Definitivat 2019: Peste 7.400 de candidaţi s-au înscris la examenul de definitivare în învăţământ
Publicat: Marţi, 23 Iulie 2019 15:45 // Actualizat: Marţi, 23 Iulie 2019 15:45 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Peste 7.400 de candidați s-au înscris la examenul național de definitivat, care se va desfășura mâine, anunță Ministerul Educației. Examenul va începe la ora 10:00, iar candidații trebuie să fie prezenți în centrele de examen până cel târziu la ora 8:45, în baza unui act de identitate/pașaport valabil. Profesorii au la dispoziție 4 ore pentru a rezolva subiectele de la definitivat.

Examenul de definitivat se va desfășura în 42 centre de examen (câte unul în fiecare județ şi în Municipiul Bucureşti). În acest an, proba va fi susținută la 96 de discipline de examen.
Definitivatul este examenul în urma căruia profesorii depășesc statutul de debutant şi pot intra pe o rută de profesionalizare, dând examenele de gradul II și I.
Dintre cei 8.064 de candidați înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi la proba scrisă de mâine 7.482 de candidați care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii:
- efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin 1 an;
- calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”;
- media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la probele menționate anterior.
Conform Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, în vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen cel mai devreme la ora 8:00 şi cel mai târziu la ora 8:45, în baza unui act de identitate/pașaport valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore.
A fost înregistrat un număr mare de candidați înscriși pentru următoarele discipline/specializări:
- limba română și literatură pentru copii/metodica activității instructiv-educative din învățământul preșcolar – învățământ preșcolar în limba română (2.079);
- limba și literatura română și matematică/metodica predării acestora – învățământ primar în limba română (1.367);
- educaţie fizică şi sport/specialitate și metodica predării acesteia (856);
- limba și literatura engleză/specialitate și metodica predării acesteia (464);
- limba și literatura română/specialitate și metodica predării acesteia (401).
Subiectele, precum şi baremele de evaluare sunt concepute de Centrul Național de Evaluare şi Examinare şi vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro (ora 16:00) și la avizierele centrelor de examen.
Lucrările scrise vor fi evaluate în 6 centre organizate la nivel național. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puțin 8 pentru promovarea examenului.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 31 iulie în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 31 iulie, după afişarea rezultatelor, şi 1 august, până la ora 14:00. Rezultatele finale se afişează în centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat în data de 5 august 2019.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.
Ce spun profesorii despre cele 2 fete dispărute la Caracal. Alexandra nu mergea „la ocazie”
Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu, cele două fete dispărute la Caracal, erau eleve de liceu, cu o situație școlară bună.
„Alexandra era un copil foarte bun. Era la specializare de științe sociale și a absolvit clasa a IX-a cu media 9,02. Era un copil foarte bun care și-a văzut mereu de drum. Era un copil cum poate mulți părinți își doresc. Făcea parte dintr-un ansamblu de dans popular și din ce știu lua și curusri de chitară. Era un copil care nu avea preocupări decât legate de școală”, a spus Liviu Mitroi managerul Liceului „Mihai Viteazul” din Caracal, citată de Gazeta de Sud.
Mai mult, Liviu Mitroi a susținut că fata de 15 ani, sechestrată și violată, nu obișnuia să ia ocazia.
„Alexandra venea la școală cu un microbuz care o aducea din Dobrești la Caracal. Și chiar mi-a spus o doamnă îngrijitor care era cu ea din localitate că evita să se urce la ocazie. Dumneai a încercat de câteva ori să o ia cu mașina personală să o aducă la școală și Alexandra a refuzat-o. A spus că așteaptă microbuzul. Probabil că de această dată fata a văzut un om în vârstă care i-a inspirat încredere și nu a știut că este un monstru. Și eu aș fi avut înceredere într-un om în vârstă, dar de data aceasta s-a dovedit că este un monstru”, a mai spus directorul liceului din Caracal.
Pe de altă parte, cealaltă fată dispărută, Luiza Melencu, stătea la cămin și nu făcea naveta.
„Era o fată foarte liniștită și cuminte. Nu ne-a ridicat probleme. Driginta și profesorii de la clasă au fost uimiți de dispriția ei. Ei au exclus că ar fi putut să plece cu cineva, pentru că era foarte cuminte. Fata stătea la cămin, nu avea absențe și era implicată în toate activitățile de la clasă și din școală. Chiar avea note la toate disciplinele și am sperat mereu că se va întoarce”, a declarat Carmen Dașveanu, directorul Colegiului Tehnic „CD Nenițescu” din Craiova.
