Alexandru Cumpănașu: „Șeful Poliției Caracal i-a spus tatălui fetei că dacă cumva s-a încurcat cu vreunul o să plătească el pagubele investigației”
26 IUL 2019 • 23:04

Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, a venit cu noi detalii la Antena 3 despre cazul nepoatei sale ucise la Caracal.
„Am ascultat cu mare greutate ce a spus procurorul-șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Ne-a vorbit de viața unui om de parcă era un băt. Procurorul ierarhic superior poate să ceară dosarul imediat. Avea dreptul și chiar obligația, dacă a văzut tot ce am arătat noi public, să ceară dosarul. Așa s-a și întâmplat, doar dacă nu cumva domnul Licu a dispus să i se dea dosarul. Păi cum a ajuns dosarul la ea dacă nu are dreptul să intre în anchetă? Putea să facă acest lucru, are dreptul legal. Mi s-a părut o dezumanizare a acestei ființe. N-a zis nicio secundă că sufleul acela de 15 ani a murit și a murit din vina noastră”.
„Toată ziua am urlat că Buda trebuie să plece. Omul ăla a distrus Poliția Română. Nu mai există Poliția Română. Dispar fete în fiecare zi, unde e poliția?”, a mai spus Cumpănașu.
Alexandru Cumpănașu a povestit un episod revoltător prin care a fost nevoit să treacă tatăl fetei ucise.
„Eu nu pot să-i las pe oamenii ăștia nepedepsiți? Șeful Poliției Caracal i-a spus tatălui Alexandrei că „dacă cumva s-a încurcat cu vreunul o să plătești tu pagubele acestei investigații”.
„L-a chemat să participe la două dintre cele trei descinderi, punându-l pe el să spargă ușile”.
„Măcar Ministerul de Interne, Guvernul a reacționat până la urmă. Apreciez telefonul doamnei Dăncilă, care m-a sunat mai devreme, mi-a spus condoleanțe, mă bucur că l-a demis pe domnul Buda”.
„Ofițerii de la fața locului s-au rugat de procurori să intre. Polițiștii au vrut să intre, procurorii le-au interzis cu desăvârșire”, a mai spus Cumpănașu.
„De la 11.05, când a fost primul apel al Alexandrei, până la 11 noaptea, ei nu aveau confirmarea că e persoana care a sunat. Le-am zis să o ia pe mamă, pe tată să asculte. Abia atunci l-au luat pe săracul tată și le-a confirmat că e ea. Răspunsul a fost că „ce, criminalul lasă telefonul la îndemâna victimei?”.
Gheorghe Dincă, bănuit că le-a ucis pe fetele din Caracal, era divorțat și locuia singur
Ce posta Alexandra în urmă cu o lună pe pagina sa de Facebook? Mesajul este cutremurător: „Dacă durerea vine….”
26 IUL 2019 • 23:06

Pe 19 iunie, Alexandra Măceșanu, tânăra măcelărită la Caracal de către un mecanic auto, posta un mesaj dureros, dar care avea o sămânță de speranță.
„Dacă durerea vine, vine și fericirea. Ai răbdare”.
Din păcate, copila de 15 ani și-a găsit sfârșitul în casa lui Gheorghe Dincă. A apucat să sune după ajutor, însă birocrația autorităților a făcut ca acestea să ajungă prea târziu la ea.

Momente sfâșietoare la Caracal. Mama Mihaelei Luiza, una din fetele dispărute la Caracal, județul Olt a apărut la casa presupusului criminal, mecanicul auto suspectat că a ucis două adolescente după ce le-a luat cu autostopul.
Mama Mihaelei Melencu, una din fetele dispărute la Caracal: „Îl omor cu mâna mea” Bărbatul suspectat că a tranșat două tinere se numește Gheorghe Dincă, iar presa scrie că alte două fete ar mai fi căzut victimele acestuia, pe lângă deja cunoscutele Alexandra și Mihaela.
Citeste si: ULTIMA ORA! Veste socanta in showbiz! Roxana Ionescu a pierdut sarcinaMihaela a dispărut pe 14 aprilie după ce a luat ocazia. Mama Luizei Melencu a aflat că e posibil ca fiica ei să fi fost găsită moartă când era în drum spre București.
Ruptă de durere, femeia nu își poate explica ce a fost în mintea criminalului. Mama Mihaelei nu înțelege de ce i-ar fi făcut individul de 65 de ani ceva fetei sale și, cu inima sfâșiată, a strigat din toți plămânii că îl omoară cu mâna ei.
Lulu, așa cum era cunoscută de prieteni și de familie, avea doar 19 ani și tocmai se întorsese de la un bancomat din Caracal când a fost luată de presupusul asasin în serie.
„De ce i-a făcut asta? Pentru ce? Nu merita copilul meu. Nu merita! Om de 65 de ani…de seamă cu tata. Jur că-l omor cu mâinile mele! Mi-a omorât copilul!”, a strigat mama fetei.
Conform unor surse, bărbatul și-ar fi recunoscut faptele și a fost deja reținut de polițiști. Vecinii lui Gheorghe spun că acesta era pasionat de filmele de groază, iar psihologii criminaliști sunt de părere că are toate datele care pot spune că este un criminal în serie.Mai mult, psihologii au constatat că victimele sale semănau între ele.
Preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă cer demisii în cascadă după tragedia de la Caracal
Publicat: (acum 7 ore) // Actualizat: (acum 6 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Iulian Tudor
Președintele Klaus Iohanis și premierul Viorica Dăncilă au comunicat vineri seară că urmăresc cazul de la Caracal și au cerut demiterea tuturor celor care se fac responsabili de tragedia care a zguduit opinia publică, dar și a celor care au acționat defectuos în gestionarea cazului. Președintele a cerut un prim raport în ședința CSAT de marți, iar premierul acuză STS de gestionare „iresponsabilă” a cazului.

