Papa Francisc a ajuns la Iași. Peste 150.000 de oameni au venit să-l vadă – LIVE TEXT și VIDEO

Update: Papa Francisc a urcat pe scena amplasată în fața Palatului Culturii din Iași, piață unde se află aproape 150.000 de oameni.
Update: Papa Francisc i-a binecuvântat sâmbătă, la Iaşi, pe cei aproximativ 800 de bolnavi care l-au aşteptat în Catedrala romano-catolică „Sfânta Maria Regină”, mulţumindu-le acestora „pentru că îşi duc înainte boala”.
„Vă mulţumesc tuturor celor care îi însoţiţi şi mulţumesc vouă bolnavilor pentru că duceţi înainte boala”, a afirmat Suveranul Pontif.
Sfântul Părinte le-a cerut credincioşilor să se roage pentru el.
„Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine!”, a adăugat acesta.
Ulterior, Sanctitatea Sa s-a deplasa cu papamobilul spre Palatul Culturii, unde a fost aşteptat, potrivit organizatorilor, de peste 70.000 de pelerini veniţi la Iaşi din toată regiunea de nord-est a ţării, dar şi din Republica Moldova.
Update: Papa Francisc binecuvântează bătrânii și bolnavii în Catedrala romano-catolică din Iași.
Suveranul Pontif a sărutat pe frunte și a binecuvântat copiii bolnavi.
Papa Francisc a dat jos lanțurile care delimitau zona în care stăteau bolnavii și bătrânii și, cu zâmbetul pe buze, a a dat mâna cu zeci de oameni.
După ce a dat mâna cu credincioșii, a urmat un moment de rugăciune al Suveranului Pontif.
„Vă mulțumesc tuturor celor care îi însoțiți (pe cei bolnavi – n.r.), că sunteți cu ei, și vă mulțumesc vouă bolnavilor că duceți înainte boala. Acuma, înainte de binecuvântare să ne rugăm împreună la Preasfânta Fecioară Maria”, a spus Suveranul Pontif.
După ce a rostit rugăciunea împreună cu credincioșii adunați în Catedrală, Papa a spus: „Vă rog frumos să vă rugați și pentru mine”.
Suveranul Pontif, însoţit de episcopul Petru Gherghel, a fost întâmpinat pe aeroport de Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, dar şi de primarul municipiului, Mihai Chirica, iar de acolo a plecat cu un autoturism Dacia Logan spre Catedrala „Sfânta Maria Regina”, unde se va întâlni cu aproximativ 800 de bătrâni şi bolnavi.
Ploaia torenţială cu grindină i-a surprins pe oamenii veniţi din toate judeţele din nord-estul României, dar şi din Republica Moldova, ei neavând posibilitatea de a se adăposti. Organizatorii evenimentului de la Iaşi au pus la dispoziţia credincioşilor catolici 30.000 pelerine de ploaie, care însă acestea nu au putut să-i protejeze complet.
Update: Sanctitatea Sa a plecat de la Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc. Papa Francisc va merge la poalele muntelui, la cazare, unde se va odihni și mânca. După aceea Suveranul Pontif se va întâlnii cu oficialitățile maghiare
Update: Papa Francisc a oferit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.
Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
LIVE TEXT. Papa în România 2019. Suveranul Pontif a ajuns la Iași. O delegație din Basarabia, prezentă la eveniment. FOTO&VIDEO

UPDATE 5:30 – Suveranul Pontif se deplasează cu papamobilul spre Piața Palatului Culturii, unde va participa la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”.
UPDATE 5:10 – Papa Francisc a intrat în catedrala din Iași, unde a desfăcut cordoanele de protecție pentru a-i îmbrățișa pe bolnavi și a săruta un copil.
UPDATE 5:05 – La evenimentul de la Iași este prezent și premierul Republicii Moldova alături de o delegație de catolici basarabeni, condusă de episcopul de la Chișinău.
UPDATE 16:25 – Papa Francisc a ajuns la Iași. El se îndreaptă în aceste momente spre Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.
UPDATE 15:55 – Zeci de mii de oameni din ţară şi străinătate au venit la Iaşi cu speranţa că îl vor vedea pe Papa Francisc, aşteptat să sosească sâmbătă la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. De la biserică, Papa se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”.
De la ora 14:00, pe ecranele montate în perimetrul pus la dispoziţie pentru pelerini sunt difuzate diferite documentare privind viaţa Bisericii, activitatea Suveranului Pontif şi identitatea creştinilor catolici din Moldova. Pe scena special amenajată în Piaţa Palatului Culturii sunt susţinute şi recitaluri de muzică religioasă şi modernă.