Potrivit directorului școlii, Luiza ar fi ajuns în Caracal să scoată bani trimiși de un părinte care lucra în străinătate.
„Știm că ea a plecat într-o zi de weekend de la Dioști la Caracal să scoată niște bani pentru că avea pe unul din părinți în Spania. Și atunci a dispărut. Se pare că s-a urcat într-o mașină de ocazie, dar poliștii nu au identificat mașina respectivă ”, a mai precizat Carmen Dașoveanu, directorul Colegiului Tehnic „C.D. Nenițescu” Craiova, potrvit GDS.
Cele două dispariții, preluate de DIICOT
DIICOT Craiova a preluat, sâmbătă, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt ancheta privind dispariția unei fete de 15 ani din Dobrosloveni și urmează să-l reunească cu un dosar privind dispariția altei adolescente, de 18 ani.
„S-a declinat competenţa către noi în vederea reunirii la o cauză care era înregistrată la DIICOT Craiova, iar în acest moment se fac audieri”, a declarat, pentru Agerpres, prim-procurorul DIICOT Craiova, Ionuţ Ciprian Spiridon.
Astfel, audierea suspectului, bărbatul în vârstă de 66 de ani din Caracal, a fost preluată de către procurorii DIICOT Craiova, după ce în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă acesta a fost audiat de către procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.
DIICOT Craiova a avut în lucru al doilea dosar, însă în acest caz nu l-a putut identificat pe autor. Potrivit unui comunicat al DIICOT, în data de 15 aprilie 2019, lucrătorii Postului de Poliţie Dioşti au fost sesizaţi de către o persoană de sex masculin din comuna Dioşti, satul Radomir, judeţul Dolj, cu privire la faptul că nepoata sa (Mihaela Luiza Melencu – n.r.), în vârstă de 18 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliu către municipiul Caracal şi nu a mai revenit.
Familiile celor două fete, contactate de persoane necunoscute
Mama Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani care a sunat la 112 pentru a raporta că a fost sechestrată și violată într-o locuință din Caracal, ar fi fost contactată joi de un bărbat care pretindea că e iubitul ei.
Alexandru Cumpănașu, unchiul fetei, a povestit cum mama adolescentei a fost sunată de un bărbat care a susținut că fiica ei este bine, informează Gazeta Nouă.
Totodată, acesta i-a spus că el și Alexandra vor pleca împreună în străinătate. După aceea, famila ar mai fi primit câteva apeluri, dar la celălalt capăt al firului nu se mai auzea nicio voce.
Și bunicul Mihaelei Luza Melencu, o tânără de 18 ani care este și ea dată dispărută, a fost contactat în mod similar. Potrivit DIICOT, în datele de 15 și 19 aprilie, el a fost sunat de persoane necunoscute care i-au spus că fata este în Elveția și nu mai vrea să revină acasă.
Cine este Gheorghe Dincă, suspectul în cazul fetelor dispărutePoliţiştii au descins la adresa lui Gheorghe Dincă după ce o fată de 15 ani, dispărută în urmă cu trei zile, a sunat la 112 şi a anunţat că este sechestrata într-un imobil. În curtea locuinţei din Caracal, anchetatorii au descoperit zeci de fragmente umane. Erau arse sau ascunse într-un butoi şi într-un frigider.
Romulus Varga, procuror Parchetul General, spune că s-au găsit „resturi osoase de la mai multe persoane, dacă sunt fragmente osoase unice care se regăsesc în dublu exemplar”. Printre rămăşiţe autorităţile au găsit bijuterii şi bucăţi de îmbrăcăminte.
Deocamdată nu se ştie cu certitudine dacă acesta provin din vestimentaţia Alexandrei Măceşanu – adolescenta de 15 ani – a cărei dispariţie a fost anunţată în urmă cu două zile. Fata a fost văzută ultima oară acum trei zile în localitatea Dobrosloveni – din Olt, la câţiva kilometri de Caracal. Rudele ei susţin că adolescenţta s-ar fi urcat atunci într-o maşină la ocazie – deşi obişnuia să meargă cu transportul în comun
Maşina în care s-ar fi urcat fata, susţin rudele, i-ar aparţine lui Gheorghe Dincă – poreclit „Popicu”. Bărbatul, fost mecanic auto, obişnuia să practice ilegal taximetria. Anchetatorii iau în calcul varianta potrivit căreia “Popicu” a supus-o pe faţa unor chinuri groaznice. Gospodăria individiului a fost periata centimetru cu centrimetru de criminalişti, care au adus şi un câine de urmă. Anchetatorii au săpat în curte după probe, iar pompierii au secat o fântână.