„Președintele Klaus Iohannis le-a cerut acestora ca cercetările legate de acest caz extrem de grav să fie desfășurate cu maximă celeritate și le-a transmis că la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării care va avea loc marți așteaptă să îi fie prezentată o primă evaluare asupra situației.
Președintele României subliniază că demisiile tuturor celor care au gestionat greșit acest caz, cu urmări atât de dramatice, sunt obligatorii. Pentru garantarea siguranței românilor și pentru a preîntâmpina situații similare, demisiile nu sunt însă nici pe departe suficiente. Atât timp cât corupția, incompetența, promovarea pe alte criterii decât profesionalismul vor fi încurajate de unii decidenți politici, întreaga societate va avea de suferit. Pentru ca astfel de drame precum cea de la Caracal să nu se mai repete, este esențială și eliminarea acestor cauze profunde care au făcut-o posibilă”, potrivit comunicatului.
„Așa cum am mai declarat în această seară, urmăresc îndeaproape ancheta de la Olt și sunt în permanentă legătură cu Ministrul Afacerilor Interne pentru actualizări. Domnul Nicolae Moga se află la Caracal și va rămâne acolo atât cât este necesar. Vom analiza toate cauzele acestei tragedii și vom lua toate măsurile necesare, ferm și rapid.
Mă voi ocupa personal de toți cei care nu mai au ce căuta în sistem, astfel încât tragedii de genul acesta să nu se mai întâmple.
Șeful Poliției Române a fost demis, am mai cerut demisia prefectului județului Olt și a șefului Inspectoratului Județean. De la cel mai înalt nivel până la ultimul responsabil, cei vinovați trebuie să plătească.STS deocamdată a răspuns în cel mai iresponsabil mod la toate întrebările. Îi solicit personal directorului serviciului lămuriri în acest caz, în cel mai scurt timp.Dar oricare ar fi răspunsul, este inadmisibil să nu existe acuratețe în localizare în secolul 21”, a scris Viorica Dăncilă vineri seară pe Facebook.
Dancila vrea referendum pentru inasprirea pedepselor pentru crima, viol si pedofilie. Planurile premierului legate de tragedia din Caracal
de Redactia Ziare.com Sambata, 27 Iulie 2019, ora 13:41 remierul Viorica Dancila a sustinut, sambata dupa-amiaza, o conferinta de presa, in care a transmis ca isi doreste organizarea unui referendum pentru inasprirea pedepselor pentru crima, viol si pedofilie. De asemenea, prim-ministrul planuieste organizarea unui grup de lucru pentru a elabora un plan de interventii in situatii critice, condus de Raed Arafat.
„Analizez posibilitatea convocarii unui referendum pentru consultarea romanilor pentru inasprirea pedepselor pentru crima, viol si pedofilie”, a transmis premierul, in cadrul declaratiei de presa.
Potrivit legii, doar presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national. Problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia se stabilesc de catre acesta, prin decret. Pe de alta parte, se poate organiza referendum de interes local, la nivelul localitatilor sau al judetelor.
Grup de lucru pentru situatii critice
De asemenea, Dancila a mai anuntat infiintarea unui grup de lucru interinstitutional, cu scopul de a gandi un plan pentru eficientizarea raspunsului in situatii critice, care va fi condus de Raed Arafat.
„Voi propune acest aspect in cadrul sedintei de marti a CSAT„, a explicat premierul, care a adaugat ca se gandeste sa pregateasca o ordonanta de urgenta care sa elimine toate piedicile legale in interventia autoritatilor in cazuri precum cel din Caracal, identificate de grupul de lucru.
„In maxim 15 zile vreau sa avem o analiza si un plan de actiune”, a punctat Dancila.
„I-am demis deja pe seful Politiei Romane, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Judetean de Politie Olt si pe subprefectul de Olt. De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt pentru a-l demite. Vor fi demisi sau vor suporta rigorile legii toti cei care au fost implicati pe parcursul acestui proces si au gestionat defectuos situatia, nu doar conducerea”, a mai declarat premierul.
Ea a sustinut ca ceea ce tine de guvern si de institutiile aflate in subordinea Executivului se intampla deja fara discutii si fara amanari.
„Insa este de datoria tuturor celor responsabili sa ia masuri si decizii pentru ca astfel de nenorociri sa nu mai aiba loc. Cer sa se prezinte in fata CSAT un raport minut cu minut de la momentul primului apel, in noaptea de joi seara, la ora 11.05, raport care sa contina repet minut cu minut si decizie cu decizie cum a actionat fiecare pe baza competentelor lor. Astept acelasi lucru din partea tuturor institutiilor si entitatilor implicate in acest proces: presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, STS, procurorul general”, a adaugat premierul.
Convocare de urgenta la Guvern
Premierul Viorica Dancila i-a chemat de urgenta, sambata dimineata, pe seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Ionel Sorinel Vasilca, dar si pe seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, respectiv pe ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu, pentru a discuta despre tragedia din Caracal.Ea a discutat cu cei doi despre problemele tehnice care au impiedicat localizarea in timp util a Alexandrei, care a dat trei telefoane la 112, dar politistii au intrat in locuinta suspectului abia dupa 19 ore.
Anterior, premierul a promis ca se va ocupa personal de angajatii STS responsabili pentru aceasta situatie.
„Asa cum am mai declarat in aceasta seara, urmaresc indeaproape ancheta de la Olt si sunt in permanenta legatura cu Ministrul Afacerilor Interne pentru actualizari. Domnul Nicolae Moga se afla la Caracal si va ramane acolo atat cat este necesar. Vom analiza toate cauzele acestei tragedii si vom lua toate masurile necesare, ferm si rapid.
