnavii de cancer nu pot fi luati in evidenta de un medic oncolog. Fara a avea o imagine clara despre situatia cu care se confrunta, medicii nu pot decide tratamentul optim, interventia chirurgicala sau dozajul medicamentelor.
Cristian Grasu coordoneaza Directia generala de asistenta medicala si sanatate publica si Departamentul monitorizare implementare proiecte spitale regionale din Ministerul Sanatatii.A.S.
Primarul din Ramnicu Valcea a dat in judecata statul roman si cere despagubiri uriase pentru procesul de coruptie
Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 08:49 Primarul din Ramnicul Valcea, Mircia Gutau, a deschis actiune in instanta impotriva statului roman, solicitand daune morale si materiale pentru „suferinta si umilinta” la care ar fi fost supus in cei peste 12 ani in care a fost implicat in procese.
Avocatul sau, Octavian Fieroiu a precizat ca actiunea a fost deschisa la Tribunalul Valcea si ca se cer despagubiri de 10,5 milioane de euro, daune morale si materiale.
„S-au cerut 500.000 de euro daune materiale si 10 milioane de euro daune morale pentru cei 12 ani si circa 4 luni pe care i-a petrecut Mircia Gutau prin procese si prin puscariile patriei.
Sigur, este o apreciere relativa si subiectiva, o cvasi-recuperare a prejudiciului creat, cuantificabil in salariile si celelalte beneficii de care a fost lipsit in perioada detentiei, in cheltuielile pe care le-a facut pentru angajarea unui avocat calificat, pentru cazare, pentru transport la organele de urmarire penala si la instantele de judecata si alte multe cheltuieli, pentru ca au fost ani de procese la instantele din tara si inclusiv la CEDO”, a explicat Fieroiu.
El a mentionat ca actiunea deschisa vineri este doar pe latura civila, impotriva procurorilor de caz si a judecatorilor care au dat sentinta de condamnare urmand sa faca plangere penala, dorinta lui Mircia Gutau fiind ca toti cei vinovati de cazul lui „sa plateasca”.
„Eu i-am lasat mana libera avocatului, pentru ca am mare incredere in dumnealui. Astept decizia judecatorilor in acest proces, indiferent de cat va dura el, doi-trei ani, ma astept ca statul roman sa se indrepte impotriva celor vinovati, pentru ca ei trebuie sa raspunda. De la denuntator, la procurorii de caz si la judecatorii care au dat condamnarea, fiecare trebuie sa raspunda pentru greselile pe care le-a facut.
Indiferent de suma care a fost calculata ca despagubire, va spun ca nimic nu echivaleaza cu suferinta mea si a familiei mele in acesti peste 12 ani. Eu sunt unul dintre cei norocosi, pentru ca am apucat sa prind si achitarea. Cred ca sunt si altii ca mine care nu au avut norocul acesta, de aceea, imi doresc ca cei vinovati sa plateasca si ceea ce am patit eu sa nu mai pateasca si altii”, a declarat Mircia Gutau.
In ianuarie 2010, Gutau a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani si sase luni de inchisoare, intr-un dosar in care a fost acuzat de procurorii DNA ca a pretins de la un denuntator, actionar majoritar al unei societati comerciale, suma totala de 50.000 de euro, atat in mod direct, cat si prin intermediul viceprimarului Nicolae Dicu, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat in Ramnicu Valcea. Gutau a fost eliberat conditionat in septembrie 2011.
In noiembrie 2016, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca lui Mircia Gutau i-au fost incalcate dreptul la aparare si dreptul la un proces echitabil si in aprilie 2018 instanta suprema a decis rejudecarea dosarului, Gutau fiind achitat definitiv in luna octombrie a anului trecut.
Gutau a candidat la alegerile locale din 2016 la Primaria Ramnicu Valcea pe listele Partidului Ecologist Roman, castigand un nou mandat. El a fost primar in Ramnicu Valcea si intre 2004 si 2010.
Bombardiere ruse au survolat Marea Neagra in timpul exercitiului NATO desfasurat inclusiv in Romania
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 21:00 Rusia a efectuat vineri, deasupra Marii Negre, manevre cu bombardiere strategice Tupolev 160 si cu avioane multirol Sukhoi-27SM, in contextul Exercitiului NATO „Scut Maritim” („Sea Shield”).
