
„Sunt foarte critic pentru modul în care Regatul Unit şi premierul Theresa May au gestionat Brexitul”, a scris pe Twitter Donald Trump, considerând că aceasta este responsabilă de dezordinea actuală.
„I-am spus cum trebuia să procedeze, dar ea a decis să facă altfel”, a adăugat liderul de la Casa Albă, după care l-a atacat pe ambasadorul britanic la Washington, Kim Darroch, la două zile după informaţiile apărute în presă din depeşe diplomatice în care diplomatul l-a apreciat ca fiind instabil şi incompetent.
„Nu îl cunosc pe ambasador, dar nu este nici dorit, nici binevenit în Statele Unite. Nu vom mai avea contacte cu el” a scris preşedintele american, înainte de a-şi exprima satisfacţia că Regatul Unit va avea în curând un nou prim-ministru.
Theresa May a condamnat luni scurgerile de informaţii „total inacceptabile, dar a subliniat că are deplină încredere în Kim Darroch, 65 de ani, ajuns în post la Washington în ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale.
Trump spune ca ambasadorul Marii Britanii nu mai este binevenit in SUA si o cearta pe Theresa May
Luni, 08 Iulie 2019, ora 23:34 Presedintele american, Donald Trump, a criticat-o luni cu vehementa pe Theresa May, vizibil furios din cauza sprijinului exprimat de premierul britanic pentru ambasadorul Regatului Unit la Washington dupa publicarea depeselor diplomatice ale acestuia, relateaza AFP.
„Sunt foarte critic pentru modul in care Regatul Unit si premierul Theresa May au gestionat Brexitul”, a scris pe Twitter Donald Trump, considerand ca aceasta este responsabila de „dezordinea” actuala.
„I-am spus cum trebuia sa procedeze, dar ea a decis sa faca altfel”, a adaugat liderul de la Casa Alba, dupa care l-a atacat pe ambasadorul britanic la Washington, Kim Darroch, la doua zile dupa informatiile aparute in presa din depese diplomatice in care diplomatul l-a apreciat ca fiind „instabil” si „incompetent”.
„Nu il cunosc pe ambasador, dar nu este nici dorit, nici binevenit in Statele Unite. Nu vom mai avea contacte cu el”, a scris presedintele american, inainte de a-si exprima satisfactia ca Regatul Unit va avea in curand un nou prim-ministru.
Theresa May a condamnat luni scurgerile de informatii „total inacceptabile”, dar a subliniat ca are „deplina incredere” in Kim Darroch, 65 de ani, ajuns in post la Washington in ianuarie 2016, inainte de victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale.
Trump vrea sa faca la Casa Alba un summit despre social media… fara Facebook
Marti, 09 Iulie 2019, ora 09:3 Facebook a anuntat, luni, ca nu a primit invitatie la summit-ul pentru social media care va fi organizat in aceasta saptamana de Casa Alba.
Casa Alba a refuzat in mai multe randuri sa anunte cine va participa la evenimentul programat pe 11 iulie.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Judd Deere, a declarat luna trecuta ca intalnirea va reuni „lideri din sectorul digital pentru o discutie serioasa referitoare la oportunitatile si provocarile mediului online actual”. Acesta a spus, luni, ca presedintele Donald Trump va vorbi la eveniment, transmite Reuters.
Mai multi conservatori din domeniu au spus ca vor participa la summit, inclusiv Bill Mitchell, un sustinator al lui Trump care gazduieste o emisiune online. Cel putin doi utilizatori ai retelelor sociale au publicat o invitatie la summit-ul care la avea loc joi, la ora 3 p.m. EDT (19:00 GMT).
Politicienii americani, in frunte cu Trump, au folosit tot mai mult social media pentru a atrage alegatorii in mod direct. Trump a afirmat de multe ori ca nu ar fi fost ales fara Twitter si Facebook.