Ma voi ocupa personal de toti cei care nu mai au ce cauta in sistem, astfel incat tragedii de genul acesta sa nu se mai intample.
Seful Politiei Romane a fost demis, am mai cerut demisia prefectului judetului Olt si a sefului Inspectoratului Judetean. De la cel mai inalt nivel pana la ultimul responsabil, cei vinovati trebuie sa plateasca.
STS deocamdata a raspuns in cel mai iresponsabil mod la toate intrebarile. Ii solicit personal directorului serviciului lamuriri in acest caz, in cel mai scurt timp.
Dar oricare ar fi raspunsul, este inadmisibil sa nu existe acuratete in localizare in secolul 21″, a scris premierul vineri seara pe Facebook.
STS s-a aparat si a transmis ca a proceda ca la carte.
Reamintim ca Alexandra, in varsta de 15 ani, a fost data disparuta miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgenta 112, anuntand ca este sechestrata. Cu toate datele furnizate, Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu a reusit o locatie exacta, ci o arie de cautare, politistii avand nevoie de 19 ore pentru a intra in imobilul principalului suspect.
O alta fata, care se pare ca a disparut in urma cu mai bine de trei luni, si care era din judetul Dolj, pare sa fie o alta victima a principalului suspect, Gheorghe Dinca, in varsta de 66 de ani, care a fost retinut, sambata, pentru o perioada de 24 de ore, sub aspectul savarsirii in concurs, a infractiunilor de trafic de minori si viol.
STS, reacție după crima din Caracal: „Am înregistrat trei apeluri de urgență și au fost localizate pe cât a fost posibil”
26 IUL 2019 • 21:30

Purtătorul de cuvânt al Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre modul în care s-a acționat după apelurile la 112 primit de la adolescenta care a fost ulterior ucisă în Caracal.
„Informația de localizare primară în cadrul 112 e reglementată de către ANCOM prin decizia nr. 1023/2008, atât ca format, cât și conținut. Nu necesită absolut nicio prelucrare suplimentară din partea STS, cu excepția afișării zonei transmise de operator în aplicația 112. În conformitate cu prevederile art. 10 din OUG 34/2008, STS a procedat corect, fără nicio abatere în spiritul și în litera legii, îndeplinind următoarele atribuții:
- În data de 25 iulie am primit și am înregistrat automat trei apeluri de urgență, care au fost localizate, așa cum prevede ordonanța, pe cât a fost posibil. Am transmis operativ cazul la Dispeceratul Poliției Slatina, transferul realizându-se conform index-ului, cazul a fost indexat „lipsire de libertate”.
- Am înregistrat datele privind evoluția evenimentului, am centralizat, am stocat și am pus la dispoziția autorităților competente toate datele asociate acestui caz.
Garantăm că sunt respectate în permanență prevederile referitoare la protecția datelor cu caracter personal și la funcționarea continuă a serviciului 112 față de referirile la localizarea defectuoasă a apelului. Precizăm încă o dată că informațiile de localizare primară sunt primite în mod automat de la operatorul de telefonie mobilă, fiind afișate fără nicio prelucrare suplimentară din partea STS în aplicația 112.
În cel de-al doilea comunicat de presă transmis astăzi către mass-media se poate observa că locul unde a fost găsită victima e limita ariei de localizare primară, în cazul primul și celui de-al treilea apel. Aria de localizare primară în cazul celui de-al doilea apel este diferită, ca urmare a schimbării în mod automat a celulei operatorului de către terminalul telefonic al apelantului. Totodată, dorim să vă comunicăm că STS a avut și are o preocupare constantă pentru modernizarea acestui sistem, a infrastructurii acestuia, cât și pentru îmbunătățirea localizării apelurilor provenite din rețelele mobile. În acest sens, există în derulare procedura de modernizare a infrastructurii sistemului 112, utilizându-se finanțare din fonduri europene, unul dintre obiective fiind tocmai îmbunătățirea facilităților de localizare la momentul apelării prin 112”, a precizat purtătorul de cuvânt al STS.
Gheorghe Dincă, bănuit că le-a ucis pe fetele din Caracal, era divorțat și locuia singur
Les a gasit solutia: trecerea STS sub coordonarea Ministerului Apararii
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 21:08 Ministrul Apararii sustine ca trecerea STS sub coordonarea Ministerului Apararii Nationale este unica solutie de a reforma structura.
Gabriel Les a adaugat ca in cazul avionului SMURD prabusit in Apuseni, dar si in cazul fetei din Caracal care a anuntat la 112 ca a fost sechestrata sistemul „a esuat lamentabil”.
„In 2007, Bruxelles-ul deschidea impotriva Romaniei procedura de infringement pentru lipsa localizarii pe sistemul de urgenta 112. In ianuarie 2009 problema parea rezolvata prin implementarea mecanismului de catre o companie privata”, a scris, vineri seara, pe Facebook, Gabriel Les.
Acesta a vorbit apoi despre prabusirea avionului SMURD in Apuseni, cand STS a esuat in a localiza aeronava.
„In 2014, avionul SMURD se prabuseste in Apuseni, iar esecul de a localiza in timp util aeronava se soldeaza cu decesul a doi membri ai echipajului. In 2019, sistemul de urgenta 112 esueaza inca o data lamentabil, cei insarcinati cu operarea nefiind capabili sa localizeze apelantul. Mai exact, STS a transmis o arie in Apuseni si alte trei locatii gresite. Rezultatele le cunoastem: o tragedie teribila ce nu poate ramane fara urmari”, a mai scris Les pe Facebook.
Ministrul solicita trecerea STS la MApN.