Indiciile găsite i-au dus pe anchetatori la ideea că fragmentele umane din curtea fostului mecanic auto provin şi de la o a doua victimă. Probele au fost ridicate de legişti şi urmează să fie supuse onor analize ADN.Anchetatorii trebuie să stabilească dacă dispariţia, în aprilie, a Mihaelei Luiza Melencu – o elevă de 18 ani din Craiova – are vreo legătură cu acest caz. Ultima oară când a fost văzută, fata ar fi urcat într-o maşină luată la ocazie, aşa cum a procedat şi Alexandra.Surse din rândul poliţiei susţin că Georghe Dincă nu a recunoscut niciuna dintre acuzaţiile care i se aduc. Bărbatul – spun cei care îl cunosc – ar avea un trecut îndoielnic iar psihiatrii îi descriu drept un individ periculos.Gospodăria suspectului – unde ar fi avut loc ororile – este împrejmuită de ziduri de cărămidă şi ciment. Gheorghe Dincă este căsătorit şi are patru copii. Familia lui locuieşte în Italia.
Federatia Elevilor din Romania, dupa tragedia din Caracal: Viata elevilor e pusa in pericol de lipsa transportului judetean!
Sambata, 27 Iulie 2019, ora 11:25 ederatia Elevilor din Romania solicita, sambata dimineata, Guvernului sa ia masuri de urgenta pentru remedierea situatiei transportului judetean, avand in vedere tragedia petrecuta la Caracal, precizand ca elevii din mediul rural din Romania sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie.
De asemenea, reprezentantii elevilor mai sustin ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2019, aprobata de Guvern luna trecuta, gestionarea serviciului de transport judetean a devenit si mai haotica pentru ca noua legislatie este contradictorie si contrara dreptului Uniunii Europene.
„Viata elevilor pusa in pericol! In lipsa transportului judetean sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie! Federatia Elevilor din Romania solicita Guvernului sa ia masuri de urgenta pentru remedierea situatiei transportului, avand in vedere tragedia petrecuta la Caracal. Elevii din mediul rural din Romania sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie, deoarece transportatorii nu practica toate traseele si nu opresc in unele localitati”, se arata intr-un comunicat al federatiei.
Federatia Elevilor din Romania face referire la cazul de saptamana aceasta de la Caracal si la disparitia celeilalte adolescente in luna aprilie.
„Federatia Elevilor din Romania considera ca o cauza a acestei intamplari o constituie gestionarea defectuoasa a transportului de catre Consiliul Judetean Olt. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2019, aprobata de Guvern luna trecuta, gestionarea serviciului de transport judetean a devenit si mai haotica pentru ca noua legislatie este contradictorie si contrara dreptului Uniunii Europene”, se arata in comunicat.
Federatia aminteste ca pana in data de 28 iunie transportul judetean de persoane era serviciu public. In acest caz, autoritatile publice aveau obligatia sa asigure, prin licitatie, deservirea tuturor localitatilor dintr-un judet, prin intermediul obligatiilor de serviciu public.
„In schimb, consiliile judetene au inteles sa incalce legea fata de toti calatorii in general, si fata de persoanele din mediul rural in special, alegand sa ii priveze de transport de calitate, neincheiand contractele cu operatorii de transport. Atragem atentia asupra faptului ca, in urma OUG 51/2019, transportul judetean a fost eliminat din sfera serviciilor publice la presiunile presedintilor de consilii judetene, sub motivatia ca bugetul nu le permite sa sustina serviciul de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligati sa practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai putin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiti sa foloseasca cursele de ocazie, aspecte puse in vederea Guvernului chiar si de catre Consiliul Concurentei prin punctul de vedere emis”, se arata in comunicat.
Federatia solicita Parlamentului Romaniei sa respinga OUG nr. 51/2019. „In caz contrar, ne exprimam ingrijorarea ca tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, in lipsa unor servicii de transport sigure si accesibile”, avertizeaza Federatia Elevilor din Romania.
Creative Fest, in weekend, la Romexpo: graffiti, concerte, extreme sports si food court
Sambata, 27 Iulie 2019, ora 14:03 Cea de-a sasea editie a festivalului de arta si cultura urbana Creative Fest are loc de vineri pana duminica, la Romexpo.