„Avioane de vanatoare (…) au escortat bombardeiere strategice Tupolev-160 si au exersat interceptarea tintelor aeriene”, a transmis Comandamentul districtului militar sudic al armatei ruse, citat de agentia de presa Tass.La exercitii au participat si avioane multirol ale Flotei militare ruse a Marii Negre.
Avioanele au decolat de la o baza aeriana din Crimeea.
„Manevrele au avut loc in timpul Exercitiului naval NATO Scut maritim (Sea Shield 2019), care a oferit Flotei ruse a Marii Negre si Fortelor Aeriene posibilitatea de a exersa sarcini de lupta in conditii reale”, precizeaza Comandamentul districtului militar sudic al armatei ruse.
Fortele Navale Romane au organizat, in perioada 5-13 aprilie, cel mai mare exercitiu multinational naval, in apele teritoriale ale Romaniei si in apele internationale ale Marii Negre. La exercitiul din acest an au participat 14 nave militare romanesti si sase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda si Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care au exersat proceduri intrunite de lupta impotriva amenintarilor subacvatice, de suprafata si aeriene, adaptate la tipologia amenintarilor de securitate din regiunea Marii Negre.
Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu atunci când era președinte! Câți bani lua lunar. Surpriză de proporții
INHOT NEWS 13/04/2019, 12:51S-a aflat ce salariu avea Nicolae Ceausescu!
Recent, s-a aflat ce salariu avea dictatorul Nicolae Ceausescu! Spre surprinderea tuturor, fostul președinte al României nu avea cel mai mare salariu din țară! El era întrecut în ceea ce privește sumele încasate lunar de șeful de exploatație din Valea Jiului!
Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu!
Salariul fostului președinte al României, Nicolae Ceaușescu, pe când era în funcție, a fost dezvăluit de Petre Gigea, fostul ministru de Finanțe și consilier personal al dictatorului.
Îți place NOUL FANATIK.RO? Citește AICI ȘTIREA MOMENTULUI din sport! „15.000 de lei era salariul lunar al preşedintelui României prin 1984. Primul-ministru avea cu o mie de lei mai puţin decât el, viceprim-ministrul cu două mii de lei mai puţin, iar noi, miniştrii, aveam mai puţin. O precizare: 9.000 de lei era salariul meu propriu-zis de ministru, plus 2.000 de lei – indemnizaţia de conducere, dar care nu intra la calculul pensiei, deoarece Ceauşescu nu accepta ideea unor pensii mari”, a declarat, pentru gds.ro, Petre Gigea, citat declick.ro.
Nicolae Ceaușescu a refuzat o mărire de salariu și nu era adeptul unor ”pensii nesimțite”
„La ora aceea, cursul neoficial al dolarului american era de aproape 30 de lei. Dacă am face un calcul aproximativ, am putea zice că salariul lui Nicolae Ceauşescu a fost de aproape 500 de dolari SUA pe lună”, a mai explicat Petre Gigea.
„La sugestia unor colegi miniştri, prin noiembrie 1985, m-am dus într-o zi la Nicolae Ceauşescu cu o propunere de mărire a salariului lui, ştiind că, implicit, se vor mări astfel la toţi de sub el. Am trecut, ca propunere, 20.000 de lei pentru el, ca preşedinte al României. De ce? Se majoraseră salariile şi directorul general din Valea Jiului încasa 19.000 de lei pe lună (salariu plus sporuri). Nu a fost de acord cu propunerile mele şi a acceptat mărirea salariului de la 15.000 la 16.000 de lei, adică echivalentul a 530 de dolari SUA”, a mai explicat Petre Gigea, care a trecut în revistă și salariile oamenilor de rând:
”În aceeaşi perioadă, salariile românilor de rând variau între 1.500 şi 3.600 de lei. De asemenea, o franzelă costa 2,5 lei, 1 kg de zahăr 11 lei, 1 litru de ulei 12 lei, 1 kg de carne de porc 33 de lei, 1 litru de benzină 9 lei, un bilet de tramvai 2 lei, un televizor cu tub între 2.000 şi 4.000 de lei, iar o maşină Dacia 70.000 de lei”, a mai sous Gigea.