Republicanul Trump a criticat adesea Facebook si Twitter pentru ca ar favoriza democratii, fara sa ofere dovezi in acest sens. El a sugerat in timpul unui interviu acordat Fox Business Network luna trecuta ca Twitter „a facut ca oamenii sa i se alature foarte greu…si mult mai greu pentru el sa le transmita mesajul sau”.
In luna martie, Trump a scris pe Twitter ca „Facebook, Google si Twitter, ca sa nu mai vorbim de media corupta, sunt foarte partinitoare fata de democratii de stanga radicali. Dar nu va temeti, vom castiga oricum asa cum am mai facut-o”.
Cele trei companii au negat ca ar fi partinitoare politic.
Intrebat daca Facebook a fost invitata la evenimentul de joi, un purtator de cuvant al companiei a raspuns ca nu.
Twitter a refuzat sa precizeze, luni, daca a primit invitatie la summit sau daca va participa. Google, divizie a grupului Alphabet, nu a raspuns imediat solicitarilor de comentarii sau daca a primit invitatie.
In luna aprilie, Trump s-a intalnit cu directorul general al Twitter, Jack Dorsey, si a petrecut mult timp intrebandu-l de ce a pierdut o parte din urmaritori, a declarat o persoana apropiata situatiei. Cu peste 61 de milioane de urmaritori, Trump are unul dintre cele mai urmarite conturi de pe Twitter.
Croatia a intrat mult dupa noi in UE, dar se indreapta rapid spre zona euro
Marti, 09 Iulie 2019, ora 09:2 Croatia a depus, luni, o cerere pentru intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-2), care precede adoptarea euro, a anuntat Mario Centeno, presedintele Eurogrup, din care fac parte ministrii de Finante din zona euro.
Acest lucru va permite Croatiei sa intre in zona euro, care reuneste in prezent 19 state, cel mai devreme in 2023, a spus un oficial european, transmite Reuters.
Angajamentele asumate de Croatia intr-o scrisoare au fost salutate de Eurogrup la o reuniune de luni, a declarat Centeno intr-o conferinta de presa.
Comisarul pentru Concurenta Pierre Moscovici a spus ca decizia Zagrebului este „un vot de incredere pentru euro”.
Croatia s-a angajat sa pregateasca terenul pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa preia supravegherea bancara a tarii. De asemenea, s-a angajat sa aplice reforme privind legislatia de combatere a spalarii banilor si sa eficientizeze si sa reduca cheltuielile in administratia publica, potrivit unui comunicat al UE.
BCE si Comisia Europeana vor monitoriza aplicarea acestor angajamente pe parcursul unui proces care va dura un an.
Ulterior, Croatia va intra efectiv in ERM-2, unde va sta cel putin doi ani, inainte de a incepe pregatirile practice pentru intrarea in zona euro, proces care va dura inca un an, astfel incat 2023 este cel mai timpuriu termen pentru adoptarea monedei unice.
Bulgaria a inceput acelasi proces anul trecut si ar putea intra in zona euro cel mai devreme in 2022.
Londra nu primeste Russia Today si Sputnik la conferinta despre libertatea presei
Marti, 09 Iulie 2019, ora 08:45 Canalele media rusesti RT (Russia Today) si Sputnik nu vor putea sa participe la o conferinta internationala consacrata libertatii presei la Londra, din cauza rolului lor activ in dezinformare, a anuntat luni guvernul britanic.
Mai multi ministri si circa 1.000 de jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile urmeaza sa ia parte la aceasta conferinta organizata in comun cu Canada, care se va desfasura miercuri si joi in capitala britanica, informeaza AFP.
Dar „noi nu am acreditat RT si Sputnik, din cauza rolului lor activ in difuzarea dezinformarii”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Externe.
Comentand cazul RT, Ambasada Rusiei la Londra a apreciat ca el releva o „discriminare politica”.
Refuzul acreditarii este urmare a unei „campanii de defaimare de mai multe luni” dusa de autoritatile britanice impotriva RT, a acuzat ambasada, citand atitudinea Ofcom, organismul de supraveghere in domeniul audiovizualului din Marea Britanie, fata de canalul rus.