„Ministerul Apararii Nationale are infrastructura si resursa umana specializata pentru a aduce la parametrii optimi acest sistem. Trecerea STS sub coordonarea MApN cred ca este unica solutie de a reforma si reda credibilitatea aceastei structuri esentiale pentru sistemului national de securitate”, a mai scris Les pe Facebook.
Adolescenta de 15 ani disparuta la Caracal a sunat de trei ori la 112 si a spus ca este sechestrata de un barbat.STS a transmis date de localizare, iar politistii au facut perchezitii la trei adrese, unde, insa, nu s-a gasit adolescenta sau date specte.Politistii au aflat ulterior adresa, dar conducerea Politiei Romane sustine ca nu pe baza datelor transmise de STS, desi reprezentantii STS sustin ca victima a fost gasita la limita inferioara a ariei indicate.
Fara PRECEDENT! Cele doua fete din Caracal, disparute la diferenta de trei luni, UCISE de soferul care le-a luat la ocazie! S-au gasit oase si haine arse…
Situație cutremurătoare în cazul Alexandrei și Mihaelei, cele două fete din Caracal care au dispărut fără urmă, după ce au fost luate de un șofer de ocazie.
Vineri dimineață, polițiștii au descins la locuința șoferului, un mecanic auto în vârstă de 65 de ani, bănuit că le-ar fi ucis pe cele două tinere. Cazul este unul parcă desprins din filme.
Prima care a dispărut este Mihaela Luiza Melencu (19 ani), care, pe 14 aprilie, a plecat din casa din comuna Dioști, pentru a scoate bani de la bancomat. Când s-a întors, s-a urcat într-o mașină la ocazie, apoi a dispărut fără urmă.Citeste si: Fata lui Nicolae Guta e in stare grava, la spital. Doamne, ce suferinta pentru micuta
La trei luni distanță, pe 25 iulie, a dispărut și Alexandra Măceșanu (15 ani), o fată din comuna Dobrosloveni, care s-a întors de la liceul unde învăța – tot cu o mașină de ocazie.
Și ea a dispărut fără urmă. Conform unor surse din anchetă, punctul comun al celor două dispariții este șoferul.
Citeste si: E stirea diminetii in Romania! A născut!
Folosindu-se de telefonul performant al Alexandrei, Poliția a ajuns la casa mecanicului auto, unde au găsit oase și haine. Aceleași surse susțin că ar fi vorba despre trei tinere ucise și arse, în butoaie.
Premierul Dăncilă cere demisia șefului Poliției Române, Ioan Buda, după crima din Caracal
26 IUL 2019 • 21:04

Viorica Dăncilă a cerut demisia șefului Poliției Române, Ioan Buda, după neregulile constatate în cazul crimei din Caracal.
„E o tragedie cumplită care pe mine m-a marcat profund. E imperativ să se facă lumină în acest caz, iar cei care au greșit să plătească. Vreau să cer demisia șefului Poliției Române, Ioan Buda, a prefectului județului Olt, a șefului Inspectoratului Județean. Cred că trebuie să-și dea demisia de la cel mai înalt nivel până la ultimul responsabil. Cred că trebuie o analiză riguroasă a responsabilităților STS în acest caz. Trebuie ca domnul Iohannis să facă o analiză, toți trebuie să o facem și să luăm decizii stricte”.
„E inadmisibil să nu existe acuratețe în localizare în secolul XXI. E inadmisibil să nu răspundem la întrebări într-o situație dramatică de genul acesta. Referitor la acest sunt foarte indignată și cred că trebuie ca cine greșește să plătească. Eu mă voi ocupa personal de toți cei care nu mai au ce căuta în sistem. Nu mai trebuie să ne jucăm cu siguranța și viețile oamenilor. Cer șefilor de instituții să se comporte matur și să nu mai arunce vina una pe alții. Trebuie să-și asume partea de vină. Cei care au greșit trebuie să plătească”, a spus Dăncilă la Antena 3.
Ministrul de Interne: „Nu voi tolera ca cei din Poliția Română care nu-și fac datoria să rămână. L-am demis pe Ioan Buda”
26 IUL 2019 • 21:50

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a declarat că l-a demis pe șeful Poliției Române, Ioan Buda, fiindcă s-au constatat nereguli în modul în care s-a acționat în cazul adolescentei ucise în Caracal.
„Am adus aici cei mai buni specialiști, adus forțe de la Corpul de control, am dispus această anchetă, dar vreau să vă asigur cu toată convingerea că sunt aici până la finalizarea anchetei, să mă asigur că toate lucrurile se vor desfășura într-un mod corect.
Concluzii nu pot să spun. Aici lucrurile nu au o cale de întoarcere. V-am spus de când mi-am început mandatul că nu voi tolera niciodată ca lucrătorii din Poliția Română, cei care nu-și fac datoria, să rămână”, a spus Moga.
Întrebat de ce l-a demis pe șeful Poliției din Caracal dacă nu ajungs încă la vreo concluzie, Moga a spus că „Trebuie să luăm măsuri drastice. Trebuie să plătească într-un fel sau altul. Și eu sunt cel care pot să plătesc când există un eveniment ca acesta”.
Din ce pot să vă spun, lucrurile nu au fost așa cum au trebuit să fie, motiv pentru care am propus demiterea șefului Poliției Române, prefectul județului. A trebuit să luăm aceste măsuri, nu pot să mă bag eu în ancheta procurorului, a Ministerului Public. E o anchetă complexă și toate rezultatele vi le vom pune la dispoziție”, a spus Nicolae Moga.
