Mergeti la mare? Inarmati-va cu rabdare! Se circula in coloana pe anumite portiuni din Autostrada Soarelui Sambata, 27 Iulie 2019, ora 09:45 entrul Infotrafic informeaza ca pe Autostrada A2 Bucuresti – Constanta, pe sensul catre litoral, traficul rutier este aglomerat, iar pe anumite tronsoane se circula in coloana.
Conform sursei citate, intre kilometrii 160 (Cernavoda) si 212 (Constanta) traficul este intens.
Mai mult, pe anumite tronsoane se circula in coloana.
De asemenea, tot in directia catre litoral, este aglomeratie pe Podul Cernavoda, stationandu-se la Statia de taxare de la Fetesti.
Pentru prevenirea producerii unor accidente de circulatie, politistii le recomanda soferilor sa mareasca distanta in mers intre autovehicule, sa foloseasca luminile de intalnire si sa nu se angajeze in depasiri riscante.
Pentru a evita aglomeratia formata la punctele de taxare sau in benzinariile din zona, politistii amintesc ca tariful de tranzitare a podurilor de la Fetesti si Cernavoda poate fi platit si prin intermediul www.erovinieta.ro sau prin SMS
Cum dau spaga fermierii pentru a obtine subventia pentru rosii inventata de Dragnea si Daea
de Ionel Stoica Sambata, 27 Iulie 2019, ora 12:15 Programul guvernamental „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, promovat asiduu de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, si de actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost transformat intr-o sursa de bani de unul dintre inaltii functionari implicati, potrivit procurorilor anticoruptie.
Fostul director executiv in cadrul Directiei pentru Agricultura Judeteana Gorj, Dan Tanasescu, ar fi pretins si ar fi primit de la patru fermieri 7.800 lei pentru a facilita acestora obtinerea subventiei pentru tomate, acuza procurorii DNA.
Este vorba de sume de 2.000 – 2.500 lei, sau 500 euro, pe care fermierii le-ar fi platit pentru a fi siguri ca vor primi subventia de la stat de 3.000 de euro.
Acuzatiile: luare de mita si fals in declaratii, ambele in forma continuata.
Baza: Programului de guvernare PSD
Pe 7 decembrie 2018, Ministerul Agriculturii anunta ca Guvernul a alocat noi sume de bani pentru programul „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate”, pentru anul 2018.
Sprijinul financiar care se acorda beneficiarilor este de 13.991,4 lei/beneficiar/an, care reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an.
Conditia pentru a primi banii: sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1.000 mp si sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp.
„Programul de sustinere a produsului tomate in spatii protejate, desfasurat in anul 2018, elaborat in baza Programului de Guvernare, se afla in al doilea an de implementare bucurandu-se si anul acesta de un real succes in randul producatorilor agricoli cultivatori de tomate in spatii protejate”, anunta Ministerul Agriculturii.
Cum arata prima trecere de pietoni cu marcaj orizontal 3D din Cluj-Napoca (FOTO)
Sambata, 27 Iulie 2019, ora 13:23 rima trecere de pietoni cu marcaj orizontal 3D din Cluj-Napoca au fost inaugurate, sambata, de catre primarul orasului, Emil Boc.
Edilul a mentionat ca scopul acestora este sporirea sigurantei trecatorilor.
„Proiectul pilot a fost avizat de catre Comisia de Circulatie din oras si cuprinde 2 treceri de pietoni din zona Parcului Central care vor avea acest tip de marcaj:
– la intersectia strazii Cardinalul Iuliu Hossu cu str. G. Cosbuc – marcata deja
– la intersectia strazii Deva cu str. G. Cosbuc – care urmeaza a fi trasata duminica noaptea.
Implementarea proiectului s-a realizat cu sprijinul Festivalului Untold si cu ajutorul artistilor Kero si Ocu – artisti care s-au implicat si in realizarea proiectul Arta in curtea scolii.