In decembrie, Ofcom apreciase ca RT a incalcat regulile impartialitatii in cursul acoperirii informationale a otravirii ex-agentului dublu rus Serghei Skripal la Salisbury, in sud-vestul Angliei, in martie 2018.
„Conferinta internationala asupra libertatii presei” urmareste sa consolideze cooperarea internationala in probleme legate de libertatea presei si de fenomenul „fake news”.
Avocata si militanta pentru drepturile omului libano-britanica Amal Clooney va fi prezenta cu titlu de trimis special in Regatul Unit pentru libertatea presei. Ea va participa la o reuniune a unui grup de experti independenti care va examina mijloacele pentru intarirea protectiei jurnalistilor.
Cele trei tari care nu au fost invitate la conferinta sunt Coreea de Nord, Siria si Venezuela, potrivit organizatorilor.

SUA dă o nouă lovitură militară. Este vorba de arme în valoare de peste 2 miliarde de dolari
Notificarea acestei vânzări a SUA, care include printre altele 108 tancuri de luptă M1A2 Abrams şi 250 de lansatoare de rachetă sol-aer cu rază scurtă de acţiune Stinger, a fost adresată Congresului american. Aceste dispune de un termen de 30 de zile pentru a ridica obiecţii, o ipoteză care pare puţin probabilă, scrie Agerpres.
Anunţul este de natură să provoace mânia Chinei, care consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său. Bejingul şi Washingtonul sunt implicate de mai multe luni într-un război comercial.
Taiwanul a confirmat la începutul lui iunie intenţia sa de a trimite la Washington această importantă comandă de armament. Beijingul şi-a exprimat imediat „serioasa preocupare” pe această temă.
Vânzarea de armament va servi la „modernizarea” echipamentului taiwanez şi „nu va afecta echilibrul de bază al forţelor militare din regiune”, potrivit comunicatului Defense Security Cooperation Agency (DSCA), care face parte din Pentagon.
China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat acolo după ce comuniştii s-au instalat la putere pe continent, în 1949, la capătul războiului civil chinez.
La rândul său, Washingtonul, care a rupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, rămâne aliatul cel mai puternic al teritoriului insular şi principalul său furnizor de arme.
E război în toată regula! S-a ordonat atacul. Sunt deja mii de victime
Publicat: Duminică, 07 Iulie 2019 09:23 // Actualizat: Duminică, 07 Iulie 2019 19:24 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Cel puţin 544 de civili au fost ucişi şi peste 2.000 răniţi de la începerea unui asalt condus de ruşi asupra ultimului bastion rebel din nord-vestul Siriei, în urmă cu două luni, relatează sâmbătă Reuters, citând grupuri de apărare a drepturilor omului şi salvatori.

Avioanele ruse s-au alăturat armatei siriene pe 26 aprilie într-o ofensivă de amploare asupra unor zone din provincia Idlib, controlată de rebeli, şi provincia Hama, cea mai mare escaladare a războiului dintre preşedintele sirian Bashar al-Assad şi duşmanii săi de vara trecută.
Reţeaua siriană pentru drepturile omului (SNHR), care monitorizează numărul de victime şi pune la curent agenţiile ONU, susţine că printre cei 544 de civili ucişi în sutele de atacuri efectuate de avioanele de luptă ruseşti şi de armata siriană se află şi 130 de copii. Alte 2.117 persoane au fost rănite, informează Agerpres.
„Armata rusă şi aliatul său sirian lovesc deliberat civili, existând un număr record de unităţi medicale bombardate”, a declarat pentru Reuters Fadel Abdul Ghany, preşedintele SNHR.
Rusia şi armata siriană aliată infirmă că avioanele lor au lovit deliberat zone civile cu bombe cu fragmentare şi arme incendiare, dar locuitorii din zonele controlate de rebeli spun că loviturile sunt menite să paralizeze viaţa de zi cu zi, potrivit Agerpres.
