Guvernul a aprobat declanșarea procedurii de expropriere în ședința de miercuri.

„La propunerea Ministerului Transporturilor, Guvernul a adoptat o hotărâre importantă pentru realizarea liniei de cale ferată dintre Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti şi Gara de Nord, obiectiv de investiţii de utilitate publică de interes naţional. Aşadar, a fost aprobată declanşarea procedurilor de expropriere pentru 63 de imobile proprietate privată care se află pe amplasamentul acestei lucrări. Suma despăgubirilor care vor fi acordate este de aproape 7 milioane de lei şi se acordă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor”, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Legătura feroviară va determina reducerea aglomerărilor rutiere şi a poluării, precum şi scăderea consumului de carburant, a timpului de transport.

Tot în ședința de miercuri, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru varianta de ocolire a municipiului Zalău, etapa a doua, între DN 1F, km 79, şi DJ 191C, un obiectiv de interes naţional de utilitate publică, cuprins în Master-Planul general de transport. Și aici se vor face exproprieri.

„Valoarea totală a investiţiei este de 241,983 milioane de lei, iar perioada de realizare este de 24 de luni. Finanţarea se va realiza din fonduri externe nerambursabile, dar şi prin bugetul Ministerului Transporturilor. Vor fi realizate lucrări de drum, lucrări de poduri şi pasaje, mai exact cinci viaducte şi două poduri, intersecţii la nivel cu alte căi de comunicaţii şi intersecţii giratorii, precum şi lucrări hidrotehnice”, a explicat Nelu Barbu.Casele care urmează să fie expropriate se află pe coridorul autostrăzii Sebeş-Turda, lot 3, localităţile Aiud şi Mirăslău, din judeţul Alba. Ministerul Transporturilor va achita integral despăgubirile ăn termen de trei luni de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.