Publicul este asteptat in aceste zile, intre orele 16:00 si 23:00, in zonele de graffiti si urban art, extreme sports, food court si la concertele unora dintre cele mai cunoscute trupe romanesti si internationale, informeaza organizatorii.
Vlad Dobrescu, unul dintre cei mai cunoscuti DJ si MC romani, membru fondator al trupei CTC, a deschis prima zi de festival, la ora 17:30, fiind urmat de trupa Harlequin_Jack. Tot in prima zi au mai urcat pe scena Gojira & Planet H, R.O.A. (Rise of Artificial) si Suie Paparude.
Sambata, incepand cu ora 17:00, pe scena urca duo-ul bucurestean The Sonic Taste, trupa Basska, ce vine cu un mix de reggae, hip-hop si drum and bass, grupul de alternative-rock CnM si Robin and the Backstabbers.
Seara se incheie cu rockerii finlandezi de la The Rasmus, care ajung in Romania, la Romexpo, cu turneul european „Dead Letters”.
Duminica, incepand cu ora 16:45, vor putea fi ascultati The Putreds (Macanache Live Band), care vin la Creative Fest cu un fusion de rap, funk, rock, jazz, ska si boom bap, urmati de olandezii Dope D.O.D.
Das EFX, legendara trupa americana de hip-hop, aduce pentru prima oara in Romania un show live, in care isi vor prezenta stilul caracteristic si rimele complexe, livrate pe ritm rapid si combinate cu numeroase referinte din cultura underground, urmati de trupa Subcarpati.
Ultima seara de festival se incheie cu un concert al bosniacilor de la Dubioza Kolektiv, cel mai in voga si mai exploziv live-act balcanic al momentului.
Amatorii de acrobatii pe biciclete BMX, trotinete, role si placi de skateboard vor putea folosi, si anul acesta, un half-pipe de 11 metri lungime, pentru a-si exersa indemanarea. Cei interesati pot folosi rampa doar daca sunt dotati cu echipament de protectie (purtarea unei casti de protectie este obligatorie) si dupa ce accepta si semneaza o declaratie pe proprie raspundere privind riscurile si masurile de siguranta aplicabile (in cazul minorilor de pana in 14 ani, declaratia va trebui semnata de unul dintre parinti), precizeaza organizatorii.
Vizitatorii vor avea la dispozitie, pe toata perioada festivalului, si o zona de graffiti.
„Un perete de mari dimensiuni va fi transformat, pana la finalul festivalului, intr-un mesaj multicolor, care subliniaza ideea ca arta poate ajuta comunitatile locale sa fie mai unite si mai vizibile. Pentru artisti, picturile murale sunt instrumentele preferate prin care acestia isi exprima opiniile si le comunica lumii in care traiesc. Muralul desenat de artisti va avea peste 60 de metri patrati, iar pentru realizarea lui vor fi folosite peste 300 de spray-uri colorate.
Desenul va fi o reprezentare a unui oras al creativitatii, plin de culoare, dominat de muzica, arta stradala si rampe de skate, o metropola in care comunitatile locale comunica vizual si sonor, intr-o armonie totala”, spun organizatorii.
De la festival nu va lipsi zona gastronomica. Doritorii vor putea gasi burgeri, sandwich cubanos, preparate vegetariene, cartofi prajiti cu diferite topinguri, tortilla wraps, hot dogs, inghetata, clatite cu umpluturi dulci si sarate, bubble waffles si bauturi calde si reci din cafea, fresh-uri, limonade si cocktail-uri.
Intrarea este libera.
Evenimentul este organizat de Primaria Capitalei, prin creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti.
Liga 1: Rezultatele inregistrate in meciurile de vineri
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 22:49 ezultatele inregistrate vineri in meciurile din etapa a 3-a a Ligii 1.
FC Voluntari – Astra Giurgiu 1-2 (Capatina ’10, Alibec ’42, Gheorghe ’56) – cronica meciului
Poli Iasi – Academica Clinceni 2-0 (Horsia ’47, Balan ’78) – cronica meciului
In aceasta etapa vor mai avea loc meciurile:
Sambata
18:00 Gaz Metan Medias – Sepsi Sf. Gheorghe
21:00 CFR Cluj – Dinamo
Duminica
18:00 Universitatea Craiova – Chindia Targoviste
21:00 FC Viitorul – Hermannstadt
Luni
20:00 FCSB – FC Botosani
Patricia Tig a fost eliminata in sferturi la Jurmala, dar va urca vertiginos in clasamentul WTA
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 17:32 Patricia Tig a fost eliminata, vineri, in sferturile de finala ale turneului din Letonia, de la Jurmala.