Municipalitatea are in vedere extinderea proiectului si in alte zone din oras daca masura se dovedeste a avea un impact pozitiv in ceea ce priveste acordarea prioritatii de trecere a pietonilor”, a scris pe Facebook Emil Boc.Edilul a postat si cateva fotografii cu acest marcaj 3D:
Soferul unui microbuz din Valcea, depistat cu alcoolemie de 1,30. Pasagerii au sunat la Politie si au coborat
Sambata, 27 Iulie 2019, ora 11:48 Soferul unui microbuz de transport persoane a fost depistat sambata, pe DN 64, la Raureni, in judetul Valcea, de catre politistii rutieri avand o alcoolemie de 1,30 mg/l alcool pur in aerul expirat, fapta acestuia fiind sesizata si de pasageri, prin apel la 112, acestia cerand sa coboare din vehicul din cauza ca barbatul conducea imprudent.
Potrivit reprezentantilor IPJValcea, microbuzul de transport persoane circula pe ruta Ramnicu Valcea – Dragasani.
„Fapta a fost sesizata de pasageri prin 112, acestia coborand din microbuz, deoarece soferul conducea imprudent. Barbatul a fost transportat la o unitate spitaliceasca in vederea recoltarii a doua probe biologice de sange, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei, iar pe numele lui au fost intocmite acte premergatoare urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau alte substante”, informeaza IPJ Valcea.In momentul opririi de catre politistii rutieri valceni, in microbuz nu se mai aflau pasageri.
Japonezii ne ajuta sa derulam proiecte in domeniul gazelor naturale, atat la nivel local, cat si regional
Sambata, 27 Iulie 2019, ora 11:35 Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale – Transgaz si Corporatia Itochu din Japonia au semnat un Memorandum de intelegere pentru realizarea unor proiecte in sectorul de infrastructura gaziera din Europa, a anuntat societatea intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu.
Memorandumul, valabil timp de doi ani de zile, la care va urma sa adere si Romgaz, a fost semnat avand in vedere intentia Transgaz de a-si extinde activitatea in sectorul infrastructurii energetice europene, precum si faptul ca Itochu are experienta si capacitatea de a evalua si dezvolta proiecte de infrastructura performante privind protectia mediului in sectorul gazier din Europa.
Potrivit sursei citate, potentialele oportunitati de cooperare ce pot fi dezvoltate in comun de catre companiile Transgaz, Itochu si Romgaz (dupa aderarea la memorandum) vizeaza discutii despre proiecte internationale precum Terminalul GNL de la Alexandroupolis, Conducta Whitestream, Terminal GNL Krk, dar si proiecte nationale in domeniul energiei, centralelor de co-generare, combinatelor chimice si petrochimice.
In acelasi timp colaborarea dintre operatorul sistemului national de transport gaze naturale Transgaz si compania japoneza Itochu va fi orientata catre activitatile de dezvoltare ale infrastructurii de transport gaze naturale la nivel national in scopul racordarii tuturor comunitatilor locale la reteaua de gaze naturale, creandu-se astfel premisele necesare cresterii calitatii vietii romanilor si dezvoltarii economice durabile, spun reprezentantii Transgaz.
„Memorandumul dintre Transgaz si Corporatia japoneza Itochu ne permite sa avem acces la mari proiecte europene de infrastructura din domeniul gazelor, la finantari si investitii din domeniul chimiei, petrochimiei si energiei, avand alaturi de noi un partener important, cu o reputatie foarte buna, cu multa experienta si cu capacitatea de a evalua si dezvolta aceste proiecte. Este, totodata, si o recunoastere a performantei pe care reuseste sa o obtina Transgaz in dezvoltarea de mari proiecte, din moment ce corporatii internationale de renume decid sa se alieze cu noi”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, in comunicatul citat.
La semnarea Memorandumului, care a avut loc vineri, 26 iulie, compania Itochu a fost reprezentata de Tetsuji (TED) Yoshizawa – General Manager; Tatsuya Daike – Manager Plant Project Department, Hyonjin Cho – Plant Project Department si Calin Sireteanu – Itochu Romania. Din partea Transgaz, alaturi de directorul general Ion Sterian, la eveniment a participat si managementul executiv al companiei.
