Ecaterina Andronescu, despre victimele din Caracal: Eu am invatat de acasa sa nu ma urc cu un strain in masina!
de Redactia Ziare.com Vineri, 02 August 2019, ora 08:18 In contextul scandalului urias starnit de crimele din Caracal, care tine intreaga tara cu sufletul la gura de o saptamana, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a facut o afirmatie, care ar putea fi interpretata drept o acuzatie adusa victimelor si parintilor lor.
„Totusi, eu am invatat de acasa sa nu ma urc cu un strain in masina”, a spus Ecaterina Andronescu, joi seara, la Antena3.
Andronescu sustine astfel ca Alexandra nu ar fi trebuit sa se urce intr-o masina de ocazie si adauga ca pe „vremea ei” fetitele erau educate de catre parinti sa nu se urce cu strainii in masina.
Ministrul a mai spus ca, atunci cand purtau cheia la gat, copiii erau invatati in familie si la scoala sa fie mult mai responsabili.
Declaratia ministrului vine in contextul in care doua fete au disparut fara urma, dupa ce au luat o masina „la ocazie”.
Andronescu a grait aceste cuvinte fara sa tina cont de situatia elevilor din zona Caracal (si nu numai) care nu au alte solutii de a se duce la scoala.
Elevii merg „la ocazie”, deoarece transportatorii nu practica toate traseele si nu opresc in unele localitati. Iar situatii similare se intampla in mediul rural in intreaga tara.
Miruna, prietena Alexandrei, a relatat zilele trecute de ce a luat adolescenta o masina „la ocazie”:
„Alexandra a plecat la ora 9:30-10:00 si atunci nu era niciun microbuz. De obicei, in vacanta sunt putine microbuze. Unul dimineata la 5 si altul la ora 7 si 15 minute. Asa a ajuns sa ia ocazia”.
Prietena Alexandrei spune ca si in timpul anului scolar microbuzele sunt putine si povesteste ca si ea a mers de multe ori cu masini de ocazie.
„Eu am mers cu ocazia chiar si in timpul anului scolar, pentru ca microbuzul pleca la ora 12:00 si orele incepeau la 14:00. Trebuia sa stau aproape doua ore singura prin curtea scolii.
Sunt tot din Dobrosloveni si cred ca spre deosebire de Alexandra am avut mai mult noroc, pentru ca nu stau la strada principala in comuna. Alexandra statea la principala si acolo veneau multi care luau la ocazie dinspre Slatina.
Eu plecam la ocazie cu cei care veneau din satele apropiate. Multi il cunosteau pe tata. Si de obicei preferam sa merg cu oameni in varsta, pentru ca erau de incredere. Acum, dupa acest caz, nu voi mai merge cu ocazia”, sustine Marina.
„Sa nu idealizam perioada comunista. Si adultii fac autostopul”
In replica la declaratia controversata a ministrului Educatiei, deputatul PNL Adriana Saftoiu a criticat ideile exprimate de Andronescu.
„Eu nu stiu la ce vreme din perioada comunista s-a referit doamna Andronescu, insa pe vremea mea, adica prin anii ’87-’89, eu obisnuiam sa merg cu autostopul. Sa nu idealizam perioada comunista. Si adultii fac autostopul”, a spus Adriana Saftoiu, pentru Adevarul.
„Daca nu ar fi existat doar doua curse, la ora 7:00, respectiv, la ora 17:00, Alexandra nu ar fi fost nevoita sa ia o ocazie ca sa ajunga la timp in oras. Alexandra nu a gresit ca a luat o ocazie. E vina noastra ca, la sate, nu asiguram, la intervale mai dese, mijloace de transport. Doamna Andronescu insa sustinea sus si tare ideea ei”, a punctat Adriana Saftoiu, pentru cotidianul citat.
Atractii inedite in weekend la Festivalul Strada Armeneasca
Vineri, 02 August 2019, ora 07:42 Cea de-a sasea editie a Festivalului Strada Armeneasca incepe vineri, pana duminica urmand sa fie organizate expozitii, concerte si workshopuri, tururi ghidate.