Ulterior va începe un timp de rugăciune care să îi predispună pe participanţi la trăirea intensă a întâlnirii cu papa Francisc. Icoana Maicii Domnului de la Cacica va fi purtată în procesiune de la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” până la scenă. Icoana va fi însoţită de rectorul Sanctuarului de la Cacica, preotul Anton Mărăndescu, şi de un grup de 180 de reprezentanţi ai parohiilor din Dieceza de Iaşi, format din copii, tineri şi familii. Douăzeci de copii vor preceda icoana aruncând petale de flori. Vor fi şi şapte persoane din Republica Moldova. În acest timp vor fi înălţate rugăciuni şi intonate cântări în cinstea Sfintei Fecioare Maria. Patru copii, care ulterior îl vor întâmpina pe Sfântul Părinte, vor recita un mister din rugăciunea Rozariului. Icoana va fi aşezată pe scenă la locul predispus spre a fi venerată de papa Francisc.
După încheierea momentului de rugăciune, pelerinii vor putea urmări pe ecrane deplasarea Sfântului Părinte de la aeroport şi vizitarea Catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Papa Francisc, însoţit de episcopul Petru Gherghel, urmează să sosească de la aeroportul din Iaşi în maşină închisă la Catedrala Romano-Catolică, unde va fi întâmpinat de Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi şi părintele paroh al catedralei. Sanctitatea Sa va intra în catedrală. Înăuntrul acesteia vor fi prezenţi aproximativ 800 de bătrâni şi bolnavi care îl vor saluta în timpul parcursului prin catedrală.
În faţa catedralei, papa Francisc va binecuvânta o statuie de marmură a Mântuitorului, care va rămâne în Iaşi, ca o amintire a vizitei. Lângă această statuie se va afla şi prima bornă kilometrică a Drumului către Santiago de Compostela, care va marca traseul de 4.500 de kilometri ce porneşte de la Iaşi, pe care Sfântul Părinte o va binecuvânta cu semnul crucii.
După acest moment, Papa Francisc va urca în papamobil şi, îndreptându-se spre scenă, îi va saluta pe credincioşii adunaţi în piaţă, în timp ce se intonează cântări de sărbătoare: „O, Marie, o preadulce Mamă” şi „Tu vei fi profetul mântuirii”. Ajuns la scenă, va coborî din maşină şi va fi primit de patru copii din centrele de plasament din Dieceza de Iaşi, îmbrăcaţi în port tradiţional. Copiii îi vor aduce flori care vor fi aşezate, în semn de veneraţie, la icoana Sfintei Fecioare Maria adusă de la Sanctuarul naţional de la Cacica.
Potrivit informaţiilor furnizate de preotul Adrian Blăjuţă, în timpul întâlnirii mariane cu familiile şi tinerii, eveniment ce va avea loc pe scena amplasată în faţa Palatului Culturii din Iaşi, un cuplu de tineri va conduce întâlnirea, intervenind în mod succint pentru a introduce cele trei părţi ale întâlnirii: pe cea dintâi, care prezintă realitatea locală a tinerilor şi familiilor, pe cea de-a doua, care conţine semnul crucii, salutul liturgic, rugăciunea zilei, fragmentul biblic şi mesajul Sfântului Părinte şi pe ceea de-a treia, ce cuprinde un moment de rugăciune către Sfânta Fecioară Maria.
Rugăciunea de laudă adusă lui Dumnezeu va fi introdusă de Papa Francisc, iar şase persoane vor rosti diferite rugăciuni. În timp ce corul şi poporul vor intona cântecul final, Suveranul Pontif va coborî de pe scenă, va saluta personal cele 10 persoane stabilite şi va urca în maşina care îl va conduce la aeroportul din Iaşi.
Evenimentul de la Iaşi se va încheia cu un concert susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de Orchestra Metropolitană Bucureşti.
UPDATE 13:00 – Papa Francisc a oferit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii. Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
Un astfel de trandafir se oferea, până în 1922, şi unei persoane pe care Sfântul Părinte o respecta în mod deosebit, dar de atunci acest dar se face doar acelor locuri de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria, a explicat părintele Veres Stelian, membru în comisia de organizare a vizitei papale, citat de Agerpres.
