Rezultate Bac 2019: edu.ro va publica poimâine, pe 8 iulie, notele la examenul din prima sesiune de Bacalaureat. Peste 130 de mii de candidaţi înscrişi află media generală, după probele scrise susţinute zilele trecute.

La fel ca și la precedentele examene, rezultatele la Bac 2019 din această sesiune vor fi publicate AICI. Listele nominale sunt disponibile online pe 8 iulie, până în ora 12.00.

Articolul continua dupa recomandari

Este însă de așteptat ca, în online, notele să fie afișate chiar mai devreme în dimineața de 8 iulie. Anul trecut, de exemplu, primele rezultate erau anunțate tot până în ora 12.00 și au apărut la ora 10.00, în timp ce cele finale au fost anunțate la 10.30.

Rezultate Bac 2019: listele nominale cu note pe edu.ro

Într-un comunicat emis de Ministerul Educaţiei se afirmă că pentru examenele din iunie s-au înscris 136.087 de candidaţi. Dintre ei, 116.316 sunt absolvenţi de clasa a XII-a din acest an, iar 19.771 provin din promoţiile anterioare.

Toţi aceşti candidaţi vor putea afla rezultatele probelor atât de pe Internet, de pe bacalaureat.edu.ro, cât şi de la avizierele liceelor unde au susţinut examenul.

Listele nominale sunt sub forma unui tabel care conţine:

– numele complet al candidatului, inclusiv cu iniţiala tatălui

– poziţia pe care o are pe judeţ

– poziţia pe care candidatul o are pe ţară

– liceul în care a susţinut examenul

– promoţia din care face parte elevul

– forma de învăţământ

– specializarea candidatului în anii de liceu

– calificativul obţinut la probele orale, cele de competenţe

– notele primite la probele scrise de la Bac 2019

– media generală, compusă din notele la probele scrise

– rezultatul final, calificativ care atestă că elevul a promovat sau a picat examenul (reuşit/respins/neprezentat/eliminat din examen)

Model de tabel cu notele la BacalaureatVezi 2 imagini în Galerie

Cine promovează examenul

Pentru a trece Bacalaureatul, candidaţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, nu sunt luate în considerare doar notele, ci inclusiv prestaţia la probele orale, care nu sunt luate în considerare la calcularea mediei finale.

Condiţiile de promovare la Bac 2019:

– candidatul a susţinut toate probele de evaluare a competenţelor

– candidatul a susţinut toate probele scrise

– elevul a obţinut cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă

– media generală a probelor scrise este cel puţin 6

Există şi o excepţie: dacă elevul a obţinut o medie de 5,99, atunci aceasta se rotunjeşte automat la 6.00 şi e considerat promovat. Candidații care îndeplinesc aceste condiții la afișarea rezultatelor de la Bac 2019 vor primi calificativul ”Reușit”.

Candidații respinși

În schimb, elevii care au dat toate probele scrise, dar nu au reușit să ia nota 5 la una dintre lucrări sau nu au media generală minim 6 vor avea calificativul ”respins”. Cei care nu au venit la una sau mai multe probe vor primi calificativul ”neprezentat” și, de asemenea, au picat examenul de Bac.

Candidații care au fost dați afară din sală pentru fraudă, tentativă de fraudă sau dintr-un alt motiv, de asemenea, nu pot promova la această sesiune. Ei vor avea calificativul ”eliminat din examen”. În plus, la sesiunile următoare de Bacalaureat, nu le vor fi recunoscute nici notele la probele promovate anterior eliminării și nici probele de evaluare a competențelor.

Cum se calculează notele şi media generală

1. Calcularea notei la examenele scrise

Lucrările de la fiecare probă scrisă sunt corectate de doi profesori evaluatori. Conform metodologiei de la Bacalaureat 2019, nota finală a acestei lucrări e calculată ca medie aritmetică cu două zecimale a celor două note acordate de aceşti evaluatori, fără rotunjire.

Pentru ca elevul să poată promova examenul, trebuie să obţină nota finală minim 5 la toate probele scrise pe care le-a susţinut:

– limba română, susţinută de toţi candidaţii pe 1 iulie

– limba maternă, susţinută pe 2 iulie doar de candidaţii care au învăţat la un liceu cu predare într-o limbă a minorităţilor naţionale

– proba obligatorie a profilului, susţinută pe 3 iulie de toţi candidaţii

– proba la alegere a profilului, care a avut loc pe 4 iulie, de toţi candidaţii

2. Calcularea mediei finale

Media generală, care reprezintă verdictul final, dacă elevul a promovat sau nu examenul de Bacalaureat, reprezintă media tuturor notelor la probele scrise şi se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire.

Calendarul afișării rezultatelor

Distanța dintre afișarea listelor cu primele note și cele finale este de 5 zile în această sesiune de Bacalaureat:

– 8 iulie: sunt anunțate primele rezultate ale examenului

– 8 iulie, orele 12.00 – 16.00: intervalul de depunere a contestațiilor

– 9 – 12 iulie: termenul de soluționare a contestațiilor

– 13 iulie: afișarea rezultatelor finale

Potrivit metodologiei, există și cazurile în care listele cu note pot fi afișate mai devreme sau mai târziu de 8 iulie, în funcție de desfășurarea procesului de corectare a lucrărilor. Și în cazul notelor finale prevăzute pentru 13 iulie, de asemenea, acestea ar putea fi anunțate mai devreme ori mai târziu, în funcție de procesul de recorectare a lucrărilor contestate.

Contestaţiile şi rezultatele finale la Bac 2019

În cazul candidaţilor care nu sunt mulţumiţi de rezultatele la Bac 2019, există varianta contestaţiei. Aceasta poate fi făcută doar în cazul uneia sau mai multor probe scrise, nu însă și în cazul probelor orale.

Conform calendarului la Bacalaureatul din acest an, contestaţiile sunt depuse tot pe 8 iulie, iar elevii au un termen de 4 ore pentru a le depune, între 12.00 – 16.00.

Reevaluarea lucrărilor se face într-o perioadă de 4 zile. Pe 13 iulie, contestatarii vor afla rezultatele finale din această sesiune.

Anul trecut, primele rezultate la Bac 2018 au fost afişate pe 4 iulie. Atunci, rata de promovare a fost de 67,7% faţă de anul 2017. La nivel naţional, s-au luat 104 medii de 10, cele mai multe în Bucureşti, adică 17. Peste 44 de mii de elevi au făcut atunci contestaţie și au primit notele după recorectare pe 9 iulie anul trecut. Atunci, după contestații, numărul mediilor de 10 la nivelul țării a crescut la 132.

A doua sesiune de Bacalaureat

Absolvenţii de clasa a XII-a care au picat prima sesiune sau nu au reuşit să intre în examenele din iunie-iulie, mai au o şansă în acest an la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat. Aceasta se desfăşoară în perioada august – septembrie.

Înscrierile au loc însă în această lună, între 15 – 19 iulie pentru majoritatea candidaţilor şi pe 26 iulie, pentru cei care au avut corigenţe pe vară.

Probele scrise au loc între 21 – 26 august, iar între 27 august – 3 septembrie se desfăşoară probele orale. Rezultatele la Bac 2019 din sesiunea a doua vor fi aflate pe 3 septembrie, iar cele finale pe 7 septembrie.