„Putem spune cu mândrie că avem toate motivele să sărbătorim. Am obținut ce ne-am propus, am dovedit eficiență, performanță, echilibru și am oferit una dintre cele mai apreciate președinții la nivel european”, a declarat Viorica Dăncilă vineri seara la Ateneu.

Bilanțul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este unul impresionant, în opinia premierului, care a detaliat: 90 de dosare închise în primele trei luni de mandat, 84 de concluzii ale Consiliului Uniunii Europene adoptate, numeroase decizii unde România a obținut consensul. Toate, realizate în aproximativ 2500 de reuniuni.

Concluzia pe care a tras-o premierul este că România iese cu o poziție consolidată în UE după această primă președinție a Consiliului UE:

„Am făcut dovada maturității României europene și am oferit rezultate peste așteptări, într-un context european complicat.

Rezultatele obținute deschid oportunități noi pentru România. Avem acum o poziție consolidată la nivel european. Este unul dintre marile câștiguri ale României ca stat membru al Uniunii Europene”, a spus Viorica Dăncilă.

Discursul Premierului Viorica Dăncilă

„Distinși reprezentanți ai corpului diplomatic,
Stimate doamne, stimați domni,
Este o imensă bucurie și o mare onoare să vă avem alături în cadrul acestui eveniment, în care marcăm succesul României în exercitarea primului mandat la Președinția Consiliul Uniunii Europene.
În această clădire-simbol a culturii și a creativității naționale, Ateneul Român, ne-am reunit cu liderii instituțiilor europene în luna ianuarie pentru a lansa viziunea noastră asupra viitorului proiectului european.

Astăzi, la aproape două săptămâni de la încheierea formală a mandatului nostru, putem spune cu mândrie că avem toate motivele să sărbătorim. Am obținut ce ne-am propus, am dovedit eficiență, performanță, echilibru și am oferit una dintre cele mai apreciate președinții la nivel european.
Am demonstrat că România a abordat acest mandat, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetățenilor europeni. Am construit toate acțiunile noastre în jurul conceptului de coeziune. Am lucrat în acest spirit și am reușit să obținem rezultate importante, calitativ și cantitativ, pentru cetățenii europeni și să menținem unitatea în susținerea proiectului european.

Am consolidat dimensiunea socială a Uniunii Europene pentru că o Europă puternică este a cetățenilor prosperi cărora le sunt asigurate și respectate drepturi egale.
Am pus în centrul acțiunilor noastre coeziunea pentru că succesul Uniunii Europene este succesul fiecărui stat membru, al fiecărei regiuni, al fiecărei comunități. O Europă dezvoltată asigură tuturor oportunități egale și acces neîngrădit la resurse.

Am militat pentru mai multă solidaritate în comunitatea europeană pentru că într-o Europă pregătită să facă față cu succes schimbărilor, nimeni nu trebuie lăsat în urmă.
Am implicat toți partenerii în consultare și dezbateri pentru că o Europă care oferă siguranță este cea în care opiniile tuturor sunt respectate.

Am implicat tinerii în luarea deciziilor pentru că un viitor sigur se construiește prin responsabilizare.
Am luptat pentru o Uniune Europeană a tuturor pentru că o comunitate puternică este cea care promovează unitatea în diversitate și în care ura, discriminarea și violența nu-și au locul.