Ioan Buda: Şeful Poliţiei Olt, demis în urma neregulilor în cazul fetei ucise în Caracal

Șeful Poliției Române, Ioan Buda, a anunțat vineri că inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Olt, Cristian Voiculescu, a fost demis. Decizia stă la baza neregulilor descoperite în cazul adolescentei ucise cu brutalitate la Caracal. Ioan Buda a afirmat la Antena 3 că s-a aflat domiciliul corect în care a fost sechestrată copila în jurul orelor 2.00-2.30-3.00. Cu toate acestea, Poliția nu a intrat în acea locuință mai devreme la ora 6 dimineața, deși, conform legii, putea intra și fără mandat din partea procurorului.
„Polițiștii au ajuns în fața locației respective și au intrat la 6 dimineața. Legea permitea Poliției Române să intre direct în locuință, fără să aștepte autorizație”, a mai spus Ioan Buda la Antena 3.

DIICOT cere să preia ancheta în dosarul fetei dispărute în Caracal
DIICOT Craiova a solicitat vineri Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt să preia ancheta în dosarul dispariţiei fetei de 15 ani din Caracal, pentru a-l reuni cu un dosar privind dispariţia unei alte adolescente de 18 ani.
RL ONLINE0 comentarii
26.07.2019 – 21:02
DIICOT Craiova a avut în lucru al doilea dosar, însă spune că nu l-a identificat pe autor.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în data de 15 aprilie 2019, lucrătorii Postului de Poliţie Dioşti au fost sesizaţi de către o persoană de sex masculin din comuna Dioşti, satul Radomir, judeţul Dolj, cu privire la faptul că nepoata sa (Mihaela Luiza Melencu – n.r.), în vârstă de 18 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliu către municipiul Caracal şi nu a mai revenit.
Pe 18 aprilie, Secţia 4 Poliţie Rurală Coşoveni a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, iar pe 30 mai, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus declinarea dosarului către DIICOT – ST Craiova, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracţiunea de trafic de persoane, având în vedere că bunicul fetei a fost contactat telefonic, în datele de 15 aprilie şi 19 aprilie, de către persoane necunoscute, care i-au comunicat că fata nu mai doreşte să se întoarcă acasă, fiind pe teritoriul Elveţiei.
Ulterior, în data de 6 iunie, DIICOT Craiova a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunea de trafic de persoane, raportat la împrejurările cauzei, la modul şi mijloacele de săvârşire, la datele personale ale victimei, la locul de unde fuseseră iniţiate apeluri telefonice către familia victimei, considerându-se că sunt indicii temeinice de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale.
DIICOT solicită acum ca dosarele privind dispariţia celor două fete să fie reunite.
„La data de 26.07.2019, în baza art. 63 C.pr.pen. raportat la art. 43 – 45 C.pr.pen., cu aplicare art. 50 C.pr.pen. şi a art. 11 alin. 1 pct. 5 din OUG 78/2016, DIICOT – Craiova a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenţei de soluţionare a cauzei penale înregistrate la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracţiunea de trafic de persoane, prev. de art. 210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere faptul că, din datele obţinute de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal şi ulterior din surse publice, au rezultat indicii că între cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi cauza penală a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova există cazul de reunire prevăzut de art. 43 alin. 2 litera a C.pr.pen”, precizează DIICOT.
Procurorii de la DIICOT spun că „s-a constatat acelaşi modus operandi (răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliştilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniştirea lor sau inducerea unei piste false), precum şi împrejurările de timp şi de loc”.
DIICOT face precizarea că în dosarul dispariţiei fetei de 18 ani au fost efectuate cercetări cu privire la faptă, iar din datele existente până în prezent „nu a rezultat vreo bănuială rezonabilă cu privire la identitatea făptuitorilor”.
Alexandra Măceşanu, o fata de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut miercuri, după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină „la ocazie”.
Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.
Modul în care au acţionat autorităţile în acest caz va fi analizat şi de procurori de la Serviciul de Îndrumare şi Control din cadrul Parchetului General, dar va fi şi în atenţia CSAT.
Bogdan Licu, noi precizări în cazul crimei din Caracal: „Informațiile furnizate de STS nu au fost exacte. A murit o fată care putea fi salvată”
26 IUL 2019 • 19:31

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a făcut noi precizări la Antena 3 cu privire la cazul adolescentei ucise în Caracal.
„S-a înțeles faptul că acest ucigaș era o listă de suspecți în dosarul DIICOT. Am luat legătura cu cei de la DIICOT și nu exista o listă cu suspecți în cazul precedentei dispariții.
Ulterior a apărut cealaltă speță de ieri. În timp ce cercetările erau în derulare și a fost cunoscut în media acest incident, procurorii de la Craiova au aflat de această speță care părea similară ca mod de operare cu speța lor și de aici s-au autosesizat cu privire la această speță.
În cursul după-amiezii de ieri, dosarul privind victima a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal de către Poliție, undeva în jurul orelor 15, cam la trei ore după apelul la 112. S-a descoperit un Renault gri, s-a văzut și numărul de înmatriculare și azi-noapte, în jurul orelor 1, s-a stabilit locația ucigașului. Între timp, în cursul după-amiezii, polițiștii și procurorul au mai fost la alte trei locații pentru că informațiile furnizate de STS nu au fost foarte exacte”.
„Momentan vorbim de o fată. Nu știm dacă și cealaltă fată e opera aceluiași criminal, deși e foarte posibil”, a mai spus Bogdan Licu.
„De ce m-am sesizat eu și am spus că trimit Corpul de control să facă o verificare? Constituția permite ca în caz de infracțiune flagrantă, mai ales când e vorba de protejarea unei vieți, poți interveni, ca organ de poliție, fără autorizația instanței de judecată. Problema e de ce nu s-a intervenit, de ce s-a așteptat și aceste lucruri trebuie lămurite. Cercetarea la fața locului nu s-a terminat. E esențial să se facă foarte bine”.
