Exces de putere. Detalii incredibile. Mii de magistrați, ascultați abuziv

Ies la iveală noi dezvăluiri legate de modul în care DNA a ținut „în lesă” cu tot felul de dosare mii de magistrați din România.
Modul de acțiune: autosesizările. Adică DNA deschidea special dosare magistraților, dar și unor procurori, pentru a se asigura că aceștia vor face ce vrea sistemul.Într-un interviu exclusiv acordat jurnalistei Antena 3 Ana Maria Bujor, șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a declarat că instituţia pe care o conduce a finalizat controlul la DNA legat de cauzele penale care îi vizau pe magistrați și că peste 2.000 de judecători și procurori români au fost ascultați abuziv de DNA.
„Numerele pe care vi le voi spune nu sunt neapărat exacte, întrucât din cauze obiective nu au putut fi determinate. Toate aceste cauze sunt multe și sunt prezentate în detaliu în raport.Inspectorii care au efectuat acest control relevă urmatoarea situație: numărul dosarelor inregistrate vizând magistrații, deopotrivă judecători și procurori, în perioada 2014 – 2018, 1.443 de dosare vizând nu mai puțin de 1.962 de judecători și 845 de procurori.Ce este remarcabil este că printre cei vizați de dosare se numără judecători ai CCR, judecători și procurori membri ori foști membri ai CSM și inspectori judiciari”, a declarat Lucian Netejoru.
Presiunea DNA a atins cote maxime. Victime numeroase printre magistrați. „Au fost supravegheați cu vârf și îndesat”
„Magistraţii au fost cu vârf și îndesat supravegheați. Au fost foarte multe măsuri de supraveghere solicitate și dispuse cu privire la acești magistrați, relevate în cuprinsul raportului de control, dar și nereguli care au însoțit dispunerea acestor măsuri şi admiterea solicitărilor pentru luarea unor astfel de măsuri. 97% din solicitările DNA de luare a măsurilor de supraveghere erau admise.
Echipa de control a fost una mixtă, compusă din inspectori judiciari de la direcţia pentru judecători şi de la direcţia pentru procurori.Fiecare subechipă a formulat propriile constatări și concluzii. Ca o caracteristică comună, pot să vă spun că atât procurorii, cât și judecătorii implicați în procedurile de luare a măsurilor de supraveghere nu au dovedit destulă responsabilitate în luarea acestor măsuri. Raportul detaliază această susținere a mea.Au fost multe situațiile semnalate pe lângă lege. De exemplu, sesizarea judecătorului de drepturi și libertăți de la o instanța necompetență, când urmărirea penală nu fusese dispusă nici în rem. Au fost situații în care procurorii au prezentat cu întârziere semnificativă, chiar și de trei ani și jumătate, autorizațiile provizorii pe care le emiseseră, la instanţă, pentru a fi confirmate.Mai mult de atât, chiar și atunci când instanța infirma aceste autorizații provizorii, nu s-a procedat la distrugerea proceselor verbale de redare a înregistrărilor. Dosare aflate pe rolul unei structuri teritoriale erau preluate la DNA central numai pentru o zi, pentru a se obține mandat pentru aceste măsuri. După care, în aceeași zi, erau trimise din nou la structura teritorială, printr-o simplă adresa.Alte situații au vizat valorificarea cu o maximă întârziere a înregistrărilor efectuate. Au fost cazuri în care au fost exploatate chiar și la 5 ani după ce au fost obținute. Au fost semnalate cazuri în care, pentru a se prelungi peste limita legală durata acestor măsuri de supraveghere, erau create succesiv măsuri de supraveghere vizând aceleași fapte. Erau aduse pentru a justifică elemente minime de noutate. În fapt, respectivii magistrați care erau supuși acestor măsuri erau cercetați pentru aceleași fapte, dar se obțineau noi și noi mandate”, a transmis Netejoru, conform Antena 3.