Tenismena romana in varsta de 24 de ani, finalista saptamana trecuta la Bucharest Open, a pierdut disputa cu favorita numarul 6 – rusoaica Anastasia Potapova, aflata pe locul 64 in ierarhia WTA.
4-6, 6-0, 4-6 a fost scorul intalnirii dintre Patricia Tig si Anastasia Potapova, care a durat doua ore si 11 minute.
Pentru prezenta in sferturile de finala ale turneului leton, Patricia va fi recompensata cu un cec in valoare de 6.175 de dolari si 60 de puncte in clasamentul WTA.
Continua sa urce in clasamentul WTA
Cu cele 60 de puncte obtinute la Jurmala, Patricia Tig va urca alte 42 de pozitii in clasamentul WTA.
La inceputul saptamanii viitoare, Patricia, revenita de curand in circuitul WTA, va ocupa pozitia 222, cu 260 de puncte.
Tot vineri va juca in sferturile de finala de la Jurmala si Irina Bara, cu favorita numarul 1, Anastasija Sevastova, in jurul orei 19:00 – ora Romaniei.250.000 de dolari sunt premiile totale ale turneului de la Jurmala.I.G.
Mamele minore si copiii lor: 12.906 adolescente sub 19 ani sunt la prima nastere, 3.657 la a doua si 673 la a treia
de Redactia Ziare.com Vineri, 26 Iulie 2019, ora 17:11 Cu toate ca numarul nasterilor la mamele minore a scazut usor in 2018, atat in cazul mamelor sub 15 ani (de la 743, in 2017 la 674), cat si in cazul celor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani (de la 18.173 la 17.307), situatia ramane ingrijoratoare privind ordinul nasterilor la mame adolescente (al catelea copil nascut viu al mamei) . Astfel, dintre adolescentele-mame cu varsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima nastere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, sapte la a cincea si una la a sasea nastere.Potrivit statisticilor oficiale, din 674 de copii nascuti de mame mai mici de 15 ani, doar 79 au tatal tot adolescent (sub 20 ani) . La mamele intre 15 si 19 ani, din 17.307 copii, doar 2.120 au tatal sub 20 de ani (pe acest palier, sunt si tati de peste 65 de ani).
„De cele mai multe ori, adolescentele mame provin din medii sarace, fara acces la asistenta medicala constanta si de calitate. Si de aici, consecinte extrem de grave si, din pacate, ireversibile: nasteri premature, mortalitate infantila ridicata, copii crescuti de copii, in medii socio-economice precare, perpetuand, de fapt, discriminarile.”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.
In ceea ce priveste distributia pe medii, cele mai multe mame adolescente sunt din mediul rural – 65% dintre cele sub 15 ani si 67% dintre cele cu varsta intre 15 si 19 ani.
Andreea, copila cu copil
In satul in care locuieste, exista multe adolescente insarcinate, iar profesorii sunt obisnuiti cu situatia aceasta. Andreea are 16 ani si este insarcinata in 6 luni.
Locuieste cu mama ei si cu sora cea mare, care are si ea un copil. Traiesc singure, tatal lor parasindu-le de mici. Casa in care locuiesc este situata la marginea unui sat, fara canalizare sau asfalt si este compusa dintr-o camera si o bucatarie, fara grup sanitar interior.
Tanara gravida nu are alt sprijin in afara de mama si de sora ei. Tatal copilului pe care Andreea urmeaza sa il nasca are 20 de ani, nu se intereseaza de sanatatea ei si nu doreste sa se implice in cresterea viitorului lor copil.Pentru ca Andreea nu avea cunostinte legate de contraceptie, vestea ca a ramas insarcinata a luat-o prin surprindere.
„Profesorii m-au incurajat sa continui scoala chiar daca sunt insarcinata. Sunt fete la noi care merg la scoala, nasc si pe urma se intorc din nou la scoala. Unele abandoneaza ca e prea greu si nu au cu cine sa lase copiii.
Eu o am pe sora mea si pe mama care stau acasa si o sa pot sa continui sa ma duc la scoala. A contat mult cand am ales sa pastrez copilul ca si cei de la Salvati Copiii m-au indrumat sa nu renunt la scoala si m-au ajutat sa imi depun dosarul sa pot sa primesc indemnizatia sa pot sa cresc copilul dupa ce se va naste.”, povesteste fata.
