„În antreprenoriat greșești, asta e sigur!”, spune Cristian Onețiu, business mentor și autor. Cum să eviți însă cele mai frecvente greșeli astfel încât să salvezi timp și bani, atunci când vrei să-ți pornești o afacere? Iată care este topul celor 10 cele mai întâlnite erori de care trebuie să te ferești, pentru a atinge succesul.

  1. Sumă de bani insuficientă. Mulți antreprenori pornesc la drum cu o sumă de investiție insuficientă și nu își fac niciun fel de socoteală.
  2. Nu există un plan de afaceri. „Ce vrem să facem? Cum vrem să facem? Cine este clientul nostru? Câți bani ne trebuie?” sunt întrebări elementare pe care orice antreprenor aflat la început de drum ar trebui să le aibă.
  3. Nu-și construiesc bine procesul de vânzare. „Antreprenorii nu au timp de vânzări, ei trebuie să facă altceva. Dacă nu își construiesc bine pașii vânzării și nu au suficienți oameni care să facă asta nu merge treaba. Dacă nu ai vânzări întro firmă, în 3 luni, 6 luni o iei razna și întrun an de zile sigur închizi”, spune Cristian Onețiu.
  4. Estimări nerealiste. În primele luni de după deschidere, antreprenorii trebuie să fie pregătiți să susțină activitatea, pentru că banii nu vin atât de repede.
  5. Nu se concentrează pe calitatea produsului si a serviciilor. „S-au schimbat vremurile, avem niște clienți foarte educați, foarte răsfățați de alții. Dacă nu suntem buni, cumpără de la alții”.
  6. Subestimează puterea marketingului. Mulți antreprenor se bazează pe promovarea „din gură in gură” și nu acordă importanță marketingului bine făcut.
  7. Nu își cunosc competitiorii. Există o raportare nerealistă a unor antreprenori la piața din care fac parte.
  8. Insuficient informați despre legislație. „Îți faci alertă pe Google despre tot ce te interesează și poate să îți afecteze afacerea” este sfatul lui Onețiu pentru antreprenorii.
  9. Angajează oameni nepotriviți.

10.Nu calculează bine prețul de vânzare. Este o greșeală care poate duce la închiderea firmei și, deși sună suprinzător, există antreprenori care la fiecare vânzare pierd de fapt bani, pentru că nu au calcule interne corecte.