In cele trei zile de festival pe scena vor urca trupe si solisti cunoscuti publicului bucurestean: The Motans (3 august), Moonlight Breakfast (4 august) si Valeria Stoica (3 august), ansambluri si trupe din comunitatile armenesti (Karin Folk Dance and Song Group, Miko & Crew, Ansamblul Vartavar, Ansamblul Hayakaghak), evreiesti (Bucharest Klezmer Band, Trupa Haverim, Trupa Hora, Corul Hazamir), roma (Mahala Rai Band, Taraful Fratii Cocos), greceasca (Ansamblul Kymata, Ansamblul Asteria, Antonia Cojocaru (The Greek Diamond), Acropolis Band) si, pentru al doilea an consecutiv, italiana (soprana Irina Mosu-Velciu si pianistul Roman Manoleanu).
Iata programul Festivalului Strada Armeneasca
Impreuna cu Centrul Cultural Teryan din Armenia, in cadrul festivalului vor fi organizate doua ateliere, unul de broderie de mana si un altul de xilogravura pe textile, ambele traditii armenesti.
O alta atractie a festivalului o reprezinta Atelierul de caligrafie, in cadrul caruia publicul va face cunostinta cu alfabetul armean si cu caracterele sale unice. Ca un element de noutate fata de anii precedenti, la Atelierul de caligrafie, vizitatorii se vor putea intalni si cu membrii comunitatilor evreiesti si grecesti care isi vor prezenta la randul lor alfabetul. La final, fiecare participant va putea lua acasa un suvenir inscris cu numele sau.
De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia sa asiste la o demonstratie inedita: Bogdan Hovhannisyan, sculptor profesionist originar din Vanadzor (Armenia), vine la Festivalul Strada Armeneasca sa impartasesca cu publicul traditia Hacikarurilor – sculptura crucilor in piatra.
Pe perioada festivalului vor fi organizate si o serie de tururi ghidate prin Cartierul Armenesc. Acestea vor cuprinde obiective importante din Capitala, precum Catedrala Armeana, Muzeul Dudian sau Casa Melik, cea mai veche casa locuibila din Bucuresti.
Catedrala Armeana gazduieste si un concert de muzica religioasa, sustinut de soprana Armine Khachatryan, dedicat aniversarii a 150 de ani de la nasterea arhimandritului Komitas (marele compozitor, muzicolog, etnolog, pedagog armean), care include si melodii ale maestrului.
Pe tot parcursul festivalului, vizitatorii vor putea admira si expozitia dedicata Centenarului Uniunii Armenilor din Romania si o expozitie de arta care are ca scop familiarizarea publicului cu unele dintre cele mai importante lucrari ale artistilor armeni din toate timpurile.
Din festival nu vor lipsi spectacole de teatru: „Printul cel obraznic si batranul intelept”, dupa o poveste de Anton Pann, scenariul si regia Sorin Sandu si „Mangipe Prandemasque/Cerere in casatorie”, o comedie realizata dupa piesa omonima a lui A.P. Cehov, intr-o montare originala.
Pentru cei mai mici vizitatori, echipa Mini ArtShow va prezenta piesa de teatru pentru copii „Scufita Rosie”, spectacolul interactiv „Gheato-explozii” si atelierele creative „Fantezii din Hartie” si „Figurine din ipsos”. Pe 4 august va avea loc si faimoasa bataie cu apa, sarbatoarea intitulata „Vartavar la armeni”.
Evenimentul este organizat de Uniunea Armenilor din Romania.
Patronatele din Turism vor modificarea structurii anului scolar 2020-2021
Joi, 01 August 2019, ora 18:13 Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) anunta ca a depus la Ministerul Turismului o adresa prin care solicita ca anul scolar 2020-2021 sa inceapa in 14 septembrie, avand in vedere ca anul acesta Ministerul Educatiei a decis inceperea scolii in 9 septembrie, cu o saptamana mai devreme decat in 2018 si ca in fiecare an, incepand cu luna august, detinatorii de structuri de cazare din Romania pregatesc urmatorul sezon turistic.