Detalii despre proiectele ce ar putea fi derulate impreuna cu japonezii
Potrivit datelor Transgaz privind proiecte care pot fi realizate in comun cu compania japoneza Itochu, terminalul GNL de la Alexandroupolis cuprinde o unitate plutitoare offshore pentru receptia, stocarea si re-gazificarea GNL si un sistem de submarin si o conducta de transport pe gaz pe uscat, prin care gazul natural este transportat in Sistemul national de gaze naturale din Grecia si apoi catre consumatorii finali.
Exista, de asemenea, capacitatea de conectare si transport a gazelor in alte sisteme de transport de gaz care sunt planificate in aceeasi regiune geografica, cum ar fi TAP (Trans Adriatic Pipeline).
Proiectul Alexandroupolis va crea o a patra poarta de import de gaze naturale in Grecia, cu o capacitate de expediere de 700.000 de metri cubi de gaze naturale pe ora sau 6,1 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an si o capacitate de stocare de pana la 170.000 metri cubi de GNL.
Conducta Whitestream are ca obiectiv livrarea gazelor naturale din bazinul caspic si Asia Centrala via Azerbaijan si Georgia, apoi sa traverseze Marea Neagra catre Sud Estul Europei. Conducta de gaze naturale White Stream este o noua infrastructura de traversare a Marii Negre. Acesta va transporta gazul Turkmen prin intermediul celui de-al doilea fir al conductei transcaspice (TCP) direct catre Romania si alte state membre ale UE. Acest gaz ar putea ajunge pe coasta Marii Caspice in Azerbaidjan si va fi transmis pe coasta Georgiana a Marii Neagra prin intermediul conductei extinse din Caucazul de Sud (SCP) din Georgia, ulterior va intra in conducta White Stream si va fi primita in UE la terminalul din Constanta. De acolo, gazul poate fi transportat prin infrastructura existenta in Ucraina, Slovacia si Republica Ceha in tarile din Europa Centrala si de Nord.
Potrivit datelor Transgaz, proiectul GNL Krk se refera la construirea Terminalului GNL pe insula Krk in Republica Croatia. Pozitia geografica selectata permite Europei accesul la gazele naturale prin CEGH Baumgarten. Cu toate acestea, pietele primare sunt cele din Europa Centrala si Europa de Sud – Est, deoarece acestea pot fi accesate fie de CEGH Baumgarten, fie de catre Sistemul de transport al gazelor naturale din Croatia. Insula Krk este situata in partea de nord a Marii Adriatice. Transportatorii de GNL vor ajunge la Golful Rijeka si vor pleca dintre peninsula Istria si insula Cres.
Locatia pentru Terminalul GNL se afla in partea de nord a insulei Krk, in zona industriala. Initial, capacitatea terminalului GNL Krk va fi limitata de capacitatea sistemului de transport care ar trebui sa fie de 300.000 Nm3/ora sau 2,6 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an. Operatorul de transport din Croatia, Plinacro planifica investitii suplimentare pentru conducte si compresoare care ar creste maximul capacitatii sistemului de transport la 800.000 Nm3 /ora, dupa 2020.
Printr-un alt proiect – Monitorizarea, Mentenanta & Operarea conductelor de gaze (MMO) – Itochu va prezenta Transgaz cele mai bune practici pentru monitorizarea, mentenanta & operarea conductelor de gaze.
SNTGN Transgaz SA Medias este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale si asigura indeplinirea in conditii de eficienta, transparenta, siguranta, acces nediscriminatoriu si competitivitate a strategiei nationale privind transportul intern si international al gazelor naturale si dispecerizarea gazelor naturale, precum si cercetarea si proiectarea in domeniul specific activitatii sale.

„Verzii” cer autorităţilor să nu amputeze programul de subvenţionare a montării panourilor fotovoltaice, sute de mii de oameni pot fi afectaţi
Greenpeace, una dintre cele mai vocale ONG-uri de mediu, s-a autosesizat după ce am scris AICI că modificarea programului de subvenționare a panourilor fotovoltaice este pe cale să fie modificat în sensul în care mulți doritori nu se vor mai putea califica la el. Greenpeace cere Guvernului să nu limiteze adresabilitatea acestui program.