Andreea a fost consiliata in proiectul Siguranta prin Educatie pentru Nutritie si Sanatate – SENS, pentru a nu renunta la scoala, expertii Salvati Copiii ajutand-o sa inteleaga importanta urmarii cursurilor pentru a beneficia de drepturile ei si pentru a avea o sansa la o viata mai buna.
Potrivit unei cercetari efectuate de Salvati Copiii in 2018, Analiza situatiei gravidelor, mamelor si copiilor din mediul rural, cinci din zece mame cu varsta sub 18 ani nu au fost niciodata la control ginecologic, ceea ce a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature, sapte din zece mame minore nu au beneficiat niciodata de planificare familiala, iar cinci din 10 gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate in sarcina.
Viata prematurilor depinde de investitia in maternitati
Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania – 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a explicat:
„Dotarea maternitatilor din Romania reprezinta o prioritate nationala si ar trebui definita ca atare in orice program de guvernare. De aparatura medicala depind atat supravietuirea copiilor nascuti prematur, cat si calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru”.
Incepand cu 2019, 2% a crescut la 3,5% pentru asociatiile care furnizeaza servicii sociale acreditate, asa cum este Organizatia Salvati Copiii.
Viata prematurilor depinde de investitia in maternitati: 3,5% din impozitul pe venit
Salvati Copiii Romania a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalitatii infantile, mecanisme de finantare care sa acopere componenta de interventie, pentru ca salvarea vietilor copiilor nascuti prematur este o urgenta.Pana pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declaratia Unica, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei la administratia financiara de care apartine cu domiciliul.Formularele se pot descarca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza

54% dintre românii cu vârste între 18 și 25 de ani consideră că au o situație financiară mai bună decât cea a părinților sau tutorilor, în timp ce doar 15% cred că au o situație mai slabă, potrivit unui studiu Ipsos. Aceste procente plasează românii drept cei mai optimiști din acest punct de vedere, în comparaţie, de exemplu, cu Ungaria (33%) și Spania (32%)
Cu toate acestea, tot tinerii români (40%) spun că aveau o situaţie financiară mai bună în urmă cu 12 luni şi sunt în fruntea clasamentului european şi la acest capitol. În același timp, un sfert dintre tinerii români (27%) admit că au în prezent o situație financiară mai bună decât cu un an în urmă, ușor mai mulți decât cei din Ungaria (25%) și Spania (23%), dar mult mai puțini decât tinerii din Cehia – 33%.
Tinerii din Generaţia Z se gândesc deja la un viitor stabil şi la un acoperiş deasupra capului. Astfel, 13% dintre tinerii români cu vârste între 18 şi 25 de ani au, în prezent, o ipotecă, în timp ce procentul celor care iau în calcul un credit ipotecar în următorul an se dublează
(26%). Femeile au o înclinaţie mai mare spre achiziţionarea unei locuinţe şi 15% dintre respondente au deja un astfel de împrumut, faţă de unul din 10 bărbaţi.
Aceste date reies din cea mai recentă cercetare Ipsos MORI realizată la comanda grupului britanic International Personal Finance (IPF), care operează Provident Financial România, în șase țări europene în care este prezent, precum și în Mexic.
Optimismul se reflectă și în încredere: nu mai puțin de 77% dintre românii cu vârste între 18 și 25 de ani cred în capacitatea lor de a-şi gestiona finanțele personale. Vecinii din Ungaria sunt mai puţin încrezători în abilitatea de a-şi gestiona finanțele – doar jumătate dintre respondenți cred că au această capacitate (51%).
Încrederea este dată și de percepția privind educația: 63% dintre respondenții români susțin că au beneficiat de educație formală sau training-uri despre cum să își gestioneze finanțele personale. În plus, 80% dintre aceștia consideră că educația primită i-a pregătit suficient de bine pentru a își gestiona finanțele proprii, mai mulți decât spaniolii (69%), dar mai puțini decât polonezii (85%) și
mexicanii (82%).
Atunci când aleg un loc de muncă, 69% dintre respondenții români cred că aspectele financiare și perspectiva unei cariere sunt cele mai importante. Pe locurile următoare sunt satisfacția personală și echilibrul job/ timp liber (ambele cu 58%), în timp ce 29% dintre ei își aleg locul de muncă în funcție de impactul pe care viitorul angajator îl are în societate.