La Şumuleu Ciuc există o statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, care are vechime de peste 500 de ani. În mod excepţional, cu ocazia vizitei Papei aceasta a fost scoasă din biserica franciscană pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind adusă la altarul de unde Suveranul Pontif a oficiat Sfânta Liturghie. De obicei, la pelerinajul catolic de Rusalii care are loc la Şumuleu în fiecare an este expusă o replică a acesteia.
Cunoscută şi ca „Femeia îmbrăcată în soare” sau „Madona care plânge”, statuia făcătoare de minuni o reprezintă pe Fecioara Maria învăluită în razele soarelui, având sub picioare globul pământesc şi luna şi purtând în jurul capului o coroană formată din 12 stele. În mâna dreaptă a Fecioarei Mariei se află sceptrul împărătesc, iar pe braţul stâng îl poartă pe Pruncul Iisus, amândoi au capetele încoronate.
Site-ul oficial al vizitei papale arată că „în anul 1798 Batthyány Ignác, episcop de Alba Iulia, a declarat-o făcătoare de minuni şi i-a dat titlul de Maică ajutătoare”. De-a lungul anilor, statuii i s-au atribuit sute de vindecări miraculoase şi dorinţe împlinite, dovadă stând obiectele de metal amplasate pe pereţii bisericii, donate de cei ale căror rugăciuni au fost ascultate.
Potrivit organizatorilor, la Şumuleu erau prezenţi peste 85.000 de pelerini, dar este posibil ca numărul lor să fi crescut pe parcurs. Acolo se află şi premierul României, Viorica Dăncilă, împreună cu mai mulţi miniştri, dar şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, venit într-o vizită privată împreună cu soţia sa.
UPDATE 12:20 – Predica Papei Francisc a fost rostită în italiană, apoi citită în română și maghiară.
„Cu bucurie şi recunoscător lui Dumnezeu mă aflu astăzi aici, împreună cu voi, dragi fraţi şi surori în acest îndrăgit sanctuar marian, bogat în istorie şi credinţă, unde, ca fii, venim s-o întâlnim pe Mama noastră şi să ne recunoaştem ca fraţi. Sanctuarele, locuri aproape ‘sacramentale’ ale unei Biserici spital de campanie, păstrează memoria poporului credincios care, în mijlocul necazurilor sale, nu oboseşte în a căuta izvorul de apă vie de unde să-şi împrospăteze speranţa. Sunt locuri de sărbătoare şi de celebrare, de lacrimi şi de implorare. Venim la picioarele Mamei, fără prea multe cuvinte, să ne lăsăm priviţi de ea şi pentru ca ea, cu privirea ei, să ne conducă la Acela care este ‘Calea, Adevărul şi Viaţa’. Nu am venit aici la întâmplare, suntem pelerini”, a afirmat Suveranul Pontif în mesajul de la Şumuleu Ciuc.
Papa a vorbit și despre semnificaţiile pelerinajului, menţionând că „a peregrina” înseamnă „a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră”.
„Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, voi veniţi în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintaşilor voştri şi pentru a întări credinţa în Dumnezeu şi devoţiunea faţă de Preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie în lemn. Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului”, a mai spus Suveranul Pontif.
Papa Francisc a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc. 100.000 de pelerini la Iaşi
Publicat: (acum 11 ore) // Actualizat: (acum o oră) // Sursa: romaniatv.net
Papa Francisc va oficia, sâmbătă, de la 11.30, Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, în cea de-a doua zi a vizitei sale în România. Ulterior, Sanctitatea sa va ajunge la Iaşi, unde va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regină” şi va avea întâlniri cu tinerii şi familiile, la Palatul Culturii.

UPDATE: Papa Francisc a ajuns la Iaşi, unde a fost întâmpinat de oficialităţi ale BOR şi de către primarul Mihai Chirică. 100.000 de oameni au stat în ploaie şi grindină pentru a-l aştepta.
Papa va primi de la Episcopia Iaşi o copie a icoanei de la Cacica, iar din partea Primăriei va primi un mozaic reprezentând Palatul Culturii, conform purtătorului de cuvâ al diecezei de Iaşi.
La Iaşi, Papa va vizita, potrivit programului oficial, Catedrala „Sfânta Maria Regină”, va binecuvânta 800 de bătrâni şi bolnavi şi va avea întâlniri cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii.
Sanctitatea Sa va merge cu papamobilul până la scena de la Palatul Culturii, unde se va adresa mulţimii şi se va ruga împreună cu cei prezenţi, pentru tineri şi familii.
Special pentru vizita Papei a fost adusă din Sanctuarul de la Cacica, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, acasta fiind dusă într-o procesiunea pe scena din faţa Palatului Culturii.