Tenebrele justiției din mandatul lui Kovesi la DNA. Mărturisiri cutremurătoare din interiorul sistemului. După ce principii erau pregătite dosarele

Autor: Cristian Istrate | vineri, 19 aprilie 2019 |
„Eu sunt inspector judiciar din anul 2014. Nici ca inspector și nici ca inspector-șef nu am simțit alte presiuni decât cele care au fost exercitate în timpul controlului la DNA. Despre toate aceste presiuni am făcut vorbire într-un document pe care l-am pus la dispoziția CSM.În ce au constat aceste presiuni? Aș începe cu dosarul care mi-a fost făcut la DNA, cu privire la o apartenența din trecut la Masonerie. Nu am avut ocazia să o spun, dar o spun aici. Eu sunt mândru că am făcut parte din Masonerie, dar știind care îmi sunt îndatoririle, am renunțat la a fi membru în această organizație.În tot timpul controlului am fost bombardați cu fel de fel de solicitări privind inspectorii care efectuau controlul. Pot să vă spun în premieră că primeam astfel de solicitări chiar și după încheierea programului, după ora 16, trimise cu poșta specială.”, a declarat Netejoru, într-un interviu la Antena 3.Recent, judecătorul Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, acesta fiind singurul concurent.Lucian Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte, anunţă CSM pe pagina sa, unde publică tabelul de clasificare a candidaţilor la funcţia de inspector şef al Inspecţiei Judiciare la concursul organizat în perioda 21 decembrie 2018 – 28 martie 2019, tabel care cuprinde un singur rând în care figurează numele judecătorului. Netejoru a obţinut, astfel, un mandat de încă trei ani la conducerea secţiei, după ce a susţinut miercuri interviul în faţa şefei CSM, Lia Savonea, care a condus comisia din care au mai făcut parte Evelina Oprina, Victor Alistar, Andreea Chiş şi Florin Deac.
Călin Popescu-Tăriceanu: Soluția cea mai bună va fi de a merge pe un candidat comun
17 APR 2019 • 21:12

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit la ”Sinteza Zilei” despre remanierea lui Tudorel Toader, subliniind că acesta a făcut mai multe lucruri în Justiție decât mulți dintre predecesorii săi.
Iată principalele sale declarații:
”Cred că a avut un rol important în demersul pe care noi, coaliția PSD-ALDE, l-am făcut pentru a aduce Justiția la normalitate, pentru a rupe legăturile oculte, pentru a repune Justiția în normalitate. Niciun ministru nu a avut curajul să îi clintească un fir de păr lui Laura Codruța Kovesi. Sau cum a fost cererea de revocare a lui Augustin Lazăr. Eu aș interpreta că sunt gesturi justificate și curajoase. E greu să împaci pe toată lumea. S-a ajuns la această decizie” a spus Călin Popescu Tăriceanu.
”La Comisia juridică s-a întâmplat un mic miracol, PNL și USR au votat cot la cot cu ceilalți, pentru a modifica articolele Codului Penal. Și-au dat seama că trebuie respectate deciziile CCR. Parlamentul face o operație corectă, legală, legitimă. Dacă aceste lucruri erau făcute de Guvern, ar fi fost niște semne de întrebare, care ne-ar fi pus în bătaia criticilor de la Bruxelles”
”Revocarea unui ministru este atributul exclusiv al premierului. Decizia nu poate fi contracarată de președinte, este o decizie CCR explicită. Președintele poate interveni la numire”
”Avem în vedere posibilitatea de a face o restructurare a Guvernului, care să evite piedicile pe care ar putea să le pună președintele”
”Referendumul, pe o temă pe care încercăm să o definim cât de cât, reprezintă o încercare și o modalitate prin care președintele, noi cei de la ALDE am votat împotrivă, nu suntem împotriva unui referendum pe teme de Justiție, ci împotriva organizării simultate cu alegerile europarlamentare. Revenind, impresia mea clară este că președintele dorește să ia startul mai devreme în campania pentru prezidențiale, va parazita complet dezbaterea pentru Parlamentul European, vine cu o temă falsă, nu cred că e cineva care să spună că nu vrea să fie combătută corupția. Nu cred că oamenii sunt atât de naivi încât să nu își dea seama de această manevră, de aceea cred că nu se va întruni cvorumul”
”Augustin Lazăr este o rotiță deloc neglijabilă din cadrul acestui sistem”
”Legea lustrației a fost inițiată de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptată în Parlament și blocată la CCR”
”Societatea Timișoara și GDS s-au conpromis. Întotdeauna când faci o gafă cel mai grav e să încerci să o repari. La 30 de ani de la căderea comunismului noi avem în fruntea Parchetului General un procuror care a fost un zelos al regimului comunist”
”Revocarea lui Lazăr ar fi fost metoda prin care ar fi putut arăta că între ce face și ceea ce clamează public nu e nicio diferență (n.r. – Klaus Iohannis)”
”Soluția cea mai bună va fi de a merge pe un candidat comun, care să fie un adevărat contracandidat la alegeri. Am decis să nu tranșăm această decizie acum, vom vedea cine e cel mai bine plasat după alegerile europarlamentare”
Liviu Dragnea, anunț clar despre candidatura la prezidențiale
19 APR 2019 • 17:06

Premierul Viorica Dăncilă, președinte executiv al social-democraților, a declarat vineri, la Botoșani, că-și dorește ca viitorul președinte al României să fie ”un președinte PSD”. Imediat după declarațiile premierului, Liviu Dragnea a făcut precizări despre viitorul candidat la prezidențiale.