„Nu pot să mă pronunț exact cu privire la ce s-a întâmplat acolo. Un lucru e cert. A murit o fată care putea fi salvată”.
Procurorul șef al Parchetului Tribunalului Olt, detalii șocante despre crima din Caracal: „Undeva în jurul orei 1.30 noaptea s-a putut stabili de unde s-a făcut apelul la 112”
26 IUL 2019 • 22:31

Procurorul șef al Parchetului Tribunalului Olt, Anca Anunța, a vorbit la Antena 3 despre cum a decurs desfășurarea procedurii judiciare în cazul crimei din Caracal.
„Cazul se afla sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. Am înțeles că acea unitate de parchet a fost sesizată de către lucrătorii de Poliție în după-amiază zilei de 25 iulie, pe la ora 15.30. S-a întregistrat, ca urmare a acelei sesizări, un dosar penal la Parchetul Caracal, având ca obiect infracțiunea de lipsire de libertate. Din acel moment, procurorul desemnat cu instrumentarea cauzei, care supraveghea în mod direct cercetările, a făcut o echipă și s-au desfășurat activitățile specifice.
S-au cerut autorizații de la judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Caracal, autorizații de interceptare, localizare, înregistrare audio-video. S-au solicitat alte trei percheziții care s-au și efectuat cu privire la alte locații pentru că la acel moment nu era localizat imobilul respectiv. S-au cules alte informații, s-au exclus datele culese până în acel moment și, în cele din urmă, undeva în jurul orei 1.30 noaptea s-a putut stabili că apelul s-a făcut din acel imobil. S-a luat legătura cu lucrătorii de poliție și s-a stat”, a afirmat procurorul șef al Parchetului Tribunalului Olt.
„În această dimineață s-a luat decizia ca Parchetul Tribunalului Olt să preia acest dosar, când s-a efectuat cercetarea, cu ocazia percheziției domiciliare și când au fost identificate resturi de oase”, a mai spus Anca Anuța.
Procurorul-șef al Parchetului Tribunalului Olt a spus că nu există certitudinea că s-au găsit fragmente umane în casa respectivă. „Sunt indicii care duc o crimă, nu vorbim despre dovezi certe”.
Sute de persoane au protestat la Caracal, în fața locuinței în care a fost ucisă Alexandra. „Nepăsarea ucide vieți”; „Rușine Poliției din Caracal” au strigat oamenii
27 IUL 2019 • 00:05

În jur de 400 de oameni au protestat în Caracal, în fața locuinței în care a fost ucisă adolescenta de 15 ani, Alexandra Măceșanu, față de autoritățile care nu și-au făcut treaba pentru a reuși să o salveze pe copilă.
„Nepăsarea ucide vieți”, „Alexandra putea fi salvată!”, „Rușine Poliției din Caracal” sunt câteva dintre mesajele afișate de protestatari.
Cercetările la fața locului s-au încheiat, mașinile Poliției și criminaliștii au plecat de la locul crimei.
În momentul în care au văzut că au ieșit mașinile Poliției, oamenii au început să huiduie și s-au năpustit peste ei.
Au rămas jandarmii care încearcă să-i liniștească pe oameni.
Bărbatul suspectat că ar fi ucis-o pe Alexandra a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, unde va fi audiat. Mai devreme a fost și la IML, unde i s-au prelevat probe ADN și a fost examinat de specialiști. Pe surse, bărbatul avea părul de pe mâini ars. Până în acest moment el nu a recunoscut nimic.
Ramona Mănescu, despre comisarul european al României: Luminiţa Odobescu are multă experienţă
Publicat: Joi, 25 Iulie 2019 21:35 // Actualizat: Joi, 25 Iulie 2019 21:35 // Sursa: romaniatv.net
Autor: Iulian Tudor
Ramona Mănescu, ministrul de Externe, a declarat joi că foarte probabil România va trebui să nominalizeze o femeie pentru postul de comisar european care îi revine, pentru a respecta cota de gen cerută de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ramona Mănescu este de părere că ambasadoarea ţării noastre la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, are foarte multă experienţă şi a dovedit că poate gestiona lucruri foarte complicate.„După cum s-au aşezat lucrurile este foarte probabil ca România să trebuiască să nominalizeze o femeie. Asta este foarte clar, au mai rămas foarte puţine poziţii, au mai rămas 13, din care 10, conform balanţei de gen, trebuie să fie femei. S-ar putea ca României să i se impună şi de data aceasta să nominalizeze o femeie, ceea ce nu ar fi rău, nu ar fi o problemă. Luminiţa Odobescu este un ambasador cu foarte multă experienţă şi un om care a dovedit că poate gestiona lucruri foarte complicate”, a spus Ramona Mănescu joi seară la Antena 3.Întrebată dacă există mai multe nume vehiculate pentru această poziţie, Mănescu a răspuns că nu ştie, dar că este posibil.
„Orice este posibil. (…) Decizia este la premier şi preşedinte, dar este foarte important să fie un om cu experienţă şi un om care într-adevăr să fie respectat acolo, la Bruxelles, iar Luminiţa cred că este foarte respectată”, a mai declarat ministrul de Externe.
Nepotii, pilele si mediocrii. Nu sistemul, ci oamenii au ucis-o pe Alexandra si nimeni nu e la adapost
de Magda Gradinaru Sambata, 27 Iulie 2019, ora 09:49 Din cand in cand, cate o mare tragedie zguduie Romania. Oamenii se declara socati, revolta clocoteste, se scriu editoriale, toata lumea stie ca e vorba de Coruptie, ca si cum coruptia ar fi o institutie despre care stii ca e rea, asa cum rau e Sistemul. De fapt, e vorba despre oameni, oamenii cu pile, cu unchi, membri in clanuri politice, fiicele si nepotii altora din sistem.