UPDATE: Zeci de mii de oameni îl aşteaptă pe Papa Francisc la Iaşi.
UPDATE: Slujba de la Şumuleu Ciuc s-a încheiat. Papa Francisc a oferit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.
Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
Până în 1922, un astfel de trandafir se oferea şi unei persoane pe care Sfântul Părinte o respecta în mod deosebit, dar de atunci acest dar se face doar acelor locuri de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria, a declarat pentru AGERPRES, părintele Veres Stelian, membru în comisia de organizare a vizitei papale.
La Şumuleu Ciuc există o statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, care are vechime de peste 500 de ani.
În mod excepţional, cu ocazia vizitei Papei aceasta a fost scoasă din biserica franciscană pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind adusă la altarul de unde Suveranul Pontif a oficiat Sfânta Liturghie.
De obicei, la pelerinajul catolic de Rusalii care are loc la Şumuleu în fiecare an este expusă o replică a acesteia.
UPDATE: Centrul Iaşiului, unde Papa Francisc este aşteptat sâmbătă după-amiază, este blocat, iar în cursul nopţii încă se mai montau steaguri şi garduri pentru demarcarea spaţiilor destinate pelerinilor. Întreg centrul oraşului este închis traficului sâmbătă.
Pregătirile pentru vizita Suveranului Pontif au continuat şu sâmbătă noaptea, când încă se mai făceau pregătiri, fiind instalate garduri şi montate steaguri.
Totate gurile de canal din zona centrală au fost sigilate, aşa cum s-a întâmplat şi la Bucureşti.
De asemenea, au fost instalate puncte de prim ajutor, iar zeci de voluntari direcţionează pelerinii catre zonele în care au bilete.
UPDATE: Papa Francisc le-a transmis sâmbătă credincioşilor adunaţi la Şumuleu Ciuc că pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti şi că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru convieţuirea fraternă.
„Pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii”, a afirmat Sanctitatea sa.
Suveranul Pontif a subliniat că nu trebuie să lăsăm să ni se fure fraternitatea „de către vocile şi rănile trecutului”.
„Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune”, a spus Papa Francisc.
„A peregrina înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru, promovând şi încurajând solidaritatea, fraternitatea, dorinţa de bine, de adevăr şi de dreptate”, a continuat Papa Francisc.
UPDATE: Papa Francisc a ajuns, sâmbătă, cu papamobilul construit la Dacia, la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, locul unde va oficia o Liturghie Pontificală şi unde, în fiecare an, are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.
UPDATE: Oamenii prezenţi pe Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş, atât civili, cât şi autorităţi sau forţe de ordine, s-au arătat extrem de emoţionaţi de scurta vizită efectuată pe teritoriul judeţului Mureş de către Papa Francisc.
Prefectul judeţului, Mircea Duşa, a afirmat că este onorat de întâlnirea cu Papa Francisc, arătând că poartă în suflet mulţumirea că este a doua oară când se întâlneşte cu un Suveran Pontif.
„Port în suflet şi plăcerea de a-l fi întâlnit şi pe Papa Ioan Paul al II-lea, când am fost primit oficial la Vatican de Sfinţia Sa, atunci când România, în 2001, a donat pentru prima dată Bradul de Crăciun pentru Vatican”, a declarat Mircea Duşa.
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a arătat, la rândul său, că emoţiile transmise de privirea blândă şi atingerea caldă a unei personalităţi cum este Papa Francisc, sunt unice.
„Într-o viaţă poţi să ai parte de multe bucurii, dar emoţiile transmise de privirea blândă şi atingerea caldă a unei personalităţi cum este Suveranul Pontif Papa Francisc, sunt unice. Aceste trăiri doresc să le împărtăşesc cu toţi târgumureşenii care înţeleg, apreciază şi respectă întreaga activitate a Suveranului Pontif Papa Francisc”, a arătat Dorin Florea.
Mureşenii veniţi în număr destul de mare la Aeroportul Transilvania Târgu Mureş susţin că au auzit de dimineaţă ştirile referitoare la sosirea Sanctităţii Sale, s-au îmbrăcat şi, în ciuda ploii, au parcurs şi câte 20-25 de kilometri pentru a-l zări, chiar şi pentru câteva clipe, pe Papa Francisc.
Peste o sută de mii de persoane din întreaga lume sunt aşteptate să participe, sâmbătă, la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, acolo unde în fiecare an se desfăşoară cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.