La 4 august 1919, armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenentcolonelul Ion Antonescu. A fost cucerită capitala, Budapesta, Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat. La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naționale ungare. Despre acest eveniment scria acum 100 de ani și generalul Nicolae Mihăescu, unul dintre înfăptuitorii acelui moment astral al românimii (Evenimentul Istoric, nr.18, pag 106).

„Importanţa campaniei de la Tisa. Campania de la Tisa formează, după bătălia de la Mărăşeşti, pagina cea mai glorioasă a razboiului nostru de întregire.

1) Pentru repeziciunea aproape surprinzătoare cu care s-a terminat… propriu-zis dar, campania de la Tisa nu a durat decât şase zile ceea ce constituie un caz unic, un adevărat record în istoria războaielor.

2) Pentru că această campanie a hotărât definitiv soarta provinciilor românești: Transilvania, Banat si Crişana pe care până la războiul mondial le stăpâniseră ungurii. Dacă campania de la Tisa nu ar fi fost câştigată atât de strălucit de către armata română, cele trei provincii surori ar fi căzut poate din nou sub jugul unguresc şi atunci adio pentru cine ştie cât timp incă întregirea neamului, adio România Mare.

3) Pentru că victoria noastră de la Tisa a temperat pentru foarte multă vreme pofta Rusiei bolşevice de la o aventură la fel ca cea ungurească în scopul de a recuceri Basarabia. În adevăr, cunoscută fiind mentalitatea bolşevicilor ruşi din acea vreme este mai mult ca probabil că în cazul unei victorii ungureşti la Tisa armatele ruseşti nu ar fi pregetat să invadeze nu numai Basarabia pentru a o cuceri dar şi o bună parte din Moldova, spre a o păstra ca gaj pentru a ne sili sa renunţăm la Basarabia.

4) Pentru că campania de la Tisa a pus capăt bolșevismului în Europa Centrală unde se cuibărise şi unde nu i-ar fi fost atât de greu să se întindă dar şi în alte părţi ale globului pământesc ceea ce ar fi fost un dezastru social incalculabil pentru omenire şi civilizaţia ei. Acest fapt face mare cinste României şi istoria nepărtinitoare nu va putea să nu înregistreze într-o zi marele serviciu adus de ţara noastră civilizației mondiale prin distrugerea din inima Europei a acestei periculoase molimi care se cheamă bolșevism.

5) Pentru că armata română a fost singura dintre toate armatele aliate care a avut şansa să ocupe în cursul războiului mondial o parte capitală inamică. Aceasta formează orice ar spune invidioşii neamului nostru o aureolă cu care noi şi urmaşii noştri vom avea tot dreptul să ne mândrim. (…) ”Generalul de divizie N. Mihăescu. „Amintiri şi învățăminte din războiul de reîntregire a neamului 1916- 1919” (Editura Ziarului Universul, Bucureşti, 1936).

Evident am fost la mitingul de la Arcul de Triumf din 4 august 2019, la Centenarul acestei mari victorii. Din nefericire, statul român nu s-a implicat deloc. Doar o mână de oameni: Asociația Calea Neamului, Frăția Ortodoxă, Liga Studenților Iași, Asociația Tradiția Militară și un grup de tineri muzicieni din Brașov, Harghita și Covasna. Bineînțeles alături de inimosul Victor Roncea.

Înțeleg perfect că relațiile românomaghiare nu trebuie înveninate. Că nu trebuie să raspundem la provocări gen Valea Uzului sau la campania revizionistă a Trianonului pe care o promovează Budapesta. Dar nici să privatizăm Istoria Națională prin metoda Mebo sau altă drăcovenie. E prea mult ca Istoria Națională să rămână comemorată doar de inițiative particulare.

Simona Gherghe nu se mai întoarce la Acces Direct. Și-a anunțat deja șefii de la Antena 1

Autor: Chivu Ana – 06.08.2019, 16:34
Simona Gherghe nu se va mai întoarce la Acces Direct. Aceasta și-a anunțat recent șefii că renunță al Antena 1, conform unor surse din trust. Cu toate că speculații în caest sens existau deja de la nașterea celui de-al doilea copil, nimic sigur nu se aflase. Ce a spus Simona Gherghe despre dispariția de la emisiunea care a găzduit-o atâtția ani?

Simona Gherghe nu se mai întoarce la Acces Direct

Sursa din Antena 1 au anunțat că Simona Gherghe a renunțat oficial la întoarcerea la Antena 1, în cadrul emisiunii Acces Direct. Cu toate că majoritatea s-au gândit la faptul că frumoasa prezentatoare va sta mai mult acasă, după nașterea celui de-al doilea copil, ori va renunța la emisiune definitiv, nimic nu era sigur. Fanii Simonei Gherghe au primit acum vestea tristă, aceasta nu dorește să mai revină la cârma emisiunii pe care o moderează încă din anul 2010.

Chiar zilele trecute vedeta a mărturisit, în emisiunea „Răi da’ Buni”, că nu știe când se va întoarce și în ce formulă, lăsând loc de o revenire. Contactată de jurnaliștii de la Click!, Gherghe a refuzat să comenteze orice informație în privința plecării sale de la Acces Direct. Acesta a spus, pentru sursa citată, că se află, pentru moment, în concediu postnatal.

Simona Gherghe a plecat definitiv de la Acces Direct, susțin surse din interiorul Antena 1

Gherghe, mamă de nota 10

Simona Gherghe este acum o femeie împlinită. Iubita jurnalistă a născut, în luna mai a anului curent, un băiețel pe care l-a numit Vlad Ioan. Aceasta mai are și o fetiță de doi ani, Ana Giorgia. Prezentatoarea de televiziune se bucură acum de momentele strict petrecute în sânul familiei, datorită celui de-al doilea concediu postnatal. În locul blondinei, la cârma emisiunii a venit Cristina Cioran.