Moscova susţine că forţele sale şi armata siriană au de furcă cu atacurile teroriste ale militanţilor Al-Qaida despre care ei spun că lovesc zone populate controlate de guvern şi îi acuză pe rebeli că au încălcat un armistiţiu convenit anul trecut între Turcia şi Rusia.
Luna trecută, organizaţia Human Rights Watch a precizat că operaţiunea comună ruso-siriană a folosit muniţie cu fragmentare şi arme incendiare în atacuri, alături de dispozitive explozive aruncate din avioane care au efecte extinse în zonele populate, bazându-se pe rapoarte ale salvatorilor şi relatări ale martorilor.
Locuitorii din zonă şi salvatorii susţin că această campanie declanşată de două luni a lăsat sate şi oraşe în ruină. Potrivit ONU, cel puţin 300.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele şi să meargă în zonele mai apropiate de frontiera cu Turcia.
„Sate şi oraşe întregi au fost golite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Idlib, Ahmad al Sheikho, afirmând că este cea mai distrugătoare campanie asupra provinciei de când aceasta a căzut în mâinile opoziţiei, la jumătatea lui 2015, potrivit Agerpres.
Vineri, 15 persoane, inclusiv copii, au fost ucise în satul Mhambil din vestul provinciei Idlib, după ce elicoptere ale armatei siriene au aruncat bombe butoi într-o zonă civilă, au precizat cei de la apărarea civilă şi martori.
Şefii a 11 organizaţii umanitare majore au avertizat la sfârşitul săptămânii trecute că provincia Idlib este în pragul dezastrului, trei milioane de civili fiind în pericol, printre care şi numeroşi copii.
„Prea mulţi au murit deja” şi „până şi războaiele au legi”, au declarat ei, în contextul numeroaselor atacuri ale forţelor guvernamentale şi aliaţilor lor asupra spitalelor, şcolilor şi pieţelor, au precizat ei într-o declaraţie comună sprijinită de ONU, informează Agerpres.
Joi, o lovitură aeriană a lovit spitalul din Kafr Nabl, aceasta fiind a 30-a unitate medicală bombardată în timpul campaniei, ceea ce a lăsat sute de mii de civili fără acces la îngrijiri medicale.
„Să ai aceste unităţi medicale bombardate şi scoase din uz în mai puţin de două luni nu este un accident. Să-i spunem pe nume, este o crimă de război”, a declarat dr. Khaula Sawah, vicepreşedinte a Uniunii organizaţiilor de îngrijire medicală şi ajutorare cu sediul în SUA, care asigură ajutor umanitar în nord-vestul Siriei.
Vladimir Zelenski a invitat-o pe Maia Sandu la Kiev
Publicat: Luni, 08 Iulie 2019 08:40 // Actualizat: Luni, 08 Iulie 2019 08:40 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Iulian Tudor
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a invitat-o pe prim-ministrul R.Moldova, Maia Sandu, la Kiev. Vizita va avea loc pe 11 iulie curent, anunță premierul Maia Sandu, care urmează să plece și la Berlin, pe 16 iulie, la invitația cancelarului german, Angela Merkel.

Citeşte şi Guvernul Republicii Moldova a comemorat victimele deportărilor staliniste din 1949
Vin cu deosebite mulțumiri către cancelarul german Angela Merkel pentru invitația de a întreprinde o vizită la Berlin în primele săptămâni de mandat, dar, mai ales, pentru sprijinul constant acordat de Germania cetățenilor Republicii Moldova.
Germania a fost, de fiecare dată, un aliat de încredere al Republicii Moldova în promovarea și consolidarea democrației în țara noastră și în susținerea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova”, a scris premierul Maia
Scandal la British Airways. Amendă uriaşă pentru furturi de date ale clienţilor de pe site-ul operatorului companiei
Publicat: Luni, 08 Iulie 2019 12:05 // Actualizat: Luni, 08 Iulie 2019 12:05 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Alina Costache
IAG, proprietarul British Airways (BA), a anunţat luni că Oficiul de reglementare în domeniul datelor din Marea Britanie (ICO) intenţionează să impună o amendă de 183,4 milioane de lire sterline (229,8 milioane de dolari), după furtul de anul trecut al datelor clienţilor de pe site-ul operatorului aerian, transmit BBC şi Reuters.