”Mi s-a solicitat în toate județele în care am fost (n.r. să candideze la prezidențiale). Le-am spus colegilor, după 26 mai, vom avea o discuție destul de profundă în partid în partid să stabilim care este cea mai bună variantă pentru prezidențiale din punct de vedere al Alianței, având ca obiectiv câștigarea alegerilor prezidențiale de către Alianța PSD-ALDE.” a spus Dragnea.
Viorica Dăncilă, alături de Liviu Dragnea la Botoşani: În 2019 îmi doresc să avem preşedintele României un preşedinte PSD
Publicat: (acum 17 ore) // Actualizat: (acum 17 ore) // Sursa: romaniatv.net
La primul miting electoral alături de Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă le-a spus pesediștilor că nu o să facă niciun pas înapoi pentru că are „o datorie față de români și față de țară”, dar și față de Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă a vorbit, la Botoșani, şi despre posibilitatea ca PSD să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale.„Îmi doresc să aveți încredere și îmi doresc ca împreună să mergem la guvernare până-n 2020, iar în primul rând în 2019 să câștigăm alegerile europarlamentare şi să avem președintele României un președinte PSD”, le-a spus Viorica Dăncilă social-democraţilor prezenţa la întrunirea PSD de la Botoşani. Afirmaţia premierului Viorica Dăncilă vine în contextul în care în spaţiul public se vehicula posibilitatea ca PSD să îl susțină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcția de președinte al României. Dăncilă a declarat vineri, la Botoşani, cu prilejul alegerilor pentru conducerea organizaţiei judeţene, că a fost cel mai atacat premier din ultimii 30 de ani.
“Nu îmi este uşor. Cred că am fost cel mai atacat prim-ministru de după 1989. Dar nu am făcut nici şi nu pot să fac niciun pas înapoi. Pentru că am o datorie faţă de cetăţenii acestei ţări, am o datorie faţă de ţara mea, am o datorie faţă de cei care mi-au acordat această încredere, mă refer la preşedintele partidului LiviuDragnea, mă refer la conducerea partidului, mă refer la toate judeţele care m-au susţinut”, a spus Dăncilă.
Ea a mai spus că social-democraţii au învăţat de-a lungul timpului să conjuge verbul „a construi”, iar alţii au venit la guvernare şi au conjugat verbul „a demola”.
“Noi am învăţat de-a lungul timpului să conjungăm verbul a construi. Împreună cu dumneavoastră am pus cărămidă cu cărămidă. Au venit alţii şi au conjugat verbul a demola. Au dărâmat, am luat-o de la capăt. România şi românii nu îşi mai permit experienţe, trebuie ca împreună să mergem pe acelaşi drum”, a mai spus premierul.
Viorica Dăncilă a întrebat dacă România doreşte lidei care să stea ca ghiocelul în faţa liderilor europeni sau care să stea cu demnitate în faţa acestora.
“Ce ne dorim pentru România? Lideri care să meargă şi stea ca şi ghiocelul, lideri care să accepte orice sau cei care stau cu demnitate în faţa liderilor europeni? A fi demn în Uniunea Europeană nu înseamnă să nu fi pro-european, dar poporul român a fost întotdeauna un popor demn, un popor curajos, un popor care nu s-a lăsat călcat în picioare. De ce să trimitem la Bruxelles oameni care se duc şi cer sancţiuni pentru propria ţară, oamenii care votează rezoluţii împotriva României. Ăştia să fie oare oamenii pe care să-i susţinem noi sau oameni care se duc la Bruxelles şi luptă pentru ţara lor şi reprezintă cu demnitate şi patriotism ţara noastră”, a mai spus Viorica Dăncilă.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă au mers vineri la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoşani, unde au loc alegeri pentru conducerea locală a partidului.
Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, la Antena 3, că speră ca Klaus Iohannis să nu mai câştige un nou mandat la Cotroceni, precizând că ALDE şi PSD au decis să aibă un candidat comun la Preşedinţie, iar după alegerile europarlamentare vor lua o decizie în funcţie de candidatul cel mai bine plasat.
Întrebat dacă, în opinia sa, preşedintele Klaus Iohannis va mai câştiga un mandat, Tăriceanu a răspuns: „Eu sper să nu mai câştige”.
El a precizat că a ALDE a avut discuţii cu PSD pe tema candidatului la Preşedinţie.
Dăncilă SCHIMBĂ FOAIA. Noua Viorica a trimis un mesaj clar duşmanilor. Dragnea a aflat printre primii

Autor: Ilinca Dragoș | vineri, 19 aprilie 2019 |
„Nu-mi este ușor. Cred că am fost cel mai atacat prim-ministru după 1989, dar nu am făcut și nici nu o să fac vreun pas înapoi, pentru că am o datorie față de cetățenii acestei țări. Am o datorie față de țara mea, am o datorie față de cei care ne-au acordat această încredere, mă refer la dl președinte Liviu Dragnea, mă refer la conducerea partidului. Noi am învățat de-a lungul timpului să conjugăm verbul „a construi”.Împreună cu dvs am pus cărămidă cu cărămidă. Au venit alții și au conjugat verbul „a demola”. Au dărâmat, am luat-o iar de la capăt. România și românii nu-și mai permit experiențe”, a spus Dăncilă, la Botoșani, conform Antena 3.
Viorica Dăncilă a transmis că PSD dorește binele și bunăstarea românilor.
„România are nevoie de Partidul Social Democrat pentru că este singurul partid care este alături de cetățenii României și care apară România în exterior. Am vrut să ne facem treaba, am vrut ca rezultatele muncii noastre să le resimțiți dumneavoastră. Am vrut să facem pași împreună.Proiectul nostru de țară, proiectul nostru pentru România include cetățenii României. Proiectul celorlalți, bazat pe jigniri, bazat pe plângeri penale, bazat pe atac la persoană, bazat pe un plan al urii și al dezbinării, nu este benefic pentru niciunul dintre noi și nu este benefic pentru țară.Ne așteaptă două rânduri de alegeri: europarlamentare și prezidențiale. Va veni anul 2020 cu alte două rânduri de alegeri: alegerile locale și alegerile parlamentare. Eu cred că trebuie să tratăm cu foarte multă atenție, ca fiecare dintre noi să ne gândim ce dorim pentru această țară, ce Românie vrem să lăsăm copiilor și nepoților noștri, dacă dezbinarea și ura, dacă jignirile și trădarea țării sunt mai importante decât realizările pe care le are PSD și Guvernul României”, a mai spus Viorica Dăncilă, la Botoșani.
Carmen Avram, soluții pentru problemele românilor
20 APR 2019 • 08:27

Carmen Avram se află alături de echipa campaniei electorale PSD, care a ajuns la Câmpina. Jurnalista a stat de vorbă cu oamenii.
Candidata de pe listele PSD pentru alegerile europarlamentare a vorbit, în județul Prahova, despre proiectele sale prin care vrea să susțină fermierii și întreprinzătorii români, eliminarea dublului standar și atragerea fondurilor europene pentru investiții.”Am venit să informez și să mă informez. Am venit să le spun cine sunt eu și ce caut în politică. Din păcate ajung foarte multe informații greșite la ei și vreau să lămuresc situația. Vreau ca în acești 5 ani să am grijă de România și vreau să ne mobilizăm și să ieșim la vot pe 26 de mai”, a declarat Carmen Avram.
Bogdan Licu, procuror general interimar după pensionarea lui Augustin Lazăr
Publicat: (acum 19 ore) // Actualizat: (acum 19 ore) // Sursa: romaniatv.net
Secţia pentru procurori a CSM a decis vineri delegarea lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de procuror general interimar. Adjunctul procurorului general ar urma să preia conducerea Ministerului Public de săptămâna viitoare, după ce expiră mandatul lui Augustin Lazăr la Parchetul General, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de eliberare din funcţie – pensionare a lui Augustin Lazăr la data de 27 aprilie 2019, iar ministrul Justiţiei nu a reuşit să propună un înlocuitor.