„In fiecare an, incepand cu luna august, detinatorii de structuri de cazare din Romania pregatesc urmatorul sezon turistic. Un element important care determina cererea de servicii turistice este structura anului scolar deoarece majoritatea celor care isi petrec concediile in tara au copii, dintre care cel putin un copil este cuprins intr-o forma de invatamant”, arata FPTR intr-un comunicat.
In luna februarie a acestui an a fost emis de catre Ministrul Educatiei Nationale Ordinul nr. 3191/20.02.2019 privind structura anului scolar 2019-2020, care stabileste iinceperea scolii in data de 9 septembrie 2019, cu o saptamana mai devreme decat in anul 2018, precizeaza patronatele.
„La acea data, FPTR a contestat acest ordin, dar demersul nostru a fost neglijat de Ministerul Turismului si nu a fost sustinut de alte organizatii din turism, ordinul in discutie ramanand in vigoare, pozitia Ministrului Educatiei fiind facuta publica in cadrul unei intalniri la Suceava. Va informam ca in data de 30 iulie 2019, FPTR a depus la Ministerul Turismului adresa nr. 1361 prin care solicitam interventia Ministrului Turismului la Ministrul Educatiei Nationale, eventual in cadrul Comitetului Interministerial pentru a sustine data de 14 septembrie, ca data optima de incepere a anului scolar 2020, data agreata si de patronatele din turism”, mai spun reprezentantii FPTR.
Premierul Viorica Dancila a rugat-o, miercuri, in sedinta de Guvern, pe Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, sa ia in considerare inceperea anului scolar in 16 septembrie.
„Va rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu, sa luati in considerare inceperea anului scolar in 16 septembrie. Cred ca si aceasta este o masura asteptata de elevi”, a spus premierul la inceputul sedintei de Guvern.Patronatele din turism au reclamat ca au pierderi pentru ca anul scolar incepe mai devreme decat in alti ani.
Peste 20.000 de studenti vor cauta cazare in Bucuresti, in aceasta toamna (Analiza)
Autor: Comunicat de presa Dupa admiterea in anul I de facultate, pentru studentii si parintii veniti din alte orase, grijile abia incep. In conditiile in care numai 18% dintre ei primesc un loc de cazare in caminele universitatilor, peste 20.000 dintre ei vor avea ca optiuni campusurile private si apartamentele de inchiriat.Conform datelor Institutului National de Statistica si UEFISCDI pentru anul universitar 2018 / 2019 numarul total de studenti inmatriculati in anul I de studii universitare – licenta si master este de 50.972 inscrisi in Bucuresti la cursuri de zi.
Dinamica Bucurestiului ca oras universitar
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica si UEFISCDI
168.000 de studenti studiaza in centrul universitar Bucuresti; dintre acestia, 129.000 studiaza in universitati de stat.
37.000 de locuri de cazare sunt disponibile in caminele universitatilor.
5.500 de locuri de cazare sunt puse la dispozitie in camine si campusuri private.
37.000 studenti sunt admisi in anul I; dintre acestia, 33.500, la cursuri de zi.
9.000 de studenti de anul I provin din Bucuresti si nu au nevoie de cazare.
18% dintre studentii de anul I primesc un loc de cazare in caminele universitatilor. Listele beneficiarilor se afiseaza in a doua parte a lunii septembrie.
Peste 20.000 de studenti de anul I cauta cazare in campusuri private sau apartamente de inchiriat.
Campus privat sau chirie?
In Bucuresti exista cateva camine private si doua campusuri studentesti private. Cel mai mare operator de campusuri studentesti private din Bucuresti este Arcca Student Housing, care ofera peste 2.600 de locuri de cazare in camere single, duble si triple. Tarifele de cazare variaza intre 123 – 320 euro/persoana/luna, se achita lunar si includ toate cheltuielile de intretinere.
Ce beneficii au studentii intr-un camin studentesc privat comparativ cu chiria?