Premierul ungar Viktor Orban participă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad
Publicat: (acum 20 ore) // Actualizat: (acum 20 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Iulian Tudor
Premierul Ungariei, Viktor Orban, se numără printre cei cei 1.000 de invitaţi ai Universităţii de Vară „Tusvanyos”, ajunsă la a 30-a ediţie, care se va desfăşura între 23 şi 28 iulie, la Băile Tuşnad.

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Sándor Krisztina, coordonatorul programelor politice, a anunţat că, la fel ca în anii precedenţi, în cursul zilei de sâmbătă va susţine o prelegere şi premierul Ungariei, Viktor Orban, alături de Tokes Laszlo, preşedintele CNMT, discuţia fiind moderată de Nemeth Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, membru fondator al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.
Potrivit organizatorilor, în cele 30 de ediţii ale evenimentului, Viktor Orban a lipsit o singură dată, respectiv în anul în care a semnat aderarea Ungariei la NATO.
Sándor Krisztina a mai anunţat că tema ediţiei din acest an este „Una-i tabăra!”, care face referire la faptul că toţi participanţii din trecut ai Universităţii de Vară de la Bálványos, respectiv Băile Tuşnad, „au format şi formează în continuare o comunitate unitară şi cu aceeaşi viziune asupra Ardealului, asupra Ţinutului Secuiesc, şi în general au şi viziuni similare sau identice cu referire la Europa Centrală şi de Est”.
Aceasta a adăugat că motto-ul „este în sincron” cu decizia Parlamentului Ungariei, luată recent, „care se referă la faptul că anul 2020 va fi anul centenar al convieţuirii tuturor comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic”.
„Este un gest simbolic de fapt, după 100 de ani de la Trianon ,care se vor împlini anul viitor. ‘Una-i tabăra!’ se referă în această privinţă şi la faptul că noi, toate acele comunităţi maghiare care trăim în afara graniţei Ungariei, într-un fel sau altul trăim sorţi similare sau trăim situaţii similare şi datorită Guvernului Ungar sunt tot mai multe programe în afara graniţei Ungariei care vor să întărească viaţa maghiarilor din Transilvania, din Serbia, din Slovacia, din Ucraina etc”, a explicat Sándor Krisztina.
Aceasta a precizat că la ediţia din acest an vor fi abordate subiecte importante, cum ar fi analiza alegerilor europarlamentare şi a viitorului Europei Centrale şi de Est sau rolul familiei în Europa, dar vor fi discutate şi probleme ale comunităţii maghiare din România, „care nu sunt rezolvate nici astăzi”, făcând referire la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, la „procesul de renaţionalizare a acelor imobile şi proprietăţi private care au fost confiscate” sau la situaţia de la Valea Uzului.
La fel ca şi în anii precedenţi, la Băile Tuşnad va avea loc şi o masă rotundă având ca subiect autonomia, cu participarea lui Szili Katalin, responsabilă din partea premierului Ungariei cu conceptele de autonomie ale comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic.
De asemenea, se vor aborda şi teme economice şi se va discuta despre dezvoltarea economică a Transilvaniei, „în mod special despre programul de dezvoltare economică a Transilvaniei, care este finanţat de Guvernul ungar”.
Totodată, se va vorbi şi despre „procesul Tusvanyos”, despre care organizatorii spun că „nu este doar un eveniment sau locaţie geografică”, ci un „proces” iniţiat în urmă cu 30 de ani, „care şi astăzi conferă multe viziuni şi idei acelor politicieni şi oameni care se află în instituţii care-şi desfăşoară activitatea pentru comunitatea maghiară sau pentru comunitatea din Ardeal sau din Bazinul Carpatic în general”.
Programul cuprinde şi simpozioane pe teme ştiinţifice, literare interetnice, culturale, de sport, recreative sau de divertisment. În fiecare seară sunt programate concerte cu trupe cunoscute din Ungaria şi din Transilvania.