Klaus Iohannis a semnat decretul privind pensionarea lui Augustin Lazăr
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie a.c., decretul privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, la data de 27 aprilie 2019 – pensionare”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.Augustin Lazăr, procurorul general al României, a depus la CSM, în urmă cu două zile, o cerere de pensionare. Solicitarea lui Augustin Lazăr a fost aprobată în şedinţa de joi a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia CSM a fost apoi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis pentru emiterea decretului de eliberare din funcţie prin pensionare.Decizia privind delegarea lui Bogdan Licu la conducerea Parchetului General vine şi pentru că ministrul Tudorel Toader nu a reuşit să găsească un înlocuitor pentru Augustin Lazăr. După audierea celor patru candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de procuror general, ministrul Justiţiei a decis să reia procedura pentru selectarea procurorului general, candidaturile fiind aşteptate până în 25 aprilie.
Bogdan Licu este prim-adjunct al procurorului general al României din mai 2013. Timp de câteva luni, el a asigurat şi interimatul la conducerea Parchetului General. Se întâmpla la începutul lui 2016, când, în urma scandalului „coloanelor oficiale”, Tiberiu Nițu s-a retras din funcție.Dimitrie Bogdan Licu este procuror din 1996. El a lucrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, ulterior la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a devenit, în septembrie 2005, procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale. A fost membru al CSM şi vicepreşedinte al acestui organism.
Augustin Lazar pleaca. Povestea premiului de la GDS si cine profita de pe urma ei
de Magda Gradinaru Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 19:40La capatul unei campanii de compromitere, pentru ca nu si-a asumat in CV-ul oficial experienta de tanar procuror intr-o comisie care se ocupa de eliberarile conditionate din temutul Aiud comunist, Augustin Lazar pleaca. Dar retragerea lui nu este singura consecinta: si GDS-ul, institutie esentiala a anilor ’90, este serios zguduita.
Cazul Augustin Lazar: Cum a reusit PSD-ul lui Dragnea sa duca la indeplinire planul lui Ion Iliescu
Disidentul Radu Filipescu si expertul anticoruptie Laura Stefan pleaca din GDS, din cauza demersului de premiere a procurorului general Augustin Lazar
Acuzatiile manipulatorii ca procuror a fost totuna cu tortionar in comunism, campaniile instrumentate de denigrare si evidenta dezinformare, preluarea temei in discursul partidelor de la guvernare, toate acestea nu l-au afectat la Augustin Lazar, asa cum l-a afectat decizia lui Radu Filipescu, fost detinut politic si simbol al anticomunismului, membru fondator a GDS, de a se suspenda din grup, pentru a se disocia de decizia ca procurorul general sa primeasca un premiu atribuit, din 1996 incoace, celor care au un rol in protejarea statului de drept.
Cateva informatii corecte:
– GDS a decis premierea lui Augustin Lazar in luna februarie si a si anuntat acest lucru. Asadar, nu e vorba despre o decizie de premiere luata in contextul scandalului creat;
– GDS nu a retras premiul, a anulat doar ceremonia, in urma deciziei lui Lazar de a redirectiona premiul catre fostul detinut politic de la Aiud.
Cum incearca PSD sa discrediteze Dosarul Revolutiei, atacandu-l pe Augustin Lazar
Miercuri, dupa ce Radu Filipescu si-a anuntat decizia de a se retrage din GDS, Augustin Lazar si-a anuntat, si el, retragerea, cerand pensionarea din magistratura. Urma sa participe la noua procedura de selectie pentru conducerea Parchetului General.
Am incercat sa aflam de la Magda Carneci, presedintele Consiliului Director al GDS, care a fost povestea unui premiu devenit sursa tuturor relelor si care a dus, iata, la demisii din GDS – Laura Stefan, Alexandru Gussi, Andrei Vieru, suspendarea lui Radu Filipescu -, dar a contribuit si la decizia lui Augustin Lazar de a se retrage.
Care a fost istoria premiului acordat, dar in cele din urma neatribuit lui Augustin Lazar
„Grupul pentru Dialog Social are de multa vreme obiceiul de a acorda anual un premiu unei personalitati care s-a facut remarcata prin actiunile civice sau politice pentru democratie si apararea statului de drept.
Noi dam acest premiu din 1996 sau 1997 si mai multe personalitati l-au luat.