Costul cazarii este fix pe toata perioada anului universitar si include toate cheltuielile de intretinere plus accesul la internet prin cablu si Wi-Fi.
Contractul se emite pentru perioada anului universitar (9 luni), vara nu stai, nu platesti. Proprietarii apartamentelor solicita achitarea chiriei pe durata intregului an (in total, 12 luni), indiferent daca stai sau nu vara.
Nivelul de confort este apropiat de cel oferit de un apartament, fiecare camera avand baie proprie, mobilier complet, frigider si cuptor cu microunde.
Studentii devin parte a unei comunitati, socializeaza, au acces facil la informatii, studiaza si dezvolta proiecte impreuna cu colegii.
Acces gratuit la teren de sport si evenimente de socializare organizate in campus.
Beneficiaza de siguranta 24h/24 prin corp de paza propriu si supravegherea video a spatiilor comune.
Acces facil la metrou si deplasarea in grup, impreuna cu alti colegi.
Campusul are o administratie care ofera suport rezidentilor si gestioneaza serviciile de intretinere si reparatii. Personalul administrativ include angajati care locuiesc ei insisi in campus, fiind parte a comunitatii. Astfel, problemele si necesitatile studentilor sunt abordate la cel mai inalt grad de intelegere si implicare.
„Cand un adolescent se pregateste sa fie admis la o facultate si sa plece de acasa, asta viseaza: o viata studenteasca tipica. Colegi noi, glume, socializare, sprijin reciproc, schimburi permanente de idei. Probabil ca niciunul nu viseaza un apartament de bloc in care sa locuiasca singur. Iar noi asiguram atat cadrul social pe care si-l doresc tinerii cat si siguranta pe care o doresc parintii pentru copiii lor,” spune Anamaria Dunca, Manager General Arcca.
Universitatea Craiova s-a calificat la penalty-uri cu Honved. Arbitrul a fost rănit, oltenii riscă sancţiuni drastice!
Publicat: (acum 22 ore) // Actualizat: (acum 14 ore) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
Universitatea Craiova s-a calificat în turul trei preliminar al Ligii Europa la capătul unei partide care a durat aproape trei ore şi jumătate. Mai bine de 30 de minute a fost scos din joc arbitrul, acesta fiind lovit în cap de o brichetă aruncată din tribune, în minutul 118.

Universitatea a reuşit să încline balanţa din punctul de la 11 metri, în urma unui final de meci tensionat, cu mult dramatism şi după o întrerupere de o jumătate de oră, riscând chiar eliminarea la ”masa verde” după ce arbitrul a fost lovit de un obiect aruncat din tribună de suporterii craioveni.
Eroul calificării a fost portarul italian Pigliacelli, care a apărat trei lovituri de departajare (Kamber, Batik şi Bano-Szabo), pentru alb-albaştri reuşind să transforme prin Ioniţă, Fortes şi Cicâldău, în timp ce pentru Honved a înscris Ngog.
Cu un minut înainte de finalul prelungirilor, au izbucnit incidente între jucătorii celor două echipe, care s-au îmbrâncit reciproc, iar o petardă a explodat în apropierea arbitrului, care a căzut la pământ ţinându-se de cap, fiind lovit şi de un obiect. Arnold Hunter s-a prăbuşit la pământ, iar medicii au intervenit imediat, pe teren intrând şi ambulanţa.
Deşi iniţial părea că Arnold Hunter va fi transportat la spital, acesta şi-a revenit după aproximativ 6 minute. El s-a ridicat şi a discutat mai multe minute cu asistenţii, cu al patrulea oficial şi cu observatorii UEFA, apoi a acordat două cartonaşe galbene lui Bence Batik şi Carlos Fortes. Albanezul Kamer Qaka, care l-a bruscat dur pe Batik, nu a primit nicio sancţiune, el nefiind observat de arbitru, aflat la pământ în momentul infracţiunii.