Greenpeace a adresat Administrației Fondului de Mediu o scrisoare în care arată că limitările aduse prin modificarea programului, care nu sunt necesare, pot afecta sute de mii de oameni. Iată un fragment relevant din scrisoarea semnată de Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace, care s-a implicat în susținerea și promovarea prosumatorilor în România.
“Suntem îngrijorați de introducerea condiției ca imobilul pe care se va instala sistemul de panouri fotovoltaice să nu fie afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice.
Din informații publice, deducem faptul că ar fi cel mai probabil câteva sute de mii de cetățeni care nu ar putea aplica pentru finanțare în programul AFM din cauza acestei condiții limitatoare. Ne referim la cetățeni care au luat un credit ipotecar și/sau au trecut pe adresa imobilului în care locuiesc sediul social al unei firme. Situația ajutorului de stat invocată de AFM este ipotetică. Chiar și dacă sistemul fotovoltaic, montat cu sprijinul AFM, ar ajunge în posesia unei persoane juridice, nu poate fi vorba de un ajutor direct dat unei firme.
În cazul ipotecilor, această persoană juridică va fi o bancă, al cărui obiect de activitate sunt serviciile financiare, nu comercializarea de sisteme fotovoltaice second-hand. Daca ne referim la situația sediilor sociale, e lipsit de logică, ba chiar discriminatoriu, ca cetățenii care dețin o firmă (cu sediul social în locuința de reședință) să nu poată accesa programul de finanțare.
Vă solicităm să găsiți o soluție rezonabilă pentru acest subiect, programul AFM este așteptat de multă vreme de o comunitate semnificativă de potențiali prosumatori”.
Reacția Greenpeace a apărut după ce am scris AICI despre proiectul de modificare al programului, care este aflat în dezbatere publică la Ministerul Mediului.
“Imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice” este una dintre principalele modificări aduse programului. Asta înseamnă că nu vor putea accesa programul persoanele care au ipotecă pe imobil, consitituită în favoarea unei bănci, dacă au cumpărat/construit locuința pe credit ipotecar, și nici micii antreprenori care au sediul social al firmei în imobilul pe care și-ar fi dorit să instaleze panourile fotovoltaice.
Detalii, aici:
Micii antreprenori și proprietarii de locuințe cu credit ipotecar nu pot monta panouri fotovoltaice subvenționate de stat
Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul se derulează însă prin intermediul firmelor de instalatori validate de AFM, cele care instalează,iniţial pe banii lor şi în mai mică măsură ai solicitanţilor, echipamentele beneficiarilor şi apoi primesc subvenţia de la stat. Fondurile, circa 150 de milioane de euro, acoperă circa 30.000 de solicitanţi, la nivel national.

Numărul cetăţenilor români şi străini înregistraţi în Punctul de Control al Trecerii de Frontieră (PCTF) Vama Veche a atins recordul tuturor timpurilor, cu peste 730.000 de persoane care au tranzitat pe aici în primul semestru din acest an, informează un comunicat de presă al Gărzii de Coastă, potrivit Agerpres.
Conform sursei citate, în primele şase luni ale anului PCTF Vama Veche a fost tranzitat de 731.550 persoane, dintre care aproape 400.000 numai pe sensul de ieşire din ţară, valori cu aproape 40% mai mari decât în perioada similară a anului trecut.
„Cel mai tranzitat punct din zona de competenţă a Gărzii de Coastă este Vama Veche, unde, în primele şase luni ale anului, s-au prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră 731.550 persoane, dintre care 392.190 numai pe sensul de ieşire din ţară, iar pe perioada sezonului estival valorile de trafic la sfârşitul de săptămână cresc cu peste 200%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul persoanelor care au trecut prin PTF Vama Veche este mai mare cu aproape 40 %” – se arată în comunicat.
În privinţa mijloacelor de transport, în perioada analizată au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru 174.340 de autovehicule, dintre care 83.650 pe sensul de intrare şi 90.690 pe sensul de ieşire.