La sfarsitul anului trecut, cand s-a facut dezbaterea in Grup asupra candidatilor, domnul Augustin Lazar a iesit inaintea altora, prin atitudinea sa ferma pentru continuarea luptei anticoruptie si pentru opozitia lui fata de OUG-urile care erau dorite de Guvern.
Desi si atunci a fost o discutie aprinsa, pana la urma, el a obtinut numarul cel mai mare de voturi.
Noi l-am anuntat inca de la inceputul anului ca a luat acest premiu, dar, din pacate, a fost foarte ocupat si asa s-a ajuns la data de 17 aprilie.
In acelasi timp, el a luat premiu si din partea Societatii Timisoara. Si acolo au fost discutii, presiuni, dar pana la urma, premiul a fost acordat si nu s-a intamplat nimic grav. Dar era la Timisoara, si nu la Bucuresti”.
Disensiunea din GDS nu a fost minora, ea a dus la autosuspendarea lui Radu Filipescu, membru fondator si fost detinut politic.
„In Grup au existat in ultimele saptamani doua partide, sa zic asa: partida care era impotriva acestui premiu sau se indoia, se abtinea, avand in vedere ca a aparut informatia ca Augustin Lazar fusese procuror criminalist inainte de decembrie 1989.
Cei care s-au abtinut au fost in general oameni care au de-a face fie cu politicul, fie cu juridicul, fie cu experienta de disident, cum a fost cazul lui Radu Filipescu.
Ceilalti, cei mai multi, sunt oameni mai tineri in general, si mai inflacarati, uneori mai rapizi in decizii. A primat dorinta lor de a da totusi premiul lui Augustin Lazar, in ciuda discutiilor care incepusera sa apara in presa, pentru ca li s-a parut ca e o chestiune de onoare.
De vreme de domnul Augustin Lazar a fost anuntat de acest premiu si il acceptase, sa cedam acum in fata presiunilor unei anumite parti a presei, care nu e cea mai onorabila, ar fi fost un semn de lasitate. Asa s-a pus problema in Grup.
Din pacate, lucrurile au alunecat teribil inspre un scandal de proportii si aceasta a afectat si imaginea GDS si unii membri au ales sa se retraga”.
Augustin Lazar avea 28 de ani, a lucrat in sistem, multi au lucrat in sistem, dar e vorba despre Aiud, despre o inchisoare de represiune comunista. Acest fapt ii afecteaza sau nu legitimitatea de azi?
„Personal, eu iau de bun ceea ce Augustin Lazar a afirmat deja: ca era un tanar procuror specializat in criminalistica, ca a fost pus in acea comisie intr-un mod mecanic, a semnat fara sa stie despre ce e vorba exact, nu avea experienta judiciara in inchisori si in cazurile de politie politica.
A facut-o fara constienta gestului lui, era un om tanar, cum eram si eu. Niciunul dintre noi nu a fost erou, dar unii am fost pusi in posturi care ne-au obligat, cum a fost cazul lui, sa semnam lucruri pe care nu le-am constientizat atunci.
Parerea mea este ca el nu e vinovat. Daca ar fi fost judecator sau procuror specializat in cazuri de politie politica era altceva.
Parerea mea e ca exageram acest act si il folosim pentru a aprinde un incendiu si cine face asta? Indivizi care nu au niciun drept, moral sau profesional, sa o faca. Fie erau prea tineri si nu au trait acele vremuri, fie, daca le-au trait, au fost si ei la fel de lasi”.
Neasumarea in CV a acestui episod din biografie
„Eu cred ca, pur si simplu, el a uitat acest episod sau nu i-a dat nicio importanta. Eu nu cred ca el, in mod intentionat, nu si-a trecut asta in CV, mai ales ca CV-ul e de multa vreme afisat.
Nu i se poate reprosa acest lucru. Poate i se poate reprosa ca si-a cerut scuze institutionale si ca a explicat acest lucru prin faptul ca la acea vreme nu exista constientizarea situatiei disidentilor politic si nici cultura democratiei si a respnsabilitatii pe care le avem astazi. Putea sa-si ceara si scuze personale”.
De 30 de ani ratam, compromitem dezbaterea asta despre comunism si anticomunism
„Ceea ce se intampla la televiziunile toxice, cum le numesc eu, este o forma de a confuziona oamenii, de a amesteca putin adevar cu multa minciuna si multa manipulare si dezinformare.
In felul acesta, sigur ca pare ca este bine ca se repune pe tapet problematica comunismului, dar este facut cu atat rea-intentie, incat scopul evident este acela de a descalifica anumite persoane, anumite institutii din stat”.