Meciul a fost reluat după o întrerupere de circa 32 de minute de către arbitrul de rezervă Jamie Robert Robinson, care l-a înlocuit pe Hunter. După câteva secunde, Robinson a fluierat finalul partidei, iar apoi s-a continuat cu loviturile de departajare.
Universitatea Craiova o va întâlni pe AEK Atena în turul al treilea preliminar, prima manşă fiind programată în Bănie, pe 8 august, foarte posibil cu porţile închise.
Andreea Bălan, mesaj tulburător după crimele din Caracal! „Am plâns când am ascultat vocea Alexandrei”
Evenimentele tulburătoare petrecute recent în Caracal, două tinere fiind sechestrate, violate și probabil ucise de un mecanic auto în vârstă de 66 de ani au îndureat și, implicit, revoltat întreaga opinie publică. În plus, cele mai reprezentative figuri ale showbiz-ului românesc nu au putut nici ele să rămână indiferente în fața unei asemnea tragedii.
Ce a scris Andreea Bălan după crimele din Caracal
Este și cazul Andreei Bălan, îndrăgita artistă și vedetă de televiziune, ținând să împărtășească tuturor trăirile sale din ultimele zile. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, frumoasa blondină a făcut un exercițiu de imaginație, precizând că nu poate spune cu exactitate ce ar face dacă proprii copii s-ar afla într-o situație similară cu cea a Alexandrei, adolescenta de 15 ani care a reușit să apeleze la numărul de urgență 112, izbindu-se, din păcate, de nepăsarea și incompetența autorităților.
„Dacă copilului meu i s-ar vorbi la 112 așa cum a vorbit acel polițist cu Alexandra, nu știu ce aș face… Adică, aș face multe și mai ales i-aș face lui.
Frustrarea și furia unui părinte nu au limite. Să îi vorbească atât de civilizat și frumos Alexandra și el să o ia la mișto, să o mai și mintă că „ajunge în 2 min echipajul”, e bătaie de joc. Și mai are tupeul în public să spună că nu a făcut așa”, a scris Andreea Bălan pe contul personal de Facebook.
Andreea Bălan, tulburată de vocea Alexandrei
Totodată, cunoscuta cântăreață a avut puterea să asculte înregistrarea tulburătoare a discuțiilor purtate de Alexandra în timpul apelurilor la 112, mărturisind că nu și-a mai putut stăpâni lacrimile în momentul în care a auzit vocea tinerei.
„Am plâns când am ascultat vocea Alexandrei și mi-am imaginat ce e în sufletul părinților ei și m-am speriat. Nu vreau ca nimeni să treacă prin ce trec ei acum. Îmi pare tare…tare rău. Eu acum ce le învăț pe fetele mele, să sune prima oară la 112 în caz de pericol sau pe noi, părinții?”, a mai transmis Andreea Bălan pe respectiva rețea de socializare.

Șoc la FCSB. Antrenorul și-a dat demisia. Acuzații grele la adresa lui Gigi Becali
Bogdan Andone a demisionat după ce FCSB a fost învinsă, joi, de Alashkert, scor 2-3, în returul turului al 2-lea preliminar al Ligii EuropaBogdan Andone a demisionat după ce FCSB a fost învinsă, joi, de Alashkert, scor 2-3, în returul turului al 2-lea preliminar al Ligii Europa. Tehnicianul a spus că nu vrea să mai fie contestat pentru deciziiile pe care le ia finanțatorul și a spus că la gruparea „roș-albastră” totul este decis de Becali.
„Nu am vrut să las înaintea unui meci de Europa League. Urma un meci extrem de important pentru toată lumea. Am încercat să îi mențin focusați. Nu mi-e teamă de demitere, pentru că știam că voi demisiona. Meciul de astăzi nu avea nicio relevanță. Am stat doar pentru băieți, pentru că un meci de Europa League era capital.
Nu i-am comunicat patronului, le-am transmis acum în vestiar lui Meme și lui Mache. Colaborare nu există. E echipa patronului, deciziile le ia doar dânsul. Nu vreau să fiu huiduit pentru deciziile altora”,a declarat Andone.