Mai intai a fost ucisa Larisa, iar politistii din Iasi au lasat cadavrul in subsolul blocului din Iasi, cateva saptamani, cat parintii innebuniti de groza au mers la vrajitoare, s-au amagit ca fata lor e in viata, pana cand au vazut in direct, de la balconul apartamentului, cum trupul fetitei e scos dintr-un container. Incompetenta de atunci a anchetatorilor a dus la sinuciderea unui suspect, despre care nu aveau nicio dovada ca ar fi implicat, si a tatalui Larisei. Astazi, criminalul e reabilitat, a ispasit jumatate din pedeapsa.
Au fost atunci cateva demiteri, dupa care sistemul de nepotisme si imposturi s-a repliat. Si fiul cuiva a ajuns sef, nepotul altuia a intrat in sistem, ca doar asta e important, sa intri, apoi te descurci si acumulezi putere, nu-i asa?
Apoi a murit Aura Ion, asteptandu-si salvatorii.
Au fost cateva miscari in sistem, dar timpul a trecut si a venit randul altui absolvent de trei masterate in doi ani sa primeasca o functie, a carei greutate sa fie pe masura diplomelor. La inceput, lumea intelegea ca e un impostor, dar pe masura ce anii au trecut, erau tot mai putini aceia care s-ar fi rusinat de mediocritate.
64 de vieti au ars in Colectiv si pe paturile spitalelor romanesti.
A fost tragedia cea mare a Romaniei postdecembriste, cea care ne-a inspaimantat pe toti si ne-a durut visceral. Pentru o vreme, apoi am vazut ca trupul nostru e intreg si ne-am baricadat mai bine in casele noastre. In patriile din balcon.
Au fost cateva demiteri, a cazut un Guvern. Apoi sistemul s-a regrupat, directorii care nu au trecut concursurile organizate de ministrul tehnocrat Mircea Dumitru au fost readusi in functii, iar prim-ministru a fost numit Viorica Dancila.
Mediocritizarea Romaniei a fost astfel desavarsita, dar sa nu ne lasam privirea furata: Dancila ar fi inofensiva, daca institutiile nu ar fi infestate de impostura si prostie.
Apoi Alexandra a sunat de trei ori la 112.
A strigat ca e in pericol, a povestit cu un curaj nebun cum a fost legata cu sarma si violata, a dat detalii despre criminal si locul in care o tine si a cerut ajutor. A rezistat si a sperat ore in sir, ore in care vecinii au auzit-o strigand, dar a rezistat, pentru ca stia ca mai e putin si autoritatile o vor salva.
Pe ea autoritatile nu au salvat-o, dar se vor salva pe ele insele.
Politistii au stat la poarta trei ore, asteptand un mandat de care nu aveau nevoie. Trei ore in care Alexandra nu isi mai putea tine in viata speranta, pentru ca un criminal o ucidea, asistat de Politia de la poarta.
Nu, nu sistemul. Oamenii pusi in functii pentru care nu sunte pregatiti, pilele si nepotii, impostorii si mediocrii, strangatorii de diplome, mamele care vor sa isi capatuiasca fiii, unchii care pun o vorba buna, tatal care plateste o intrare in sistem pentru fiica, ei sunt coruptia care ucide. Iar coruptia nu e niciodata o majuscula care o transforma intr-un fel de realitate intangibila, un Sistem a carui responsabilitate nu o avem.
Intelectualizarea coruptiei, discursul steril, repudierea ei in sistem sunt doar tehnici de eschivare. Ne potolim angoasele, pentru ca nu noi, ci Alexandra era ucisa cu politistii la poarta.
Ivan Ilici a urlat zile in sir cand a aflat ca el, care mergea la inmormantari si spunea „Dumnezeu sa-l ierte”, va muri. Pana la propria-i moarte, el stia ca „se moare”, nu ca viata e ceva ce ii poate fi si lui luat.
Cand coruptia ucide, ea nu ucide un sistem, ci mor, concret, langa noi, oameni, dar pana cand nu suntem de partea portii in care se moare nu putem accepta ca e si constiinta noastra in joc.
Autoritatile romane sunt reticente la implementarea tehnologiilor de localizare a apelurilor 112
de Redactia Ziare.com Smbata, 27 Iulie 2019, ora 09:38Cazul crimei din Caracal – cand identificarea imobilului in care era sechestrata Alexandra a durat ore bune, cu toate ca victima a sunat de trei ori la 112 – deschide discutia despre tehnologiile de localizare a apelurilor la servicii de urgenta si reticenta autoritatilor romane la implementarea lor.
Deputatul USR Catalin Drula a cerut explicatii institutiilor responsabile cu acest aspect, avand in vedere ca na dintre cele mai eficiente metode de localizare a apelurilor la servicii de urgenta este Emergency Service Locator (ESL) de la Google. Acesta functioneaza pe 99% din terminalele cu Android fara instalarea niciunei aplicatii suplimentare.
„Principiul e simplu. Odata cu apelarea serviciului de urgenta, telefonul activeaza automat serviciul de localizare (prin GPS) si la scurt timp dupa incheierea apelului trimite un SMS special de tip Data cu longitudinea si latitudinea catre serviciul de urgenta. Conform estimarilor Google, precizia medie este de 56 de metri fata de 3km in cazul localizarii clasice bazate pe celula/antena si puterea semnalului de la terminal asa cum e receptionat la turnul GSM. Pentru implementare, nu este nevoie decat de un acord cu Google (gratuit) facut de operatorii de telefonie mobila si de serviciul guvernamental din tara respectiva. Costurile de investitie sunt minimale conform Google si durata de implementare este 2-15 saptamani.