Reprezentanţii Poliţiei de frontieră au precizat că în această perioadă se constată o creştere a numărului turiştilor români şi străini care tranzitează punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Bulgaria şi pentru a reduce timpii de aşteptare, Garda de Coastă a suplimentat personalul de control al documentelor şi echipamentele, fiind folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontiere.
„Astfel, în limita configuraţiei punctelor de trecere a frontierei şi în funcţie de valorile de trafic, se creează fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz, dar recomandăm tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt”, adaugă sursa amintită.
În judeţul Constanţa sunt cinci puncte de trecere a frontierei cu Bulgaria, cu specific rutier, fiind disponibile, în total, nouă benzi de control pe sensul de intrare în ţară, respectiv zece benzi pe sensul de ieşire. Cele cinci puncte de trecere a frontierei sunt: Vama Veche – Durankulak, Ostrov – Silistra, Negru Vodă – Kardam, Lipniţa – Kainardja, Dobromir – Krushari, ultimele două fiind disponibile pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone.

Contract de 6,4 milioane euro pentru extinderea terminalelor de sosiri şi de plecări ale Aeroportului Craiova
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de extindere a terminalelor de sosiri şi de plecări ale Aeroportului Internaţional Craiova (AIC), atribuit prin licitaţie deschisă la o valoare de aproximativ 6.400.000 de euro, inclusiv TVA, sumă alocată din bugetul judeţului, potrivit Agerpres.
Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, demersul va permite AIC să-şi conformeze cu promptitudine capacitatea de procesare la cerinţele impuse de creşterea prognozată a traficului de pasageri, reliefată şi într-un studiu de specialitate elaborat în cursul anului trecut.
„Putem spune că, din acest moment, intră în linie dreaptă o nouă investiţie importantă a CJ Dolj, vizând un obiectiv esenţial pentru toată Oltenia. Câştigătoarea licitaţiei, o societate din Craiova, şi-a asumat ca, în mai puţin de doi ani, să definitiveze întregul demers, care presupune proiectarea, dar şi construirea celor două corpuri de clădire prin care vom extinde actualele terminale de plecări şi de sosiri de la AIC. Vorbim despre un proces investiţional semnificativ şi din punct de vedere al valorii, care se apropie de 30 de milioane de lei, fonduri asigurate integral din bugetul propriu al CJ Dolj. În egală măsură, este o intervenţie absolut necesară, având în vedere numărul tot mai mare al persoanelor care trec anual prin terminalele aeroportului nostru”, a spus Prioteasa.
El a subliniat că volumul de activitate al AIC a crescut „în mod spectaculos”, anul trecutul înregistrând un nou record de trafic, cu peste 493.000 de călători, iar în 2019 se estimează că va depăşi această cifră, în condiţiile în care, în primul semestru, s-au înregistrat cu aproape 8.000 de pasageri mai mult decât în primele şase luni din 2018.
„Tocmai pentru a răspunde cât mai prompt necesităţilor impuse de evoluţia remarcabilă a aeroportului, am lansat această investiţie în urma căreia suprafaţa totală a celor două terminale va creşte cu peste 2.200 de metri pătraţi, adică aproape o treime din capacitatea actuală. Împreună cu dotările suplimentare pe care le vom asigura, noua structură va permite AIC să proceseze 1.150.000 de pasageri anual. Venim astfel în acord cu concluziile unui studiu de trafic realizat în 2018 de către o firmă specializată de consultanţă în aviaţie, care indica faptul că în 2020 ar putea fi depăşit pragul de 900.000 de călători”, a mai spus Prioteasa.
CJ Dolj a preluat luna trecută din domeniul public al statului un teren de peste 7 hectare şi, totodată, se află în curs de elaborare documentaţia pentru construirea unui nou terminal, investiţie inclusă în Master Planul General de Transport al României.
Contractul „Proiectare şi execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii ‘Extindere terminale plecări şi sosiri la Aeroportul Craiova'” a fost atribuit prin licitaţie societăţii comerciale Eldiclau, la o valoare de 29.987.068 de lei, inclusiv TVA, având prevăzută o durată de realizare de 20 de luni.