Potrivit sursei citate, la eveniment ‘vor fi prezenţi foarte mulţi invitaţi din partea Guvernului Ungariei, miniştri sau secretari de stat, lucru devenit tradiţional’.
În legătura cu invitaţii români la eveniment, Sándor Krisztina, a spus că numărul este redus, întrucât „politicienii din prima linie” nu vor să vină la eveniment şi, astfel, să piardă voturi în an electoral.
„Deci, mai puţin de 10 invitaţi, pot să zic că avem din partea română. Eu deja m-am obişnuit de când organizez Universitatea de Vară că politicienii români care sunt în primul rând nu prea vor să participe, deci domnul Băsescu a avut, să zic, curajul să vină o dată la Universitatea de Vară, dar politicienii de la Bucureşti nu prea vor să vină. (…) Eu cred că din cauză, şi noi vorbim între organizatori, din cauză că nu prea vor să se arate în comunitatea maghiară şi să-şi piardă voturile într-un fel sau altul. Deci, deja, în anii electorali, cum e şi anul acesta, nu vin. Noi în fiecare an facem străduinţe ş partenerul ungar totdeauna ne subliniază faptul că ar fi bine să avem mai mulţi români, să avem un dialog româno-maghiar, cum am mai avut în primii ani”, a menţionat Sándor Krisztina.
Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească de la Băile Tuşnad este cunoscută sub denumirea de „Tusványos”, fiind vorba de abrevierea numelor contopite ale celor două localităţi în care s-a desfăşurat până acum manifestarea – iniţial la Bálványos, după care a fost mutată la Băile Tuşnad.
A murit primul astronaut de origine africană. El urma să zboare în spaţiu
Publicat: Luni, 08 Iulie 2019 11:06 // Actualizat: Luni, 08 Iulie 2019 11:06 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Iulian Tudor
Primul african selectat de NASA pentru o misiune în spațiu a murit înainte să-şi vadă visul împlinit. El a fost victima accident de motocicletă petrecut sâmbătă.

Mandla Maseko, „Afronautul”, cum era cunoscut în ultimii ani, era DJ amator și candidase pentru un post în cadrul forțelor aeriene sud-africane.
Bărbatul de 30 de ani fusese selectat pentru un zbor în spațiu în 2013 într-un program special organizat de o academie spațială americană.
Ales alături de 23 de persoane din peste un milion de oameni care se înscriseseră, Maseko efectuase chiar un stagiu de pregătire în America, la NASA.
Acolo l-a cunoscut pe Buzz Aldrin, al doilea om care a păşit în spațiu după Neil Armstrong, și a efectuat mai multe antrenamente pentru a se familiariza cu forța gravitațională, dar și pentru a învăța cum să sară dintr-un avion.
S-a aprobat o importantă vânzare de armament. Valoarea acesteia este de 2,2 miliarde de dolari
Publicat: (acum 4 ore) // Actualizat: (acum 4 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Alina Costache
Departamentul de Stat american a aprobat o importantă vânzare de armament către Taiwan pentru o valoare totală de 2,2 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de Pentagon, potrivit Agerpres.

Anunţul este de natură să provoace mânia Chinei, care consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său. Bejingul şi Washingtonul sunt implicate de mai multe luni într-un război comercial.
Taiwanul a confirmat la începutul lui iunie intenţia sa de a trimite la Washington această importantă comandă de armament. Beijingul şi-a exprimat imediat „serioasa preocupare” pe această temă.
Vânzarea de armament va servi la „modernizarea” echipamentului taiwanez şi „nu va afecta echilibrul de bază al forţelor militare din regiune”, potrivit comunicatului Defense Security Cooperation Agency (DSCA), care face parte din Pentagon, potrivit stirpesurse.ro.
China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat acolo după ce comuniştii s-au instalat la putere pe continent, în 1949, la capătul războiului civil chinez.