In Romania, responsabilitatea pentru a impune operatorilor tehnologiile pe care sa le implementeze pentru localizarea apelurilor de urgenta este la ANCOM, mai exact la presedintele ANCOM (cf. OUG 34/2008 art. 20) . Ce a facut ANCOM pentru implementarea ELS in Romania? Ce au facut operatorii de telefonie mobila? In ce stadiu este aceasta implementare in prezent? I-am trimis asta-seara aceste intrebari presedintelui ANCOM, Sorin Grindeanu, si astept un raspuns in numele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor in cel mai scurt timp”, a scris pe Facebook Catalin Drula.
De asemenea, Asociatia Europeana a Numarului Unic de Urgenta (EENA) a transmis ca autoritatile romane care gestioneaza 112 au fost reticente in ceea ce priveste implementarea unei tehnologii de localizare gratuita.
„Timp de multi ani (2015), am insistat la autoritatile romane sa imbunatateasca informatiile despre locatie, dar pana acum nu s-a facut nimic. Serviciile romane care gestioneaza 112 au fost reticente in folosirea unei tehnologii de localizare gratuita a locatiei numita Advanced Mobile Location (AML) si care a salvat in mod literal viata a nenumarati cetateni din intreaga Europa”, au transmis oficialii asociatiei, citati de Hotnews.

Ministrul Justiţiei a cerut evaluarea legislaţiei cu privire la percheziţia domiciliară
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a cerut, după cazul din Caracal, Direcţiei de Elaborare Acte Normative evaluarea legislaţiei cu privire la percheziţia domiciliară, protecţia victimelor şi realizarea acţiunii de prindere în flagrant.
RL ONLINE0 comentarii
Actualizat: 26.07.2019 – 19:49
În plus, ministrul a cerut măsuri urgente pentru modificarea legislaţiei, astfel încât astfel de situaţii să nu se mai producă pe viitor.
”Este o zi tristă pentru noi, am luat la cunoştinţă din mass-media despre această situaţie halucinantă generată de lipsă de profesionalism, necorelare a activităţilor sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal, respectiv pierderea unei vieţi omeneşti. Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima mâhnirea şi regretul faţă de această crimă oribilă. Ministrul Justiţiei prezintă sincere condoleanţe familiei care se află acum într-un moment de grea încercare şi asigură atât familia, cât şi opinia publică, de faptul că va face tot ceea ce ţine de competenţa sa legală”, a transmis, vineri seară, Ministerul Justiţiei.
Ministrul Ana Birchall a solicitat procurorului general al României ”să dispună efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din judeţul Olt, având în vedere că au existat anumite disfuncţionalităţi în aplicarea legii”.
”Totodată, ministrul Justiţiei a cerut Direcţiei de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiţiei să evalueze legislaţia în domeniu, atât în ceea ce priveşte percheziţia domiciliară, protecţia victimelor şi realizarea acţiunii de prindere în flagrant, precum şi să propună de urgenţă, măsuri de modificare a legislaţiei, astfel încât asemenea situaţii să fie evitate pe viitor. Ministrul justiţiei a solicitat celeritate şi fermitate în efectuarea verificărilor dispuse în acest caz”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.
Poliţiştii şi procurorii din judeţul Olt anchetează dispariţia a două adolescente, care au plecat la date diferite către Caracal şi nu au mai revenit. Una dintre fete a dispărut din aprilie, iar cealaltă a fost dată dispărută joi.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române Georgian Drăgan a afirmat că fata de 15 ani din comuna Dobrosloveni dată dispărută în urmă cu o zi a reuşit să sune la 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, iar pe baza informaţiilor oferite de STS pentru localizarea ei s-au făcut verificări. Acolo nu au fost găsite însă nici probe, şi nici adolescenta.
Poliţiştii au continuat cercetările, iar vineri s-a făcut o percheziţie la domiciliul unui bărbat, „în urma căreiau au fost identificate mai multe rămăşiţe ce par a fi de natură umană”.
„Colegii mei iau în calcul şi varianta ca în acel butoi să fie şi rămăşiţele fetei dispărute în urmă cu două luni, în zona respectivă”, a adăugat Drăgan.
Acuzat că a localizat greşit apelurile date la 112 de fata de 15 ani dispărută la Caracal, STS a precizat că adolescenta a sunat de trei ori la 112, iar operatorul de la 112 a încercat apoi de nouă ori să reapeleze numărul, intrând însă mesageria vocală.
Şeful Poliţiei Române Ioan Buda a declarat la Antena 3 că poliţiştii au aflat vineri, în intervalul 2:00 – 3:00, adresa exactă la care se afla adolescenta dispărută la Caracal. El a explicat că poliţiştii au fost cei care au aflat adresa exactă, nu STS.
El a precizat că în jurul orei 3:30 a fost emis mandatul de percheziţie, iar la 4:00, echipajele şi procurorul de caz au ajuns la adresa bărbatului suspectat că a răpit-o pe adolescentă şi a ucis-o.
Ioan Buda a explicat că poliţiştii au intrat în locuinţa suspectului la 6:00 dimineaţa, când a dispus procurorul, care era şeful operaţiunii.
Întrebat de ce poliţiştii nu au intrat imediat şeful Poliţiei Române a spus ”există un vid legislativ în sensul acesta”.
Când a fost invocat articolul 27 din Constituţie referitor la Inviolabilitatea domiciliului, care ar fi permis totuşi intervenţia, fiind vorba despre ”înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”, Ioan Buda a admis că poliţiştii puteau intra, însă au făcut-o când a spus procurorul care coordona operaţiunea.
Ioan Buda s-a deplasat la Caracal, iar premierul Viorica Dăncilă a afirmat că vor exista ”măsuri foarte stricte”.