Dragnea ii raspunde lui Hunor: Daca mergem cu Guvernul in Parlament pentru restructurare, avem majoritate si fara UDMR
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 18:46 Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, la Botosani, ca daca se va decide o restructurare a Guvernului in Parlament, coalitia detine in continuare majoritatea, fara UDMR, „fara nicun fel de problema”.
El a fost intrebat ce parere are despre declaratia lui Kelemen Hunor, potrivit careia UDMR nu va sustine restructurarea Guvernului in Parlament si a precizat ca stia acest lucru.
„Stiam ca UDMR nu sustine o restructurare a Guvernului, am si discutat cu colegii de la UDMR. Daca vom lua decizia sa mergem cu Guvernul in Parlament pentru restructurare, avem majoritate, fara UDMR, fara niciun fel de problema. Nu pot sa contrazic colegii de la UDMR, pentru ca sunt oameni foarte aplicati”, a declarat Liviu Dragnea.
De asemenea, intrebat ce parere are despre faptul ca presedintele Klaus Iohannis ar putea bloca intregul proces de numire a noilor ministrii, Dragnea a spus: „La cum a jucat Iohannis in picioare Constitutia este in stare sa faca orice. Poti sa dai vot in Parlament pentru tot Guvernul si Iohannis sa nu semneze. (…) O sa vedem, dar el stabileste cine e bun ministru, cine nu e bun ministru. Habar nu avem noi care sunt criteriile pe care le ia in calcul. E limpede pentru toata lumea care vrea sa observe ca vrea sa blocheze Guvernul cu orice pret, prin orice mijloace. Noi nu luam in calcul prostiile lui Iohannis”.
Dragnea a afirmat ca atentia PSD va fi concentrata pe actul de guvernare si pe comunicarea cu oamenii.
„Iohannis sa ramana cu prostiile lui, cu jocurile lui, cu blocajele. Pana la urma, la Ministerul Justitiei va fi un interimar, pentru ca trebuie sa functioneze ministerul si speram o data pentru totdeauna ca de acolo, de la minister, sa nu mai vina blocaje in ceea ce priveste actele normative. In rest, Iohannis sa se joace cum vrea”, a mai spus Liviu Dragnea.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referindu-se la propunerile de remaniere, ca, primind acele scrisori si-a pus intrebarea ce se doreste cu aceasta remaniere, iar prima sa impresie este ca se face pentru ca lucrurile sa mearga mai prost.
Presedintele a sustinut ca PSD vrea sa intareasca asaltul asupra justitiei si a anuntat ca va transmite un raspuns la inceputul saptamanii viitoare.
Intrebat ce va face UDMR, daca se va ajunge la o restructurare a Guvernului in Parlament, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a raspuns: „UDMR va lasa coalitia PSD-ALDE sa arate ca are majoritate. Noi nu am luat o decizie, dar eu cred ca daca am votat o data Guvernul, primul Guvern Grindeanu, dupa aceea Tudose, o data Guvernul Dancila, a patra oara nu cred ca va fi cazul sa votam un Guvern, mai ales ca ei au majoritate.
Vreau eu sa se demonstreze ca au majoritate, ei trebuie sa adune 233 de voturi, noi incercam sa nu-i incurcam nici pe cei din Opozitie, nici pe cei din PSD-ALDE si de aceea eu cred ca daca se va demonstra ca aceasta coalitie are majoritate, poate reusim si noi sa stopam aceste acuzatii total nefondate ca PSD-ALDE sta in voturile noastre si permanent noi nu stiu ce santajam in dreapta si in stanga, ceea ce nu este adevarat”.
Un monument dedicat lui Nicolae Titulescu a fost inaugurat la Ankara (Video)
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 12:47 Un monument dedicat lui Nicolae Titulescu a fost inaugurat, joi, pe bulevardul Ataturk din Ankara in cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul de Externe, Teodor Melescanu, si ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Turcia, Faruk Kaymakci, informeaza Ambasada Romaniei in Turcia intr-un comunicat de presa.
Monumentul „Nicolae Titulescu” a fost realizat de catre artistul turc Sultan Burcu Demir din cadrul Facultatii de Arte Frumoase a Universitatii Hacetteppe si cu sprijinul Primariei Generale Ankara.