La rândul său, Washingtonul, care a rupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul ca singurul reprezentant al Chinei, rămâne aliatul cel mai puternic al teritoriului insular şi principalul său furnizor de arme.
Preşedintele american, Donald Trump, nu a făcut un mister din intenţiile sale de a întări legăturile cu insula, în special prin vânzarea unor echipamente sofisticate.

Demisie la nivel înalt. Scandal de zeci de miliarde de dolari. Fratele președintelui este implicat
Fratele președintelui din Senegal, Aliou Sall, este implicat într-un scandal imensa alături de omul de afaceri român Frank Timiş, cel care a iniţiat proiectul Roşiei Montane, gigantul britanic BP Petroleum şi autorităţile din Senegal, scrie Flux24.
BBC a relatat luna trecută că o companie condusă de Aliou Sall ar fi primit o serie de plăţi secrete de la o companie care şi-a securizat două licenţe offshore pentru exploatarea gazului din ţară – aceste licenţe fiind în centrul controverselor încă de acum şapte ani când au fost acordate.
De la relatările BBC-ului, întreaga ţară este pusă pe jar, cu proteste masive în oraşul Dakar – populaţia îi cere statului să gestioneze mai bine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume.
Potrivit BBC, gigantul BP Petroleum a fost de acord să îi plătească omului de faceri Frank Timiş, prin compania Timiş Corp, suma de 250 milioane dolari pentru o participaţie în licenţa de exploatare a unor zăcăminte de gaz în 2014. Mai mult, BP a fost de acord să îi plătească acestuia redevenţe de 10 miliarde de dolari în următoarele decenii.
Potrivit companiei BP, redevenţele stabilite erau mult mai mici, şi că a făcut un due diligence semnificativ înainte de a semna tranzacţia.
La finalul lunii iunie, Aliou Sall şi-a dat demisia dintr-un corp guvernamental responsabil cu trezoreria, dar a rămas primar al suburbiei Dakar. El a lucrat pentru Timiş Corp Senegal până în 2016, iar după ce a plecat de la subsidiara respectivă, a continuat să colaboreze cu alte subsidiare ale companiei în alte ţări din Africa de Vest.
Putin, înjurat LIVE de un prezentator de televiziune din Georgia. Ce a urmat VIDEO
Publicat: (acum 22 ore) // Actualizat: (acum 22 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Sânziana Stancu
Directorul general al postului de televiziune a condamnat comportamentul prezentatorului, însă a declarat că este de acord cu ce a declarat și nu intenționează să-și ceară scuze de la Vladimir Putin.

Ulterior, conducerea postului de televiziune „Rustavi 2” și-a cerut scuze de la liderul de la Kremlin pentru declarațiile angajatului său, menționând că postul TV nu împărtășește poziția exprimată de Gheorghi Gabunia.
Cele mai frumoase biserici ortodoxe din Japonia
Biserica Ortodoxă Japoneză și-a obținut autonomia față de Biserica Ortodoxă Rusă în 1970, an în care a fost canonizat fondatorul ei, misionarul rus Nikolai Kasatkin (Nikolai al Japoniei), care a fost primul preot ortodox din țara soarelui-răsare.
În bisericile ortodoxe din Japonia, serviciul religios se face în principal în limba japoneză, dar aceste lăcașuri de cult nu sunt deschise pentru rugăciune numai pentru ortodocși, ci și pentru alți credincioși ai religiei creștine, notează Russia Beyond.
Una din cele mai cunoscute catedrale ortodoxe este Nikoraido sau catedrala Sfintei Învieri (1891) aflată într-un cartier animat din Tokyo. Construcția ei a fost inițiată de Nikolai Kasatkin. Mihail Șciorupov, profesor de arhitectură din Sankt-Petersburg a alaborat planurile. Iconostasul, realizat pe trei niveluri, a fost pictat de Vassili Pechekonov, un artist de la curtea imperială. Clopotele catedralei au fost importate din Rusia. Catedrala a fost grav afectată de puternicul cutremur din Kanto, în septembrie 1923, soldat cu numeroase victime. Clopotnița s-a prăbușit și un puternic incendiu a distrus interiorul edificiului. Însă catedrala a fost restaurată și, anul trecut, pentru prima dată în 90 de ani, două clopote noi, turnate în regiunea Iaroslavl, au fost instalate.