La ceremonie au fost prezenti, de asemenea, rectorul Universitatii Hacetteppe, Haluk Ozen, adjunctul primarului general al Ankarei, Ramazan Kabasakal, precum si numerosi ambasadori si alti reprezentanti ai mediului politic, diplomatic, de afaceri, cultural, academic si ai comunitatii de romani din zona metropolitana Ankara.
Nicolae Titulescu (1882 – 1941) a fost un diplomat roman de exceptie, om politic, jurist, profesor, ministru al afacerilor externe al Romaniei (1927 – 1928; 1932 – 1936) si singurul presedinte al Ligii Natiunilor reales pentru doua mandate consecutive (1930, 1931).Evenimentul s-a desfasurat sub egida Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene exercitata de catre Romania pe perioada ianuarie – iunie 2019, precizeaza ambasada.
Ministrul Muncii spune ca 30.000 de pensii recalculate au fost deja puse in plata
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 22:23 Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, a dat asigurari tuturor pensionarilor ca isi vor primi pensiile recalculate, in baza unui efort facut de toate casele de pensii din tara si a spus ca, din cele 33.000 de dosare de pensii supuse recalcularii, au fost puse deja in plata 30.000.Ministrul a dezaprobat declaratiile alarmiste ale celor care sustin ca nu sunt bani de pensii si a explicat care este situatia la momentul actual privind livrarea, catre pensionari, a pensiilor recalculate.
„In primul rand, vreau sa le spun tuturor sa nu ia in seama nicio declaratie alarmanta ca nu sunt bani de pensii, cum ca nu avem prevazut in buget acest bani sau ca banii de majorari nu se vor acorda. Astfel de declaratii le-am numit eu la un moment dat iresponsabile si le cataloghez si acum la fel. Am avut parte de ele si pe perioada anului 2017 si pe perioada anului 2018.
Mai mult decat atat, stim cu totii ca aceasta lege de recalculare a pensiilor nu era cuprinsa in programul de guvernare dar majoritatea parlamentara si-a asumat-o in parlament si noi am spus acum ca indreptam tot ce a fost facut, cumva, la nelalocul lui. Suntem in situatia in care care peste 33.000 de dosare de pensii au fost recalculate, in medie 30.000 vor fi puse in plata. Cu siguranta ca acum majoritatea pensionarilor, din acesti 30.000, au primit acasa diferentele de bani”, a spus ministrul Muncii si Justitiei Sociale Marius Budai, vineri seara, la Romania TV.
El a spus ca se va continua recalcularea pensiilor „si cu acea majorare cu 15% a valorii punctului de pensie prevazuta pentru data de 1 septembrie 2019” si a dat asigurari ca, pana pe data de 15 aprilie, s-a incheiat „plata a ceea ce inseamna pensia curenta a lunii aprilie, iar in ceasta perioada, pana astazi, s-au achitat si diferentele”.
In ceea ce priveste restul recalcularilor, ministrul a spus ca nu a fost nevoie de personal necesar la casele de pensii, unde s-a lucrat in forta, la nivelul tuturor caselor de pensii din tara, si a spus ca pentru celelalte dosare, care nu s-au calculat inca, urmeaza sa se faca trecerea lor prin modulul informatic, dupa ce vor fi scoase din arhive si fizic pentru a putea fi recalculate.
„E o munca intensa si le multumesc tuturor, de la conducere pana la arhivar pentru ca acesti pensionari sa poata primi toate diferentele acasa”, a mai spus ministrul Marius Budai.
El a spus ca Romania se afla pentru prima oara in situatia de a avea chiar un excedent pentru plata pensiilor si a explicat si care sunt sursele acestui excendent.
„Suntem in situatia in care pentru prima oara in istoria Romania estimarea este de a avea un excedent la sfarsitul anului pe plata pensiilor (…) dupa transferul contributiilor de la angajator la angajat (….).
Ulterior, prin cresterea masei salariale, prin peste 230.000 de noi contracte de munca, in acesti doi ani, 2017 si 2018, a crescut si masa salariala, prin cresterea salariului mediu pe tara, prin diversificarea lui pentru studii medii (…) . Aceste masuri nu au dus la nimic altceva decat la incasari mai mari in bugetul asigurarilor sociale”, a mai spus ministrul.
„Noi am crescut in 2017 de doua ori valoarea punctului de pensie si suntem in situatia cand si la 1 septembrie (…) vom face punctul de pensie 1265”, a dat asigurari ministrul.