Gan Gan-dera sau biserica „ding-dong”
Biserica Învierii lui Hristos din Hakodate (1859) , a fost prima biserica ortodoxă ridicată în Japonia. Nikolai Kasatkin a slujit aici în perioada 1861- 1869. Biserica a fost ridicată în paralel cu inaugurarea primului consulat al Rusiei în Japonia. Sunetul clopotelor sale era cu totul neobișnuit pentru japonezi, de aceea locuitorii din Hakodate au început să-i spună „Gan Gan-dera” sau „biserica ding-dong”. În 1907, biserica a fost complet arsă în urma unui incendiu violent în Hakodate. Grație eforturilor lui Kasatkin, o nouă biserică a fost ridicată pe locul ei, cu puțin timp înainte de preotul să înceteze din viață.
Catedrala Bunei Vestiri din Kyoto
Interiorul acestei catedrale a rămas practic neschimbat din anul construcției lăcașului, 1903, și prezintă un elegant iconostas alb realizat de artistul moscovit Iakov Epanecinikov. Catedrala găzduiește, printre altele, icoane ale Sfântului Nicolae oferite de prizonierii de război ruși care au stat în Kyoto în timpul războiului ruso-japonez, dar și relicve sfinte oferite cadou din partea protoiereului Ioan de Kronstadt, membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse.
Iconar dintr-o familie de samurai
Biserica Schimbarea la Față din Sapporo (1971) are cea mai mare colecție de icoane realizate de o pictoriță japoneză, Yamashita Rin (1857-1939), botezată Irina. Rin a fost prima femeie din Japonia care a studiat în acest sens, în Rusia, unde și-a făcut ucenicia într-un atelier de pictat icoane din Sankt-Petersburg. De-a lungul vieții sale, Yamashita Rin a realizat nu meroase opere, între care o icoană prezentată țareviciului Nikolai Alexandrovici (fiul țarului Alexandru al II-lea), cu ocazia vizitei sale în Japonia, în 1891. Picturile lui Yamashita Rin sunt prezente în numeroase biserici ortodoxe din arhipelagul nipon.
Două, făcute de un arhitect japonez
Biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Matei (Toyohashi, 1915) din prefectura Aichi se distinge prin detaliile sale arhitecturale aparte. Spre exemplu, decorarea părților fațadei, în care pilaștrii se intersectează cu banda verticală, este caracteristic stilului tradițional japonez. Fapt interesant, această biserică a fost construită de același arhitect ca cea din Hakodate, Moses Kawamura. O altă biserică ortodoxă este ce a Botezului Domnului, din Nagoya, ridicată în 2010. Prima versiune a acestei biserici, construită în 1913, a fost total incendiată în timpul unui raid aerian în cel de-al doilea Război Mondial. Noua biserică, din piatră, a fost construită în stil tradițional rusesc și amintește de lăcașurile de cult medievale din Suzdal.
Coborârea Sfântului Duh într-un bastion budist
Biserica coborârii Sfântului Duh (1980, Tokoshima) este situată pe insula Shikoku, în ciuda faptul că insula este un bastion budist. Și în această biserică se pod admira icoanele lui Yamashita Rin. O altă biserică ortodoxă este cea din Shuzenji, ridicată în 1912 în peninsula Izu, celebră pentru turiști datorită izvoarelor sale termale calde. Biserica a fost construită în doar trei luni și jumătate. La acea dată, Nikolai Kasatkin a căzut la pat bolnav și credincioșii locali au încercat să ridice biserica cât mai repede posibil pentru a se ruga pentru sănătatea lui. Un iconostas și un candelabru provenind din vechea biserică militară din Port-Arthur (port chinez care a aparținut altădată Rusiei) au fost aduse aici, ulterior și un crucifix realizat tot de Yamashita Rin.